Politici reagujú na tragické nešťastie. Taraba: “Ten idiot dostane nižší trest akoby ukradol kabelku.” Matovič volá po prísnych trestoch

❚❚

Bratislava 3. októbra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: YouTube)

 

Tragédia, ktorá sa odohrala na autobusovej zastávke na Zochovej ulici v Bratislave v nedeľu večer dvadsať minút po dvadsiatej druhej hodine otriasla Slovenskom. Na mieste konštatoval lekár smrť štyroch ľudí a šiesti boli zranení, dvaja z nich boli s polytraumou uvedení do umelého spánku, dvaja utrpeli stredne ťažké poranenia a dvaja boli po ošetrení z nemocnice prepustení

nehoda
Miesto nehody.

Okolnosti nehody sa vyšetrujú, vodič bol pod vplyvom alkoholu, niekoľkonásobne prekročil rýchlosť, údajne nafúkal 1,6 promile. Podľa informácií médií sedel za volantom generálny sekretár deaflympijskeho výboru Dušan Deděček, ktorý sa bezprostredne po nehode správal agresívne k policajtom i k zdravotníkom. Na mieste nešťastia nie sú brzdné stopy. Polícia požiadala svedkov nehody o pomoc.

.

Na nehodu zareagoval minister vnútra Roman Mikulec a policajný prezident Štefan Hamran, ktorí rovnako ostatní reagujúci vyjadrili sústrasť pozostalým i priateľom obetí. Mikulec vraj bude podporovať sprísnenie legislatívy. “Orgány prokuratúry garantujú zákonné vyšetrenie tragédie, ktoré povedie k spravodlivému potrestaniu vinníka. Výkon dozoru nad zákonnosťou prípravného konania bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry SR,” uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Reagujú však aj politici naprieč politickým spektrom. Všetci prejavili svoju sústrasť. Igor Matovič navrhne na pondelkovej koaličnej rade, aby auto, v ktorom pristihnú vodiča s jedným a viac promile alkoholu, prepadlo v prospech štátu. Rovnako sa má postupovať aj v prípade, ak bude auto požičané. “Zadržané autá pôjdu následne do verejnej dražby a z výťažku sa bude financovať odškodnenie obetí a ich príbuzných,” načrtol šéf vládneho hnutia.

.

Marek Géci (Život NS): “Smutné ráno! Tresty za alkohol a drogy je potrebné sprísňovať, následky sú takmer podobné a netreba tieto tresty zmierňovať!!!” Nahnevane reaguje aj jeho stranícky kolega Tomáš Tararaba: “Ten idiot, ktorý zabil študentov na zástavke dostane nižší trest akoby ukradol drahú kabelku. Slovensko je jediná demokratická krajina na svete, kde sa chráni život a zdravie menej ako majetok. Je to v rozpore s Chartou ľudských práv. Túto anomáliu priniesol do trestného zákona v roku 2005 Lipšic a ochraňovala túto zvrátenosť Kolíková. Aj táto tragická nehoda musí dopomôcť k tomu, aby sa aj na Slovensku život, zdravie a ľudská dôstojnosť dostali v ochrane na prvé miesto pred ochranou kabeliek.”

“Je to hrozné. Cítim obrovský hnev vždy, keď som svedkom agresívnej a rýchlej jazdy vodiča v meste. Po nej sa už čas nedá vrátiť späť,” vyjadril sa šéf BSK Juraj Droba.

Boris Kollár, predseda NR SR: “S hrôzou a zdesením som prijal túto správu. Musíme mať nulovú toleranciu k alkoholu za volantom a vyjadrujem presvedčenie, že opitý vodič nevyviazne len s podmienkou. Zničil jednou nezodpovednosťou veľa osudov rodín, pobral deťom rodičov 7 ľudí zmrzačil. Hrozné si to vôbec predstaviť.”

Primátor Bratislavy Matúš Vallo: “Ťažko sa mi hľadajú slová…”

Robert Fico: “Táto tragédia sa nemala nikdy stať! Je strašné, keď kvôli absolútnej nezodpovednosti vodiča, ktorý sadol za volant pod vplyvom alkoholu, zahynú ľudia. Medzi obeťami sú aj mladí ľudia, ktorí mali celý život pred sebou. Ich túžby a priania boli v tragickom okamihu zmarené a namiesto radosti, ktorú prinášali svojim blízkym, pociťujú dnes pozostalí iba nesmiernu bolesť.”

.

Zuzana Čaputová komentovala udalosť veľmi úsporne: “Alkohol pri jazde autom nemá miesto. Pri sadaní za volant sa vždy, prosím, rozhodujme a správajme zodpovedne, aby sme svojím konaním nezapríčinili nešťastie a smútok iným ľuďom.”

Reagoval aj Ján Mažgút: “Existujú situácie, v ktorých sa má každý jeden z nás správať zodpovedne a primerane okolnostiam. Piť alkohol síce nie je zakázané, ale sadnúť potom do auta je maximálne nezodpovedné, ignorantské a sebecké! Ako otcovi, synovi a manželovi mi z takýchto prípadov behá mráz po chrbte. Stratené ľudské životy bohužiaľ vrátiť nevieme, ale vyplýva z toho celého jedno veľké ponaučenie, že za volantom máme zodpovednosť nie len za seba, ale aj za ľudí okolo nás.”

Richard Raši napísal: “Zraneným chcem zaželať skoré uzdravenie. Zároveň chcem oceniť prácu zasahujúcich záchranárov a hasičov, ale aj lekárov a zdravotníkov, ktorí pomáhali zraneným.”

cierna vlajka
E. Heger dal na ministerstve školstva vyvesiť čiernu zástavu.

S veľkým zármutkom som prijal informáciu, že včerajšia nehoda si vyžiadala piatu mladú obeť. Ako minister školstva som nechal vyvesiť na rezorte čiernu zástavu. Ide o mimoriadne citlivú situáciu a smrť prevažne študentov zarmútila celú krajinu. Som v kontakte aj s ministrom zdravotníctva a ministrom vnútra. Pravidelne sa informujem o stave zranených a priebehu vyšetrovania,” napísal predseda vlády Eduard Heger.

Lucia Ďuriš Nicholsonová zverejnila obsiahlejší text, z ktorého sme vybrali: Spôsob, akým vodiči šoférujú, svedčí o vyspelosti a kultúrnosti národa. Nie, netvrdím, že ten nekultúrny ožran, ktorý zabil štyroch ľudí a zranil ďalších šiestich, pretože sedel opitý za volantom a výrazne prekročil rýchlosť v centre mesta, je prototypom slovenského vodiča. Myslím si, že aj jeho brutálny čin by mohol byť mementom, aby sme sa zamysleli nad spôsobom šoférovania na slovenských cestách. Celkom isto by to malo byť mementom pre to, aby sme sa raz a navždy zbavili všelijakých Rezešových, Skrúcaných, Pallových a ďalších, ktorí zabíjali za volantom a dostali smiešny trest len preto, že predávajú kolagény na Instagrame, majú peniaze a kamarátia sa s politikmi. Majme konečne na viac!

.
Sústrasť pozostalým obetí tragickej nehody vyjadril prezident ČR

Český prezident Miloš Zeman zaslal slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej kondolenčný list v súvislosti s tragickou nedeľňajšou (2. 10.) nehodou v centre Bratislavy. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

“Dovoľte mi, aby som v mene svojom aj v mene českej verejnosti vyjadril hlbokú sústrasť vám, ako aj rodinám pozostalých po obetiach tejto tragickej udalosti. V tejto pohnutej chvíli sme myšlienkami s vami,” napísal v liste Zeman.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali