Radačovský: Niekto je v šoku z rozsudku o Kočnerovi? Možno sa dočká ešte väčších šokov

Radačovský: Niekto je v šoku z rozsudku o Kočnerovi? Možno sa dočká ešte väčších šokov

Bratislava 14. septembra 2020 (HSP/Foto:Archív Miroslav Radačovský,TASR/AP,TASR-Jaroslav Novák)

 

Poslanec európskeho parlamentu Miroslav Radačovský odpovedá na otázky Hlavných správ. Hovorí aj o tom, prečo je slovenská verejnosť v šoku a aká jednoduchá vec by stačila, aby sa šoky skončili

JUDr. Miroslav Radačovský
Na snímke poslanec Európskeho parlamentu JUDr. Miroslav Radačovský

Hlavné správy: Verejnosť sa nedávno dozvedela, že ako známa osobnosť pomáhate skupine mladých, minulosťou nezaťažených ľudí, zakladať novú politickú stranu Reálna národná strana – Patriot. Ako ďaleko sú prípravy tohto projektu?

Reklama

Radačovský: „Zbierajú sa podpisy a hlási sa im také množstvo ľudí, že sme to ani vo sne nečakali. Záujem majú aj mnohí sympatizanti iných politických strán. Nie je to ešte presne zrátané, ale podpisov sa im za necelé dva týždne nazbieralo do dvadsaťtisíc a ďalšie pribúdajú.

Teraz sa mi hmatateľne potvrdzuje presvedčenie, že ak človek hovorí pravdu, nezavádza, nemá postranné či zištné úmysly, nenadáva a nešpiní, tak to ľudia vycítia.“

Reklama

 

Hlavné správy: V piatok sa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok stretol so slovenskými poslancami Európskeho parlamentu ohľadne prípadu Jozefa Chovanca, ktorý zomrel za podivných okolností v Belgicku. Zúčastnili ste sa tohto stretnutia?

Radačovský: „Dopočul som sa, že bolo také stretnutie, ale neviem o tom nič bližšie, keďže som nedostal pozvánku. Ale ani ma to neprekvapuje, keďže od pána Korčoka som ešte nikdy žiadnu pozvánku nedostal.“

Prípad Jozef Chovanec
Na videozábere z policajnej kamery policajti zadržujú Slováka Jozefa Chovanca v cele predbežného zadržania na letisku vo valónskom meste Charleroi 24. februára 2018

Hlavné správy: Nepozvali vás, ani pána europoslanca Uhríka. V médiách boli aj výstupy z tohto stretnutia, k tejto právnej veci sa vyjadrovali europoslanci Šimečka, Bilčík, Štefanec… nie je vám ľúto, že ste medzi nimi neboli aj vy, najmä ak ste popri Miroslavovi Čížovi jediný spomedzi slovenských europoslancov s právnym vzdelaním?

Radačovský: „Ľudia, ktorých spomínate, nie sú odborníci. Ak sa politológovia, sociológovia, filozofi vyjadrujú k odbornej právnej veci… k tomu som už niekoľkokrát konštatoval, že odbornosť a skúsenosť sa ani v Európskom parlamente, ani na Slovensku nenosí.

Reklama

Myslím si, že aj to je dôvod, prečo ma tam nepozývajú: laici, politickí rozprávači, sa necítia dobre, ak majú o odbornej téme rozprávať v prítomnosti odborníka. Na druhej strane, mne osobne ani veľmi nechýba účasť na podujatí, kde o odbornosť nie je záujem.

Keby bolo rokovanie o otázke politologickej, sociologickej či environmentálnej, tak by som ako bral úplne v poriadku, že som nebol pozvaný, keďže to nie je moja parketa. Ale ak ide o takúto odbornú otázku, vzhľadom na to, že mám 37 rokov a 214 dní praxe, pričom z toho som desať rokov robil s vraždami, tak si myslím, že by sa ma pán minister mohol aspoň opýtať, aký mám na to názor. Určite by som mu nepovedal nič zlé, z toho naozaj nemusel mať strach.“

 

Hlavné správy: Váš odborný názor, nielen ako europoslanca, ale aj ako dlhoročného sudcu, na ministerstve zahraničia nemajú záujem počúvať, ale možno by ho rada poznala slovenská verejnosť. Aký je teda váš názor na kauzu smrti pána Chovanca v Belgicku? Líši sa niečím od postoja, ktorý prezentuje pán Korčok a ostatní liberálni europoslanci?

Radačovský: „Ako dlhoročný sudca som roky robil aj trestné prípady, desať rokov som sa na krajskom súde zaoberal vraždami a podobnými vecami. Teda viem posúdiť možnosť postupu belgických orgánov. A otvorene hovorím, že sa môže stať, že v súvislosti s týmto prípadom zažijeme ďalší šok. Keďže stále počúvam, že zažívame šoky, všelikto ich zažíva, dokonca aj pani prezidentka zažila šok, tak hovorím, že tu možno zažijeme aj ďalší šok.

Reklama

V médiách sa bežne vyskytujú formulácie, že niekto zabil, udusil, usmrtil nášho občana. Lenže nie je správne to takto tvrdiť, kým sa nezistí, že smrť nastala bezprostredne v príčinnej súvislosti s konaním policajtov. Samo o sebe hailovanie, neslušné správanie sa a dokonca ani sedenie na hrudníku ešte neznamená, že toto bolo príčinou smrti.

Tu je dôležité, aby bola riadnym spôsobom určená príčina smrti. Dokonca aj v necivilizovanej krajine, keď niekto zomrie v policajnej cele, tak ošetrujúci lekár konštatuje smrť. Aj v Belgicku, ak ktokoľvek, a teda aj náš občan, zomrel v cele predbežného zadržania, tak určite musel byť zavolaný obhliadajúci lekár, ktorý musel konštatovať smrť a uviesť príčinu smrti. Niet pochýb, že pred tými dvomi rokmi ošetrujúci lekár tam neuviedol, že pán Chovanec tam zomrel v dôsledku cudzieho zavinenia. Toto je jasné, veď keby to tam uviedol, tak by sa okamžite začalo trestné stíhanie, aby sa zistilo, čo sa stalo.

Čiže vychádzajme z predpokladu, že tam bola vtedy konštatovaná nejaká príčina smrti, ale nebolo tam konštatované, že ju zavinil niekto iný. Odvtedy uplynuli dva roky a nebyť správania sa policajtov na videu, nikto by sa tým dnes nezaoberal. V dôsledku toho správania policajtov sa tým teraz budú zaoberať vyšetrovacie orgány a budú musieť nanovo zistiť skutočnú príčinu smrti. Budú to mať veľmi obtiažne, keďže tá osoba už dva roky nežije. A zo súdnej praxe viem jednu vec: ak po čase patológovia skúmajú príčinu smrti, sú náchylní dospieť k záveru, že ich kolegovia pred dvomi rokmi nepochybili. O to viac, ak už niet poškodeného.“

 

Hlavné správy: Teda myslíte, že teraz sa už vo veci nič zásadné neudeje? A čo v tejto chvíli môžu robiť slovenské úrady?

Radačovský: „Ak by ministerstvo zahraničných vecí malo záujem, aby bola vec objektívne prešetrená, malo by urobiť jednu jednoduchú vec: mali by požiadať belgické orgány, aby umožnili našim patológom, ktorých máme špičkových, aby sa zúčastnili pri posudzovaní príčin smrti pána Chovanca. Nie preto, aby zasahovali do vyšetrovania, ako hovorí minister Korčok – boli by tam ako konzultanti. Konzultantov je možné si prizývať kedykoľvek, kamkoľvek na riešenie znaleckých otázok.

Prečo je to dôležité? Veď napríklad aj ja ako sudca, nech by som o nejakej veci rozhodol akokoľvek správne, ak by som to urobil za zatvorenými dverami, tak vždy tu bude pochybnosť, či to rozhodnutie bolo urobené korektne alebo nie.

Keby naše ministerstvo zahraničia alebo pani prezidentka požiadali belgické orgány, aby umožnili účasť našich odborníkov na znaleckom dokazovaní o príčine smrti, tak by bolo možné dospieť k objektívnemu záveru, že smrť nebola v príčinnej súvislosti s konaním tých ľudí, ale že to mohol byť napríklad infarkt. Bolo by to zistené objektívne a vďaka účasti našich expertov by nikto nepochyboval o objektivite toho zistenia. Ale pozor: mohlo by sa zistiť aj to, že smrť nastala v dôsledku konania policajtov. Pretože ak by tam boli konzultanti z daného štátu, už by bolo ťažké niečo zakryť.“

 

Hlavné správy: Spomenuli ste, že minister Korčok nechce zasahovať do práce belgických orgánov. Je to teda nesprávny postoj?

Reklama

Radačovský: „Treba povedať, že tu by nešlo o zásah do belgickej jurisdikcie, ako hovorí pán minister, veď to by neboli vyšetrovatelia, policajti. Napokon, v konečnom dôsledku tam vyšetrovatelia vlastne už ani nemajú veľmi čo robiť, veď skutok je jasný, konanie je nafilmované. Tu sa dá zisťovať už iba príčina smrti, keďže ten človek už nežije.

Spätne skúmať, aká bola príčina smrti, je dosť obtiažne. A ja si dosť ťažko viem predstaviť, vzhľadom na to konanie, tak ako bolo popísané, dnes, keď nemáme poškodeného, ako budeme vedieť zistiť, čo bola skutočná príčina smrti.

A preto je zatiaľ predčasné hovoriť o usmrtení nášho občana. Existuje dohovor o ochrane ľudských práv, existuje ústava, existuje trestný poriadok, ktorý hovorí, že o nikom nie je možné hovoriť, že je vinný, kým nie je jeho vina preukázaná právoplatným rozsudkom. Preto si myslím, že dnes by sme mali byť opatrní pri vyjadrovaní, aby sme opätovne nezažili šok, tak ako sme zažili šok vo veci Kočnera.“

 

Hlavné správy: Prečo musí verejnosť opakovane zažívať také šoky? Kde je chyba?

Reklama

Radačovský: „Ten šok vo veci Kočnera sme nezažili z toho dôvodu, že bol vyhlásený taký rozsudok, aký bol vyhlásený, a ani preto nie, že ako kto hlasoval či nehlasoval. Ten šok zažila verejnosť z iného, jednoduchého dôvodu. Ktosi, počnúc médiami a končiac kýmsi, nevieme kým, presvedčil celú spoločnosť o tom, že niekto je vinný. Ale keby boli dodržané základné princípy humánneho práva, ktoré vyplývajú ešte z rímskeho práva, že o nikom nemožno hovoriť, že je vinný, kým to nie je potvrdené právoplatným rozsudkom, tak by verejnosť nemusela zažiť takýto šok.

Je zaujímavé, že napríklad aj pani prezidentka sa vyjadrila, že je to pre ňu šok. No odhliadnuc od toho, že si myslím, že sa nehodí, aby sa prezidentka v podobnej súvislosti takto vyjadrovala, ale ak, tak mala skôr zažiť šok vtedy, keď tu niekto dopredu rozprával, kto koho zabil. Vtedy sa mala postaviť a povedať: vážení, takto nie – na území Slovenska platí prezumpcia neviny.“

Marian Kočner
Na snímke Marian K. odchádza zo súdnej siene po rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 3. septembra 2020

Hlavné správy: Prečo sa aj pani prezidentka takto stavia k princípu prezumpcie neviny? Myslíte si, že je to azda spôsobené nejakým nedostatkom v jej právnom vedomí?

Radačovský: „Ja som aj vo svojom facebookovom statuse napísal: nevyčítam jej to, pani prezidentka je mladá, neskúsená, neznalá veci. Vyčítam to poradcom pani prezidentky, ktorí jej to mali vysvetliť.“

 

Reklama

Hlavné správy: V šoku však boli aj mnohí iní…

Radačovský: „Áno, veď dokonca aj predseda Súdnej rady, pán profesor Mazák sa vyjadril, že bol šokovaný či prekvapený tým, čo sa stalo. Ale on v poslednom čase zažil viacero šokov, či prekvapení: zastupoval ako advokát pána Kisku v jeho pozemkovej kauze a tiež po vyhlásení môjho rozsudku zažil ,šok‘.

Naozaj by sme mali dávať pozor, aby sme takéto šoky nezažívali, a aby sme šok nezažili aj vo veci pána Jozefa Chovanca. A to nehovorím o úplne najväčšom šoku, ktorý možno Slovenská republika zažije.“

 

Hlavné správy: Aký šok máte na mysli?

Radačovský: „Najväčší šok môžeme všetci zažiť, a to bude teda naozaj poriadny šok, vo veci Michala Kováča mladšieho. Celá spoločnosť je presvedčená, dokonca o tom natočili aj film, že Kováča mladšieho zavliekla do cudziny tajná služba, Lexa a mozno že aj Mečiar. O tom dnes už takmer nikto nepochybuje. A bol by naozaj strašný šok, keby zo spisu, ktorý nikto nepozná, vyšlo najavo, že to tak nebolo.

Ja ten spis nepoznám, ale že by to tak mohlo byť, to to mi vychádza z jednoduchého dôvodu: pri zavlečení do cudziny existuje priamy páchateľ a spolupáchateľ. Za spolupáchateľa sa považuje aj ten, kto pomáhal pred trestným činom, ale tiež ten, kto poskytol pomoc po trestnom čine. A tu je nesporné, že to zavlečenie bolo vykonané za účasti a s vedomím rakúskej a nemeckej strany – inak by také konanie predsa nemalo zmysel, veď v opačnom prípade by sa ten chlapec pekne-krásne vrátil domov. Únoscovia, nevieme kto to bol, ho však odovzdali policajným orgánom, ktoré hneď vydali príkaz na jeho zatknutie a v podstate pokračovali v tom únose.

Reklama

Isteže nešlo o zákonný postup z našej strany, Slovensko vtedy nevydávalo občanov na trestné stíhanie do cudziny. Ale ak to bolo nezákonné, tak potom musíme konštatovať, že sa na tej nezákonnosti spolupodieľali aj orgány ďalších krajín – padni komu padni.

A ja sa preto vôbec nebudem čudovať, ak vzhľadom na veľkú silu Nemecka, ale aj Rakúska, môže byť tlak, aby postup nemeckých a rakúskych orgánov bol posudzovaný ako odôvodnený a toto konanie sa skončí tak, že súd v Luxemburgu rozhodne, že amnestie boli zrušené nesprávne.

A to bude ďalší šok pre médiami ovplyvnenú verejnosť, pre predsedu Súdnej rady aj pre pani prezidentku. A vždy je dôvod ten istý. Pritom riešenie je veľmi jednoduché: pani prezidentka, pán predseda Súdnej rady a ďalší by nemuseli zažívať šoky, stačí riadiť sa ustanoveniami dohovoru o ochrane ľudských práv, dodržiavať ústavu a trestný poriadok, ktorý expressis verbis hovorí, že o žiadnom obžalovanom nemožno hovoriť ako o vinnom, kým neexistuje právoplatný rozsudok o tom, že tomu tak je. A bol by koniec so ,šokmi‘.“

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:50

Generálny tajomník aliancie NATO Jens Stoltenberg v pondelok počas návštevy Tbilisi potvrdil prísľub NATO akceptovať Gruzínsko ako člena Aliancie, keď splní stanovené kritériá.

15:49

Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský v pondelok vyhlásil, že v nedeľu skončené ruské prezidentské “voľby” sú rozprávkou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v hlavnej úlohe. Lipavský to povedal novinárom na Rade Európskej únie pre zahraničné veci v Bruseli.

15:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi sa v pondelok v Bagdade stretol s irackým premiérom v rámci návštevy, ktorej cieľom je pomôcť Iraku pri rozvoji mierového jadrového programu.

15:25

Hodinou otázok pokračuje v pondelok plenárne rokovanie jarnej schôdze maďarského Národného zhromaždenia. Podľa servera nyugatifeny.hu sa opoziční poslanci budú môcť pýtať premiéra Viktora Orbána aj na kauzu pokusu presadenia vlastných oligarchov do kruhu majiteľov obchodnej siete Spar, či na prezidentskú amnestiu v pedofilnej kauze.

15:12

Diaľnica D2 z Bratislavy v smere na Lozorno je už prejazdná v ľavom jazdnom pruhu. Pravý pruh je neprejazdný z dôvodu odstraňovania poškodených vozidiel. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Vodičov žiada, aby pri prejazde týmto úsekom zvýšili svoju pozornosť.

15:11

Daňové priznanie k dani z príjmu za rok 2023 doteraz podalo 385.000 daňovníkov. V porovnaní s minulým rokom je to o 17 % viac, informoval v pondelok vedúci komunikačného oddelenia finančnej správy (FS) Radoslav Kozák. Zároveň upozornil, že daňovníkom zostáva už iba 16 dní na splnenie si tejto povinnosti. Tento rok musia priznanie k dani z príjmov podať a daň aj zaplatiť do 2. apríla.

15:10

O správnej ústnej hygiene a starostlivosti o zuby sa budú môcť poradiť aj cestujúci vo vlaku Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Ako sa správne starať o zuby poradia pri príležitosti Svetového dňa ústneho zdravia v stredu 20. marca študenti lekárskej fakulty v diaľkovom expresnom vlaku z Košíc do Bratislavy. V pondelok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

15:10

Konsolidácia verejných financií, dostupnosť bývania, vzdelávací systém, podpora rodín a trh práce či energetika. To boli hlavné témy rokovania premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s generálnym tajomníkom Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathiasom Cormannom. Stretli sa v pondelok v Bratislave pri príležitosti zverejnenia nového Ekonomického prehľadu OECD o Slovensku.

15:07

Šesť organizácií – Združenie mladých farmárov na Slovensku ASYF, Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska, Iniciatíva poľnohospodárov Slovenska, Spolok farmárov Slovenska, Združenie vlastníkov pôdy a rodinných fariem a Zväz ekologického poľnohospodárstva Ekotrend sa na protestnom zhromaždení v Bratislave pred budovou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zhodlo, že pri riešení ich požiadaviek sa za mesiac neudialo nič zásadné. Požiadavky vzniesli začiatkom februára 2024 a 19. februára ich odovzdali na MPRV.

15:00

Úmrtie mladej Kurdky Mahsy Amíníovej po zadržaní iránskou mravnostnou políciou bolo protizákonné, pričom táto mladá žena zomrela v dôsledku fyzického násilia. Uviedla to v pondelok vyšetrovacia misia OSN, podľa ktorej čelia ženy v Iráne rozsiahlej diskriminácii.

14:49

Ruské prezidentské voľby vyhral Vladimir Putin so ziskom 87,28 percenta hlasov. Oznámila to v pondelok po sčítaní všetkých hlasov ruská Ústredná volebná komisia (ÚVK).

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
14:42

Nemecká vláda uviedla, že neuznáva výsledky ruských prezidentských volieb, ale je pripravená rokovať s Putinom, informuje DW.

“Tieto takzvané voľby v Rusku nepovažujeme ani za slobodné, ani za spravodlivé. Výsledok bol jednoznačne známy vopred. Rusko je dnes, ako už uviedol kancelár, diktatúrou, ktorej autoritatívne vládne Vladimir Putin,” povedal hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí Sebastian Fischer.

Scholz nebude Putinovi blahoželať k víťazstvu a vláda ho nebude nazývať “prezidentom” – len “Putin”. Na rokovania s ním je však Berlín pripravený.

“V súčasnosti sa kontakty s Ruskom obmedzili. Vo všeobecnosti sme pripravení hovoriť aj s Putinom, ak to bude mať zmysel. Momentálne však takéto plány neexistujú,” povedala Christiane Hoffmannová, zástupkyňa hovorcu nemeckej vlády.

14:41

Buckinghamský palác oficiálne poprel smrť kráľa Karola III., o ktorej masovo informovali informačné kanály.

Uviedol, že kráľ naďalej plní pracovné povinnosti a súkromné záležitosti.

Pripomeňme, že Karolovi III. nedávno diagnostikovali rakovinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali