Prečo Rusko vytláča USA z európskeho trhu LNG?

Prečo Rusko vytláča USA z európskeho trhu LNG?

Moskva 7. marca 2019 (HSP/Sputnik/Foto:wikimedia)

 

Vo februári dodalo Rusko 19 dodávok skvapalneného zemného plynu do európskych terminálov, oznámila agentúra Reuters. Celkový objem dodávok presiahol 1,41 milióna ton, čo je absolútny rekord. “Čím môže odpovedať na ruskú expanziu USA?” pýta sa Alexandr Lesnych vo svojom komentári

skvapalnený zemný plyn
Ilustračné foto

Mimo konkurenciu

Reklama

Keď donútili Európu k výstavbe terminálov pre LNG, preukázali Američania Rusku dobrú službu: vo februári dodal Novatek do EÚ rekordných 1,41 milióna ton a predbehol tradičného lídra – Katar.

A pritom USA, ktoré poslali do Európy iba deväť dodávok LNG v objeme 0,64 milióna ton, sa nedostali ani do prvej trojice a umiestnili sa za Alžírskom a Nigériou.

Reklama

Podľa slov finančného riaditeľa Novatek Marka Gyetvaye sa im lídrom na európskom trhu LNG podarilo stať vďaka nízkej výrobnej cene skvapalneného plynu. Ťažba jedného milióna tepelných jednotiek paliva(mmBtu) stojí v RF desať centov a v USA tri doláre. Rovnaká je situácia aj so skvapalnením plynu: 50 centov oproti trom dolárom.

V dôsledku toho dodáva Novatek LNG do Európy za cenu 3,15 dolára za 1 mmBtu. Američania sú viac ako dvakrát drahší: sedem až osem dolárov.

 

S predstihom

V najbližších rokoch plánuje Rusko zvyšovať svoj podiel na zahraničných trhoch LNG. Podľa slov ministra energetiky Alexandra Novaka, do roku 2025 to bude činiť 15 percent svetového obratu skvapalneného plynu.

Reklama

Pre upevnenie pozícií Ruska na svetovom trhu budú do roku 2025 spustené ďalšie tri projekty: Arctic LNG 2, Baltský LNG a rozšírenie výroby LNG na Ďalekom východe. Celková kapacita bude činiť 41,2 milióna ton.

V skutočnosti môže byť celková kapacita ruských závodov na skvapalnenie plynu ešte väčšie. V minulom roku zástupca spoločnosti Shell v Rusku (ktorá sa zúčastňuje výstavby Baltického LNG spolu s Gazpromom) Cederic Kremers prehovoril o tom, že jeho spoločnosť má záujem na zvýšení projektovanej kapacity rozostavaného závodu z desiatich na 13 miliónov ton ročne.

Grandiózne plány má tiež Novatek. Na nedávnej konferencii IP Week v Londýne Gyetvay oznámil, že spoločnosť plánuje zvýšiť objem výroby LNG na 70 miliónov ton ročne do roku 2030 (namiesto plánovaných 50 až 57 miliónov ton).

Jedným z kľúčových projektov pre dosiahnutie tak ambiciózneho cieľa je závod Arctic LNG 2. Po uvedení do prevádzky sa bude zúčastňovať rozpracovaní plynových nálezísk na Gydskom polostrove. Uvedenie do prevádzky prvej linky sa plánuje v rokoch 2022 a 2023, ostatných v rokoch 2024 a 2025.

 

Reklama

Investorov je veľa

Úspechy Ruska vo výrobe LNG uznávajú mnohí západní odborníci. Mj. odborníci Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) v správe World Energy Outlook, ktorá bola uverejnená v polovici novembra, tvrdia, že do roku 2040 sa Rusko stane jedným z kľúčových svetových vývozcov tohto druhu paliva.

Akcionári fungujúceho Jamal LNG sú francúzska spoločnosť Total (20%), čínske CNPC a Silk Road Fund (9,9%).

S Arctic LNG 2 je situácia rovnaká. Najväčší záujem prejavujú spoločnosť Total (už s ňou bola podpísaná zmluva o desaťpercentnej účasti) a CNPC. Súčasne prebiehajú rokovania o nákupe desiatich percent závodu japonskými Mitsubishi a Mitsui. Ďalších asi päť miliárd dolárov chce investovať Saudi Aramco (Saudská Arábia).

Kým investori z celého sveta zápasia o podiely na budúcom podniku, USA chcú proti tomuto projektu bojovať pomocou ďalších sankcií. Odborníci však tvrdia, že Washington tým nič nedosiahne.

Podľa slov šéfa Novatek Leonida Michelsona bude lokalizácia výroby zariadení (to, čo sa bude stavať v Rusku) pre Arctic LNG 2 činiť minimálne 70 až 80 percent. To znamená, že nech už zavedie Washington akékoľvek sankcie, nezabráni výstavbe závodu tým, že obmedzí dodávky nevyhnutného zariadenia zo zahraničia.

A bez tých sankcií nevyzerajú perspektívy predaja amerického LNG do Európy príliš ružovo. Podľa odhadov analytickej spoločnosti Rystad Energy je hranica rentability podobných dodávok pre amerických plynárov na úrovni šiestich dolárov za 1 mmBtu.

Ak dokážu dodávať značné objemy na vysoko marginálny ázijský trh LNG, potom vďaka veľkému zisku v Ázii budú môcť predávať palivo do Európy trochu lacnejšie.

“Americkí predajcovia sú ochotní dodávať spotové objemy do Európy na úrovni hraničných nákladov, bližšie k piatim dolárom za mmBtu, ak budú mať dostatočný dopyt v Ázii. V takom prípade bude LNG z USA konkurenčné ruskému potrubnému plynu,” usudzuje vedúci oddelenia prieskumu plynového trhu Rystad Energy Carlos Torres-Diaz.

Keď ale budú Američania musieť konkurovať s LNG od Novateku, nebudú mať žiadne šance. A medzitým sa na hlavné trhy LNG chystajú vystúpiť noví hráči, ktorí tiež môžu zatlačiť na amerických plynárov.

Reklama

“Vidíme obrovský potenciál projektu Qatargas na Severnom nálezisku – bude jedným z prvých LNG projektov, o ktorých bude definitívne rozhodnutie prijaté v tomto roku,” podotýka Torres-Diaz.

“Ďalší projekt, ktorý sa nachádza bližšie ázijskému trhu – Mozambik LNG – má tiež konkurenčnú prednosť v porovnaní s niektorými LNG projektmi na pobreží Mexického zálivu v USA. ”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali