Prečo Američania nevystupujú agresívne voči Číne

Prečo Američania nevystupujú agresívne voči Číne

Washington/Peking 31. marca 2019 (HSP/iarex.ru/Foto:TASR/AP-Ron Edmonds, APTM/Iraqi TV)

 

Ruslan Chubijev na portáli iarex vysvetľuje prečo Američania nebudú agresívne vystupovať voči Číne. Čínsky ekonomický zázrak, ktorého sme dnes svedkami sa začal kvôli niektorým faktorom. V prvom rade USA súhlasili s tým, aby západní investori vkladali svoje peniaze do čínskych technológii, čínskej ekonomiky a aby sa umožnil čínskemu exportu prístup k americkému trhu

Na snímke Ronald Regan

Spočiatku Číňania len skúšali svoje možnosti a čínsky export bol nízky. Keď však americké korporácie videli, aké perspektívy im môže priniesť čínsky trh, vrátane procesu prenesenia americkej výroby do Ázie, rozhodli sa Američania zastrešiť celý tento proces. No všetko nevyšlo tak, ako si Američania predstavovali.

Reklama

Američanom vyhovovali otrocké pracovné podmienky v Číne a vidina obrovských príjmov. Nová kolónia potrebovala len ohraničený export technológii a za odmenu sľubovala obrovské zisky. Na varovné hlasy niektorých amerických odborníkov, ktorí už pred takmer 30 rokmi tvrdili, že tento proces sa môže skončiť oslabením hegemónneho postavenia USA, finančné korporácie reagovali bagatelizovaním celého problému. Neexistuje totiž nič, čo by pri vidine 1000 % zisku dokázalo amerického biznismena zastaviť.

Takže sa ekonomické kontakty medzi Čínou a USA začali rozširovať, do USA smerovalo čoraz viac tovaru a Číňania sa dostávali k moderným americkým a západným technológiám. Číňania okrem amerického trhu začali expandovať aj na európske trhy, pozície v Ázii majú tradične Číňania viac menej pod kontrolou. Situácia v USA nakoniec vyvrcholila do stavu, pred ktorým pred 30 rokmi vystríhali poslední rozumní Američania starej školy – že spolupráca s Čínou nakoniec USA pohltí a zapríčiní množstvo problémov. Dnes je už Američanom zbytočné plakať nad rozliatym mliekom.

Reklama

V súčasnosti export Číňanov do USA stále vysoko prevyšuje export Číňanov do Európy, aj keď sa Američania snažia svoju závislosť na Číne zmenšiť. Američania si zvykli na to, že všetko kúpia za lacný peniaz v Číne a stali sa tak od Číny závislí. Stratili alternatívu a ich možnosti sa značne obmedzili.

Pred niekoľkými rokmi vyšlo na základe správy Ministerstva obrany USA najavo, že kľúčová priemyselná produkcia nevyhnutná pre funkčné pôsobenie amerických ozbrojených síl je totálne závislá od dodávok z Číny. Jednoducho povedané, Číňanom stačí prestať dodávať potrebné komponenty Američanom a americký zbrojársky priemysel bude mať nepríjemné problémy, ďalšia bezpečnostná otázka sa týka spoľahlivosti dodávaných čínskych komponentov.

To, že Američania preniesli svoju výrobu do Číny prinieslo so sebou deindustrializáciu USA. Už sa neoplatí vyrábať v USA, keď je možné lacno a s veľkým ziskom vyrábať v Číne. A tak Američania žnú čo si zasiali. Sú závislí od Číňanov, vyčerpaní svojou zahraničnou politikou, zápas s Ruskom v hybridnej vojne sa nevyvíja tak, ako by si Američania predstavovali a americký priemysel je v hlbokom útlme. Tieto skutočnosti kardinálne menia celú situáciu.

Na začiatku 90 rokov Američania zaútočili na Irak. Väčšina vojenských odborníkov s udivením sledovala fakt, že iracké letectvo reagovalo veľmi sporadicky a do väčšej leteckej bitky s Američanmi sa ani nedostali. Západ však nikdy netvrdil, že iracké letectvo zničil. Objavili sa názory, že irackí piloti z elitných rodín odmietali bojovať na strane Husajna, alebo že letecká prevaha Západu bola tak vysoká, že irackí piloti odmietali bojovať.

Až o niekoľko rokov izraelskí odborníci uviedli, že z 331 irackých lietadiel nebolo z veľkej časti schopných vojenského nasadenia, pretože zradcovia v irackej armáde vykonali rad sabotáži, takže väčšina irackých lietadiel nemohla odštartovať. Sabotáže sa uskutočnili aj v irackej protivzdušnej obrane a v raketových vojskách, takže iracké systémy PVO a rakety mali problémy s navádzaním. Podobné udalosti sa odohrali aj v Sýrii, kde Američania jednoducho podplatili časť sýrskych dôstojníkov, ktorí sami ničili vlastnú výzbroj, alebo odovzdali kľúče od vojenských skladov priamo teroristom a sami prešli na protiasadovskú stranu.

Reklama
Na snímke Saddam Hussein

A dnes sa niečo podobné stalo Američanom. Po nástupe Donalda Trumpa americký Kongres venoval pozornosť bojaschopnosti americkej armády. Vyšlo najavo, že väčšina amerických firiem, ktorá pred približne 30 rokmi vyrábala americké zbrane dnes neexistuje. Väčšina náhradných dielov do amerických konvenčných zbraní sa vyrába v Číne. Dokonca aj neprijateľné množstvo elektronických čipov v počítačoch amerických rakiet bolo vytvorených v Číne. Takmer celá elektronika vrtuľníkov Sh-60B, Apache, transportných lietadiel S-130J, amerických nákladných P-8A pochádza z Číny, rovnako ako elektronika v amerických stíhačkách F-15 a F-16. Čínske komponenty sú základom noktovizorov i GPS systémov, čo je z hľadiska bezpečnosti Američanov naozaj alarmujúce.

Čínske komponenty do americkej výzbroje prúdia už viac ako 30 rokov. Na základe korupcie amerických politikov a bezpečnostných expertov. Ukázalo sa, že aj elektronické komponenty z Južnej Kórey a Japonska majú takisto v mnohých prípadoch čínsky pôvod. Vidina vysokého zisku sa pre Američanov ukázala byť priveľkým lákadlom a Číňania si spokojne mädlia ruky, pretože nenápadne infiltrovali časť amerického bezpečnostného systému.

Ale ani americká kontrarozviedka nespí a pracuje. To s akou vervou problém s čínskou infiltráciou Američania riešia je nepriamym dôkazom skutočnosti, že Američania problémy majú. Pokiaľ by išlo len o problém pri výrobe čínskych syntetických tkanív, z ktorých sa šijú americké uniformy, (mimochodom tiež najmä v Číne) , až také zlé by to nebolo. Lenže ako už bolo povedané, čínske komponenty sú súčasťou aj elektroniky v amerických zbraniach a to už problém naozaj pre Američanov predstavuje.

Pokiaľ Washington politicky prikazoval svetu ako treba politicky korektne existovať, jeho vlastné vojenské korporácie v hnaní sa za ziskom oslabili kľúčový bezpečnostný a mocenský sektor krajiny. Netreba pripomínať, že oveľa väčšie problémy sa kvôli čínskym výrobkom prejavujú v civilnom sektore, ktorý je totálne od čínskych dodávok závislý. Ďalším problémom je pre Američanov aj to, že pre väčšinu počítačových odborníkov v USA sú materskými jazykmi ruština a čínština, angličtinu títo odborníci používajú len ako dorozumievací jazyk medzi sebou. Americká rozviedka je presvedčená o smrteľnej hrozbe zo strany ruských hackerov, otázne je nakoľko nebezpeční môžu byť čínski hackeri, o ktorých americká rozviedka radšej ani nehovorí.

Politika amerických korporácii najmä v čase Obamovho prezidentovania uštedrila teda americkej bezpečnosti tak silný úder, aký ani Číňania a ani Rusi neočakávali. Donald Trump tieto problémy vidí a snaží sa riešiť najväčšie problémy. To čo ale takmer 30 rokov úspešne podkopávali americké korporácie z dôvodu vidiny vysokých ziskov, nie je možné vyriešiť hneď, najmä nie v čase, kedy v USA ďalej pokračuje mocenský zápas medzi Trumpom a protitrumpovskými elitami.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali