Protesty Za slušné Slovensko pokračovali v niekoľkých mestách na Slovensku; účastníci žiadali odstúpenie Tibora Gašpara

Protesty Za slušné Slovensko pokračovali v niekoľkých mestách na Slovensku; účastníci žiadali odstúpenie Tibora Gašpara

Slovensko 5. apríla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová,Lukáš Grinaj,Joze Poliak,Martin Baumann)

 

Zaplnené námestie v Bratislave žiadalo odchod policajného prezidenta Gašpara

Na bratislavskom Námestí SNP sa opäť zišli desaťtisíce ľudí na zhromaždení Za slušné Slovensko. Piaty rovnomenný pochod sa uskutočnil vo štvrtok, hlavnou požiadavkou bol tentoraz odchod policajného prezidenta Tibora Gašpara. Hodinu a pol trvajúce zhromaždenie prebehlo pokojne, nenarušili ho žiadne incidenty.

Reklama
Na snímke protestné zhromaždenie Za slušné Slovensko v Bratislave

Zhromaždenie začalo minútou ticha za zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Organizátori z pódia pripomenuli, že vyšetrenie smrti týchto dvoch mladých ľudí je naďalej ich hlavnou požiadavkou. Súčasná vládna moc si podľa organizátorky Karolíny Farskej stále nechce uvedomiť, že odvolanie Gašpara je prvý nevyhnutný krok k tomu, aby verejnosť mohla začať veriť, že vražda novinára a kauzy, na ktoré poukázal, budú nezávisle vyšetrené.

Okrem odchodu šéfa polície iniciatíva Za slušné Slovensko žiada systémové zmeny v polícii a odpolitizovanie jej vedenia. “To, čo premiér hovorí, je zbavovanie sa zodpovednosti,” uviedol jej ďalší predstaviteľ Juraj Šeliga na margo slov predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý uviedol, že jeho úlohou nie je rozhodovať o budúcnosti policajného prezidenta a v tejto záležitosti dáva voľnú ruku ministrovi vnútra Tomášovi Druckerovi (nominant Smeru-SD). Organizátori v závere zhromaždenia vyhlásili, že sú odhodlaní pokračovať v protestoch, až kým Gašpar neodíde.

Reklama

Dav zaplnil väčšiu časť Námestia SNP. Okrem štrngania kľúčmi a výziev na koniec policajného prezidenta a súčasného špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika ľudia opakovane skandovali heslo “Voľby”. Námestiu sa v úvode prihovorila novinárka týždenníka Trend Zuzana Petková, ktorá pred dvoma rokmi napísala článok o kauze podvodov na DPH, v ktorej mali byť namočené politické špičky Smeru.

“Polícia mi do dnešného dňa neodpovedala na otázku, ako naložila s podozreniami, ktoré sa týkali bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka,” povedala davu. “Namiesto toho si mňa a kolegyňu predvolala NAKA. Elitná zložka polície, ktorá bola zriadená na boj s mafiou a najhoršou kriminalitou, vyšetrovala, či sme sa nedopustili trestného činu ohovárania ministra,” doplnila Petková.

Najemotívnejší prejav mal opäť herec Richard Stanke, ktorý prišiel na pódium v sprievode ďalších hercov a umelcov. “Od nástupu vlády prešlo desať dní a začala sa okamžitá normalizácia. Na jednej strane novinári denne odhaľujú korupčné prepojenia členov vlády či vysokých štátnych úradníkov, na strane druhej sú viac ako trestné oznámenia na vysokopostavených ľudí prešetrovaní ľudia, ktorí tieto skutky oznámili,” povedal Stanke. “Atmosféra strachu, nedôvera v spravodlivosť pokračujú a chobotnica je v bezpečí,” dodal herec.

Predstavitelia iniciatívy v utorok (3.4.) informovali, že dostali pozvánku na stretnutie s Druckerom. Pozvanie odmietli s tým, že sa na ňom nezúčastnia skôr, ako minister odvolá Gašpara.

Premiéra Pellegriniho mrzí pokračovanie zhromaždení. Ohľadom kľúčovej požiadavky iniciatívy na odvolanie Gašpara sa premiér spolieha na profesionalitu Druckera. „Nechávam na pána ministra, aby rozhodol, aké personálne zmeny spraví. Pre mňa je momentálne kľúčové, aby čo najskôr dokončil a verejnosti predstavil nový zákon o voľbe policajného prezidenta a následne musí povedať, ako mieni naložiť s terajším,” vysvetlil v stredu (4.4.) Pellegrini.

Reklama
Na snímke protestujúci v Banskej Bystrici

V Banskej Bystrici rečníci na námestí žiadali odchod Gašpara a dôveryhodnú vládu

Približne 2000 ľudí sa zišlo na Námestí SNP v Banskej Bystrici na mítingu podporujúcom iniciatívu Za slušné Slovensko. Na pódiu sa takmer dve hodiny striedali organizátori z rôznych občianskych zoskupení a rečníci z radov študentov, zdravotníkov či umeleckej obce.

Ako krátko pred podujatím TASR povedala Martina Strmeňová, koordinátorka platformy Nie v našom meste, ktorá v Banskej Bystrici organizuje mítingy Za slušné Slovensko, štvrtkový protest pod Urpínom sa koná najmä preto, aby boli splnené požiadavky protestujúcich, ako sú nezávislé vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a zostavenie dôveryhodnej vlády. “Nezávislé vyšetrenie vraždy však nemôže byť, pokiaľ je na svojom mieste v polícii politický nominant. Preto chceme zvýrazniť našu požiadavku na odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara,” zdôraznila. Organizátori sa zároveň pripojili aj k protestom slovenských farmárov pre agrokauzu s eurodotáciami na východe Slovenska.

Na pódiu sa okrem organizátorov a hudobných hostí vystriedali napríklad aktivistka z platformy Nie v našom meste Csilla Droppová, novinár Eugen Korda alebo občiansky aktivista Slávo Sochor.

Na snímke zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko na Trojičnom námestí v Trnave

Na proteste v Trnave bolo 500 ľudí, vystúpil Bezák i Oktávec

Reklama

Arcibiskup Róbert Bezák aj tribún Novembra ’89 Vladimír Oktávec vystúpili v Trnave na ďalšom proteste Za slušné Slovensko. Na Trojičnom námestí sa zišlo okolo 500 ľudí všetkých vekových kategórií.

Prítomnosť Bezáka organizátor akcie Pavol Koprda vopred neavizoval, o to väčší potlesk mal arcibiskup po svojom vystúpení. Povedal, že sú udalosti, ktoré nás posúvajú ďalej, aj „keď máme v srdci obavu a niet toľko odvahy. Ale keď sa odvahy spoja, je to lavína a tá spôsobila, že sa čosi zásadné zmenilo“. Smrť Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej v ľuďoch, ako uviedol, vzbudila záujem o veci verejné, o pravdu a spravodlivosť a je to búrka, ktorá sa valí Slovenskom a má veľkú silu. “Verím, že žijeme chvíľu zrodenia čestného občana Slovenska, ktorý chce, aby bola táto krajina slušná a krásna svojimi ľuďmi,” povedal Bezák.

Oktávec pripomenul, že v Novembri ’89 “sme žili v neslobode, dnes atribúty slobody máme a napriek tomu cítime potrebu vyjadrovať nespokojnosť s vecami verejnými. Volíme slobodne, ale akosi divne – najprv vhodíme lístok a potom sa držíme za hlavu”. Podľa jeho slov sa podnikanie a politika nedajú robiť naraz. “Ľudia, ktorí to tak robia, prznia podnikanie i politiku,” konštatoval Oktávec.

Zástupca iniciatívy Chceme veriť Peter Wilfling zo združenia Via Iuris zoznámil prítomných s požiadavkami iniciatívy a požiadal nielen o ich podporu, ale aj šírenie. Zahŕňajú obnovenie dôvery občanov v štát cez kroky ako odvolanie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a policajného prezidenta Tibora Gašpara či väčšiu kontrolu nimi riadených orgánov i súdnictva.

Koprda prečítal list novinára Andreja Bána. Moderátorom protestu bol opäť herec trnavského Divadla Jána Palárika Tomáš Vravník, jeden zo signatárov výzvy Kultúrny reparát, ktorého text predniesol pred zhromaždenými Trnavčanmi. Povedal, že výzvu na odstúpenie nevymenovanej ministerky kultúry podpísalo už 2000 ľudí. V závere mítingu oznámil vznik platformy Za slušné Slovensko a vyzval, aby sa obyvatelia Trnavy zišli opäť, ak to bude potrebné.

„Nemýľte si našu slušnosť s nedostatkom odhodlania a vytrvalosti. My vydržíme,“ adresoval za zúčastnených tým, ktorí nechcú počuť “hlas ulice” žiadajúci výmenu policajného prezidenta, nezávislé vyšetrovanie smrti novinára Kuciaka, odpolitizovanie polície a zastavenie korupcie a stíhania prokurátora Vasiľa Špirka.

Na snímke zhromaždenie Za slušné Slovensko na Hlinkovom námestí v Žiline

Na zhromaždení Za slušné Slovensko v Žiline sa zišlo niekoľko tisíc ľudí

Na zhromaždení Za slušné Slovensko sa popoludní zišlo na Námestí Andreja Hlinku v Žiline niekoľko tisíc ľudí. Jedným z jeho cieľov bolo podľa spoluorganizátora zhromaždenia Mareka Richtera vyslať jasný nesúhlas s tým, že minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) stále neodvolal prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara.

“Rovnako chceme poukázať na nevyhnutné systémové zmeny v policajnej inšpekcii a odpolitizovanie vedenia polície. Preto požadujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, jasné systémové zmeny v policajnej inšpekcii a odpolitizovanie vedenia polície,” zdôraznil Richter.

Za iniciatívu siedmich mimovládnych organizácií Chceme veriť, ktorú podpísalo 6000 signatárov, sa zhromaždeniu prihovoril Ján Orlovský. “Najdôležitejšia vec je, že sa zobudila občianska spoločnosť. Pretože, keď kontrolujeme vládnu moc len raz za štyri roky v čase volieb, zdá sa, že je to málo. Zvolení ľudia si veľmi rýchlo zvyknú na isté pohodlie a moc. Majú pocit, že už sú nekontrolovateľní. A keď nefungujú jednotlivé inštitúcie, tak tu máme marazmus, ktorý tu máme,” podotkol Orlovský.

Reklama

Podľa blízkeho priateľa Jána Kuciaka Marcela Tomaníka je veľmi ťažké uvedomiť si, že človek, ktorý bol neoddeliteľnou súčasťou vášho života, tu už nikdy viac nebude. “To, čo Janko robil, nerobil len pre seba. Robil to pre nás všetkých. Preto, aby naozaj docielil slušné Slovensko. Žiaľ, už nikdy to nedokončí. Preto vás všetkých prosím, aby ste nepoľavili a dávali najavo, že to, čo sa tu, na Slovensku deje, nie je v poriadku. Chcem požiadať všetkých, ktorým nie je jedno, v akom štáte žijú a v akom štáte budú žiť ich deti, aby neprestali bojovať za slušný štát, spravodlivosť, urýchlené a transparentné vyšetrenie vraždy našich priateľov,” povedal pred zhromaždením Tomaník.

 

Dve tisícky ľudí v Nitre žiadali od vlády, aby splnila svoje sľuby

Približne dve tisícky ľudí sa zišli v Nitre na pochode Za slušné Slovensko. Organizátori zvolili symbolickú trasu, ktorá viedla od Katedry archeológie Univerzity Konštantína Filozofa (UKF), kde študovala zavraždená Martina Kušnírová, a pokračovala k budove študentského domova Nitra, kde sídli Katedra žurnalistiky UKF, na ktorej študoval a neskôr vyučoval Ján Kuciak. Pochod sa skončil pri Mariánskom stĺpe na Svätoplukovom námestí, kde účastníci zaspievali hymnu a zapálili kahance na pamiatku zavraždeného novinára a jeho priateľky.

Na Svätoplukovom námestí sa zhromaždeným ľuďom prihovoril študent žurnalistiky Jakub Prok, ktorý bol žiakom Jána Kuciaka. Zdôraznil, že od vraždy Jána a Martiny už uplynul viac ako mesiac. „Požiadavka na jej dôkladné a nezávislé vyšetrenie a tiež všetkých káuz, na ktoré Jano poukázal, však stále zostáva nesplnená. Za ten čas sa nám však prostredníctvom verejného tlaku podarilo donútiť vládu prijať politickú zodpovednosť. Desaťtisíce slušných ľudí v uliciach ukázali, že Slovensko má nádej stať sa lepšou krajinou,” vyhlásil.

Reklama

Jeho slová sprevádzalo hlasné „do basy”, ktoré skandovali zhromaždení ľudia. Tým organizátori pripomenuli sľub vlády o vrátení dôvery orgánom činným v trestnom konaní. „Svoj sľub nesplnili. Je nepochopiteľné, že aj po desiatich dňoch vo funkcii nedokázal urobiť minister vnútra Tomáš Drucker v tejto veci ani to najzákladnejšie gesto – odvolať policajného prezidenta Tibora Gašpara. Jeho zotrvanie vo funkcii je pritom výsmechom akejkoľvek snahe o objektivitu vyšetrovania. Zároveň je to pomyselná facka do tváre desaťtisícom ľudí v uliciach,” skonštatoval Prok.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali