Tri mesiace ich premiér držal v napätí, kým vyhlásil: Existujú rezervy na uspokojenie nárokov učiteľov

Tri mesiace ich premiér držal v napätí, kým vyhlásil: Existujú rezervy na uspokojenie nárokov učiteľov

Bratislava 1. decembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Prečo až teraz? Ako je možné, že dosiaľ o rezervách nik nevedel?

Nie, päť percent učiteľom od predsedu vlády SR Roberta Fica (vpravo) nestačí

Premiér Robert Fico (Smer-SD) hovoril na včerajšom rokovaní s predstaviteľmi samosprávnych krajov a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) aj o vnútorných kapacitách v rámci financovania školstva. “Zdá sa nám, že by tam mohli byť určité rezervy, ktoré by sme mohli použiť na uspokojenie nárokov ľudí,” uviedol na tlačovej konferencii. O možnostiach, ktoré vyplynú z analýz, chce informovať školských odborárov v pondelok 3. decembra.

Reklama

Deklaroval, že rešpektuje názory rôznych vrstiev obyvateľstva, ktoré poukazujú na nízke platy. “Tam, kde to bude možné a kde to umožní situácia pri hľadaní rezerv v danom systéme, budeme robiť všetko preto, aby sme ľuďom pomohli,” prisľúbil. Avšak poprosil o pochopenie, keďže Slovensko sa nachádza v ťažkej finančnej situácii. Podľa Fica nemôže vláda ohroziť strategické záujmy a nedodržať medzinárodné záväzky, ktoré hovoria o budúcoročnom deficite pod úrovňou 2,94 percenta.

Odborári prerušili štrajk v stredu (28.11.) o 18.00 h. Rokovania s vládou majú pokračovať v pondelok 3. decembra. “V prípade neúspešných rokovaní rada zväzu uložila štrajkovému výboru Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku možnosť rozhodnúť o ďalších protestoch,” uviedli odborári v uznesení zo štvrtkového (29.11.) zasadnutia mimoriadnej rady zväzu. O forme spomínaného protestu podľa lídra školských odborárov Pavla Ondeka rozhodne štrajkový výbor. Vo štvrtok spomenul ako krajné riešenia v prípade nedohody bojkot maturít, prijímacích pohovorov na vysoké školy či monitoru na základných školách.

Reklama

 

Rezervy v samosprávach? Práve samosprávy robili štrajkujúcim obštrukcie…

Odborári prerušili štrajk v stredu (28.11.) o 18.00 h. Toto rozhodnutie v spomínanom vyhlásení odôvodňujú tým, že nechceli zvyšovať finančné straty štrajkujúcich zamestnancov škôl. Učitelia totiž nedostávajú plat za dni, počas ktorých štrajkujú. “Prvé dni sme preukázali dostatočnú silu zapojením vysokého percenta štrajkujúcich zamestnancov, ktoré však začalo klesať v dôsledku rôznych obštrukcií zo strany samosprávy a zriaďovateľov, a tiež sme štrajkujúcich zamestnancov nechceli vystavovať ďalšiemu riziku a tlaku verejnosti,” vyhlásil zväz.

Kým v pondelok (26.11.) sa do štrajku zapojilo podľa údajov odborárov vyše 73 percent zamestnancov základných škôl, v utorok to bolo 62 percent a v stredu z nich štrajkovalo iba 53 percent. Ešte výraznejší rozdiel bol na stredných školách. V prvý deň štrajkovalo vyše 63 percent ich zamestnancov, v druhý 37 a v tretí iba 30. Spomedzi pracovníkov na vysokých školách do práce neprišlo vyše päť percent, v ostatné dni len tri percentá.

 

Reklama
Podporiť učiteľov prišli aj žiaci a študenti škôl z Handlovej

Učí 35 rokov a stále mu hovoria “vydržať, uskromniť”

Samostatné na školách, či študentské rady pokračujú v štrajkovej činnosti naďalej. Ako sa vyjadril jeden z organizátorov protestu v Handlovej – Jozef Juríček zo Základnej školy na Školskej ulici: “Keď sme sa dozvedeli mailom, že máme prerušiť štrajk, tak sme si povedali, že toto nie. My sme boli rozhodnutí, že pokračujeme v ňom aj naďalej. Ľudia jednomyseľne povedali, že už dosť bolo sľubov. Ja učím 35 rokov a za tých 35 rokov sme stále len počuli, že máme vydržať a uskromniť sa. Nech oni chápu, čo za tých 35 rokov urobili pre nás,” dodal.

 

Nech sa Čaplovič konečne postaví za učiteľov alebo nech odstúpi!

“Žiadame týmto ministra školstva Dušana Čaploviča, aby sa už konečne postavil za učiteľov a konal v ich prospech alebo nech odstúpi a prenechá miesto mladším, ktorým na učiteľoch záleží. Takisto im záleží na vzdelaní detí a zaujímajú sa o problémy našich škôl a problémy našich detí,” vyzvala k odstúpeniu ministra za zamestnancov školstva Miriam Molotová z Gymnázia Ivana Bellu v Handlovej.

Reklama

Protestujúcich prišiel podporiť aj primátor mesta Handlová Rudolf Podoba, ktorý vyjadril nespokojnosť so situáciou v školstve, ale i v spoločnosti ako takej. “Som presvedčený o tom, že všade, kde bude príležitosť, sa treba vyjadrovať proti korupcii, proti zneužitiu moci a proti ľahostajnosti. Faktom zostáva, že tento štát nám finančné skupiny rozkradli a ukradli nám ho pred očami. Rovnako zmýšľajúcich a cítiacich ako ste vy, je nás veľa. Preto sa pripájam k vášmu štrajku a pripájam sa aj k tomu, aby sa začal konečne široký verejný dialóg o tom, aké by malo byť školstvo v 21. storočí v Slovenskej republike,” vyjadril sa Podoba.

 

V Trenčíne budú v pondelok protestovať stredoškoláci 

Trenčianske Mierové námestie zaplní v pondelok 3. decembra asi tisícka protestujúcich stredoškolákov. Protest zorganizovalo Gymnázium Ľudovíta Štúra a Obchodná akadémia v Trenčíne. TASR informovala jedna z organizátoriek podujatia Karolína Stopková. 

„Sme proti tomu, aby školstvo bolo v takom stave, v akom momentálne je. Chceme pomôcť aj učiteľom, aby sa im zvýšili platy a chceme, aby do školstva išlo viac peňazí. Myslíme si, že školstvo je momentálne vo veľmi zlom stave,“ povedala Stopková.

Ako dodala, protest sa začne o 09.30 h na Mierovom námestí v Trenčíne, predpokladá na ňom účasť asi tisícky stredoškolákov. Gymnázium v Trenčíne navštevuje okolo 800 a Obchodnú akadémiu asi 400 študentov.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali