Prelomové rozhodnutie v Česku. Operátor blokoval weby nezákonne

Prelomové rozhodnutie v Česku. Operátor blokoval weby nezákonne

Bratislava 13. marca 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

V rozsudku z 29. februára 2024 Mestský súd v Prahe prvýkrát po viac ako dvoch rokoch konštatoval, že konanie poskytovateľov internetových služieb, ktorí vo februári 2022 zablokovali niekoľko desiatok webových stránok, ktoré štát označil za “dezinformačné stránky”, bolo nezákonné, uvádza na svojom portáli advokátka Denisa Sudolská, ktorá zastupuje poškodenú firmu

zakon
Ilustračné foto

Podľa stanoviska Mestského súdu v Prahe prevádzkovateľ zodpovedá prevádzkovateľovi webových stránok za škodu spôsobenú nezákonným zablokovaním ich webových stránok.

Reklama

Inak ako prelomovým sa toto rozhodnutie českého súdu označiť nedá. Verdikt súdu totiž môže pomôcť aj poškodeným vypnutým webom na Slovensku.

 

Reklama

Právo na prístup k otvorenému internetu

Pravdou je, že súd označil za nezákonný postup operátora a neriešil nezákonnosť postupu štátu. A toto sa vzťahuje na všetkých operátorov, poskytovateľov internetu v EÚ, Slovensko nevynímajúc. Na všetkých sa vzťahuje Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2015_2120 o opatreniach týkajúcich sa prístupu k otvorenému internetu.

V súlade s týmto nariadením má používateľ definované právo na prístup k online obsahu a službám, ktoré chce a právo na ich šírenie. Pričom poskytovateľ internetu nesmie blokovať, spomaľovať ani diskriminovať nijaký obsah, aplikácie ani služby, s výnimkou troch osobitých prípadov:

– ak musia dodržiavať právne záväzky, napríklad príkaz súdu blokovať konkrétny nelegálny obsah,

– ak musia chrániť bezpečnosť a integritu siete, napríklad pri boji proti vírusom alebo malvéru,

– ak potrebujú riešiť výnimočné alebo dočasné preťaženie siete.

Reklama

Pripomeňme si, čo viedlo k blokácii webov v Česku, ako aj na Slovensku. Po invázii ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 sa vládne garnitúry oboch štátov rozhodli umlčať nepohodlné weby. Tie, ktoré šírili nekonformné naratívy a informácie o Covide, o Zelenom údele, Klimatickej kríze a o občianskej vojne, ktorá na Ukrajine prebiehala od roku 2014. V Čechách na to stačila výzva vlády operátorom, aby požadované weby vypli. Aktivistickí operátori, zakrytí autoritou vládnej moci tak zablokovali konkrétny vymedzený obsah internetu. Táto situácia navodila okrem iného otázku, či takto vláda prostredníctvom operátorov neporušila zákaz cenzúry stanovený článkom 17 odst. 3 Listiny základných práv a slobôd.

Na Slovensku vládna moc postupovala inak. Blokáciu nepohodlných zaštítila novelou zákona o kybernetickej bezpečnosti (Zákon), do ktorého doplnila paragraf 27b. Matovičovi zákonodarcovia dali moc nad webovým obsahom do rúk Národného Bezpečnostného Úradu SR (NBÚ). Urobili to amatérsky. Zákonom umožnili NBÚ zablokovanie škodlivého obsahu alebo aktivity pokiaľ tieto môžu zapríčiniť kybernetickú bezpečnostnú hrozbu. Nakoľko zákon obsahuje pojem „kybernetická bezpečnostná hrozba“ tak je to v tomto bode v poriadku. Čo zákonodarca nezvládol je, že umožnil blokovanie aj prípade, ak „škodlivá aktivita zapríčiňuje závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb“. To nedáva ani lexikálny zmysel. Ale horšia je skutočnosť, že pojmy „závažná dezinformácia“ a „hybridná hrozba“ zákon nedefinuje, čo zakladá možnosť svojvôle pri aplikácii zákona voči webom, ktoré nešíria provládne naratívy. To, že si svojim počínaním vláda nebola istá podčiarkuje fakt, že platnosť blokovania webov NBÚ umožnila len do 30.6.2022. Tým absurdne obmedzila blokovanie aj z titulu, ak web spôsobí kybernetickú bezpečnostnú hrozbu. Navyše zákon nedefinuje, čo by mal dotknutý web urobiť, aby bolo jeho blokovanie ukončené. Z môjho pohľadu nie je v poriadku ani skutočnosť, že NBÚ stále vedie zoznam zablokovaných webov, hoci ich blokácia zo zákona skončila. Táto skutočnosť poškodzuje naďalej dobré meno týchto webov. Pričom súdy si vo veci posúdenia žalôb podaných poškodenými voči NBÚ dávajú načas.

 

Boj so súdnou mocou v Česku

Na rozdiel od Slovenska v Česku až do rozhodnutia mestského súdu panoval stav, že za blokáciu webov neniesol zodpovednosť nikto. Treba poznamenať, že samotné rozhodnutie súdu sa nerodilo ľahko. Dva roky bojovali poškodené spoločnosti so súdnou mocou. Súdy jednotlivých stupňov tvrdohlavo odmietali žalobu poškodeného na ochranu pred nezákonným zásahom, ktorá smerovala proti vláde, ministerstvu obrany, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Bezpečnostní informační službě. Vec sa dostala až na Ústavný súd ČR. A ten v januári tohto roku advokátovu sťažnosť tiež zamietol.

Mestský súd, ktorý žalobu odmietol, argumentoval aj tým, že štát sám nezablokoval sporné weby, ale iba vyzval poskytovateľov a prevádzkovateľov internetových služieb, aby tak urobili, čo nemožno považovať za nezákonný zásah štátneho orgánu. Týmto súd štát vo veci cenzúry vyvinil. Najvyšší správny súd (NSS) pri zamietnutí žaloby pridal argument, že obecne nie je možné odôvodniť právo jednotlivca na prijímanie informácií z konkrétnej webovej stránky a že prípadný zásah orgánu verejnej moci by musel byť namierený proti jednotlivcovi a musel by priamo zasahovať do jeho verejných subjektívnych práv, čo sa v tomto prípade nestalo. No a nakoniec Ústavný súd vec zaklincoval výrokom, že dôvody na zamietnutie NSS boli logické a dostatočné.

Reklama

Advokátska kancelária AK Sudolská postavila obhajobu práv jedného z poškodených subjektov (web AC24.cz) na porušení vyššie uvedeného Nariadenia EP, teda na porušení európskeho práva samotným poskytovateľom internetovej služby. A hoci takto vec nevidel súd prvého stupňa, mestský súd v Prahe rozhodol tak, že blokovanie jednotlivými prevádzkovateľmi nespadá pod žiadnu výnimku a že blokovanie prevádzkovateľom je teda v rozpore s priamo záväzným právom EÚ.

 

Ako české víťazstvo využiť na Slovensku?

Slovenských poškodených, medzi ktorých patria aj Hlavné Správy, čaká ešte trochu iný zápas, nakoľko štát weby vypínal zákonom. Právo EÚ je nadriadené právu členských štátov. Bude potrebné dokázať, že, zákonodarca novelou obišiel Nariadenie EP o prístupe k otvorenému internetu a že tým obral koncových používateľov o ich právo “na prístup k informáciám a obsahu, o právo šíriť informácie a obsah, využívať a poskytovať aplikácie a služby a využívať koncové zariadenie podľa vlastného výberu, bez ohľadu na umiestnenie koncového užívateľa alebo poskytovateľa, alebo na umiestnenie, pôvod či určenie informácií, obsahu, aplikácie alebo služby prostredníctvom ich služby prístupu k internetu“., tak ako je to uvedené v článku 3. Nariadenia EP. Toto je úloha pre šikovných právnikov.

Krok smerom k napĺňaniu európskeho práva by mohol spraviť aj štát, tým že súčasná vládna moc, ktorá vypínanie webov predošlou garnitúrou pred voľbami ostro kritizovala, prehodnotí svojvôľu, ktorú predošlý parlament do zákona o kybernetickej bezpečnosti vložil a túto moc NBÚ odoberie, aby sa podobný exces cenzúry na Slovensku viac nezopakoval.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:45

Sopka Ruang v indonézskej provincii Severné Sulawesi vybuchla už druhýkrát za uplynulé dva týždne. Pri erupcii vychrlila popol do výšky takmer dvoch kilometrov a miestne úrady preto uzavreli letisko v meste Manado. 

08:43

Spotrebu tepla na vykurovanie ovplyvnilo najmä nezvykle teplé počasie, keď bol vlaňajší rok druhý najteplejší od roku 1931. Počas roka 2023 sa tak kúrilo menej ako obvykle, preto sa domácnosti nemusia obávať nedoplatkov z titulu vysokej spotreby, uviedol v utorok Slovenský zväz výrobcov tepla. Správcovia bytov musia do konca mája doručiť vlastníkom ročné vyúčtovanie, ktorého súčasťou sú aj náklady na vykurovanie.

08:42

Dĺžka poistenia pri hypotéke by mala zodpovedať aspoň obdobiu, počas ktorého je človek zaviazaný úver splácať. Podľa odborníkov je však ideálne nastaviť poistenie tak, aby pokrylo obdobie až do veku odchodu do dôchodku. Myslieť treba aj na dostatočnú výšku poistných súm.

08:41

Ceny za služby zásadným spôsobom ovplyvňujú celkovú infláciu v eurozóne a ich vývoj aktuálne zohráva dôležitú úlohu pri diskusii o nastavení úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky. Zamestnať ľudí po pandémii v službách bolo ťažké, preto ich mzdy rástli rýchlo a tento rast sledujeme dodnes. Prevádzky služieb následne takto zvýšené náklady prenášajú do cien.

08:38

Oslavy rozšírenia EÚ z roku 2004 o desať nových krajín sú zároveň aj momentom hovoriť o budúcom rozšírení Únie. Uviedol to v Bruseli predseda Európskej rady Charles Michel na stretnutí so skupinou novinárov z krajín, ktoré do Únie vstúpili pred 20 rokmi.

Mimoriadny summit EÚ
Na snímke predseda Európskej rady Charles Michel

 

08:36

Čínska pobrežná stráž počas hliadky neďaleko atolu Scarborough Shoal v Juhočínskom mori použila vodné delo proti dvom filipínskym lodiam. Jednu z nich poškodila, tvrdí Manila.

08:12

Český občan zahynul pri zrážke počas lyžovačky v stredisku Kitzsteinhorn pri Kaprune.

07:50

Po pondelňajšom večernom útoku ozbrojenca v mešite v provincii Herát na západe Afganistanu zahynulo najmenej šesť ľudí a jeden je zranený. 

07:49

Napriek tomu, že existuje omnoho intenzívnejšia a aktívnejšia protibruselská rétorika v maďarskom politickom živote, dôvera obyvateľstva v Európsku úniu je nezlomná.

07:48

Najmenej 25 ľudí zahynulo a viac ako desať ďalších utrpelo zranenia po tom, čo sa autobus z horskej cesty zrútil do rokliny na severe Peru.

07:24

Moslimský duchovný z bavorskej metropoly Mníchov sa pravdepodobne postaví pred súd v súvislosti s príspevkom na sociálnej sieti Facebook, ktorý zverejnil 7. októbra 2023 – v deň, keď palestínske radikálne hnutie Hamas zaútočilo na územie Izraela.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali