Predstava mieru v Sýrii podľa USA

Predstava mieru v Sýrii podľa USA

Ženeva 21. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-SANA via AP, File)

 

Zdá sa, že Ženevské dohody o Sýrii uzavreté medzi Lavrovom a Kerrym sa nepodarilo zrealizovať. Americká Obamova administratíva, ktorej končí mandát, už nemá právnu silu, a tak sa vynára otázka, prečo sa ruskí politici snažili nájsť dohodu s tými, ktorí už dobudúcna nič neznamenajú?  Túto otázku si kladie Ljubov Ljulková vo svojom článku, ktorého znenie si môžete prečítať tu

Úloha Obamu podľa Ljulkovej spočívala v tom, aby sa zachránili džihádistické sily, ktoré v poslednom období utrpeli od sýrskej a ruskej strany viacero ťažkých porážok a ich straty sa enormne zvýšili.

Reklama

V oblasti Aleppa sa teroristi, tváriaci sa ako “umiernená opozícia” pred prímerím skrývali v husto osídlených oblastiach mesta, v ktorých terorizovali neozbrojené obyvateľstvo a využívali ho ako “živé štíty” pred útokmi ruského a sýrskeho letectva. Skupiny sa dostávali do čoraz ťažšej situácie, pretože sa im nedarilo preraziť obkľúčenie, cez ktoré by si mohli doplniť stenčujúce sa zásoby munície, potravín, liekov, zbraní a bojového materiálu.

Kvôli hrozbe totálnej likvidácie “umiernenej opozície” USA pripravili plán, ktorý akoby sledoval cieľ dopraviť do oblasti humanitárny náklad pre sýrske civilné obyvateľstvo. Mimochodom – ak by sa USA v Sýrii neangažovali a nerozpútali by tam najprv farebnú revolúciu, ktorá s ich priamou podporou prerástla do občianskej vojny, žiadna humanitárna katastrofa by v Sýrii nebola, rovnako ako by nebola v Iraku, Lýbii, Afganistane a pod.

Reklama
Na archívnej snímke vľavo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a vpravo americký minister zahraničných vecí John Kerry
Na archívnej snímke vľavo ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a vpravo americký minister zahraničných vecí John Kerry

Cieľom uzavretých dohôd v Ženeve však od začiatku bolo pre USA zastavenie tlaku sýrskych, ruských iránskych, libanonských, irackých i palestínskych šiítskych jednotiek a umožniť teroristom “nadýchnuť sa”. Tento plán sa mal realizovať na základe ženevských dohôd, potvrdených v deklarácii o zastavení paľby v Sýrii od 12.9.2016.

Po útokoch amerického a austrálskeho letectva na pozície sýrskej armády v Deir ez Zor a snahách amerických diplomatov o zákaz zverejnenia prijatých rezolúcií tajných rusko-amerických dokumentov zo strany USA, ako aj po diplomaticky neúnosnom vystúpení predstaviteľov USA na pôde Bezpečnostnej rady OSN sa ukázalo v plnej miere, že USA nemajú žiaden záujem o spoluprácu a mier. Ukázalo sa, že z ich strany išlo len o manéver s cieľom pomôcť džihádistom a tzv. “umiernenej opozícii” zbaviť sa aspoň na čas tlaku proasadovských síl.

Prečo však s dohovormi v Ženeve súhlasilo Rusko? Diplomaticky Rusko jednozančne dosiahlo víťazstvo – USA, ktoré stále označovali ruský zásah v Sýrii za nekonštruktívny, neadekvátny a neustále nástojili na odchode právoplatného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pričom v rokovaniach Rusko nevnímali ako plnohodnotného partnera, museli otočiť kurz o 180 stupňov.

Na snímke sýrsky prezident Bašár Assad
Na snímke sýrsky prezident Bašár Assad

Dohoda v Ženeve ukázala, že USA musí Rusko ponímať ako seberovného partnera. Napriek tomu však Rusko videlo dostatok signálov, ktoré naznačovali, že USA sa nechystajú “hrať čistú hru” a o žiadnej reálnej spolupráci nemôže byť reč.

Takisto je aj zrejmý dôvod, prečo USA nechcú zverejniť tajné dokumenty zo ženevských rozhovorov. V dokumentoch sa totiž explicitne nachádza zoznam teroristických organizácií a zoznam umiernenej opozície.  Pri zverejnení by sa ukázalo, že členovia “umiernenej opozície” majú krvavé ruky, navyše organizácie, ktoré v zozname uvedené nie sú, pochopia, že ich USA hodili cez palubu a čakáva ich konečná likvidácia.

Reklama

USA sú si vedomé toho, že zverejnenie dokumentov by znamenalo koniec celej ich zástupnej armády v Sýrii. Preto sa silou-mocou snažia dohodu so Ženevy torpédovať. Po útoku  lietadiel západnej koalície na Deir ez Zor, pri ktorom zahynulo približne 60 vojakov sýrskej armády a cca 100 ich utrpelo zranenie, nasledoval takmer okamžite útok teroristov.

USA sa síce ospravedlnili za nálet a tvrdia, že išlo o chybu, úzka koordinácia leteckého útoku s útokom teroristov z ISIL však naznačuje opak. Útok teroristov sa skončil krvavým kúpeľom, sýrski vojaci napriek útoku lietadiel džihádistov rozstrieľali a zlikvidovali.  Po útoku teroristov nasledoval adekvátny protiútok sýrskeho letectva, ktorý v likvidácii teroristov ISIL v oblasti Deir ez Zor výrazne pomohol.

Potrebuje však Rusko takéto mierové dohody, ktoré USA ostentatívne odmietajú plniť? Ako teraz vyzerajú Rusi pred Sýrčanmi, ktorým zahynulo 60 vojakov, keďže Sýrčania súhlasili s dohodami len kvôli Rusom, ktorí ich uisťovali o potrebe diplomatického riešenia sýrskej krízy?

Dúfajme, že viac na aktivity administrácie Obamu a na diplomatickú ekvilibristiku Kerryho už Moskva nebude reagovať, veď aj Obama a aj Kerry ostanú v čele USA len do začiatku novembra a ich čas sa neúprosne kráti. Kompromis a dohody o Sýrii treba uzavrieť s novou americkou administratívou.

Ak USA predstavitelia nechápu o čom je reč, nech si zoberú ponaučenie z úst nemeckého politika Otta von Bismarcka, ktorý svojho času povedal prorocké slová: “Nedúfajte, že ak oklamete Rusko, budete mať z toho dividendy stále. Rusi si vždy prídu po to, čo im patrí. A keď Rusi prídu nespoliehajte sa na dvojzmyselné zmluvy s Rusmi, ktoré ste si pripravili s cieľom Rusov oklamať. Neochránia vás a nebudú mať ani takú cenu, ako papier na ktorom boli napísané. S Rusmi môžete hrať alebo čestne, alebo s nimi radšej vôbec nehrajte”.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali