Prečo Slováci pred sto rokmi vystúpili z tisícročného zväzku s Maďarmi?

Prečo Slováci pred sto rokmi vystúpili z tisícročného zväzku s Maďarmi?

Bratislava 30. októbra 2018 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Slovenská národná rada sa 30. októbra 1918 v Turčianskom svätom Martine prijatím Deklarácie slovenského národa prihlásila k právu na sebaurčenie Slovákov, k právu žiť vo vlastnom národnom štáte, a tiež vyjadrila vôľu spojiť sa v takomto štáte s bratským českým národom. Ale prečo sa to vlastne takto stalo?

Na snímke pamätná tabuľa Martinskej deklarácie

V roku 2011, teda pred siedmimi rokmi, sa na stretnutí pred historickou budovou Tatrabanky v Martine pri príležitosti 93. výročia vyhlásenia Martinskej deklarácie zišlo asi štyridsať ľudí (nebol medzi nimi žiadny politik). Akciu organizoval historik, analytik, pedagóg a publicista Eduard Chmelár. Na stretnutí povedal, že deň vyhlásenia Martinskej deklarácie 30. október by sa mal stať štátnym sviatkom, pretože Československá republika vznikla v roku 1918 na základe dvoch rovnoprávnych štátoprávnych aktov vyhlásenia Národního výboru československého v Prahe a Martinskej deklarácie v Martine.

Reklama

Chmelár zdôraznil, že účastníci martinského zhromaždenia sa 30. októbra 1918 zišli v presvedčení, že ešte stále existuje rakúsko-uhorská monarchia: „Účastníci zhromaždenia vôbec nevedeli o tom, čo sa deje v Prahe a prijali Deklaráciu slovenského národa, ktorá hovorila, že v mene slovenského národa je jediná oprávnená hovoriť a konať Slovenská národná rada. Vznik Československa by prakticky nebol legitímny z právneho hľadiska, ak by vznikol len na základe vyhlásenia Národního výboru československého, ktorého súčasťou nebol okrem Vavra Šrobára nikto. A aj Vavro Šrobár sa tam ocitol len náhodou. Bol tam na svadbe svojej dcéry a nemal žiadne poverenie,“ skonštatoval Chmelár.

Aj podľa historika Martina Lacka patrí Deklarácia slovenského národa medzi kľúčové dokumenty zrodu československého štátu: „Slováci, pre ktorých bolo Uhorsko stáročia domovom i vlasťou, sa následkom šovinistickej politiky vládnucich uhorských elít od poslednej tretiny 19. storočia dostávali do pozície podnájomníkov vo vlastnom dome, ostávajúc bez akéhokoľvek reálneho vplyvu na štátnu politiku. I ten najmenší náznak verejne prejaveného slovenského národného povedomia bol tvrdo potieraný. Na sklonku I. svetovej vojny, ktorá hlboko otriasla starou Európou, stáli preto slovenské elity na osudovom rázcestí: zotrvať, s požiadavkou zlepšených podmienok, v ,tisícročnej vlasti‘ alebo vykročiť z rámca monarchie a prihlásiť sa do zväzku s Čechmi,“ povedal Lacko.

Reklama

A opisuje, ako vtedy vyzeral prístup vládnucej moci Uhorska k slovenskému národu: „Keď jediný slovenský poslanec, kňaz Ferdiš Juriga, žiadal v októbri 1918 v uhorskom sneme federalizáciu štátu a spolužitie Slovákov s Maďarmi na princípe rovného s rovným, maďarských poslancov táto ,nehorázna‘ požiadavka priviedla priam do nepríčetnosti. Jurigu zahrnuli lavínou invektív a nadávok. Odpoveď jedného z maďarských ,demokratov‘ bola, že Juriga vraj nepotrebuje lekára, ale zverolekára.“

Pozitívom tohto postoja vládnucich maďarských elít voči menšinovým národom v Uhorsku bolo, že pre kľúčové osobnosti vtedajšieho Horného Uhorska nebolo ťažké sa v tých osudových chvíľach v roku 1918 správne zorientovať. „K oficiálnemu deklarovaniu tohto postoja došlo 30. októbra 1918 v Turčianskom Svätom Martine, kde sa v budove Tatrabanky zišlo deklaračné zhromaždenie. Pozvánky na toto zhromaždenie rozoslal vtedajší predseda SNS Matúš Dula ešte 24. septembra. V trojtisícovom mestečku sa tak v onen deň zišli dve stovky národne uvedomelých slovenských vodcov, najmä evanjelických a katolíckych kňazov,“ hovorí Lacko a spomína pamätnú vetu, ktorú ešte na jar 1918 vyslovil ružomberský farár Andrej Hlinka, a ktorá sa stala aj akýmsi mottom martinského zhromaždenia: „Tisícročné manželstvo s Maďarmi sa nevydarilo. Musíme sa rozísť.“

„Zhromaždenie vtedy zvolilo aj dvadsaťčlennú Slovenskú národnú radu (SNR), a tiež jej 12-členný výkonný výbor. SNR sa mala stať oficiálnym a strešným orgánom slovenskej politiky. V mene SNR bola potom prijatá Deklarácia slovenského národa, ktorej znenie navrhol i predniesol evanjelický farár Samuel Zoch. Deklarácia vyhlásila SNR za jedinú predstaviteľku slovenského národa, ktorá je oprávnená konať v jeho mene, a toto právo uprela uhorskej vláde. Pre Slovákov požadovala samourčovacie právo a prihlásila sa k myšlienke česko-slovenskej vzájomnosti, k zväzku s českým národom. Toto bolo historickým, dovtedy nepredstaviteľným prelomom v slovenskej politike,“ hovorí Lacko.

„Napriek celkovej slabosti a niektorým chybám, ktorých sa slovenská politická elita v októbri 1918 dopustila, história jej dala jednoznačne za pravdu v základnom kroku, a to v odtrhnutí sa od Maďarov. Aj nasledujúce desaťročia jasne ukázali, že ak si chcú Slováci uchovať svoju identitu, je nemysliteľné, aby sa tak stalo v štáte, kde tvoria majoritu Maďari. Najlepšie to konečne ukazuje aj tragický osud násilne pomaďarčenej polmiliónovej slovenskej menšiny v Maďarsku,“ dodal Lacko a nevyslovená zostala otázka, aké poučenie by sme si mali z tejto historickej skúsenosti vziať. Dokázali by sme si my Slováci uchovať svoju identitu aj v horizonte stáročí v centralizovanom unitárnom euroštáte, aký sa pokúšajú niektoré elity v Bruseli, Berlíne či Paríži na základoch súčasnej EÚ vytvoriť?

Ale vráťme sa o sto rokov naspäť. Ako to v tých pamätných chvíľach vtedy vyzeralo v Turčianskom svätom Martine, na to spomína slovenský etnograf, historik a cirkevný hodnostár, signatár Martinskej deklarácie Karol Anton Medvecký v diele „Z mojich rozpomienok k šesťdesiatinám“:

Reklama

„Iste najpamätnejšia udalosť nielen v mojom živote, ale aj v dejinách slovenského národa bola Martinská deklarácia, na ktorej som ako tajomník zprvu slovenskej Národnej strany a behom jej donášania ako prvý tajomník Slovenskej Národnej rady poprednú účasť bral.

Toto historické shromaždenie svolané bolo a sišlo sa 30. októbra 1918. Hlavný bod jej programu bol: ustálenie a doplnenie dovtedajšej dočasnej Národnej rady a zvolenie jej výkonného výboru.

Od Košíc po Bratislavu zastúpené tam boly všetky slovenské vierovyznania, všetky svetonáhľadné odtienky. A tento vyše tristo hláv počítajúci výber národa slovenského i s tými, ktorí sa nepomestili pod pohostinný krov banky Tatry a vlnili sa húfami rozjarenými ulicami slovenskej Mekky – preniknutý bol hlbokým vedomím, že sa veky dívajú na ich počínanie, že hovoria z duše, z uzretia červánkov našej slobody a v hrob klesnuvších predkov i v mene pozdného potomstva svojho; že tvoria historiu a že zasadzujú veľký medzník medzi národnou porobou včerajška a zlatou slobodou dneška. Výrony ich oduševnenia zatriasly mramorovými stĺpami preplneného atria i preraziac stenami, vlnily sa až k neďalekým pahorkom slovenskej Nekropoly. Ich túžby splynuly v jediný tlkot bratských sŕdc a úst: Chceme žiť! Chceme národu nášmu zabezpečiť slobodu a preto trháme reťaze maďarskej poroby a chceme sa na veky spojiť s Čechmi a ruka v ruke s nimi vytvoriť a vybudovať slobodný, neodvislý štát, dľa zásad veľkého arbitra sveta, Wilsona, a dľa už daného súhlasu tých, ktorí nad nami dosaváď vládli.“

Niet pochýb o tom, že vznik a osud česko-slovenského a neskôr slovenského štátu bol podmienený historickými okolnosťami v európskom a celosvetovom kontexte. Niet pochýb o tom, že bez vplyvných kontaktov a „lobovania“ u rozhodujúcich svetových veľmocí by štát nebol medzinárodne uznaný a možno by rýchlo zanikol. Ale rovnako niet, a nesmie byť pochýb o tom, že dôležitejšie ako toto všetko je vôľa národa prejavená v jeho realizácii práva na sebaurčenie a na vlastnú štátnosť. Toto platilo v roku 1918, v roku 1939, v roku 1993 a bude to platiť vždy, kým len budú platiť demokratické princípy.

 

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali