Pro-rodinné a prolife organizácie posielajú Matovičovi naliehavú výzvu

Pro-rodinné a prolife organizácie posielajú Matovičovi naliehavú výzvu

Bratislava 5. marca 2020 (HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian)

 

Asociácia za život a rodinu, Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, Klub mnohodetných rodín, Aliancia za rodinu, Ženy ženám, CitizenGO Slovensko, Spoločenstvo Ladislava Hanusa, Deti svätej Alžbety – Aliancia za život o.z., Nadácia Slovakia Christiana a 40 dní za život Slovensko sa obracajú na lídra OĽANO Igora Matoviča, ktorý bol prezidentkou SR poverený zostavením vlády

Na snímke predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič

“Dovoľujeme si povzbudiť a požiadať Igora Matoviča ako designovaného premiéra, aby aj s ohľadom na výsledok volieb do NR SR a hodnotové nastavenie veľkej väčšiny koaličných poslancov na posty ministrov školstva, zdravotníctva práce, sociálnych vecí a rodiny a kultúry dohodol s koaličnými partnermi a navrhol skutočne pro-rodinne založených kandidátov,” povedal Tomáš Kováčik, predseda Asociácie za život a rodinu.

Reklama

“Slovensko je jednou z najrýchlejšie starnúcich krajín EÚ, ku koncu storočia bude mať podľa prognózy OSN len 3,7 milióna obyvateľov, zarátajúc aj imigráciu, priemerný vek obyvateľstva bude 50 rokov. To sú alarmujúce čísla, nemôžeme si dovoliť už ďalej váhať a musíme urgentne realizovať politiky smerujúce k zvýšeniu pôrodnosti a tým k demografickému rastu,” povedal Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku.

“Je kľúčové, aby v situácii demografickej zimy rezort práce, sociálnych vecí a rodiny viedol človek, ktorému autenticky záleží na realizácii prorodinnej politiky a presadzoval ju od prvého dňa v úrade. Rovnako je dôležité, aby sa vláda postavila za ochranu nenarodeného života a zmenila nespravodlivý komunistický zákon,” povedal Matúš Hagara zo CitizenGO Slovensko.

Reklama

“Minister zdravotníctva má doslova v rukách životy a zdravie ľudí. Považujeme za veľmi dôležité, aby to bol človek osobnej integrity, schopný bojovať s finančnými skupinami odčerpávajúcimi zdroje z tohto rezortu na úkor zdravotnej starostlivosti. Mal by byť schopný sa postaviť za všetkých, aj za najmenších z nás,” dodal Anton Chromík z Aliancie za rodinu.

“Školstvo, ako rezort, ktorý v najväčšej miere vplýva na deti a mládež a rozhoduje o budúcnosti našej krajiny, potrebuje reformu vzdelávania, ktorá nielen zlepší kognitívne schopnosti a kritické myslenie, ale ktorá zároveň nebude študentov indoktrinovať a prevychovávať sekularistickými ideológiami v pohľade na život, sexualitu, manželstvo, rodinu… často proti vôli rodičov. Preto potrebujeme na čele tohto ministerstva odborníka, ktorý bude zároveň ctiť kultúrne a náboženské dedičstvo Slovenska a Európy,” dodal Juraj Šúst zo Spoločenstva Ladislava Hanusa.

Iniciátorka petície “Mama je lepšia ako jasle” z o.z. Ženy ženám, Renáta Ocilková, žiada, aby bola rodina prioritou vlády a aby bolo materstvo ocenené primerane svojej hodnote, ktorú predstavuje pre spoločnosť.

“Slovensko je kresťanská krajina a musíme sa usilovať, aby takou aj zostalo. Ochrana života od počatia, ako aj ochrana prirodzenej rodiny, sú hodnoty nevyhnutné pre rozvoj a prosperitu národa. Spoločnosť, ktorá sa ich vzdá, nemôže dlhodobo prežiť. Ak sa nepodarí zastaviť súčasný demografický trend úbytku obyvateľov pomocou pôrodnosti, budú sa stupňovať tlaky na prijímanie imigrantov a ich vlastné krajiny budú ochudobnené o ich potenciál, podobne ako dnes bohatšie vymierajúce krajiny odčerpávajú naše zdravotné sestry, lekárov a iných odborníkov. Preto žiadame, aby kľúčové posty vo vláde dostali ľudia, ktorí tieto hodnoty budú presadzovať,” dodal Andrej Ralbovský z Nadácie Slovakia Christiana.

Prolife a pro-rodinná aktivistka Martina Bednáriková uzatvára: “Ako sme mohli vidieť aj v nedávnej minulosti, ideologické obsadenie rezortu kultúry v minulosti umožňovalo čerpanie finančných prostriedkov aj na spoločnosť rozdeľujúce aktivity ako Dúhový pochod, filmový festival inakosti či kontroverzné výstavy. Je preto dôležité, aby aj tento rezort viedol hodnotovo založený človek, ktorý si uvedomuje vplyv médií a kultúry na našu spoločnosť.”

Reklama

 

Slovenský dohovor za rodinu

Výzvu Matovičovi adresovali taktiež predstavitelia Slovenského dohovoru za rodinu (SZDR). Koordinátor dohovoru Erik Zbiňovský vo videu uviedol, že povzbudzujú lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča, aby sa zodpovedne postavil k budúcnosti Slovenska. “Ostal verný cyrilometodským tradíciám, ktoré máme zakotvené v ústave. Národne, kresťansky a sociálne cítiaci voliči, ktorí dali hlas hnutiu OĽaNO aj preto, lebo dalo priestor kresťanom na svojej kandidátke, ho podporujú.”

Darius Anton Hatok zo SDZR zas uviedol, že kresťania podporujú Matoviča v zostavovaní vlády, ktorá očistí justíciu a prokuratúru. “Pred kreovaním novej vlády sú už teraz nové výzvy, ale aj hrozby. Výzvy budúcnosti Slovenska sú reforma školstva, podpora rodiny a sociálne marginalizovaných skupín,” uviedol.

Ďalej pokračoval Pavol Vilček zo Spišskej katolíckej charity, ktorý dodal, že hrozbu pre Slovensko predstavujú ideológie obdobné tým, ktoré nás zotročovali v 20. storočí. Bea Zbiňovská vo videu preto vyzvala na modlitby za zostavenie vlády, ktorá bude podporovať tradičnú rodinu a výchovu detí.

Reklama

Vo videu sa nakoniec prihovoril aj otec Jozef Maretta, ktorý pripomenul, že gréckokatolícki kňazi sa denne modlia za tých, ktorí spravujú túto krajinu.“ Ja vyprosujem všetkým Vám, ktorí ste dostali na Slovensku autoritu od ľudí i od Boha, aby sa naplnilo to slovo zmiluj sa,” povedal Maretta a požehnal politikom.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali