Posolstvo pápeža k 70. výročiu Medzinárodnej organizácie pre migráciu

Posolstvo pápeža k 70. výročiu Medzinárodnej organizácie pre migráciu

Vatikán 30. novembra 2021 (HSP/TK KBS/RV/Foto:TASR/AP-Andrey Pokumeiko/BelTA)

 

Pri príležitosti 70. výročia založenia Medzinárodnej organizácie pre migráciu zaslal pápež František posolstvo jej zhromaždeniu v Ženeve. Potvrdzuje pokračovanie Cirkvi vo svojej stáročnej angažovanosti v službe ľudskej dôstojnosti každého človeka bez rozdielu a pripomína hlavné dôvody, ktoré pred desiatimi rokmi, za pontifikátu Benedikta XVI., viedli Svätú stolicu k členstvu v organizácii

migranti
Ilustračné foto

Pri príležitosti výročia pápež František v posolstve Medzinárodnej organizácii pre migráciu formuluje štyri ciele, o ktoré je potrebné sa usilovať: 1. nájsť dôstojné východiská z neregulárnych situácií, aby migranti neboli ohrozovaní zločineckými sieťami, 2. dosiahnuť účinnú integráciu migrantov v hostiteľských krajinách ako obojstranný proces, 3. dbať o rodiny migrantov, aby nedochádzalo k odlúčeniu a bolestnému oddeleniu členov rodiny, 4. pracovať na zlepšení podmienok v krajinách pôvodu, aby ich obyvatelia neboli nútení k emigrácii.

Reklama

Text posolstva, ktorý v mene Svätého Otca pred ženevským zhromaždením prečítal prostredníctvom videa kardinál Pietro Parolin, prinášame v plnom znení.

 

Reklama
Posolstvo Svätého Otca Františka

pri príležitosti 70. výročia Medzinárodnej organizácie pre migráciu

Ženeva, 29. novembra 2021

Pán generálny riaditeľ, pani predsedajúca, vážení účastníci,

chcel by som zablahoželať Medzinárodnej organizácii pre migráciu k 70 rokom služby migrantom. Tento míľnik v histórii organizácie, napriek mnohým výzvam, ktoré predstavuje pandémia COVID-19, poskytuje príležitosť obnoviť víziu a náš záväzok prostredníctvom dôstojnejšej reakcie na fenomén migrácie.

Pred desiatimi rokmi, na 100. zasadnutí tejto Rady, sa Svätá stolica na základe rozhodnutia môjho milovaného predchodcu pápeža Benedikta XVI. rozhodla stať členským štátom tejto organizácie, a to spôsobom, ktorý je v súlade s jej povahou, zásadami a osobitnými normami. Základné motívy, ktoré viedli k takémuto rozhodnutiu, sú dnes ešte aktuálnejšie a naliehavejšie:

Reklama

1. Potvrdiť etický rozmer presunov obyvateľstva.

2. Prostredníctvom svojich skúseností a zabehnutej siete asociácií prítomných v teréne po celom svete ponúkať spoluprácu Katolíckej cirkvi s medzinárodnými službami, ktoré sa venujú ľuďom vytrhnutým z ich koreňov.

3. Poskytovať komplexnú pomoc podľa potrieb, bez rozdielu, na základe prirodzenej dôstojnosti všetkých členov tej istej ľudskej rodiny.

Diskusia o migrácii v skutočnosti nie je o migrantoch. Inými slovami, nejde len o migrantov: ide skôr o nás všetkých, o minulosť, prítomnosť a budúcnosť našich spoločností. Nemali by sme zostať v prekvapení nad počtom migrantov, ale v každom z nich stretnúť človeka, vidieť ich tváre, počúvať ich príbehy a snažiť sa čo najlepšie reagovať na ich jedinečnú osobnú a rodinnú situáciu. Táto reakcia si vyžaduje veľkú mieru ľudskej citlivosti, spravodlivosti a bratstva. Musíme sa vyhnúť dnes veľmi bežnému pokušeniu vyraďovať všetko, čo je na obtiaž. To je presne tá „kultúra vyraďovania“, ktorú som už toľko ráz odsúdil.

Vo väčšine hlavných náboženských tradícií vrátane kresťanstva nájdeme učenie, ktoré nás nabáda, aby sme sa správali k druhým tak, ako chceme, aby sa správali k nám, a aby sme milovali svojho blížneho ako seba samého. Ďalšie náboženské náuky nástoja, aby sme išli ešte ďalej než táto norma a nezanedbávali pohostinnosť voči cudzincom, „lebo niektorí takto prijali ako hostí anjelov, a ani o tom nevedeli“ (Hebr 13,2). Tieto všeobecne uznávané hodnoty by určite mali usmerňovať naše zaobchádzanie s migrantmi v miestnej komunite a na národnej úrovni.

Reklama

Často počúvame o tom, čo štáty robia pre prijatie migrantov. Rovnako dôležité je však položiť si otázku: Aké výhody prinášajú migranti svojim hostiteľským komunitám a ako ich obohacujú? Na jednej strane, na trhoch krajín so strednými a vyššími príjmami je migrujúca pracovná sila veľmi žiadaná a vítaná ako spôsob kompenzácie nedostatku pracovnej sily. Na druhej strane sú migranti často odmietaní a vystavení nevraživému postoju mnohých hostiteľských komunít.

Žiaľ, tento dvojaký meter vyplýva z prevahy ekonomických záujmov nad potrebami a dôstojnosťou ľudskej osoby. Táto tendencia sa prejavila najmä počas „uzávier“ pre COVID-19, keď mnohí z „nevyhnutných“ pracovníkov boli migranti, ktorým však neboli poskytnuté výhody programov covidovej finančnej pomoci ani prístup k základnej zdravotnej starostlivosti či očkovaniu proti Covidu.

Je ešte žalostnejšie, že migranti sú čoraz častejšie využívaní ako tromfy na vyjednávanie, ako pešiaci na šachovnici, obete politického súperenia. Ako všetci vieme, rozhodnutie emigrovať, opustiť svoju vlasť alebo rodný kraj, je nepochybne jedným z najťažších v živote.

Ako je možné ťažiť z utrpenia a zúfalstva na presadzovanie alebo bránenie si politických programov? Ako môžu mať navrch politické úvahy, keď je v hre dôstojnosť ľudskej osoby? Základný nedostatok ľudskej úcty na hraniciach krajín nás všetkých znižuje v našej „ľudskosti“. Okrem politických a právnych aspektov neregulárnych situácií nesmieme nikdy zabúdať na ľudskú tvár migrácie a na skutočnosť, že napriek geografickým hraniciam sme súčasťou jednej ľudskej rodiny.

 

Rád by som využil túto príležitosť a vyslovil štyri pripomienky:

1. Je naliehavo potrebné nájsť dôstojné východiská z neregulárnych situácií. Zúfalstvo a nádej vždy prevážia nad reštriktívnymi politikami. Čím viac legálnych ciest existuje, tým menšia je pravdepodobnosť, že migranti budú vtiahnutí do zločineckých sietí pašerákov ľudí alebo že budú počas pašovania vykorisťovaní a zneužívaní.

2. Migranti zviditeľňujú puto, ktoré spája celú ľudskú rodinu, bohatstvo kultúr a rozvojových zdrojov pre vzájomnú výmenu a obchodné siete, ktoré predstavujú komunity diaspór. V tomto zmysle je otázka integrácie zásadná; integrácia znamená obojstranný proces založený na vzájomnom poznaní, vzájomnej otvorenosti, rešpektovaní zákonov a kultúry hostiteľských krajín v opravdivom duchu stretnutia a vzájomného obohacovania.

3.      Rodina migrantov je kľúčovou súčasťou komunít v našom globalizovanom svete, ale v príliš mnohých krajinách sú migrujúcim pracovníkom odopreté výhody a stabilita rodinného života kvôli právnym prekážkam. Ľudská prázdnota, ktorá zostáva, keď otec alebo matka emigruje samostatne, je drsnou pripomienkou ochromujúcej dilemy, keď si musia vybrať medzi migráciou len preto, aby uživili rodinu, a základným právom zostať dôstojne v krajine pôvodu.

4. Medzinárodné spoločenstvo sa musí urýchlene zaoberať podmienkami, ktoré vedú k nelegálnej migrácii, aby sa migrácia stala informovanou voľbou, a nie zúfalou nevyhnutnosťou. Keďže väčšina ľudí, ak môžu slušne žiť vo svojich krajinách pôvodu, by sa necítila byť nútená neregulárne migrovať, je naliehavo potrebné vyvinúť úsilie na „vytvorenie lepších hospodárskych a sociálnych podmienok […], aby migrácia nebola jedinou možnosťou pre tých, ktorí hľadajú mier, spravodlivosť, bezpečnosť a plné rešpektovanie ľudskej dôstojnosti”.

V konečnom dôsledku migrácia nie je len príbehom migrantov, ale aj nerovností, zúfalstva, zhoršovania životného prostredia, klimatických zmien, ale aj snov, odvahy, štúdia v zahraničí, zlúčenia rodiny, nových príležitostí, bezpečia a ochrany, a tvrdej, ale dôstojnej práce.

Reklama

Na záver možno povedať, že realizácia správneho globálneho spravovania migračných pohybov, pozitívne chápanie migrácie a účinný prístup k integrálnemu ľudskému rozvoju sa môžu zdať ako ďalekosiahle ciele. Nikdy však nesmieme zabúdať, že nejde o štatistiky, ale o skutočných ľudí, ktorým ide o život. Opierajúc sa o svoju stáročnú skúsenosť, Katolícka cirkev a jej inštitúcie budú pokračovať vo svojom poslaní prijímať, chrániť, podporovať a integrovať ľudí, ktorí sa presúvajú.

Ďakujem vám z celého srdca a zvolávam na vás všetkých, na národy, ktoré zastupujete, a na migrantov a ich rodiny Pánovo požehnanie.

Bratsky, pápež František.

 

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Reklama

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali