Povestná jednota Ukrajiny je mýtus

❚❚

Bratislava 9. marca 2023 (HSP/Braveneweurope/Foto:Pixabay)

 

Podobne ako zemský povrch, aj národy môžu byť rozdelené zlomovými líniami, ktoré vedú k zemetraseniam. Kedysi jednotné národy ako Československo a Juhoslávia sa rozpadli pozdĺž svojich politických zlomov. Ukrajina je ďalším národom, ktorý je ostro rozdelený náboženskými, jazykovými a politickými trhlinami, píšu bývalý vedúci misie na americkom veľvyslanectve v Saudskej Arábii David H. Rundell a veľvyslanec Michael Gfoeller, bývalý politický poradca Centrálneho velenia USA a člen Rady pre zahraničné vzťahy

Ilustračné foto

Moderná Ukrajina má mimoriadne zložitú históriu posúvania hraníc. Za posledných 400 rokov na nej čiastočne a v rôznych obdobiach vládli Rusi, Poliaci, Litovci, Rakúšania, Nemci, kozáci, Turci a Švédi. To platí najmä pre západnú Ukrajinu, ktorej veľká časť bola od roku 1772 do roku 1918 rakúska, potom do roku 1939 poľská, počas väčšiny druhej svetovej vojny okupovaná Nemeckom a potom od roku 1945 do roku 1991 súčasťou Sovietskeho zväzu. Rusky hovoriace východné a južné regióny pripojil k Ukrajine boľševický vodca Vladimír Lenin v roku 1922 a v roku 1954 sovietsky vodca Nikita Chruščov administratívnym rozhodnutím pripojil k Ukrajine etnicky ruský Krym.

.

Na rozdiel od Kanady, ktorá našla spôsob, ako spojiť anglofónnych protestantov a frankofónnych katolíkov do jedného národa, Ukrajina nedokázala prijať pluralizmus. Ukrajinské nacionalistické vlády v Kyjeve odmietli federálny model s autonómiou pre rusky hovoriace regióny. Odmietli výzvy na prijatie dvoch úradných jazykov v celom štáte a zašli tak ďaleko, že zakázali používanie ruštiny v administratívnych a obchodných záležitostiach, a to aj v prevažne rusky hovoriacich regiónoch.

Z politického hľadiska je Ukrajina rozdelená na proeurópske a proruské frakcie, pričom tí, ktorí sa usilujú o užšie väzby s Ruskom, sa nachádzajú najmä medzi pravoslávnymi kresťanmi žijúcimi na východe alebo na Kryme. Toto rozdelenie nie je nové. Pred pätnástimi rokmi americký veľvyslanec v Moskve napísal do Washingtonu, že otázka členstva Ukrajiny v NATO “by mohla rozdeliť krajinu na dve časti, čo by mohlo viesť k násiliu alebo dokonca, ako niektorí tvrdia, k občianskej vojne…”.

.

Keď v roku 2008 generálny tajomník NATO oznámil, že Ukrajina sa nakoniec stane členom aliancie, tisíce rusofilských demonštrantov vyšli do ulíc na protest, najmä v rusky hovoriacich mestách ako Odesa a Charkov. Keď v roku 2013 ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou, eurofilní demonštranti vyšli do ulíc, najmä na západe krajiny a v Kyjeve, kde nakoniec zvrhli jeho vládu. V mnohých voľbách a referendách v priebehu mnohých rokov boli tieto regionálne rozdiely v rámci Ukrajiny výrazné a pretrvávajúce.

Hoci ide o citlivú tému, tieto rozpory ešte zhoršujú pretrvávajúce jazvy po ruskej revolúcii a druhej svetovej vojne. Po páde cárskej vlády v roku 1918 sa ukrajinským nacionalistom nakrátko podarilo vytvoriť nezávislý štát, kým ich nepotlačila boľševická Červená armáda, ktorú paradoxne viedol Ukrajinec Leon Trockij. Keď Nemecko v roku 1941 napadlo Sovietsky zväz, mnohí ukrajinskí nacionalisti vycítili ďalšiu príležitosť na nezávislosť a bojovali po boku nacistov; čo im mnohí Rusi nezabudli ani neodpustili.

Zjednotenie nezávislej Ukrajiny by bolo možno jednoduchšie, keby jej vláda nebola notoricky skorumpovaná. V roku 2016 vtedajší viceprezident Biden povedal, že korupcia “rozožiera Ukrajinu ako rakovina”. Organizácia Transparency International v súčasnosti uvádza Ukrajinu ako druhú najskorumpovanejšiu krajinu v Európe; krajinu, kde sa úplatkárstvo a sprenevera stali endemickými v obrannom, energetickom, vzdelávacom a justičnom systéme. Len minulý mesiac investigatívni novinári odhalili rozsiahlu korupciu, ktorá viedla k odstúpeniu 15 vysokých ukrajinských úradníkov vrátane piatich oblastných gubernátorov a pol tucta námestníkov ministrov.

Zjednotenie nezávislej Ukrajiny mohlo byť tiež jednoduchšie, ak by jej vláda dosiahla väčšie úspechy pri ochrane demokracie a občianskych slobôd. V najnovšom hodnotení organizácie Freedom House je Ukrajina hodnotená ako “čiastočne slobodná” so skóre 61 bodov zo 100 možných. V správe sa uvádza, že “útoky na novinárov, aktivistov občianskej spoločnosti a príslušníkov menšinových skupín sú časté a reakcie polície sú často neadekvátne”. Organizácie Human Rights Watch, Amnesty International a Vysoká komisia OSN pre ľudské práva podrobne opísali významné problémy v oblasti ľudských práv na Ukrajine.

Ruská invázia dramaticky prehĺbila rozpory na Ukrajine. Jedenásť proruských politických strán bolo zakázaných. Päť zvolených poslancov ukrajinského parlamentu bolo zbavených občianstva za proruské aktivity. Mnohé nezávislé médiá, ktoré boli väčšinou, ale nie úplne proruské, boli zatvorené. Z knižníc boli odstránené ruské knihy a v rozhlase sa už nesmie hrať ruská hudba napísaná po roku 1991. Ak už nič iné, rozsah tohto programu de-rusizácie odhaľuje, aké rozšírené sú proruské a protiruské sympatie v rôznych sektoroch spoločnosti.

.

Kým jazykovo je krajina rozdelená na rusky a ukrajinsky hovoriacich, nábožensky je rozdelená predovšetkým na katolíkov a pravoslávnych kresťanov. Väčšina Ukrajincov sú pravoslávni kresťania, ktorí po stáročia hľadali náboženské vedenie v Moskve. V roku 2019, dávno pred ruskou inváziou, sa ukrajinská vláda snažila toto spojenie prerušiť zriadením nového vierovyznania, ktoré spadá pod jurisdikciu pravoslávneho patriarchu v Istanbule. V decembri 2022 potom Ukrajina prijala legislatívu, ktorá zakazuje “náboženským organizáciám spojeným s centrami vplyvu v Ruskej federácii pôsobiť na Ukrajine”.

Pravoslávni kresťania teraz môžu v podstate slobodne vykonávať bohoslužby len vo vládou schválených ukrajinských pravoslávnych cirkvách, ktoré sa obracajú na náboženských vodcov v Kyjeve a Istanbule, a nie v Moskve. Situácia sa podobá situácii v Číne, kde majú katolíci povolené bohoslužby len dovtedy, kým odmietajú autoritu pápeža. Veľmi výstižným náznakom zámeru je, že nová verzia ukrajinskej pravoslávnej cirkvi nahradila tradičný pravoslávny dátum Vianoc dátumom používaným v západnej Európe.

V skutočnosti sa mnohí etnickí Rusi a rusky hovoriaci obyvatelia krajiny nestotožňujú s ukrajinským nacionalizmom a nikdy sa s ním nestotožňovali. Teraz sú považovaní za nepriateľov, ich politické strany, médiá a kostoly boli zatvorené. Je otázkou názoru, či ide o skutočnú záležitosť národnej bezpečnosti, alebo len o snahu eliminovať opozíciu voči súčasnej ukrajinskej nacionalistickej vláde, ale tieto rozpory existovali už dávno pred ruskou inváziou, ktorá ich teraz ešte zhoršila.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali