Razia FBI v dome Donalda Trumpa. Vyhlásenie vojny republikánom?

Razia FBI v dome Donalda Trumpa. Vyhlásenie vojny republikánom?

Bratislava 17. augusta 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Julia Nikhinson)

 

FBI prehľadala dom bývalého prezidenta Donalda Trumpa v Mar-a-Lago. Bezprecedentná udalosť. Vyšetrovatelia vraj hľadali dokumenty, ktoré vraj Trump nezákonne odniesol z Bieleho domu. Podobné obvinenia voči Hillary Clintonovej však vždy zostali bez následkov. Republikánska základňa považuje domovú prehliadku za politický manéver – a má na to dobré dôvody

Trump: FBI mi bráni vstúpiť do domu, zrejme sa snaží podstrčiť dôkazy
Na snímke bývalý prezident USA Donald Trump zdvíha ruku počas odchodu z Trump Tower

„Tá správa zasiahla ako bomba.“ „Môže to byť začiatok konca.“ „Situácia je napätá.“ Zaručené.”

Reklama

Ak ste od januára 2017 prilepení k americkým televíznym správam, mohli ste tieto frázy počuť znova a znova. Boli použité, keď sa objavila ďalšia senzačná správa o údajných zločinoch Donalda Trumpa. Nejaký vtipálek si našiel čas, aby spoločne upravil klipy týchto fráz. Predovšetkým spájanie klipov dokazuje, že čitatelia by sa nemali navzájom kopírovať a rozširovať si repertoár idiómov a metafor. Ale ako som povedal, teraz to bolo určené jemu. Razia FBI v dome bývalého prezidenta, ako tá, ktorá sa uskutočnila v pondelok večer v sídle Donalda Trumpa v Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride, je určite bezprecedentná. Aj preto, že Trump bude pravdepodobne ďalším republikánskym opozičným kandidátom v prezidentských voľbách v roku 2024. Je všeobecne známe, že by rád kandidoval. Predstavitelia Republikánskej strany len dúfajú, že Trump so svojím vyhlásením počká až po kongresových voľbách na jeseň, aby neodvrátil pozornosť od historickej ne-obľúbenosti Joea Bidena a aby republikáni nestratili mnohé volebné okrsky, ktoré by mohli vo voľbách získať. Trump však v posledných mesiacoch jasne povedal, že svoju kandidatúru chce oznámiť toto leto alebo začiatkom jesene.

 

Reklama
Šacovanie politických oponentov

Čo znamená, že ministerstvo spravodlivosti súčasného prezidenta dalo prehľadať súkromný majetok jeho politického oponenta. Predstavte si, že by sa úlohy obrátili a domy Hillary Clintonovej alebo Joea Bidena prehľadali agenti FBI, ktorí sa hlásili k Donaldovi Trumpovi. To by podnietilo ďalšie pobúrenie moderátorov spravodajstva a vypočutia v Kongrese v hlavnom vysielacom čase. Konzervatívni aktivisti a politici aj v pondelok čoraz častejšie používali rovnaké výrazy, len hovorili o USA, že sú „banánová republika“ alebo „krajina tretieho sveta“.

Podľa New York Times pátranie nemalo nič spoločné s prebiehajúcim vyšetrovaním Trumpovej úlohy v útoku na Capitol z 6. januára 2021. Namiesto toho vyšetrovatelia hľadali dokumenty, ktoré Trump mohol nezákonne odstrániť z Bieleho domu. Dokumenty sú klasifikované ako tajné a v skutočnosti by mali ísť do Národného archívu vo Washingtone D.C.. Prezidenti a vládni úradníci sú zo zákona zodpovední za uchovávanie všetkých úradných dokumentov, aj keď sú to len rukou písané poznámky. Skutočnosť, že Hillary Clintonová, keď bola ministerkou zahraničia Baracka Obamu, vymazala viac ako 30 000 pracovných e-mailov, ktoré si uchovávala na súkromnom serveri vo svojom dome v Chappaqua v New Yorku, podnietila Trumpovu požiadavku, aby to FBI vyšetrila. Federálna polícia však nevidela dôvod na prešetrenie.

Sám Trump vraj počas svojho prezidentovania opakovane trhal rukou písané poznámky a splachoval ich do záchoda. Aspoň to tvrdí reportérka New York Times Maggie Haberman v pripravovanej knihe.

 

Trump by sa mohol stať mučeníkom pre republikánov

Je nepravdepodobné, že by Trumpovi nesprávne uloženie prezidentských dokumentov zabránilo v opätovnej kandidatúre. Podľa vlastného vyjadrenia spolupracoval na procese vrátenia dokumentov do Národného archívu. A ešte vo februári novinárka z Los Angeles Times Sarah Wide poznamenala, že prekážky ktoré bránia odsúdeniu bývalého prezidenta sú obrovské. Žiadny prezident nebol nikdy odsúdený podľa zákona z roku 1978, ktorý vyžaduje uchovávanie prezidentských záznamov, a Trumpovi by bolo potrebné dokázať kriminálny úmysel. A ak by ho aj odsúdili, nie je jasné, či by mu to zabránilo v ďalšej kandidatúre. V roku 1920 získal socialistický prezidentský kandidát Eugene V. Debs asi milión hlasov napriek tomu, že bol odsúdený na 10 rokov väzenia podľa zákona o poburovaní, ktorý bol proti americkej účasti v 1. svetovej vojne. Pre socialistov bol Debs mučeníkom. Rozdávali predvolebné gombíky s obrázkom Debs v pruhovanej uniforme a nápisom „Za odsúdeného prezidenta č. 9653″. Čím viac sa vyšetrovatelia zamerajú na Trumpa, tým viac sa z neho môže stať podobný mučeník pre republikánov. Minimálne mali dosť dôvodov na podozrenie, že za domovou prehliadkou bola nastrčená výprava. Nedávny súdny proces vo Washingtone o pôvode ruskej aféry napríklad odhalil, že predstavitelia FBI vraj vedeli, že obvinenia o Trumpovej spolupráci s ruskou stranou si vymyslel tím Hillary Clintonovej.

Reklama

Alebo FBI začala takzvanú „rybársku výpravu“. Hovorový výraz ktorý opisuje prehliadky, pri ktorých vyšetrovatelia dúfajú, že odhalia iné trestné činy, ktoré nesúvisia s pôvodným príkazom na prehliadku, a potom z nich vyrobia obvinenie. Odsúdenie bývalého manažéra kampane Donalda Trumpa Paula Manaforta bolo náhodným výsledkom vyšetrovania, nemalo to nič spoločné so skutočným rozsahom vyšetrovania. Manafort bol obvinený z toho, že sa nezaregistroval ako „zahraničný agent“, ako to vyžaduje zákon, napriek tomu, že loboval za cudziu vládu. Do roku 2014 pôsobil ako poradca vtedajšieho ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, čo je porušenie na hony vzdialené od pôvodného obvinenia voči Trumpovi.

Právny expert Norman L. Eisen, ktorý radil Snemovni reprezentantov pri prvom procese Trumpovho obvinenia, pre New York Times povedal, že zistenia z prehliadky Trumpovho domu by sa dali veľmi dobre použiť pri iných vyšetrovaniach. Takže predsa „rybárska výprava“?

Bez ohľadu na to, aké právne riziko teraz Trumpovi hrozí, v očiach jeho straníckych kolegov bola razia vyhlásením vojny republikánom. Pravdepodobný budúci predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy včera pohrozil vypočutím, ak republikáni vyhrajú voľby na jeseň. Poslanec Arizony Paul Gosar bol menej diplomatický. “Musíme zničiť FBI,” napísal v pondelok na Twitteri. “Musíme zachrániť Ameriku.” Stojím pri Donaldovi J. Trumpovi.“

FBI vracia úder – píše nemecky denník pre politickú kultúru

Exprezident Donald Trump čelí obvineniu podľa antišpionážneho zákona. Tá pochádza z čias prvej svetovej vojny a mala zabrániť akémukoľvek protestu proti vstupu Američanov do vojny. V posledných rokoch sa často zneužíval na náhubky oznamovateľov ako Edward Snowden.

Reklama

Spomeňte si na rok 2013: svet bol ohromený tým, aký hrdinský mohol byť tento 30-ročný muž. Zanechal za sebou ľahký život na Havaji, svoju atraktívnu manželku a dokonca riskoval aj vlastný život. A to všetko preto, aby upriamil pozornosť sveta na nelegálny globálny sledovací systém americkej tajnej služby NSA. Volal sa Edward Snowden a po tom, čo odovzdal informácie odhaľujúce machinácie NSA novinárom Laure Poitras a Glennovi, výsledky zverejnili Guardian, Washington Post, Der Spiegel a mnohé ďalšie publikácie. Prestíž amerických tajných služieb bola na dne. Vyzeralo to ako zmena časov. Samotný Snowden však uviazol v Moskve po tom, čo mu USA zamietli tranzit do Bolívie. Ak by Snowden padol do náručia Američanov, hrozil by mu trest smrti za velezradu – na základe zákona o špionáži.

Každý vedel, že vtedajší úradujúci americký prezident Barack Obama bude brať veci vážne. Obama sa zapísal do histórie ako prezident, ktorý špehoval viac novinárov ako ktorýkoľvek z jeho predchodcov a väznil ich anonymné zdroje, všetko podľa zákona o špionáži. Ale jeho nepriateľ, slávna televízna hviezda Donald Trump, sa snažil byť rovnako neoblomný v boji proti tomuto údajnému zradcovi: V rozhovore pre svoju obľúbenú televíznu stanicu Fox News Obamov čoskoro nástupca v úrade naznačil, že Snowden by mal byť popravený.

Aké ironické, že samotnému Trumpovi teraz hrozí obvinenie na základe extravagantného protišpionážneho zákona. Trump určite nie je v žiadnom prípade taký odvážny a nesebecký ako Snowden, Julian Assange alebo Daniel Ellsberg. A Trump premeškal príležitosť omilostiť Assangea a Snowdena prezidentským aktom. Nič to však nemení na fakte, že zákon o špionáži je smrteľne nebezpečný, pretože umožňuje výrazné obmedzenia slobody tlače a hrozí, že umlčí informátorov, ako je Snowden, ktorí robia životne dôležitú službu ľudskej slobode.

 

Kritici zmenili strany

Vtedy, v roku 2013, bol tento názor samozrejmý, aspoň medzi americkými ľavicovými liberálmi. Neúnavne protestovali proti porušovaniu občianskych práv v dôsledku takzvanej „vojny proti terorizmu“. Mainstreamové spravodajské siete ako CNN a MSNBC tiež pravidelne poskytovali veľké pódium týmto kritikom. Dnes mnohí z týchto kritikov prinajlepšom mlčia – alebo zmenili tábor. Po vydaní príkazu na prehliadku, ktorý vyšetrovatelia FBI použili na získanie prístupu do domu Donalda Trumpa na Floride minulý pondelok, bývalý minister práce Billa Clintona Robert Reich vtipkoval, že Trump bude čoskoro žobrať o dary. Komentátor CNN a MSNBC Tristan Snell na Twitteri uviedol, že skutočnosť, že Trumpov dom prehľadali podľa zákona o špionáži, musí znamenať, že dôkazy proti Trumpovi sú nevyvrátiteľné. Snell na svojom profile na Twitteri píše, že je právnik. Preto by mal vlastne vedieť, že v USA platí zásada: nevinný, kým sa nepreukáže opak – pred porotou Trumpových spoluobčanov. Samotný príkaz na prehliadku nič nedokazuje.

Historik Michael Beschloss a Michael Hayden, ktorý bol riaditeľom CIA za Georgea W. Busha, zašli ešte ďalej. Beloss v tweete pripomenul, že manželský pár Julius a Ethel Rosenbergovci boli popravení v roku 1953 po úniku dokumentov o jadrových zbraniach do Sovietskeho zväzu. “To znie dobre,” odpovedal Hayden. Rubikon je už dávno prekročený. Priaznivci Demokratickej strany dali najavo, že chcú, aby bol pravdepodobne ďalší prezidentský kandidát opozície popravený.

Ale na základe čoho? Archívny výskum v 90. rokoch odhalil, že prinajmenšom Julius Rosenberg skutočne odovzdal štátne tajomstvá. Trumpa obvinili z prechovávania vo svojom súkromnom trezore. A či skutočne podliehali utajeniu alebo nie, je diskutabilné. Americkí prezidenti majú právo jednostranne odtajniť utajované dokumenty. A len Trump a vyšetrovatelia vedia, čo presne je v nájdených dokumentoch.

 

Pochybné metódy lovu ľudí sú v FBI štandardom

Existuje však dostatok príkladov na to, aby sme tajným službám USA odopreli akúkoľvek dôveru. Sám Michael Hayden ako súčasný riaditeľ CIA klamal americkému Kongresu, keď sa ho ten pýtal na metódy sledovania tajných služieb – je to trestný čin, za ktorý hrozí až päť rokov väzenia. Haydenovo vystúpenie však nemalo žiadne následky. Dnes má ako „dobre platený komentátor na CNN“ dovolené vyjadrovať sa k aktuálnym udalostiam.

Americký generálny prokurátor Merrick Garland na svojej tlačovej konferencii minulý štvrtok uviedol, že je pobúrený tým, že Trumpovi stranícki kolegovia spochybňujú integritu FBI. Pretože federálna polícia by pri vyšetrovaní proti Trumpovi postupovala mimoriadne profesionálne – no v  ten istý večer sa anonymné zdroje spojené s FBI podelili o informácie o stave vyšetrovania s Washington Post.

Reklama

A to je to najmenej, za čo by sa FBI mala zodpovedať. Bolo dokázané, že bývalý právnik FBI Kevin Clinesmith v roku 2016 sfalšoval text e-mailu, aby začal ruskú aféru okolo Donalda Trumpa. Sudca sa neskôr odvolal na falošný text, aby umožnil špehovanie Trumpovho poradcu Cartera Page. Clinesmith neodsedel ani jeden deň vo väzení a ponechal si právnickú licenciu. Je veľmi otázne, či vedenie FBI nevedelo nič o lajdáckej práci Clinesmitha v priebehu vyšetrovania proti Trumpovi. Nehovoriac o tom, že FBI opakovane pripravuje vlastné teroristické plány. V apríli boli dvaja muži oslobodení spod obžaloby z pokusu uniesť guvernérku štátu Michigan Gretchen Whitmerovú. Počas procesu vyšlo najavo, že FBI údajne nabádala členov údajnej teroristickej skupiny, aby ich uniesli. Glenn Greenwald, ktorý v roku 2013 zverejnil Snowdenove odhalenia, len v januári nás denník povedal, že takéto pochybné vyšetrovacie metódy sú v FBI štandardom.

 

Aparát tajnej služby vo Washingtone D.C. je pomstychtivý

Dôveru si musíte získať. Nedostanete ju len tak. Zásah proti Trumpovi skôr pripomína nezvyčajne úprimné vyhlásenie lídra demokratického Senátu Chucka Schumera z roku 2017. V tom čase Schumer povedal moderátorke MSNBC Rachel Maddow, že Trump bol „dosť hlúpy“, keď si začal s CIA a FBI. Pretože mali veľa príležitosti pomstiť sa mu. Bolo to zriedkavé doznanie takmer neobmedzenej sily americkej spravodajskej služby.

Zákon o špionáži je jednou z takýchto ciest. Zákon bol prijatý v roku 1917, aby zakázal prakticky všetku občiansku neposlušnosť vyjadrujúcu nespokojnosť  s americkou účasťou v prvej svetovej vojne. A odvtedy sa zákon o špionáži rozšíril o všemožné právomoci a podľa amerického novinára Matta Taibbiho aj o zákaz  ukladania tajných dokumentov. Taibbi dodáva, že v posledných desaťročiach je stále viac štátnych dokumentov klasifikovaných ako tajné, čo následne prakticky znemožňuje demokratickú kontrolu vlády. Je ťažké si predstaviť, že by dnes boli možné odhalenia podobné Snowdenovmu. Pomstychtivý spravodajský aparát vo Washingtone D.C. sa o to postaral, s láskavou pomocou lojálnych novinárov a bezzásadových bývalých liberálov.

 

Reklama
Dôkazné bremeno nenesie obvinený

To všetko neznamená, že Trump konal nevinne. V posledných rokoch sa však podobné senzačné obvinenia proti nemu až príliš často ukázali ako falošné. Jeden posledný príklad: počas prezidentskej kampane v roku 2020 prenikli od anonymných spravodajskích predstavitelov do médií informácie, že ruská vláda vyplatila odmeny bojovníkom Talibanu v Afganistane za zabitých amerických vojakov. Trump vraj tieto informácie nebral vážne a nekonfrontoval s nimi Vladimira Putina. V americkom diskurze sa ako vždy s Trumpom zaobchádzalo podľa zásady „vinný, kým sa nepreukáže opak“. Pretože to tvrdili anonymné zdroje, musí to byť pravda, aj keď neposkytli žiadne dôkazy. Len minulý rok Bidenova administratíva priznala, že americké spravodajské agentúry majú k obvineniam malú dôveru.

Volebné víťazstvo Donalda Trumpa v roku 2016 bolo pre amerických politikov nevyužitou príležitosťou zamyslieť sa nad príčinami tohto šokujúceho výsledku. Deindustrializácia, klesajúca priemerná dĺžka života v rámci populácie a masívne nerovnomerné oživenie ekonomiky po krachu v roku 2008 spôsobili, že hnev medzi občanmi neustále stúpal – až prepukol pri volebných urnách. Tento hnev sa nezmení s pokračujúcou kriminalizáciou Donalda Trumpa. Práve naopak.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali