Predbieha Rusko ukrajinskú ofenzívu?

Predbieha Rusko ukrajinskú ofenzívu?

Moskva 1. júna 2023 (HSP/Sonar21/Foto:TASR/AP-Alex Babenko)

 

Vzhľadom na všetky nikdy nekončiace reči Ukrajiny a Západu o pripravovanej (alebo prebiehajúcej) protiofenzíve je prirodzené, že niektorí pozorovatelia usudzujú, že Rusko vyčkáva, čo sa bude diať. To je však nesprávne, píše Larry Johnson vo svojom poslednom príspevku

Vojna na Ukrajine
Na snímke budova, ktorú zasiahol dron počas nočného raketového útoku ruskej armády v Kyjeve

Skôr než sa začneme zaoberať podrobnosťami o tom, čo Rusko robí, chcem upozorniť na najnovší klamlivý výrok amerického senátora Lindseyho Grahama, ktorý uvádza, že bol informovaný o pripravovanej operácii na Ukrajine. Graham hovorí:

Reklama

„Rusov čaká “kruté prebudenie”, keď sa začne ukrajinská protiofenzíva. V najbližších dňoch uvidíte pomerne pôsobivú ukážku sily zo strany Ukrajincov,” povedal.

Nie som si istý, čo sa považuje za “pôsobivú demonštráciu sily”, ale Ukrajina zintenzívnila svoje útoky na ruské civilné ciele a naďalej sa pokúša vysielať na ruské územie tímy špeciálnych síl. Ukrajina sa s podporou svojich západných podporovateľov, snaží uskutočniť teroristickú kampaň v márnej nádeji, že podnieti paniku medzi ruským obyvateľstvom a vyvolá nepokoje medzi ruským vedením. Neúspešný útok bezpilotného lietadla na Moskvu tento týždeň je jedným z prejavov tejto “stratégie”. Tu sú niektoré z najnovších ukrajinských snáh:

Reklama

V oblasti Berchovskej priehrady sa nepriateľ pokúsil zaútočiť na výsadok podľa svojej obľúbenej schémy: zoskok obrnenej skupiny s pechotou a čo najrýchlejšie priblíženie k našim pozíciám. Avšak vysadená pechota Ozbrojených síl Ukrajiny sa rýchlo dostala pod guľometnú a delostreleckú paľbu našich mariňákov a jeden z YPR-765 bol zasiahnutý strelou ATGM. V dôsledku toho nepriateľ nevydržal odpor a urýchlene ustúpil.

Za posledné dva týždne sa intenzita ostreľovania pohraničných území Belgorodskej oblasti výrazne zvýšila. Včera región z hľadiska počtu prichádzajúcej munície AFU obišiel #Doneckú aglomeráciu. Zároveň aj dnes vo viacerých okresoch #Belgorodskej oblasti naďalej hrmia výbuchy. Len za posledné dva dni bolo zranených sedem civilistov a jedna osoba zomrela.

Tri diverzné a prieskumné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny boli zneškodnené v blízkosti Timkovky, Sinkovky a Kotliarovky. Zneškodnených bolo až 70 ukrajinských príslušníkov, dve obrnené vozidlá a štyri pick-upy. (Údajne smerovali k ruským hraniciam s Ukrajinou).

Medzi ukrajinskými a ruskými útokmi je výrazný rozdiel. Ukrajina pokračuje vo svojej tradícii ostreľovania civilných cieľov, zatiaľ čo Rusko sa zameriava na likvidáciu ukrajinského vojenského personálu, zariadení a infraštruktúry.

Rusko pokračuje v ostreľovaní ukrajinských stanovíšť:

Reklama
  • Dnes v noci bolo v Kyjeve hlásených zatiaľ 10 výbuchov.
  • Ukrajinské masmédiá informujú o výbuchoch v Chersone.
  • Ukrajinské masmédiá informujú o výbuchoch v Charkovskej oblasti.
  • Správy o výbuchoch v Sumskej oblasti.
  • Hlásené sú rozsiahle nálety ruských vzdušných síl na ukrajinské pozície v Záporožskej oblasti, konkrétne na pozície zadného voja na delostrelecké palebné postavenia a logistické sklady. Pri týchto náletoch sa používajú riadené bomby a narúšajú prípravy UKR na ofenzívu.

Zdá sa, že jedným z cieľov Ruska je prinútiť Ukrajinu, aby strieľala z drahých prostriedkov protivzdušnej obrany (ktorých počet sa rýchlo znižuje) proti lacným dronom. Tým sa znižuje schopnosť Ukrajiny chrániť kritickú národnú infraštruktúru (CNI) a zvyšuje sa schopnosť Ruska používať lietadlá so stálymi krídlami na údery hlbšie na ukrajinskom území.

Wagnerova skupina už nie je príbehom číslo jeden. Naďalej sa domnievam, že zameranie médií na skupinu Wagner bolo súčasťou ruskej informačnej operácie na odpútanie pozornosti od aktivít hlavných ruských vojenských síl. Vyzerá to tak, že Rusko presúva informačnú operáciu Wagner späť na Čečencov, ktorí boli hlavnou silou pri obsadení Mariupola v máji 2022. Batalión Achmat i je opäť v správach a Jevgenij Prigožin, hovorca GRU, vyzdvihuje ich zdatnosť.

“Akhmat” sa bude zaoberať určitými oblasťami. Nemajú za úlohu oslobodiť celú DĽR. Budú sa zaoberať určitými oblasťami, v ktorých budú pôsobiť,” povedal šéf PMC “Wagner”.

Stručne povedané, Rusko tlačí na Ukrajinu pozdĺž frontovej línie a zasahuje vojenské ciele na západnej Ukrajine, v blízkosti poľských hraníc, a Ukrajina nemá odpoveď. To, že sa západné médiá vyhýbajú informovaniu o ruských aktivitách, neznamená, že Rusko spí za volantom. Rusko sa minimálne stará o to, aby politickí a vojenskí predstavitelia v Kyjeve a Ľvove nemali dobrý spánok.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

17:19

Nastavenie dôchodkového systému, vrátane druhého piliera, by malo byť upravené ústavným zákonom. Navrhuje ho opozičná Sloboda a Solidarita (SaS), ktorá sa obáva, že súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) chce siahnuť na dôchodkové úspory ľudí. Liberáli plánujú osloviť kolegov z opozície, aby mohol byť ich návrh zaradený už do programu aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

17:14

Spojené kráľovstvo do konca tohto desaťročie zvýši výdavky na obranu na úroveň 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), oznámil v utorok britský premiér Rishi Sunak. Takisto potvrdil zvýšenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

17:13

Litva odovzdala Ukrajine obrnené transportéry M577, oznámilo v utorok litovské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali