Putin získal v Sýrii cenné víťazstvo, Erdogan a Rusi unisono spolu, Američania v Iraku

Putin získal v Sýrii cenné víťazstvo, Erdogan a Rusi unisono spolu, Američania v Iraku

Moskva/Damašk 24. októbra 2019 (HSP/svpressa.ru/Foto:SITA/AP/Sputnik Kremlin-Alexei Druzhinin/Facebook page of the Syrian Presidency/SITA/AP-Frank Augstein)

 

Dohoda, ktorú uzavreli Putin a Erdogan, priniesla so sebou úplne odstavenie Američanov a faktickým víťazom v Sýrii sa stáva Rusko. Dohoda medzi Putinom a Erdoganom sa rodila približne 6 hodín, išlo o náročné rokovania, pretože Erdogan je starým politickým lišiakom, ktorý sa snaží vždy čo najviac získať. Dohoda výrazne ovplyvňuje ďalšiu budúcnosť Sýrie a to tak, že Asad si môže spokojne mädliť ruky

Na snímke Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin

Podľa nej si Turci ponechávajú kontrolu nad územiami, z ktorých vyhnali Kurdov do 9. 10. 2019. Ide o oblasť dlhú približne 100 km medzi mestami Tel Abyad a Ras al Ayn v šírke približne 30 km. Ďalšie územie odovzdali Turci okamžite Sýrčanom, čím totálne šokovali Kurdov i Američanov. Ide o územie v dĺžke takmer 400 km pozdĺž sýrsko-tureckej hranice. Demarkačnú líniu medzi Turkami a Sýrčanmi budú kontrolovať ruskí vojenskí policajti, ktorí majú za úlohu z oblasti do 150 hodín aj vyviesť proamerických Kurdov. Kto z proamerických Kurdov nebude chcieť odísť z oblasti pod ochranou ruských vojenských policajtov, skončí na pásoch tureckých tankov.

Reklama

Erdogan otvorene všetkých proamerických Kurdov označuje za teroristov a servítku si neberie veľmi pred ústa ani v prípade Kurdov, ktorí spolupracujú s Ruskom a Damaskom. V ich prípade však akceptuje ruskú garanciu a proti proruským Kurdom Turci neútočia a v posledných mesiacoch ani neútočili.

Rusi a Turci budú spoločne patrolovať aj v oblastiach, ktoré oddeľujú od seba sýrske pásmo, v tureckých rukách a územie, ktoré dostali pod kontrolu Sýrčania. Sýrski vojaci tak šmahom ruky získali takmer 30% územia, ktoré dosiaľ mali pod kontrolou proamerickí Kurdi a Američania. Nie je ešte úplne jasný štatút oblastí, kde sa nachádzajú najbohatšie sýrske ropné polia. V týchto oblastiach Američania nie sú, no proamerickí Kurdi majú teoretickú možnosť, že budú tieto ropné polia brániť pred Sýrčanmi.

Reklama

Z ich strany by ale nemuselo ísť o výhodné riešenie, pretože Turci sú nabudení značne bojovne a je pravdepodobné, že ak by sa Sýrčania nedokázali s proamerickými Kurdmi vysporiadať, za malú odmenu by opäť nastúpili Turci. Damask si však verí a je presvedčený, že ak budú Kurdi robiť problémy a nebudú chcieť vydať ropné polia, dokážu si s nimi poradiť aj sami.

Prípadný odpor proamerických Kurdov s cieľom udržať si vplyv na sýrskych ropných poliach východne od Eufratu je však len veľmi málo pravdepodobná teoretická možnosť, ktorá by mohla nastať pri obzvlášť nepriaznivom vývoji situácie. To ako rýchlo však Američania odišli do Iraku naznačuje, že Kurdi sa na americkú pomoc nemôžu spoliehať. Proamerickí Kurdi sú si toho sami vedomí a pri odchode Američanov do Iraku dokonca kurdské obyvateľstvo obhadzovalo odchádzajúce americké automobily hnilým ovocím a častovalo Američanov nevyberanými nadávkami. Za to, že sa ale proamerickí Kurdi ocitli v takto tragickej situácii si môžu sami. Príliš sa spoliehali na Američanov a dnes nemajú nikoho, kto by im pomohol, Rusi a Iránci im trpezlivo vysvetľovali, že dôverovať Američanom sa nevypláca.

V rusko-tureckom dokumente nie je ani slovo o kurdskej autonómii. Otázky politického vývoja v Sýrii sa budú riešiť na základe novej ústavy, pri tvorbe tejto ústavy je už dnes evidentný značný vplyv Ruska, Turecka i Iránu. Americké predstavy nikoho v Sýrii už nezaujímajú.

Vývoj v Sýrii sa bude uberať cestou, ktorá sa určila pred niekoľkými mesiacmi na rokovaniach v Astane. Moskva, Ankara i Teherán deklarovali svoju pripravenosť participovať na vytvorení novej sýrskej ústavy.

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asaad s vojakmi

Podľa blízkovýchodných analytikov Erdogan nakoniec ustúpil Putinovi vo veľmi zložitej sýrskej hre. Turci sa spoľahli na ruské garancie a odovzdali Turkom a Sýrčanom pod sýrsku a ruskú kontrolu územia, na ktorých žijú Kurdi. Erdogan si len ponechal pás, do ktorého mieni vysťahovať takmer 3 milióny Sýrčanov, ktorí utiekli do Turecka na začiatku Američanmi vyprovokovanej vojny v Sýrie. Tým, že Erdogan súhlasil s vytýčením demarkačnej línie sa de facto vzdal ďalšieho postupu. Pritom väčšina blízkovýchodných analytikov otvorene tvrdí, že po určitej dobe sa Erdogan stiahne aj z tohto pásma a celé ho odovzdá Sýrčanom.

Reklama

Vďaka samozrejme patrí aj Trumpovi, ktorý amerických vojakov zo Sýrie stiahol do Iraku, zradil Kurdov a umožnil tak Sýrčanom bez výstrelu získať takmer 30% nového sýrskeho územia, ktoré proamerickí Kurdi okupovali. Politicky proamerickí Kurdi skončili, jednoznačne ich teraz prevalcujú Kurdi, ktorí spolupracujú s Rusmi a Iránom.

Podľa tureckých expertov hneď ako Sýrčania upevnia svoju kontrolu nad oblasťami, ktoré získali, možno očakávať zvýšenie aktivít namierených na oslobodenie Idlibu. Tam sa nachádzajú značne preriedené proamerické arabské skupiny, ktorých bojaschopnosť je však otázna. Turci si odtiaľ povyberali všetky proturecké skupiny, ktoré zapojili do svojej ofenzívy proti Kurdom, v Idlibe ostali len tí, o ktorých nemajú Turci záujem.

Američania značne skrátili podporu skupín v Idlibe už pred niekoľkými mesiacmi, dokonca sa stiahli z Idlibu aj Biele prilby. Väčšina proamerických Arabov, ktorí sú obkľúčení v Idlibe už raz zložila zbrane, do Idlibu ich v minulosti pozvážali známymi “zelenými autobusmi”. Kto raz zložil zbrane, aby si zachránil život, zloží ich aj ďalší krát. S nedostatkom financií, pocitom že ich Američania zradili rovnako ako Kurdov a proti presile Tigrov a Hizballáhu podporovaným ruským letectvom, nebudú podľa viacerých expertov teroristi v Idlibe dlho vážnym súperom.

Ruský diplomat a politológ Michail Alexandrov prišiel so zaujímavým pohľadom na celú situáciu. Podľa jeho slov pripomína súčasná dohoda medzi Putinom a Erdoganom dohodu medzi Turkami a ZSSR v roku 1921, kedy napriek odporu Britov uzavreli Turci (prehrali I. svetovú vojnu) so Sovietmi Moskovskú dohodu, pri ktorej sa určili hranice medzi Tureckom a Ruskom na Kaukaze. Briti boli z tejto dohody veľmi nahnevaní, pretože boli presvedčení, že Turci a Sovieti budú medzi sebou bojovať ešte dlhšiu dobu a politické výhody získajú Briti, ktorí podporovali ruských bielogvardejcov. Moskovská dohoda sa stala fakticky garantom územnej celistvosti sovietskych republík na Kaukaze. Vďaka tejto dohode sa určili hranice najmä medzi Tureckom, Gruzínskom, Arménskom a Azerbajdžanom.

Michail Alexandrov vysvetlil, ako výrazne sa menili turecké postoje počas občianskej vojny v Sýrii. Spočiatku v roku 2011 stáli Turci jednoznačne na americkej strane a sledovali v Sýrii svoje vlastné geopolitické ciele. Turci dokonca uvažovali nad tým, že výrazne podporia štátoprávne predstavy turkojazyčného obyvateľstva v Sýrii a odtrhnú od Sýrie jej severné oblasti, celá akcia by bola podobná tureckej akcii voči Grékom a vytvorením severného Cypru. Američania ambície Turkov podporovali a mienili Turkov využívať spoločne s Kurdmi či protiasadadovskými Arabmi v likvidácii Asadovej Sýrie.

Reklama

Všetko sa zmenilo, keď údajne Turci zostrelili ruské Su-24 s Olegom Peskovom. Časť ruských analytikov už dávno vyšla s teóriou, že za smrťou Olega Peskova stoja Američania a cieľom Američanov bolo totálne znemožniť Turkom kontakty s Rusmi. Situácia nakoniec vyústila do ruských sankcií, ktoré výrazne uškodili tureckej ekonomike. Následne spravili Obama a jeho poradcovia tú najväčšiu chybu v živote, keď dospeli k názoru, že v Turecku môžu zinscenovať vojenský prevrat a odstrániť Erdogana. Rusi Erdogana podržali a Američania sa totálne prepočítali. Stratili Erdogana a oslabili tak celé južné krídlo NATO. Za vlastné chyby Američania tvrdo v prípade Turecka zaplatili.

Ruský prezident Putin sa ukázal byť skúseným taktikom. Erdogan oceňuje podobne ak Saudi či iné krajiny Perzského zálivu a Blízkeho východu, že Rusi sú ochotní na rozdiel od Američanov uzatvárať dohody, ktoré sú výhodné pre obe strany (Američania sa presvedčili, že primitívne a násilné diktovanie (v duchu USA nad všetkými) amerických predstáv už nefunguje a čo je najdôležitejšie Rusi dodržiavajú medzinárodné právo a uzavreté dohody. Na rozdiel od Američanov sú vo svete dnes Rusi vnímaní ako dôveryhodnejší partneri.

Pre Erdogana je veľmi dôležité prinútiť väčšinu sýrskych sunnitov, aby Turecko opustili, pretože väčšina imigrantov predstavuje pre tureckú ekonomiku veľkú záťaž. To len nemecká kancelárka Merkelová a európski slniečkári majú naivné predstavy o tom, že imigranti bez prostriedkov a vzdelania sú pre krajinu prínosom.

Na snímke Angela Merkelová

Turci a Sýrčania majú ešte z roku 1998 uzavretú vzájomnú dohodu, podľa ktorej môžu Turci pri svojom boji proti kurdským teroristom pokojne preniknúť do hĺbky 5 až 10 km na sýrske územie. Táto dohoda je nočnou morou pre proamerických Kurdov, pretože do tejto zóny spadá aj mesto Kamyshli, ktoré Kurdi vnímali donedávna ako hlavné mesto severného sýrskeho Kurdistanu. To že do mesta môžu pokojne kedykoľvek vojsť turecké jednotky mení pre proamerických Kurdov definitívne celú situáciu a proamerickí Kurdi sa s Kamyshlom môžu navždy rozlúčiť.

Podľa Michaila Alexandrova je ešte zaujímavé, že Turci už nevnímajú NATO ako garanta svojej bezpečnosti. Kupujú čoraz viac ruských zbraní a prestávajú byť kompatibilní so štátmi NATO. Celé NATO sa dostáva do krízy, pretože v jeho radoch sa prehlbujú výrazné rozpory medzi Grékmi a Turkami a cez Turecko sa na južnom krídle NATO čoraz viac uhniezďujú Rusi. Kríza ako vyšitá, ktorá určite negatívne ovplyvní ďalšie smerovanie a možnosti Severoatlantickej aliancie.

Pre Trumpa sú Sýria, Irak či Afganistan toxickými aktívami. Neoconi a protitrumpovská opozícia stoja za rozpútaním vojen v týchto krajinách a Trump nasadenie americkej armády v Sýrii, Iraku či Afganistane jednoznačne odmieta. Vojna vyčerpáva americké ekonomické a ľudské zdroje, neprináša pre Američanov žiaden relevantný zisk a je pre USA bremenom. Oslabovanie pozícii neoconov a protitrumpovskej opozície Trump víta, pretože s protitrumpovskou opozíciou má vážne problémy priamo v USA.

Americké pozície na Blízkom východe výrazne zoslabli. Američania stratili svoje zástupné armády, na vybudovanie nových nemajú čas a ani dostatok financií. Na budúci rok americké aktivity na Blízkom východe ešte viac zoslabnú, pretože sa Američania budú sústrediť na boj o prezidentské kreslo. Tento súboj medzi Trumpom a protitrumpovskou opozíciou môže mať veľmi napätý priebeh. To že sa Trump zo Sýrie stiahol však možno vnímať aj ako krok smerom k Ankare, ktorej Trump pootvoril dvere k vyšším ambíciám. Trump pravdepodobne dúfa, že sa mu podarí zasiať rozkol medzi Rusov a Ankaru, hoci posledná dohoda medzi Putinom a Erdoganom hovorí o priamom opaku.

Rusko v Sýrii víťazí a diplomatickou cestou vracia Asadovi pod kontrolu nové územia, tento úspešný trend vo vývoji Sýrie bude pokračovať s najväčšou pravdepodobnosťou aj budúci rok. A to je pre ťažko skúšanú Sýriu, kde Američania rozpútali občiansku vojnu naozaj dobrá správa.

Pred Putinom však stojí ešte jedna výzva – Ukrajina.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali