Pozrite si postoje kandidátov na prezidenta k otázkam rodiny, potratov a viery

Pozrite si postoje kandidátov na prezidenta k otázkam rodiny, potratov a viery

Bratislava 6. marca 2019 (HSP/Foto: AZR/SITA-Branislav Bibel, TASR-Jakub Kotian, Martin Baumann, Dušan Hein, Michal Svítok)

 

Prinášame prehľad názorov vybraných najrelevantnejších kandidátov na post hlavy štátu k významným hodnotovým otázkam. Postoje kandidátov na prezidenta zostavilo hnutie Aliancia za rodinu, ktoré požiadalo osem podľa prieskumov najsilnejších kandidátov aj o rozsiahlejší video rozhovor, zatiaľ odpovedali len niektorí

Ilustračná snímka kandidátov na prezidenta SR

Béla Bugár

Reklama

 

Na snímke podpredseda NR SR a predseda strany Most-Híd Béla Bugár

Predseda strany Most-Híd k 6. marca na výzvu Aliancie za rodinu nereagoval a video rozhovoru sa nezúčastnil. V otázke viery považuje svoju kresťanskú vieru za dôležitú. Rovnako manželstvo a rodičovstvo.

Reklama

Nepodporuje registrované partnerstvá aj preto, lebo podľa neho vedú k adopciám. V minulosti sa zúčastnil na referende o ochrane rodiny.

Bugár však nehlasoval za novelu Ústavy SR, ktorá zakotvovala manželstvo ako zväzok muža a ženy.

Pri potratoch nie je za ich obmedzenie zákonom. Pýta sa, či nie je väčší hriech ako potrat ich zákaz. Nepodporil prijatie návrhov zákonov, ktoré zlepšovali potratový zákon obmedzením bezdôvodných potratov. Hlasoval za to, aby sa o zákone zlepšujúcim potratový zákon nehlasovalo. Pri druhom návrhu, ktorý sa prerokovával v roku 2019 bol neprítomný na hlasovaní.

Pred konaním posledného Národného pochodu za život vyhlásil, že sa ho nezúčastní.

Istanbulský dohovor podľa jeho názoru nie je potrebné vypovedať. Názor na to, či by ako prezident oznámil Rade Európy,  že Slovenská republika sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru sa nepodarilo získať.

Reklama

Aliancia za rodinu dodáva, že Bugár nominoval za kandidáta na sudcu Ústavného súdu SR Petra Kresáka jedného z najaktívnejších lídrov liberálnej časti právnickej obce. Návrh Petra Kresáka vyvolal následne kontroverzie skôr kvôli medializovanej kauze o možnej spolupráci s ŠTB.

 

Zuzana Čaputová

 

Na snímke kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová z liberálnej strany Progresívne Slovensko bola pozvaná do diskusie na témy rodiny, manželstva a života, ktorú organizovala Aliancia za rodinu, no nereagovala.

Reklama

Aliancia na svojich stránkach uvádza, že Čaputová začala s kresťanstvom, avšak následne v 16.-17. rokoch ju oslovil zen budhizmus. V roku 2017 uviedla, že zenové meditácie vykonáva viac ako 10 rokov.

Po rozvode v septembri 2018 má nového partnera, avšak nemyslí si, že jej prezidentská úloha vyžaduje uzatvorenie manželstva.

Je za registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia a tiež za adopcie detí pármi rovnakého pohlavia. Povolenie adopcií odôvodňuje tým, že deťom je lepšie u dvoch osôb rovnakého pohlavia ako v ústavnej starostlivosti.

Podporuje Istanbulský dohovor, považuje ho za symbol toho, ako sa dá téma zneužiť.  Na ťahu nie je podľa nej prezident, ale parlament.

Pri potratoch je za zachovanie statusu quo, lebo žena má podľa jej názoru právo rozhodnúť. Nechce zrušiť bezdôvodne potraty. Proti návrhu zákona, ktorý zlepšoval potratový zákon, tým že obmedzoval bezdôvodné potraty natočila dokonca video, v ktorom vystupujú niektoré známe ženy aj so svojimi deťmi a pred nimi hovoria, prečo sú za potraty.

Pochodu za život sa nezúčastnila a nezúčastní.

 

Štefan Harabin

Na snímke kandidát na prezidenta SR Štefan Harabin

 

Štefan Harabin v rozhovore pre Alianciu uviedol, že bez viery sa nedá žiť. Za komunizmu bolo podľa neho obdobie voči viere nepriaznivé. Boli v rodine krstení a pravidelne chodili do kostola. To si nedali zobrať.

Reklama

Harabin vyhlásil, že je proti registrovaným partnerstvám, lebo sa z nich nerodí život. Je zároveň proti diskriminácii osôb s homosexuálnou orientáciou. Nepodpísal by zákon o registrovaných partnerstvách. Je proti adopciám detí pármi rovnakého pohlavia.

Istanbulský dohovor odmieta a ak by sa stal prezidentom, využije oprávnenie prezidenta a oznámil Rade Európy, že Slovenská republika sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru.

Harabin tvrdí, že človek vzniká počatím. Ako prezident by zákon o obmedzení bezdôvodných potratov podpísal. Eutanáziu odmieta. Má názor, že úplný zákaz fyzických trestov je len agenda niektorých organizácií.

V oblasti výchovných prostriedkov sa bez znalosti veci nemôže vyjadriť, či by zákon, ktorý by obmedzoval súčasné výchovné prostriedky rodičov podpísal. V prípade extrémnej liberálnej sexuálnej výchovy odporúča trestné oznámenie.

Rodič má rozhodovať o výbere lekára a zdravotníckeho zariadenia pre dieťa, nie súdy. Výhradu vo svedomí podporuje pri učiteľoch a lekároch. Pri sudcoch uvádza, že by to trošku bol problém.

Reklama

Pri aktivistických sudcoch by sa rozhodoval so znalosťou veci. Bez spisu sa nedá odpovedať, či by menoval alebo nemenoval aktivistických sudcov.

Ústava SR má podľa neho prednosť pred európskym právnym poriadkom. Európska únia podľa jeho vyjadrenia nie je modla. EÚ vznikla, aby slúžila členským štátov. Aj keby európsky súd rozhodol o veci vo výlučnej kompetencii štátu, nemusíme to akceptovať. V  európskych inštitúciách chce aktívne vystupovať aj vo veciach rodiny.

Harabin podotkol, že ak by sa stal prezidentom zúčastní sa Národného pochodu za život.

Diskusia s prezidentským kandidátom Štefanom Harabinom from Aliancia za rodinu on Vimeo.

Reklama

 

Marian Kotleba

Na snímke Marian Kotleba za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽS NS)

Marián Kotleba, ktorý je predsedom strany ĽSNS uviedol, že je kresťanom a sa snaží žiť podľa desatora, nie je to podľa neho ľahké, nikto nie je bez hriechu a nebude tvrdiť, že on je.

Je proti registrovaným partnerstvám a adopciám detí pármi rovnakého pohlavia. Istanbulský dohovor odmieta a ak by sa stal prezidentom využije oprávnenie prezidenta, aby oznámil Rade Európy, že Slovenská republika sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru.

Človek podľa neho vzniká spojením mužskej a ženskej pohlavnej bunky. Pri potratoch dvakrát predkladal návrh zákona, ktorý obmedzoval bezdôvodné potraty a ako prezident by zákon o obmedzení bezdôvodných potratov podpísal.

Eutanáziu odmieta. Výhradu vo svedomí pri učiteľoch, sudcoch a lekároch podporuje.

Referendum by sfunkčnil znížením kvóra, avšak pripomína, že na referendum ľudia škaredo doplatili. Ak by tí, ktorí so vstupom do EÚ nesúhlasili vtedy neprišli, referendum by bolo neplatné.

Reklama

Aktivistických sudcov by nemenoval a rovnako sudcov, ktorí nezastávajú suverenitu Slovenskej republiky. Považuje za dobré, že sa nepodarilo v poslednej voľbe sudcov ústavného súdu nikoho zvoliť, pretože tam neboli konzervatívni kandidáti.

Ústava SR má podľa neho prednosť pred európskym právnym poriadkom. Aj slovenské zákony by mali mať prednosť pred európskymi predpismi. Vníma to ako demontáž suverenity štátu.

Je za suverenitu Slovenska v kultúrno-etických otázkach v európskych inštitúciách.

Ak by sa stal prezidentom zúčastnil by sa Národného pochodu za život ako aj pochodu Hrdí na rodinu.

 

Diskusia Aliancie za rodinu s prezidentským kandidátom Mariánom Kotlebom from Aliancia za rodinu on Vimeo.

Reklama

 

Milan Krajniak

Na snímke prezidentský kandidát hnutia Milan Krajniak

Milan Krajniak zo Sme rodina vyhlásil, že prezident môže pomôcť ľuďom konkrétne. Rodičovský bonus, exekučné amnestie a daňová spravodlivosť. Rodičia majú byť ocenení aj na dôchodku za výchovu dieťaťa.

V mladosti uveril a stal sa kresťanom a viera hrá v jeho živote väčšiu a väčšiu úlohu. Cíti a poznáva, že tu nie je iba pre seba. Jeho heslo: “Ovocím ducha je láska, radosť a pokoj…”

Rodina je podľa neho ako sociálna sieť. Registrované partnerstvá odmieta ako inštitút. Nepodpísal by zákon o registrovaných partnerstvách. Podľa rozhodnutí európskych súdov to totiž vedie k adopciám detí pármi rovnakého pohlavia.

Myslí si, že gender ideológia je proti zdravému rozumu. To čo je odchýlka od normy nemôže to byť norma. Vníma, že ide o manipuláciu verejnej mienky formou Overtonovho okna. Istanbulský dohovor odmieta pre problém suverenity  a ak by sa stal prezidentom využije oprávnenie prezidenta, aby oznámil Rade Európy, že Slovenská republika sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru.

Pri liberálnej sexuálnej výchove odporúča rodičom, aby dali najavo, čo si myslia. Rodič má rozhodovať o výbere lekára a zdravotníckeho zariadenia pre dieťa, nie súdy. Za obludnosť a zločin proti ľudskosti označil prípad Alfieho Evansa.

Reklama

Ešte pred svojim obrátením si uvedomil, že nevie, kedy vzniká človek. 12. týždňov plus jeden deň už je človek a 12 týždňov mínus jeden deň nie je? Ak teda nevieme, či je to človek nemôžeme ho predsa zabiť. Diskutoval  a hlasoval za návrhy zlepšujúce potratový zákon.  Podpísal by zákon, ktorý by zlepšoval potratový zákon obmedzením bezdôvodných potratov. Nepodpísal by zákon povoľujúci eutanáziu.

Zúčastnil sa dvakrát Pochodu za život. Ak by sa stal prezidentom zúčastní sa Národného pochodu za život ako aj pochodu Hrdí na rodinu. Nenavštívil by Gay pride.

Odmietanie výhrady vo svedomí považuje za ustrnutie pred rokom 1989 a taký postoj za značne povýšenecký. Všade, kde je to možné by výhradu vo svedomí podporoval.

Aktivistických sudcov, ktorí by menili význam pojmov v Ústave SR by nemenoval. Vybral by kandidátov, ktorý by sa riadili doslovným významom pojmov. To je demokracia.

Krajniak Nesúhlasí s tým, že Ústava SR je podriadená európskym predpisom. Ba dokonca si myslí, že musíme z Ústavy vyhodiť aj to, že európske predpisy majú byť nadriadené našim zákonom.  Nie sme kolóniou.

 

Reklama

Diskusia s prezidentským kandidátom Milanom Krajniakom from Aliancia za rodinu on Vimeo.

 

František Mikloško

Na snímke František Mikloško

Mikloško v rozhovore povedal, že viera je celý život jeho pevným bodom.

Dodal, že podporuje rodičovský bonus, ocenenie matky. Ocenil zakotvenie manželstva muža a ženy do Ústavy SR.

Registrované partnerstvá sú chápané na západe ako manželstvá.Nepodpísal by zákon o registrovaných partnerstvách.  Je aj proti adopciám detí pármi rovnakého pohlavia.

Istanbulský dohovor odmieta pre nejasnosť a ak by sa stal prezidentom využije oprávnenie prezidenta, aby oznámil Rade Európy, že Slovenská republika sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru.

Reklama

Človek podľa neho vzniká od počiatku, od momentu počatia. Podpísal by zákon, ktorý by zlepšoval potratový zákon obmedzením bezdôvodných potratov.

Nepodpísal by zákon povoľujúci eutanáziu. Výhrada vo svedomí bol zápasom, na ktorom sa priamo zúčastnil. V školstve, zdravotníctve a samospráve  výhradu  vo svedomí podporuje.

Ak by sa stal prezidentom zúčastní sa Národného pochodu za život ako aj pochodu Hrdí na rodinu.

Aktivistických sudcov, ktorí by menili význam pojmov v Ústave SR by nemenoval.

V momente, keď by Ústava SR bola podriadená európskym predpisom by sme stratili svoj štát. Nesmieme sa báť stáť si za svojím.

Reklama

 

Diskusia s prezidentským kandidátom Františkom Mikloškom from Aliancia za rodinu on Vimeo.

 

Maroš Šefčovič

Na snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič
Kandidát Maroš Šefčovič, ktorého podporil vládny Smer-SD bol takisto pozvaný do diskusie na témy rodiny, manželstva a života, ktorú organizovala Aliancia za rodinu. Bola mu ponúknutá možnosť videorozhovoru. Aliancia mu po odmietnutí z časových dôvodov zaslala otázky s prosbou o odpovede. Jeho tím zaslal odpovede na otázky, ktoré poskytol iným a video, v ktorom kandidát odpovedal na časť nami položeného setu otázok.

Hlási ku kresťanstvu. Je proti registrovaným partnerstvám a adopciám detí pármi rovnakého pohlavia.

K účasti na Pochode Hrdí na rodinu sa jasne nevyjadril. Záleží na tom, či ho vníma ako pochod, ktorý spája, alebo ako pochod, ktorý rozdeľuje.

Pri bezdôvodných potratoch nemá jasný názor na zmenu zákona avšak trvá na tom, aby “žena nebola vyháňaná do šedej zóny”. Nie je za eutanáziu.

Istanbulský dohovor je podľa neho nejasný a nie je za jeho ratifikáciu. Zatiaľ sa nevyjadril, či využije oprávnenie prezidenta, aby oznámil Rade Európy, že Slovenská republika sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru. Zastáva názor, že nejasne vykladaný pojem gender založený na cítení človeka sa interpretuje inak ako pohlavie a jeho zavedenie do slovenských zákonov by spôsobilo zmätok v legislatíve.

Je za suverenitu Slovenska v kultúrno-etických otázkach v európskych inštitúciách.

 

Juraj Zábojník

Na snímke kandidát na prezidenta SR Juraj Zábojník

Juraj Zábojník prezradil, že vyrastal v kresťanskej rodine, bol na sv. prijímaní. Ako zážitok viery vnímal stretnutie so sv. otcom Jánom Pavlom II.

Je proti registrovaným partnerstvám. Legislatívna úprava na riešenie vzájomných vzťahov osôb rovnakého pohlavia podľa neho už existuje a je dostatočná. Nepodpísal by zákon o registrovaných partnerstvách. Je proti adopciám detí pármi rovnakého pohlavia, pretože sa má pozerať na práva dieťaťa. Diskusia by sa mohla podľa neho otvoriť pri pokrvnom vzťahu k dieťaťu. Pochodu Hrdí na rodinu ani Gay Pridu by sa nezúčastnil.

Istanbulský dohovor odmieta a ak by sa stal prezidentom, využije oprávnenie prezidenta a oznámi Rade Európy, že Slovenská republika sa nehodlá stať zmluvnou stranou Istanbulského dohovoru.

Reklama

Zákon, ktorý by obmedzoval súčasné výchovné prostriedky rodičov by nepodpísal. Súčasný zákon považuje ako dobrý.

Odmieta extrémnu liberálnu sexuálnu výchovu Hrou proti AIDS.

Človek podľa neho vzniká keď sa vytvára embryo, v jeho prvých dňoch. Ako prezident by zákon o obmedzení bezdôvodných potratov podpísal. Zákon povoľujúci eutanáziu by nepodpísal.

Pri výhrade vo svedomí by otvoril diskusiu o tomto probléme a oprel by sa o odborníkov.

Ústava SR má podľa neho prednosť pred európskym právnym poriadkom.

Nemyslí si, že by lobbingové LGBTI organizácie mali byť financované z daní občanov. Majú možnosť stať sa politickými stranami.

Ak by sa stal prezidentom zúčastní sa Národného pochodu za život.

Diskusia s prezidentským kandidátom Jurajom Zábojníkom from Aliancia za rodinu on Vimeo.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali