Poslanci prelomili prezidentovo veto, opäť schválili obmedzenia v pléne

Poslanci prelomili prezidentovo veto, opäť schválili obmedzenia v pléne

Bratislava 6. decembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Zmeny v rokovacom poriadku parlamentu dnes opäť schválili poslanci NR SR 79 hlasmi, čím prelomili veto prezidenta Andreja Kisku

Transparenty, letáky aj zvukovo-obrazové prezentácie zmiznú z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR. Poslanci, podpredsedovia parlamentu a ministri budú mať na svoje vystúpenia k návrhom obmedzený čas. Prezident SR, predseda NR SR a premiér obmedzenia nedostanú. Šéf parlamentu navyše bude môcť iniciovať disciplinárne konanie voči “neposlušným” poslancom.

Reklama
Na snímke zľava podpredsedovia parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Andrej Hrnčiar, Béla Bugár (obaja Most Híd), predseda NRSR Andrej Danko (SNS) a podpredseda Martin Glváč (SMER-SD)
Na snímke zľava podpredsedovia parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), Andrej Hrnčiar, Béla Bugár (obaja Most Híd), predseda NRSR Andrej Danko (SNS) a podpredseda Martin Glváč (SMER-SD)

To sú zmeny v rokovacom poriadku parlamentu, ktoré dnes opäť schválili poslanci NR SR 79 hlasmi, čím prelomili veto prezidenta Andreja Kisku. Hlave štátu sa zmeny v rokovacom poriadku nepozdávajú. Prezident upozorňoval na ich možný zásah do Ústavou SR garantovaných politických práv a slobôd, medzi ktoré patrí aj sloboda prejavu. V zákone videl aj možný neprimeraný politický tlak vládnej väčšiny zameraný na obmedzenie účinného výkonu politiky opozičnou menšinou.

Novelu rokovacieho poriadku navrhli koaliční poslanci z SNS, Smeru-SD a Mosta-Híd. Pôvodne ju inicioval predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Za novelu zákona dnes hlasovali prítomní poslanci Smeru-SD, SNS, Mosta-Híd a nezaradení poslanci Alena Bašistová, Martina Šimkovičová, Peter Marček a Rastislav Holúbek.

Reklama

Nový rokovací poriadok ponecháva poslancom možnosť vystúpiť k jednému návrhu dvakrát. Hlásiť sa naďalej budú teda môcť aj písomne, aj ústne. Pôvodný návrh im mal jedno vystúpenie vziať. Novela zavádza zároveň časové limity.

Poslanci, ktorí budú vystupovať v mene klubu, dostanú 30 minút. Tí, čo budú rečniť za seba, budú mať po písomnom prihlásení 20 minút a po ústnom 10 minút. Časové obmedzenia dostali aj ministri, hoci v pôvodnom návrhu mali mať neobmedzený priestor. Po novom budú mať 20 minút na vystúpenie v rozprave k návrhu. Výnimku dostanú, ak budú čeliť odvolávaniu. Vtedy ich vystúpenie čas limitovať nebude.

Neobmedzený priestor na vystúpenie bude mať prezident SR, predseda parlamentu, predseda vlády, predkladatelia návrhov zákonov a spravodajcovia. Do časových obmedzení pre poslancov sa nebude počítať čas potrebný na prednesenie pozmeňujúceho návrhu k zákonu.

Rokovací poriadok zároveň zakazuje transparenty, plagáty, letáky a iné obrazové, zvukové a zvukovo-obrazové prezentácie, ale aj materiály propagujúce politickú stranu alebo politické hnutie a reklamu. Poslanci tiež budú mať zákaz robiť fotky, zvukové záznamy a audiovizuálne záznamy alebo audiovizuálne prenosy. Robiť ich môže kancelária parlamentu a médiá.

Rokovací poriadok upravuje aj spôsob, ako riešiť narúšanie schôdzí. Predsedajúci by mohol z rokovacej sály vykázať poslanca, ktorý zasadnutie ruší. Ak neodíde, predsedajúci by mohol prerušiť rokovanie. Nasledovalo by poslanecké grémium. Výtržnosti, provokácie, inzultácie, iné ohrozenia alebo násilie, ako aj zneužitie rokovania a zámerná obštrukcia by mali byť potrestané. Poslanec, ktorý narúša schôdzu, by mohol dostať niekoľkotisícovú pokutu.

Reklama

Opozícia so zmenami nesúhlasí. V novele vidí protiústavné prvky v otázke slobody prejavu. Opozícia sa tiež obáva zneužívania rokovacieho poriadku proti nej. Koalícia to odmieta, hovorí o snahe zefektívniť rokovanie pléna a zlepšiť politickú kultúru.

 

Opozícia dá rokovací poriadok na ÚS SR, ak bude treba, obráti sa aj na ESĽP

Opozícia dá novelu Rokovacieho poriadku Národnej rady SR na Ústavný súd SR. Je totiž podľa nej protiústavná a siaha na práva opozície. Avizuje aj podania na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ak bude siahané na práva poslancov. Informovali dnes predstavitelia opozičných strán SaS a OĽaNO-NOVA na tlačovej konferencii v parlamente po tom, čo poslanci koalície s pomocou nezaradených opäť schválili obmedzenia v pléne.

“Využijeme svoje právo a podnikneme kroky k tomu, aby sme podali podanie na Ústavný súd. Nemienime sa zmieriť s niečím takýmto nerozumným a zbytočným,” reagoval na schválenie novely predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka. Novela podľa neho nie je rozumná ani spravodlivá a prinesie do pléna chaos. Šéfka klubu SaS Natália Blahová doplnila, že v prípade, ak bude siahané na práva poslancov v jednotlivých situáciách, “nebudeme váhať a budeme sa obracať aj na ESĽP”.

Reklama

Líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič zdôraznil, že poslancom nikto nemôže zobrať to, čo im dáva Ústava SR. “Budeme si brániť naše práva. Ústava stojí nad rokovacím poriadkom,” uviedol Matovič, ktorý predpokladá, že Ústavný súd dá opozícii za pravdu a povie, že novela rokovacieho poriadku je protiústavná.

Na otázku, či bude dodržiavať rokovací poriadok a nebude používať transparenty, odpovedal, že sa bude riadiť ústavou. “Tá je nad rokovacím poriadkom. Budem dodržiavať ústavu,” povedal Matovič s tým, že plagátov a transparentov sa nevzdá, keďže ústava mu to dovoľuje. “Budem Andrejovi Dankovi stále pripomínať, že zlodej riadi parlament,” vyhlásil.

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová z SaS kritizovala prelomenie veta prezidenta SR Andreja Kisku. “Vládna koalícia tak narušila rovnováhu medzi právom veľkých a menšiny,” poznamenala s tým, že schválený rokovací poriadok je namierený proti opozícii. “Žiadnu slušnosť do parlamentu nevnesie, vnesie len chaos a reálne hrozí, že parlament bude viackrát paralyzovaný a nebude sa zaoberať zákonmi. Reálne hrozí, že sa budeme zamotávať a budeme sa zaberať len sami sebou,” uviedla.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:36

Do Česka v utorok dorazila mimoriadna dodávka 20.000 vakcín proti čiernemu kašľu a v priebehu týždňa by malo doraziť ďalších takmer 80.000, informovalo o tom české ministerstvo zdravotníctva. ČR tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov a podľa rezortu je o očkovanie veľký záujem.

12:19

Peking sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Čína by podporila aj medzinárodnú mierovú konferenciu, ale Rusko a Ukrajina by ju museli akceptovať, povedal čínsky líder.

12:06

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v utorok muža podozrivého zo zosnovania útoku na bývalého pracovníka Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), ktorý krátko pred začiatkom ruskej invázie prebehol do Ruska. Informovala agentúra AFP.

11:56

Čínska ekonomika rástla v 1. štvrťroku 2024 rýchlejšie, ako sa očakávalo. Prispeli k tomu vládne stimuly na podporu rastu. Ukázali to v utorok oficiálne údaje čínskeho štatistického úradu.

11:45

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Mária Valachyová a David Navrátil, hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne (SLSP) a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich čelí viacerým výzvam, a to klesaniu pracovnej sily, technologickému pokroku či udržateľnosti verejných financií.

11:35

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami.

Americká veľvyslankyňa sa takto vyjadrila počas návštevy demilitarizovanej zóny, prísne stráženej hranice medzi Južnou a Severnou Kóreou, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne.

Linda Thomasová-Greenfieldová
Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová odpovedá na otázky novinárov na americkej vojenskej základni v juhokórejskom pohraničnom meste Pchadžu
11:25

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

11:05

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali