Bratislava 29. novembra 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)
Denník Pravda prináša článok s názvom Každú sviňu treba hlásiť, v ktorom občanov upozorňuje na povinnosť nahlásiť každú sviňu do centrálneho registra. Povinná registrácia má umožniť štátu získať lepší prehľad o tom, koľko ich je na Slovensku. Pravda tvrdí, že za socializmu ich na jedného obyvateľa pripadlo oveľa viac
Chovať ošípané na domácu zakáľačku vraj už nebude také jednoduché ako doteraz, píše denník Pravda v článku, ktorý nájdete TU. Európa si údajne nevie poradiť s africkým morom ošípaných, ktorý sa šíri cez celú Európu a vraj len zázrakom zázrakom morová nákaza, ktorá zasiahla Zlínsky kraj susediaci s Trenčianskym, nepreskočila na Slovensko. Ďalšie ohniská majú byť na Ukrajine, v Maďarsku aj v Poľsku. Európska komisia preto v novembri nariadila Slovensku povinnosť registrovať každú ošípanú. Každý drobný chovateľ musí nahlásiť každé jedno prasiatko regionálnej veterinárnej a potravinovej správe vo svojom okrese.
Doteraz bolo treba hlásiť iba chov dvoch a viacerích ošípaných. Ak doteraz vidiečania nedodržiavali ohlasovaciu povinnosť a obchádzali ju tým, že nakúpili v družstvách do malochovu tri-štyri odstavčatá, ktoré rozpísali na príbuzných, teraz to bude prísnejšie. Ľudia nemajú papierovanie radi, lenže po novom, ak sa príde na neregistrovaný chov, ak majiteľ nepredloží veterinárny certifikát o pôvode zvieraťa, ošípaná bude vyšetrená na jeho náklady a navyše dostane pokutu za zviera sto eur, varuje ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.
Odborníci však hovoria, že systém papierovania okolo toho je príliš zložitý a ak sa nezjednoduší, tak ho budú ľudia obchádzať, napríklad tak, že si prasiatka privezú z Poľska či Maďarska. V decembri má prísť na Slovensko z Bruselu komisia odborníkov, ktorá má urobiť audit krajiny, ako je schopná zvládnuť tlak šíriaceho sa afrického moru ošípaných. „Musíme systém čo najviac zjednodušiť, inak nezískame prehľad o tom, kto, kde a koľko ošípaných chová,“ povedal predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku Andrej Imrich. „Chovateľmi sú neraz sedemdesiatnici aj osemdesiatnici. Starostlivosť o zvieratá im treba uľahčiť, a nie administratívne skomplikovať.“
Ešte v 90. rokoch sa na Slovensku vyrábalo v domácich chovoch okolo 20 percent bravčového mäsa, teda 35 000 ton bravčoviny. V roku 2014 to už malo byť len 10 500 ton.
Tento najnovší nezmysel zo strany EÚ znova len komplikuje život ľuďom. Registrácia zvieraťa nijak neochráni pred morom, ide len o to, aby ľudia nemali iný príjem, či zdroj obživy bez vedomia štátu.
Ivan Lehotský