Džamala, politická víťazka Eurovízie a filmová „priateľka Američana“, menila národnosť i názory: Komu sa zapáčila nacistická okupácia Krymu?

Džamala, politická víťazka Eurovízie a filmová „priateľka Američana“, menila národnosť i názory: Komu sa zapáčila nacistická okupácia Krymu?

Londýn 5. júna 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Sergei Chuzavkov)

 

Politická víťazka Eurovízie s piesňou „1944“, krymskotatárska reprezentantka Ukrajiny Džamala, vo svojom živote bez veľkej námahy menila mnoho vecí, informuje londýnske periodikum Bulgarian Times. Napríklad – sprvu sa označovala za Tatárku – tak bolo jednoduchšie žiť v ZSSR. Neskôr sa premenovala na krymskú Tatárku. Niekedy sa dokonca nazývala aj Arménkou – podľa matkinej národnosti.

Ukrajinská speváčka a víťazka autorskej piesňovej súťaži Eurovision Song Concert 2016 Jamala
Ukrajinská speváčka a víťazka autorskej piesňovej súťaži Eurovision Song Concert 2016 Jamala

Zaujímavé sú aj jej vzťahy s Ruskom – trikrát sa zúčastnila na jazzových festivaloch v Moskve a v Petrohrade, ale aj na Dni mesta Moskva a dokonca i na spomienkovej ceremónii o prepadnutí ZSSR v Berlíne. Neskôr však zmenila svoje postoje a zahrala si v protiruskom filme „Vodič“.  Tento ukrajinský film  rozpráva vymyslený, a preto ohováračský príbeh o tom, ako na príkaz Moskvy na Ukrajine zastrelia hráčov na banduru – kobzarov. Nešťastných kobzarov zhromažďujú v Charkove na republikánskom zjazde spevákov ľudovej piesne a potom ich pod pláštikom cesty na všezväzový zjazd vezú do lesa a tam postrieľajú. Zabrániť „plánom Moskvy zničiť ukrajinskú kultúru“ sa snažia, samozrejme, „tradiční priatelia Ukrajiny“ – občania USA. Úlohu ukrajinskej speváčky Oľgy Levickej, blízkej priateľky Američana, zverili „pravej Ukrajinke“ Džamale… Nehľadiac  na to, že dokonca aj ukrajinské orgány vyhlasovali, že nejestvuje ani jeden dokument o tejto vymyslenej poprave zastrelením, peniaze na natáčanie filmu boli vyčlenené. Ba čo viac, v Charkovskej oblasti odhalili pamätník nejestvujúcim obetiam vymyslenej popravy.

Reklama

Film natočili ešte pred euromajdanom a pred návratom Krymu do Ruska. Je dobré pripomenúť, že aj film „Nezlomený“ ospevujúci veliteľa banderovskej armády Romana Šucheviča, bol natočený ešte v roku 2008. A na Kryme v októbri 2011 v dedine Krasnokamenka slávnostne pochovali krymskotatárskeho dezertéra z Červenej armády, obersturmfuhrera SS Dengiza Dagdžiho. Všetky tieto fakty svedčia o tom, že Ukrajina smerovala k vytvoreniu protiruského štátu oslavujúceho kolaboracionistov s hitlerovcami nezávisle od postupu Ruska v otázke Krymu v roku 2014. V onom roku Džamala rozhodne odsúdila rozhodnutie svojich krajanov znovuzjednotiť sa s Ruskom a veľa si poplakala pre „údel nešťastného národa“, ktorý „stráda pod pätou ruských okupantov“. Avšak nový rok 2015 bola vítať práve u „okupantov“ – na podnikovej párty v rezidencii Red Fox pri Soči. Je zjavné, že tamojšie pospevovanie vylepšilo stav Džamalinej peňaženky, hoci i nezodpovedalo názorom, ktoré šírila.

Zaujímavé zmeny sa udiali i v politických názoroch Džamaly. V októbri 2009 vystúpila na zjazde Strany regiónov, ktorý za kandidáta na prezidenta navrhol Viktora Janukoviča. Neskôr, v televíznej debate „Pravda Romana Skripnika“, na otázku, či by zaspievala pieseň na mítingu organizovanom prezidentom Janukovičom,  odpovedala kladne a povedala, že zvoleného prezidenta treba ľúbiť, ako to robia občania USA vo vzťahu k svojmu prezidentovi. Avšak už v decembri 2013 sa Džamala objavila na euromajdane a vyhlásila, že podporuje všetky kroky, ktoré povedú k zvrhnutiu milovaného prezidenta Janukoviča.

Reklama

Problémy narobila Džamala aj vedeniu Eurovízie, ktoré podporovalo jej tvrdenia, že víťazná pieseň „1944“ nie je politická. Akonáhle sa Džamala vrátila po víťazstve na Ukrajinu, povedala presný opak. Je zaujímavé, že organizátori Eurovízie na jej slová nereagovali odobratím prvenstva získaného v rozpore so zásadami súťaže.

V piesni „1944“ Džamala spieva „o cudzincoch, ktorí prichádzajú do tvojho domu, aby zabíjali všetkých“ a „hrali sa na „bohov“. Touto piesňou však Džamala ani zďaleka neprotestuje proti nacistickej okupácii ruského Krymu, ktorú veľmi aktívne podporila veľmi veľká časť krymských Tatárov, ale proti následnému trestu za kolaboráciu, ktorý bol za vlastizradu a kolaboráciu s nacistami na komunitu uvalený. Podľa informácií publikovaných v londýnskych Bulgarian Times sa na kolaborácii s nacistami priamo a činorodo zúčastnil aj dedo  speváčky. Bulgarian Times píšu, že Džamalin starý otec  počas nacistickej okupácie slúžil Nemcom v jednom z desiatich Nemcami sformovaných krymskotatárskych bataliónov. V článku sa osobitne zdôrazňuje, že tieto batalióny tvorili výlučne dobrovoľníci. V apríli a máji 1944  – teda práve v tom roku, ktorý v piesni ospievala Džamala – vstúpili do bojov s oddielmi Červenej armády, ktoré oslobodzovali Krym od nacistov. Rozbité zvyšky týchto bataliónov zutekali z Krymu, no neprestali bojovať.  Z ich ostatkov sa vytvoril Tatársky horský pluk SS pod velením standartenfuhrera SS Fortenbacha. Bojovalo v ňom 2500 krymských Tatárov.

Bulgarian Times tiež uvádzajú, že deportácia v roku 1944, o ktorej stená v svojej piesni Džamala, vonkoncom nebola prvou v dejinách krymskotatárskeho národa. Počas krymskej vojny v polovici 19. storočia, keď Francúzsko, Anglicko, Turecko a Sardínia zaútočili na ruský Krym, Turci presídlili časť krymských Tatárov do Bulharska, ktoré bolo vtedy súčasťou Osmanskej ríše. Tam sa krymskí Tatári stali neslávne známi svojím zbojníckym spôsobom života  a nepredstaviteľnými zverstvami pri potlačení bulharského povstania. Práve preto po oslobodení Bulharska ruskými vojskami v roku 1878 takmer všetci krymskí Tatári z Bulharska ušli do Turecka, v ktorom dosiaľ žije najpočetnejšia krymskotatárska diaspora na svete – okolo 150 tisíc ľudí. Je očividné, nazdávajú sa Bulgarian Times, že ak sa vzťahy medzi EÚ a Tureckom i naďalej budú zhoršovať, ako sa to deje teraz, Džamala má reálnu šancu znovu vyhrať Eurovíziu. No tentoraz s piesňou „1856“.

Len čo sa novinky o Džamalinej minulosti objavili v sociálnych sieťach, zaplavili ich negatívne komentáre. Jeden z nich veľmi výstižne popisuje podmienky svetového úspechu v našej dobe: „Kto chce zvíťaziť na Eurovízii, musí zaspievať pieseň proti Rusku, kto chce získať Nobelovu cenu za literatúru, musí nenávistne písať proti Rusku, kto chce získať Nobelovu cenu za mier, musí vybombardovať sedem štátov. To je absolútne zvrátené.

Vladimír Mohorita

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali