Bratislava 23. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)
Strana Sloboda a Solidarita rozumie, že plytvanie potravinami je vážnym celospoločenským problémom, avšak podľa nej je neprijateľné prikazovať, ako nakladať so súkromným majetkom. Uviedla na otázku agentúry SITA, prečo SaS ako jediná strana zahlasovala v prvom čítaní proti novele zákona o potravinách, ktorá prikazuje väčším obchodníkom bezplatne darovať potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti na verejnoprospešné účely, tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová
Už v súčasnosti existuje podľa strany SaS v zákone o potravinách možnosť darovania potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti charitatívnym organizáciám, čo môžu obchodníci v plnom rozsahu využívať. „Pri určení povinnosti darovania sa môže stať, že obchod povinne daruje potraviny, ktoré charitatívna organizácia nedokáže využiť a rovnako skončia ako odpad,“ ozrejmila Halgašová. Preto treba podľa SaS hľadať účinnejšie doplňujúce nástroje, ako je napríklad povolenie predaja potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti.
Prevádzkovateľ, ktorý uvádza na trh potraviny v prevádzkarni s predajnou plochou väčšou ako 400 metrov štvorcových, možno bude od 1. januára 2020 povinný potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, len ak sú bezpečné, bezodplatne poskytnúť osobe vykonávajúcej činnosť s verejnoprospešným účelom. Môže íst o poskytovanie sociálnej pomoci, sociálnych služieb, či humanitárnu starostlivosť, pričom prevádzkovateľ nemôže za tieto potraviny požadovať akékoľvek priame alebo nepriame plnenie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o potravinách od poslankyne za SNS Evy Antošovej, ktorý posunuli poslanci NR SR v utorok do druhého čítania.
Slováci podľa poslankyne NR SR Evy Antošovej plytvajú s potravinami a novela zákona o potravinách by toto plytvanie mohla výrazne znížiť. Každý Slovák vyhodí ročne priemerne 111 kilogramov potravín, z nich najčastejšie chlieb a pečivo (35 %). „Návrh zákona by obchodné reťazce zaviazal zadarmo darovať bezpečné potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti charitám. Pre menšie prevádzky by ostala voľba darovania takýchto potravín na dobrovoľnej báze,“ ozrejmila Antošová.