Od vzniku SR takú tragickú dopravnú nehodu neevidujeme: Opitý vodič zabil najmenej piatich ľudí, ďalší sú vo vážnom stave. Má ísť o známeho športového funkcionára

Od vzniku SR takú tragickú dopravnú nehodu neevidujeme: Opitý vodič zabil najmenej piatich ľudí, ďalší sú vo vážnom stave. Má ísť o známeho športového funkcionára

Bratislava 3. októbra 2022 AKTUALIZUJEME (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Na bratislavskej Zochovej ulici narazilo krátko po 22.15 h auto do zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD). Nehoda si podľa doterajších informácií vyžiadala štyroch mŕtvych a sedem zranených. Polícia a hasiči o tom informovali na sociálnej sieti

Na snímke tragická dopravná nehoda na Zochovej ulici v Bratislave

Podľa doterajších informácii vodič osobného motorového vozidla narazil do zastávky MHD, na ktorej sa v tom čase nachádzalo viacero osôb,” uviedli policajti. Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) priblížilo, že po príchode na miesto udalosti museli vyslobodzovať osoby z vozidla aj spod vozidla.

Reklama

16:30- Premiér Eduard Heger (OĽANO) si v priestoroch auly Univerzity Komenského (UK) v Bratislave uctil pamiatku obetí nedeľňajšej (2. 10.) tragickej dopravnej nehody, ktorá si doteraz vyžiadala päť obetí a viacero zranených mladých ľudí.

“Ako otec štyroch detí si o to viac neviem predstaviť bolesť, ktorú teraz prežívajú rodičia a príbuzní,” vyhlásil Heger ako dočasný minister školstva, po tom, ako sa zapísal do troch kondolenčných kníh na pamiatku zosnulých študentov UK.

Reklama

Rodine obetí vyjadril úprimnú sústrasť a v tejto súvislosti zároveň verejnosť požiadal o pomoc pozostalým. “Pomôžme im, ako najlepšie vieme, aby tento čas zvládli,” doplnil.

15:00- Mesto Bratislava tvrdí, že ani najlepšie opatrenia nezabránia takým individuálnym zlyhaniam vodičov, aké nastalo v nedeľu (2. 10.) neskoro večer na zastávke Zochova v centre hlavného mesta. Magistrát preto apeluje na dôraznú prevenciu a hrozbu tvrdých represívnych opatrení, ktoré odradia človeka pod vplyvom alkoholu sadnúť si za volant a veľkou rýchlosťou sa prevážať mestom.

“Nedeľná tragická nehoda vyvolala oprávnené otázky nielen o bezpečnosti cestnej premávky, ale aj o bezpečnosti chodcov a cestujúcich MHD,” skonštatovala pre TASR bratislavská samospráva.

Pripomína, že spoločne s Úniou miest Slovenska a so združením krajských miest K8 od roku 2020 apeluje na vládu, aby bolo obciam umožnené vykonávať kontroly objektívnou zodpovednosťou aj na meranie maximálnej povolenej rýchlosti. “Najmä prostredníctvom stacionárnych radarov. Dnes tieto kontroly môže vykonávať iba Policajný zbor,” uviedli z hlavného mesta.

Reklama

Viaceré zastávky alebo ostrovčeky pre chodcov v uplynulých štyroch rokoch boli v Bratislave podľa samosprávy upravené tak, aby zvýšili bezpečnosť. “Naďalej v takýchto úpravách budeme pokračovať. Za všetky môžeme spomenúť rozšírenie ostrovčekov, nástupísk a úpravu jazdných pruhov na križovatke Račianske mýto alebo nové integrované prestupné zastávky bus-električka na zmodernizovanej Dúbravsko-Karloveskej radiále,” podotkol magistrát.

Naďalej chce taktiež pristupovať k znižovaniu rýchlosti na komunikáciách s vysokým rizikom stretu s chodcami či k zužovaniu jazdných pruhov v miestach, ktoré lákajú vodičov k vysokej rýchlosti.

 

14:50- Univerzita Komenského (UK) v Bratislave si v utorok (4. 10.) o 9.00 h uctí minútou ticha svojich troch študentov, ktorí zahynuli pri nedeľnej (2. 10.) tragickej nehode na autobusovej zastávke Zochova v hlavnom meste. Pre TASR to potvrdil prorektor pre vonkajšie vzťahy UK Radomír Masaryk.

“Pred univerzitou bude visieť čierna vlajka, kondolenčná kniha bude všetkým obetiam vystavená v utorok od 15.15 h,” uvádza sa na webe najstaršej slovenskej univerzity. Zároveň rektor UK Marek Števček poslal sústrastné listy rodinám obetí.

Reklama

 

14:40- Tragickú nehodu, ku ktorej došlo v nedeľu (2. 10.) neskoro večer na zastávke Zochova na Staromestskej ulici v Bratislave, nemožno považovať za systémové zlyhanie zabezpečenia zastávok mestskej hromadnej dopravy (MHD). To aj v súvislosti so zisteným alkoholom a neprimeranou jazdou vodiča auta. Pre TASR to uviedol hovorca Dopravného podniku Bratislava (DPB) Martin Chlebovec.

Bratislavský mestský dopravca pripomína, že zastávky MHD musia ostať pre verejnosť prístupné, a podobne ako chodníky pre peších sú od áut oddelené obrubníkom. Práve ten má auto pri bežnej rýchlosti nasmerovať späť do jazdného pruhu. “Vzhľadom na medializované informácie nemožno považovať udalosť za systémové zlyhanie zabezpečenia zastávok,” skonštatoval Chlebovec.

Bezpečnosti cestujúcich v hlavnom meste však podľa neho prospieva, že na rozdiel od viacerých iných miest sú električkové zastávky vybavené zábradlím a väčšina zastávok autobusov i trolejbusov má vyvýšené nástupištia. Práve aj pre bezpečný prestup medzi linkami vznikajú v Bratislave moderné prestupné terminály, napríklad na Rivére alebo Záluhách. Zastávka na Staromestskej ulici vznikla spolu s vybudovaním podchodu a prístrešku ešte v roku 1980.

Do budúcnosti bude preto podľa DPB pravdepodobne predmetom odborných diskusií zavádzanie plných čiar, užších jazdných pruhov či iných prvkov dopravného značenia. Tie by mali napríklad obmedziť predbiehanie vozidiel MHD a uprednostniť zníženie jazdnej rýchlosti pred plynulosťou cestnej premávky. Práve rýchlosť vozidiel spôsobuje spravidla pri nehodách fatálne následky.

“Tragická nehoda na Staromestskej ulici nemá svojimi okolnosťami v histórii hlavného mesta obdobu,” poznamenal Chlebovec. Dopravný podnik aj v tejto súvislosti rázne odsudzuje jazdu akýmkoľvek dopravným prostriedkom pod vplyvom alkoholu alebo návykových látok. Mestský dopravca aj v kontexte tejto nehody podporuje navrhovanú úpravu, na základe ktorej by sa mali sprísniť tresty za vedenie vozidla pod vplyvom alkoholu.

 

14:30- Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v pondelok krátko popoludní uctila pamiatku obetí tragickej nehody v Bratislave položením kvetov a zapálením sviečky v blízkosti miesta nešťastia neďaleko zastávky Zochova. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

“Je veľmi ťažké uvedomiť si, že piatim rodinám sa ich blízki už nikdy nevrátia domov. Táto zastávka je nesmierne frekventovaná a stáť na nej mohol ktokoľvek,” povedala prezidentka. Zároveň je podľa jej slov neodpustiteľné, že k tragédii došlo pod vplyvom alkoholu.

Prezidentka na sociálnej sieti uviedla, že sekundy alebo metre delili tých, ktorí zomreli od tých, ktorí prežili. “Napadajú nám prirodzené otázky, prečo sa to stalo, prečo práve oni. Viacerí z nich, mladí ľudia, ktorí mali svoje sny, lásky, túžby pred sebou,” uviedla Čaputová, ktorá tieto slová uviedla aj ako matka. Povedala, že všetci sú nevinné obete nezodpovednosti. “Pripomínajú nám, ako sa v sekunde môže všetko zmeniť. Ako v sekunde môžeme prísť o to najdrahšie,” dodala hlava štátu.

Reklama

 

14:10- Deaflympijský výbor Slovenska (DVS) považuje nehodu na bratislavskej zástavke Zochova za neospravedlniteľné zlyhanie jednotlivca. Pre TASR to uviedol jeho prezident Peter Birka. Nehodu mal spôsobiť generálny sekretár DVS Dušan Dědeček, upozornili portály tvnoviny.sk a noviny.sk.

Deaflympijský výbor vyjadril rodinám obetí nehody úprimnú sústrasť. “Výkonný výbor DVS intenzívne pracuje na ďalšom riadnom fungovaní DVS a najmä na tom, aby športovci so sluchovým postihnutím neboli ovplyvnení touto tragédiou,” doplnil prezident.

Bližšie informácie k nehode neposkytol. “Vzhľadom na skutočnosť, že DVS ma iba sprostredkované mediálne informácie v tejto veci a z úcty k obetiam tejto tragédie a všetkých zainteresovaných osôb nám neprislúcha sa v tejto veci bližšie vyjadrovať,” vysvetlil.

Reklama

 

13:50- V prípade, že vyšetrovateľ vinníkovi tragickej nehody v Bratislave prekvalifikuje trestný čin usmrtenia na trestný čin všeobecného ohrozenia, hrozí mu až 20-ročný trest odňatia slobody. Pre TASR to uviedol bývalý dlhoročný vyšetrovateľ a v súčasnosti trestný advokát Peter Vačok.

“Ešte nevieme, ako to bude so psychotropnými látkami, ale to je jedno. Mal viac ako jedno promile a išiel nehoráznou rýchlosťou. Tam je aj umenie vyletieť z cesty. Jedine, kto sa napije a ešte letí takou nehoráznou rýchlosťou, vyletí z takejto cesty,” domnieva sa Vačok.

Vyšetrovateľ by podľa jeho názoru mohol skutok kvalifikovať jednoznačne ako úmyselné všeobecné ohrozenie, lebo spôsobil smrť. “Ja byť vyšetrovateľom, tak by som ani na inú platformu nešiel,” vysvetlil s tým, že za všeobecné ohrozenie je trestná sadzba 15 až 20 rokov odňatia slobody.

 

Reklama

13:05- “Dnes smútime. Je hrozné, koľko bolesti dokáže spôsobiť arogancia a nezodpovednosť. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám, blízkym, priateľom a spolužiakom obetí včerajšej tragickej nehody na Zochovej ulici, medzi ktorými boli aj študentka a študent našej univerzity,” uviedla univerzita. Priblížila, že pozostalí, kamaráti a blízki môžu využiť služby Psychologickej poradne UK.

 

12:30-  “Miesto, kde nezmyselne vyhasli štyri ľudské životy, je tradičná prestupná zastávka našich študentov, ktorí smerujú na fakulty a internáty do Mlynskej Doliny. Jeden z nich tam už nikdy nepríde. Je smutné, že to spôsobila hrubá nezodpovednosť a tupá arogancia jednotlivca. Musíme sa proti takýmto prejavom rázne postaviť a nedovoliť, aby ďalej devastovali našu spoločnosť,” povedal rektor Oliver Moravčík. Rodinám a blízkym spolu s vedením univerzity vyjadril úprimnú sústrasť.

 

12:20- Tragická nehoda na bratislavskej zástavke Zochova si vyžiadala piatu obeť. Zraneniam podľahlo 21-ročné dievča. Na sociálnej sieti o tom informovali bratislavskí policajti.

 

12:00- Polícia začala v prípade tragickej nedeľňajšej (2. 10.) nehody v centre Bratislavy trestné stíhanie vo veci usmrtenia. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Michal Szeiff. “Prípad riešia bratislavskí krajskí kriminalisti,” dodal.

Reklama

Informoval, že vodičovi, ktorý spôsobil nehodu, namerali 1,69 promile alkoholu, jeho 36-ročnému spolujazdcovi vyše jedného promile. “Vodič bol na mieste obmedzený na osobnej slobode a eskortovaný na policajné oddelenie. Po vykonaní potrebných úkonov bol umiestený v cele policajného zaistenia,” doplnil Szeiff o prvotnom postupe policajtov v súvislosti s nehodou.

 

11:30- Dvaja pacienti po nedeľnej (2. 10.) nehode na bratislavskej zastávke Zochova sú v kritickom stave a umelom spánku. “Títo pacienti bojujú o život, naši zdravotníci robia všetko pre ich záchranu,” povedala pre TASR hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Eva Kliská.

Do UNB previezli šesť pacientov z nehody. Ďalší dvaja pacienti sú podľa hovorkyne stredne ťažko zranení. Dvoch, ktorí mali ľahšie poranenia, po ošetrení prepustili do domácej liečby.

S riaditeľom nemocnice Alexandrom Mayerom sa v pondelok ráno stretol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO), aby sa informoval o aktuálnej situácii. “Minister odsúdil nezodpovedný čin vodiča, ktorému po nehode v krvi zistili alkohol,” doplnil rezort na sociálnej sieti.

 

11:15- Od vzniku Slovenskej republiky polícia takú tragickú dopravnú nehodu, aká sa odohrala na zastávke v centre Bratislavy, doteraz neevidovala. Pre TASR to skonštatoval riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru (PZ) Tomáš Vrábel.

Reklama

Nemá vedomosť o tom, že by sa tragédia takéhoto rozsahu na Slovensku stala. “Najmä pri kombinácii alkoholu a rýchlej jazdy. Nič také neevidujeme a dúfam, že ani evidovať nebudeme,” zdôraznil Vrábel.

 

11:10- Medzi obeťami tragickej nehody na bratislavskej zastávke Zochova boli študentka a študent Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Univerzita o tom informovala na sociálnej sieti.

“Dnes smútime. Je hrozné, koľko bolesti dokáže spôsobiť arogancia a nezodpovednosť. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodinám, blízkym, priateľom a spolužiakom obetí včerajšej tragickej nehody na Zochovej ulici, medzi ktorými boli aj študentka a študent našej univerzity,” uviedla univerzita.

 

11:00- Objavilo sa video zachytávajúce nehodu 

Reklama

 

10:20- Prípravné konanie v rámci vyšetrovania tragickej nehody na zastávke MHD v centre Bratislavy bude dozorovať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry SR. Generálny prokurátor Maroš Žilinka o tom informoval na sociálnej sieti.

“Orgány prokuratúry garantujú zákonné vyšetrenie tragédie, ktoré povedie k spravodlivému potrestaniu vinníka. Výkon dozoru nad zákonnosťou prípravného konania bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava pod dohľadom prokurátora Generálnej prokuratúry SR,” uviedol Žilinka.

Generálny prokurátor zároveň vyjadril úprimnú sústrasť rodinám, ktoré pri tragédii prišli o svojich blízkych. Zaželal tiež skoré uzdravenie ťažko zraneným.

 

10:00- Má ísť o známeho športového funkcionára.

V nedeľu večer sa v Bratislave stala tragická nehoda. Auto vrazilo do skupiny ľudí čakajúcich na MHD na zastávke Zochova v Starom Meste. Vodič zabil štyroch študentov. Televízii Markíza sa podarilo zistiť totožnosť vodiča.

Reklama

Šoférovať pod vplyvom alkoholu mal generálny sekretár Deaflympijského výboru Slovenska Dušan Dědeček. V aute ako spolujazdec sedel podľa televízie aj jeho syn Lukáš Dědeček, ktorý je v tomto výbore kontrolórom. Ten leží v nemocnici s vážnymi zraneniami.

 

09:46- Vinníkovi nočnej tragickej nehody v centre Bratislavy namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Na mieste tragickej nehody to uviedol v pondelok ráno prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran.

Okrem opitosti mala byť dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom. “Z toho, čo som videl, som nezaregistroval nejaké brzdné stopy,” dodal policajný prezident. Vodič bol i so spolujazdcom, ktorý utrpel ľahké zranenia, na mieste zadržaný. “Ešte aj vtedy sa správal agresívne,” upozornil.

Spresnil, že nehoda sa stala v nedeľu (2. 10.) o 22.24 h a ide o pravdepodobne najtragickejšiu udalosť pri podobných dopravných nešťastiach. V dôsledku nehody zomreli štyria ľudia, niekoľko ďalších bolo zranených. “Traja sú v kritickom stave, bojujú v súčasnosti o život,” dodal policajný šéf.

Minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) na mieste nehody vyjadril nepochopenie nad skutkom vinníka a zároveň ľútosť nad dôsledkami tragédie. “Je to hrozné, medzi obeťami a zranenými boli študenti, niektorí z nich mali v pondelok absolvovať prvý deň na vysokej škole, je to obrovská tragédia,” zdôraznil minister, ktorý zároveň uistil, že bude podporovať sprísnenie legislatívy.

 

Reklama

09:00- Mikulca v súvislosti s nehodou informovali, že vodič bol pod vplyvom alkoholu.

Vodič, ktorý v nedeľu (2.10.) spôsobil tragickú nehodu v centre Bratislavy, bol podľa informácií ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽANO) pod vplyvom alkoholu. Minister to napísal na sociálnej sieti, odkázal tiež na prebiehajúce preverovanie všetkých okolností nehody.

“O situáciu som sa počas celej noci zaujímal a som informovaný kontinuálne,” uistil minister, ktorý vyjadril sústrasť pozostalým. “Zdravotníci v tejto chvíli bojujú o životy zranených. pevne verím, že sa im to podarí,” dodal minister.

Vinníkovi nočnej tragickej nehody v centre Bratislavy namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Na mieste tragickej nehody to uviedol v pondelok ráno prezident Policajného zboru (PZ) Štefan Hamran.

Okrem opitosti mala byť dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom. “Z toho, čo som videl, som nezaregistroval nejaké brzdné stopy,” dodal policajný prezident. Vodič bol i so spolujazdcom, ktorý utrpel ľahké zranenia, na mieste zadržaný. “Ešte aj vtedy sa správal agresívne,” upozornil.

Reklama

Spresnil, že nehoda sa stala v nedeľu (2. 10.) o 22.24 h a ide o pravdepodobne najtragickejšiu udalosť pri podobných dopravných nešťastiach. V dôsledku nehody zomreli štyria ľudia, niekoľko ďalších bolo zranených. “Traja sú v kritickom stave, bojujú v súčasnosti o život,” dodal policajný šéf.

 

Dvoch zranených museli záchranári uviesť do umelého spánku, piatu obeť nepotvrdili

Zo šiestich zranených po nedeľnej (2.10.) tragickej nehode v centre Bratislavy boli dvaja v kritickom stave. Záchranári ich uviedli do umelého spánku a s viacerými ťažkými poraneniami, tzv. polytraumou previezli do nemocnice. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová. Piatu obeť záchranári nepotvrdili.

“Podľa informácií, ktoré sme prijali na tiesňovej linke 155, na zastávke Zochova auto vrazilo do ľudí a na mieste sa malo nachádzať veľa zranených. Traja z nich podľahli ťažkým zraneniam na mieste, štvrtého sa pokúšali vyslaní záchranári oživovať, žiaľ, neúspešne. Lekár musel aj v jeho prípade, žiaľ, konštatovať smrť,” uviedla Krčová.

Okrem dvoch ťažko ranených boli ďalší štyria zranení pri vedomí. “Utrpeli najmä zlomeniny a úrazy hlavy. Posádky ich po ošetrení transportovali do nemocníc,” doplnila hovorkyňa.

Celkovo si nehoda podľa jej slov vyžiadala štyroch mŕtvych a šesť zranených. Starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová pôvodne informovala o piatich obetiach a desiatich vážne zranených.

“Staromestská ulica dnes platí za aroganciu tú najvyššiu cenu. Zatiaľ päť obetí a desať mladých ľudí v kritickom stave je daň za omamné látky – alkohol a neprimeranú jazdu,” uviedla starostka. Rodinám obetí vyjadrila sústrasť.

Polícia žiada svedkov tragickej nehody v centre Bratislavy o pomoc. Ak ju niekto videl a má informácie, ktoré pomôžu pri vyšetrovaní, môže sa prihlásiť na bezplatnom čísle polície 158. Taktiež môže políciu kontaktovať cez súkromnú správu na sociálnej sieti Facebook na stránke Polícia SR Bratislavský kraj.

 

Kollár vyjadril ľútosť nad tragédiou v Bratislave

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým a rodinám obetí po nedeľnej (2. 10.) tragédii v Bratislave. Zraneným zaželal skoré uzdravenie.

“S hrôzou a zdesením som prijal túto správu. Opitý vodič vrazil do zastávky plnej ľudí. Musíme mať nulovú toleranciu k alkoholu za volantom,” vyhlásil na sociálnej sieti.

Šéf parlamentu vyjadril presvedčenie, že vodič nevyviazne len s podmienkou. “Zničil jednou nezodpovednosťou veľa osudov rodín,” skonštatoval.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali