Prečo je Kollár vydieraný cez diplomovku práve teraz? Akiste to nebude náhoda…

Prečo je Kollár vydieraný cez diplomovku práve teraz? Akiste to nebude náhoda…

Bratislava 27. júna 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Vraj jeho diplomovka je plagiát. Nuž, to nech posúdia iní, ale zaujímavé je iné: prečo s tým mimoparlamentná strana Spolu prišla práve teraz? Blížia sa hlasovania o dôležitých veciach – je to pokus o nátlak alebo už priamo súčasť snahy o nové voľby?

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina)

Oni ho nikdy do partie nechceli. Je pre nich v lepšom prípade nutným zlom na získanie väčšiny v parlamente, veľmi vhod im padlo, že priniesol celkom slušnú porciu hlasov národnejšie a sociálnejšie cítiacich voličov, ktorí pod mediálnym tlakom opustili národné vody a presunuli sa do neutrálneho populistického stredu.

Reklama

Boris Kollár pri každej príležitosti zdôrazňuje, že čo on sľúbi, to platí. Do akej miery je táto jeho mantra pravdivá, to si môže každý overiť sám porovnaním reality s jeho predvolebnými sľubmi. Ktoré to boli? Tak napríklad zdôrazňoval, že hnutie Sme rodina má svoju červenú čiaru, stanovené podmienky, ktoré mu budú musieť partneri splniť, inak s nimi do vlády nepôjde: že sa nebudú otvárať kultúrno-etické témy, že Slovensko nebude prijímať imigrantov zo žiadnych kvót, že sa nebudú rušiť žiadne výhody, ktoré občania dostali od predchádzajúcich vlád, že sa rozbehne štátny projekt masívnej výstavby štátnych nájomných bytov, že sa zrealizuje exekučná amnestia, aby sa ľudia vymanili z finančného otroctva, že sa zrušia doplatky za lieky pre vybrané skupiny obyvateľov…

Teda vidíme, že pokiaľ ide o tú červenú čiaru, doposiaľ bol voči svojim partnerom, povedzme to jemne, naozaj viac než ústretový. Doposiaľ sa mu darilo sedieť na dvoch stoličkách – nepochybne aj preto, že Sme rodina je strana naozaj flexibilná: keď treba, je ľavicová, keď treba, tak je pravicová. Môže byť národná, revolučná, rodinná, ateistická, kresťanská… dôležité predsa sú hlasy voličov a nie nejaké poučky a ideológie, všakže?

Reklama

Lenže oni sú naozaj nároční, neuspokoja sa s kompromisom. A chvíle, keď sa na dvoch stoličkách už jednoducho nebude dať sedieť, sa nezadržateľne blížia. Už na júlovej schôdzi parlamentu sa bude hovoriť napríklad o voľbe generálneho prokurátora a ďalších veciach, ktoré hardcore liberálov dosť zaujímajú…

Boris Kollár má teraz dve možnosti: buď stratiť tvár pred voličmi, alebo začať „robiť problémy“ a začať trvať na tom, aby sa začalo realizovať to, čo pred voľbami sľuboval.

A tak, kým on a spolu s ním aj jeho premiér stoja pred dilemou, ktoré z dvoch ziel si vybrať, optimisti v extrémne liberálnom slniečkarskom tábore sa tešia, že oni naopak stoja pred situáciou win-win. Veria, že vzhľadom na jeho osobnosť a minulosť, vzhľadom na tony masla, ktoré nosí na hlave, keď bude treba, a keď na neho pritlačia, on vo všetkom ustúpi. Poruke majú rôzne nástroje, diplomovka je iba jeden z tých jemnejších. A ak nebude poslúchať, tak ho ukrkajú. Dúfajú, že v konečnom dôsledku by sa im mohlo dokonca podariť, aj za pomoci zvyškov síl, ktoré sú dnes v parlamente ako opozícia, rozbiť vládu, aby sa po nových voľbách mohli konečne už dostať do parlamentu a uskutočniť všetky tie dúhové americké zázraky, o ktorých snívajú.

Lenže na smolu slniečkových extrémistov ešte tu môže byť aj tretia možnosť, á la Matovič. A síce, že aj koza ostane akože celá a aj vlk sa akože naje – treba len vedieť situáciu správne marketingovo predať. Kollár v tom totiž nie je sám: na jeho strane je najmocnejší muž dneška.

A to je protivník úplne iného kalibru. Oni si ešte stále nevšimli, že ten, koho považujú za pochabého poloblázna, je v skutočnosti nesmierne schopný politik, ktorý zatiaľ dosiahol úplne všetko, čo chcel, nech boli použité metódy akékoľvek cirkusové a beťárske. A že on si len tak pre nič za nič nenechá pokaziť hru, keď sa už konečne hrá s jeho kartami.

Reklama

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:38

Od roku 2005 do konca roka 2023 správcovia v druhom dôchodkovom pilieri zhodnotili príspevky sporiteľov o necelé dve miliardy eur. Od roku 2015 vyplatili dôchodky v sume viac ako 300 miliónov eur. 

11:21

Mobilný operátor O2 rozšíril 5G sieť, aktuálne pokrýva 76,5 % slovenskej populácie. Od začiatku roku operátor 5G sieťou pokryl 223 nových miest a obcí, dostupná je tak už v 1232 lokalitách na Slovensku.

10:49

Dvaja ľudia zahynuli pri ruskom raketovom útoku v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Šesť zranených si medzitým vyžiadal dronový útok v meste Charkov na severovýchode, uviedli miestni predstavitelia.

10:29

Severokórejský veľvyslanec pri OSN Kim Song vyhlásil, že snahy vytvoriť novú komisiu, ktorá by monitorovala sankcie voči jeho krajine, sa skončia neúspechom.

09:27

Izrael oboznámil predstaviteľov vlády USA so svojím plánom na evakuáciu palestínskych civilistov pred možnou vojenskou operáciou proti Hamasu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

08:32

Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor, vyhlásila riaditeľka Svetového potravinového programu Cindy McCainová v rozhovore pre americkú televíziu NBC.

šéfka WFP McCainová: Na severe Pásma Gazy už vládne plnohodnotný hladomor
Na snímke Palestínčania stoja v rade na humanitárnu pomoc v meste Rafah na juhu Pásma Gazy
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali