Pohľad z vesmíru. Posádku ISS zhrozil rozsah požiarov v Austrálii

Pohľad z vesmíru. Posádku ISS zhrozil rozsah požiarov v Austrálii

Bratislava 14. januára 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Twitter)

 

Taliansky astronaut Luca Parmitano, na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), uviedol, že posádka nikdy z vesmíru nevidela požiare tak desivých rozmerov, ako sú tie v Austrálii

Pohľad z ISS na lesné požiare v Austrálii

Keď sme sa bavili s kolegami, uvedomili sme si, že nikto z nás nikdy nevidel požiare v takom desivom meradle, napísal 13. januára taliansky astronaut na Twitteri.

Reklama

Parmitano v pondelok zverejnil aj fotografie požiarov v Austrálii, ktoré urobil práve z ISS.

 

Reklama

V súčasnej dobe na palube ISS pracujú Rusi Alexander Skvorcov a Oleg Skripočka, Američania Christina Cook, Andrew R. Morgan a Jessica Meir, rovnako ako Talian Luca Parmitano.

Reklama

Katastrofálne požiare na juhovýchode Austrálie od septembra zničili viac ako 2000 domov a 10,3 milióna hektárov porastu. Počet obetí požiarov vzrástol podľa najnovších správ na najmenej 27 ľudí.

Sydneyská univerzita odhaduje, že pri požiaroch zahynula viac ako jedna miliarda zvierat. Na niektorých miestach sú požiare natoľko intenzívne a dym z nich je natoľko hustý, že je nemožné uhasiť ich zo vzduchu.

Úrady posielajú do postihnutej oblasti námorné lode a lietadlá. Na juhovýchodnom pobreží Austrálie prebieha rozsiahla evakuácia spôsobená požiarmi.

 

Požiare v Austrálii

Reklama

Súčasné požiare, ktoré postihli Austráliu, sa považujú za tragédiu doteraz nevídaných rozmerov. Hovorí sa o tom, že ide o najhoršie požiare v histórii Austrálie.

V tejto krajine dochádza k požiarom pomerne pravidelne, ale teraz je situácia ničivejšia ako kedykoľvek predtým. Vedci sa domnievajú, že za požiare môže roky trvajúce sucho, ktoré je v niektorých oblastiach spôsobené klimatickými zmenami. Dôvodom by, ale mohlo byť aj nezvyčajné počasie v Indickom oceáne.

Teraz požiare trvajú už dlhšiu dobu a situácia sa príliš nelepší, skôr naopak. Hasiči sú na pokraji svojich síl a aj keď krajinu nedávno potešil mierny dážď, nádej na to, žeby úplne uhasil požiare, bola od počiatku mizivá. Tamojšie úrady ho, ale vtedy aspoň využili na evakuáciu či zásobenie ľudí, ktorých kvôli ničivým lesným požiarom na juhovýchode krajiny niekoľko dní odrezali od sveta.

Aj keď na východe Austrálie horúčava na chvíľu poľavila a aj mierne zapršalo, rad miest zostal stále zahalený dymom. Meteorológovia zo štátu Viktória vyhlásili, že viditeľnosť v meste Melbourne a jeho okolia je menšia ako jeden kilometer. V metropole Canberre kvôli znečisteniu ovzdušia uzavreli Austrálsku národnú galériu aj miestnu univerzitu. Kvalita ovzdušia v tomto meste je teraz najhoršia zo všetkých veľkých miest sveta.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali