Prečo sa Rusku oplatí spojiť s “africkým NATO”. Čo robí a aké sú jeho ciele v Afrike

❚❚

Moskva 8. decembra 2023 (HSP/vz.ru/Foto:lesahel.org)

 

Vysoký predstaviteľ ruského ministerstva obrany navštívil niekoľko afrických štátov. S ktorými krajinami rokuje, o akých otázkach a ako by mohli byť ruské bezpečnostné sily (nielen) pre africké štáty vzájomne prospešné? nad tým sa zamýšľa Jevgenij Krutikov v novinách Vzgljad

Námestník ruského ministra obrany Junus-Bek Jevkurov
Na snímke námestník ruského ministra obrany Junus-Bek Jevkurov

Námestník ruského ministra obrany Junus-Bek Jevkurov 4. decembra prvýkrát navštívil Niger, kde sa stretol s ministrom obrany tejto krajiny generálom Salifouom Modim. Informovala o tom (bez uvedenia programu stretnutia) Národná rada pre záchranu vlasti, vojenská vláda krajiny, ktorá sa dostala k moci po júlovom zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma. Ide o druhé stretnutie Jevkurova s Modim, pričom prvé sa uskutočnilo 16. septembra v susednom Mali počas Jevkurovovej predchádzajúcej cesty do Afriky.

.

Podľa malijskej štátnej televízie ORTN pred Nigerom Jevkurov navštívil Mali a Burkinu Faso. Podľa agentúry Africa Intel Jevkurov v Mali rokoval s miestnymi predstaviteľmi nielen o vojenskej a technickej spolupráci, ale aj o spolupráci pri rozvoji železničnej siete, energetiky a ťažby uhlia.

V septembri Jevkurov po prvýkrát cestoval po trase Líbya – Mali – Burkina Faso – Niger. V tom čase sa jeho cesta vnímala výlučne v kontexte vojensko-technickej spolupráce Ruska s “novými demokraciami” krajín Sahelu. Niektorí ich predstavitelia navštívili Moskvu a Petrohrad v rámci Rady Rusko – Afrika, kde rokovali o pomoci v boji proti džihádistom a regionálnym separatistom.

.

Okruh otázok, o ktorých Evkurov teraz rokuje s vedením sahelských krajín, zahŕňa nielen vojensko-technické aspekty, ale aj projekty rozvoja infraštruktúry, železničnej dopravy, banského priemyslu, rozvoja “zelenej energie” a niektoré ďalšie. Aspoň tak o tom píše veľmi zainteresovaná (a, samozrejme, zaujatá) francúzska tlač, najmä Le Monde.

Možno časom takéto čisto ekonomické a čiastočne politické aspekty spolupráce medzi Ruskom a krajinami Sahelu postupne prejdú od Jevkurova k vyprofilovanejším ruským štruktúram. Faktom je, že napríklad ruské veľvyslanectvá vo viacerých krajinách jednoducho fyzicky neexistovali a iné formy spolupráce s Ruskou federáciou blokovali Francúzi so svojimi schémami korupčnej kontroly národných elít vo frankofónnych krajinách Afriky. Do konca tohto roka budú od základov otvorené ruské veľvyslanectvá v Burkine Faso a Rovníkovej Guinei. Konkrétne to pred niekoľkými mesiacmi oznámila oficiálna predstaviteľka ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová.

Teraz je Jevkurov človekom, ktorý s novými vojenskými lídrami krajín Sahelu hovorí jedným jazykom. Nie v zmysle francúzštiny, ale v zmysle emócií. Vojensko-technická pomoc krajinám Sahelu je teraz pre nové vedenie Mali a Nigeru prioritou, pretože boje v týchto krajinách sa nezastavia ani na deň. Je to dnes dôležité a táto otázka je v kompetencii samotného generála Jevkurova.

To, že práve ministerstvo obrany aktívne pracuje na nadväzovaní kontaktov s africkými krajinami, prednedávnom uviedol ďalší zástupca šéfa rezortu Alexander Fomin. Podľa neho “sa spravidla uzatvárajú dohody v oblasti vojenskej spolupráce a táto dohoda nežije sama. Paralelne s ňou existuje množstvo ďalších dohôd na štátnej alebo medzirezortnej úrovni, prostredníctvom ktorých sa podrobne rozpracúva formát súčinnosti v tom či onom smere….. K dnešnému dňu máme uzavreté dohody s 30 štátmi – a ďalších šesť sa pripravuje…. Celkový počet bude 36. To v podstate pokrýva väčšinu afrického kontinentu.”

Malijskej armáde sa minulý týždeň podarilo od tuarégskych povstalcov konečne dobyť späť mesto Kidal, ktoré je jednou z bášt odporcov ústrednej vlády krajiny. Na bitke o Kidal sa zúčastnili aj ruskí dobrovoľníci, ktorí v Mali zostali ešte z čias súkromných vojenských spoločností. Malijskej armáde sa podarilo získať na svoju stranu jedného z popredných tuarégskych vodcov.

.

Džihádisti však zároveň dokázali spôsobiť malijským jednotkám v Saheli nepríjemnú prekvapivú porážku prostredníctvom klasického nájazdu. Hovoriť o zlomovom bode v boji proti džihádizmu v Mali je zatiaľ predčasné.

Jevkurova na jeho prvej ceste sprevádzal generál Andrej Averjanov, náčelník 161. výcvikového strediska GRU, v istých kruhoch známy muž. Jeho životopis je tajný, ale môžeme povedať, že hovorí plynule po srbsky, rád zbiera chladné zbrane a do ruštiny preložil zo srbčiny prehľadové katalógy starých dýk z Čiernej Hory a Albánska. Je účastníkom vojen v Afganistane a Čečensku, má tri rády za odvahu a titul Hrdina Ruska (za Krym, 2014). Kritici šíria jedinú Averjanovovu fotografiu (v spoločenskom saku a s motýlikom) zo svadby jeho dcéry, na ktorej sa ako hostia objavili povestní Petrov a Boširov.

Na nedávnom rusko-africkom samite bol generál Averjanov oficiálnym účastníkom rokovaní s delegáciami krajín Sahelu. A to v civilnom postavení. Je dôstojníkom špeciálnych síl a špecialistom na výcvik a vzdelávanie bojovníkov špeciálnych síl.

Nedávno sa aj v zahraničnej tlači začali objavovať správy o údajnom začiatku formovania Ruskom tzv. afrického zboru – akéhosi PMC, určeného predovšetkým na pôsobenie v Líbyi. Newsweek v tejto súvislosti spomína poslednú návštevu Jevkurova v Afrike. Ruské ministerstvo obrany sa k tejto záležitosti oficiálne nevyjadrilo.

Možno by v súčasnej politickej realite vytvorenie takejto polovojenskej štruktúry – ktorá by sa zaoberala výlučne africkými záležitosťami a zastupovala záujmy Ruska v Afrike – mohlo mať skutočne zmysel. Africká problematika je totiž mimoriadne rozsiahla a špecifická, a to aj z hľadiska bezpečnostných otázok. Okrem toho je aj regionálne veľmi odlišná – nemôže existovať jednotný prístup napríklad k Mozambiku, Stredoafrickej republike alebo Sahelu.

.

V každom prípade sa “Jevkurovova misia” stala v západnej a najmä francúzsky hovoriacej tlači mytológiou práve kvôli jeho statusu námestníka ruského ministra obrany. Le Monde má však čiastočne pravdu v tom, že okruh problémov, o ktorých sa v Saheli diskutuje, už presiahol samotnú vojensko-technickú spoluprácu.

Koncom marca 2022 dostalo Mali od Ruska dva bojové vrtuľníky Mi-35P, radarové vybavenie, zbrane a muníciu po tom, ako sa začala sťahovať francúzska armáda. A začiatkom augusta 2022 – cvičné bojové lietadlá L-39, útočné lietadlá Su-25, útočné vrtuľníky Mi-24P a vojenské dopravné vrtuľníky Mi-8. Vyžadujú si vycvičené posádky. Počet kadetov z krajín Sahelu v ruských vojenských vzdelávacích inštitúciách sa za posledný rok znásobil, ale ide o kádre pre budúcnosť. Niekto musí bojovať hneď teraz.

Po septembrových stretnutiach Jevkurova a Modiho s dočasným vojenským prezidentom Mali Assimim Goitom a vodcom Burkiny Faso Ibrahimom Traorém tieto tri krajiny oznámili vytvorenie vojenskej aliancie s názvom Aliancia sahelských štátov. Deklarovaným cieľom aliancie je “vytvorenie architektúry kolektívnej obrany”. Ide už o vojensko-politickú alianciu, ktorú západná tlač nazvala “africkým NATO”.

Krajiny Sahelu zároveň oznámili svoje kolektívne vystúpenie zo všetkých ostatných vojensko-politických a hospodárskych zväzov, ktoré boli v západnej Afrike vytvorené skôr pod záštitou Spojených štátov a Francúzska. Inými slovami, v priebehu niekoľkých mesiacov sa zmenila politická konfigurácia celého regiónu a vytvoril sa nový medzištátny blok, ktorý spájajú spoločné ciele a dokonca aj nová spoločná ideológia.

A s takouto štruktúrou je potrebné spolupracovať nielen v otázkach bezpečnosti. Pri riešení súčasných problémov sa do popredia dostanú čisto politické, hospodárske a dokonca aj ideologické otázky. Zahraničná tlač priamo píše, že ruská diplomacia má v štátoch Sahelu “výhodnejšiu pozíciu” v porovnaní s Francúzskom. ” Jevkurovova misia” tak vyzerá len ako začiatok dlhého procesu budovania novej etapy vzťahov medzi Ruskom a Afrikou. Sľubných a obojstranne prospešných.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali