Pohľad do minulosti: 25. septembra sa narodil americký herec Will Smith a slovenský hudobník Robo Grigorov

Pohľad do minulosti: 25. septembra sa narodil americký herec Will Smith a slovenský hudobník Robo Grigorov

Bratislava  25. septembra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Thibault Camus, Henrich Mišovič)

 

25. septembra

Narodenia

Reklama

1866 – narodil sa biológ, zoológ a genetik Thomas Hunt Morgan, zakladateľ chromozómovej teórie dedičnosti, ktorá priniesla objav cytologických mechanizmov Mendelových zákonov. V roku 1933 dostal Nobelovu cenu za vysvetlenie funkcie chromozómov pri dedičnosti. Zomrel v roku 1945.

Na kombosníme herec Will Smith a spevák Robo Grigorov

1897 – narodil sa americký prozaik William Faulkner, zakladateľ americkej južanskej literatúry 20. storočia. Patril k takzvanej “stratenej generácii”. Z diela: romány Augustové svetlo a Divé palmy, filozofická novela Medveď. Laureát Nobelovej ceny za literatúru z roku 1949. Zomrel v roku 1962.

Reklama

1899 – narodil sa spisovateľ, novinár, ilustrátor, karikaturista a entomológ Ondřej Sekora. Písal a ilustroval najmä knihy pre deti. Je autorom známych postavičiek Ferda Mravca a chrobáka Truhlíka. Bol tiež zakladateľom prvých českých ragbyových klubov, športovým trénerom, rozhodcom, popularizátorom športu a prírody. Zomrel v roku 1967.

1906 – narodil sa ruský skladateľ Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič, jeden z najväčších umelcov svojej doby, kritizovaný komunistickým režimom. Autor 15 symfónií, napríklad 7. Leningradská, inštrumentálnych koncertov, opier Katarína Izmajlovová, Lady Macbeth Mcenského okresu, klavírnych, komorných skladieb, baletov i filmovej hudby. Učil na konzervatóriu v Petrohrade a v Moskve. Zomrel v roku 1975.

1906 – narodil sa český hudobník Jaroslav Ježek, džezový kapelník, dirigent, skladateľ a klavirista. Komponoval filmovú a scénickú hudbu, najmä pre Osvobozené divadlo v Prahe, ktorého členom bol v rokoch 1928 – 1938. Autor skladieb pre hry Jiřího Voskovca a Jana Wericha, napríklad Bugatti step, Tmavomodrý svět, Klobouk ve křoví, Život je jen náhoda, David a Goliáš, Ezop a Brabenec. Tiež autor skladieb z oblasti vážnej hudby, napríklad Koncertu pre klavír a orchester. V januári 1939 ušiel spolu s Voskovcom a Werichom do USA. V New Yorku bol učiteľom klavíra a zbormajstrom. Zomrel v roku 1942.

1908 – narodil sa skladateľ Eugen Suchoň. Študoval v Bratislave i v Prahe. Autor prvej slovenskej národnej opery Krútňava, kantáty Žalm zeme podkarpatskej, orchestrálnych diel – Metamorfózy, opery Svätopluk, piesňových cyklov, zborov, komorných a klavírnych skladieb, scénickej, filmovej a inej hudby. Venoval sa aj pedagogickej práci. Zomrel v roku 1993.

1930 – narodil sa taliansky podnikateľ a návrhár Nino Cerruti. V roku 1967 založil v Paríži módny dom Cerruti a vedie tiež rodinnú spoločnosť Lanificio Fratelli Cerruti, ktorú v roku 1881 založil jeho starý otec.

Reklama

1944 – narodil sa americký herec a producent Michael Douglas. V roku 1972 získal popularitu v televíznom seriáli V uliciach San Francisca, kde hral policajného inšpektora Stevea Kellera. V roku 1975 produkoval úspešnú adaptáciu románu Prelet nad kukučím hniezdom v réžii Miloša Formana. Snímka s Jackom Nicholsonom v hlavnej úlohe získala päť Oscarov, vrátane trofeje pre najlepší film. Známy ja aj vďaka účinkovaniu vo filme Wall Street, ktorý mu v roku 1988 vyniesol druhého Oscara a tiež prvý Zlatý glóbus. Zahral si aj v snímkach Osudová príťažlivosť, Vojna Roseovcov, Základný inštinkt, Voľný pád, Škandalózne odhalenie, Americký prezident, Lovci levov, Hra, Skvelí chlapci, Nepovedz ani slovo, Wall Street: Peniaze nikdy nespia, Skrat, Lepšie teraz ako nikdy, Ant Man, V utajení, Ant-Man a Wasp či televíznom filme Liberace, za ktorý v roku 2014 získal druhý Zlatý glóbus. V roku 2004 mu Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA) udelila cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo.

1948 – narodila sa kostýmová výtvarníčka Colleen Atwood. Na konte má štyri Oscary vďaka práci na filmoch Chicago, Gejša, Alica v krajine zázrakov a Fantastické zvery a ich výskyt, pričom na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied ju nominovali aj za snímky Malé ženy, Milovaná, Ospalá diera, Rad nešťastných príhod, Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street, Nine, Snehulienka a lovec a Príbehy z lesov.

1949 – narodil sa španielsky filmový režisér Pedro Almodóvar. V 80. rokoch sa stal jedným z najznámejších španielskych režisérov. Za film Ženy na pokraji nervového zrútenia získal Félixa 1988 ako najlepší mladý režisér. Snímka získala i nomináciu na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Veľmi úspešné boli aj jeho filmy Všetko o mojej matke, ktorý získal v roku 2000 Oscara ako najlepší cudzojazyčný film, ďalej Spútaj ma!, Vysoké opätky, Na dno vášne, Zlá výchova. V roku 2003 dostal Oscara za pôvodný scenár filmu Hovor s ňou a neskôr nakrútil napríklad aj filmy Volver, Rozorvané objatia, Koža, v ktorej žijem, Rozkoš v oblakoch alebo Julieta.

1951 – narodil sa operný spevák Peter Dvorský. Operný spev vyštudoval na bratislavskom Konzervatóriu u Idy Černeckej. Už od roku 1972 bol sólistom opery SND a vypracoval sa na medzinárodne uznávaného umelca. V apríli 1979 úspešne debutoval v milánskej La Scale, mnoho sezón strávil na doskách Viedenskej štátnej opery a úspešné boli jeho vystúpenia aj na ďalších operných scénach vo svete. V rokoch 2006 – 2010 bol umeleckým šéfom Opery Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach a následne do 31. júla 2012 riaditeľ Opery SND.

1951 – narodil sa americký herec Mark Hamill, známy najmä ako Luke Skywalker z vesmírnej ságy Hviezdne vojny. Predstavil sa tiež vo filmoch Corvette Summer, Veľká červená jednotka či Kingsman: Tajná služba. Počas kariéry sa objavil aj na divadelných doskách Broadwaya a venuje sa tiež dabingu kreslených seriálov a počítačových hier. Svoj hlas prepožičal napríklad Jokerovi vo viacerých animovaných filmoch, seriáloch a videohrách.

Reklama

1952 – narodil sa americký herec Christopher Reeve, legendárny predstaviteľ filmového Supermana. Účinkoval aj vo filmoch Bostončanky, Súmrak dňa, Len nestratiť reč, Mimo podozrenia a iných. Od roku 1995 bol po páde z koňa úplne paralyzovaný. Prostredníctvom charitatívnych organizácií, ktorých bol zakladateľom a predsedom, podporoval výskum účinnej liečby paralýz po zranení miechy a iných ochorení centrálneho nervového systému. Po nehode napísal dve knihy Still me (Stále ja) a Nothing is Impossible: Reflections On a New Life (Nič nie je nemožné: Úvahy o novom živote) a hral napríklad v novšom spracovaní trileru Zadné okno Alfreda Hitchcocka inšpirovaného poviedkou Cornella Woolricha. Zomrel v roku 2004.

1955 – narodil sa taliansky spevák Zucchero, vl. m. Adelmo Forniciari. Jeho tvorba je ovplyvnená soulom, r’n’b, funkom, folkom i klasikou. Presadil sa piesňami iných spevákov, neskôr spolupracoval s Paulom Youngom, Joeom Cockerom, Stingom a i. Z albumov: Un po’ di Zucchero, Oro incenso e birra, Miserere, Diamante, Spirito DiVino, Fly, Chocabeck, Black Cat.

1957 – narodil sa americký herec Michael Madsen. Svoju hereckú kariéru odštartoval v Steppenwolf Theatre Company. Jeho filmovým debutom je snímka Against All Hope z roku 1982 a postupne sa prepracoval k úlohám v známych filmoch ako Thelma a Louise, Doors, Gauneri, Zachráňte Willyho!, Wyatt Earp, Útek do Mexika, Zachráňte Willyho 2, Donnie Brasco, Šialené rande, Kill Bill, Kill Bill 2, Sin City – mesto hriechu či Osem hrozných. Je tiež básnikom, producentom a fotografom.

1961 – narodila sa americká herečka Heather Locklear, známa najmä ako Amanda zo seriálu Melrose Place, ktorý jej v rokoch 1994 – 1997 vyniesol štyri nominácie na Zlaté glóbusy. Ďalšie dve nominácie na ceny Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov (HFPA) si vyslúžila v rokoch 2000 a 2002 vďaka seriálu Všetci starostovi muži. Zahrala si aj v televíznych filmoch ako Nora Robertsová: Záhadná vražda alebo Štyridsiatka na krku.

1964 – narodil sa spevák Robo Grigorov. Z albumov: Chýbaš mi, Vdýchni reggae, Sám, Fontána pre Zuzanu – Najväčšie hity, Robo Grigorov – Gold, Balady.

1968 – narodil sa americký herec a rapper Will Smith. Od detstva sa venoval hudbe, v roku 1988 mal spolu s DJ Jazzym Jeffom úspech s albumom He’s the DJ, I’m the Rapper. V roku 1997 vydal úspešnú sólovú štúdiovku Big Willie Style, po ktorej nasledovali Willennium, Born to Reign, Lost & Found. Hereckú kariéru začal účinkovaním v televíznom seriáli Fresh Prince. Filmy: Made in America, Bad Boys, Deň nezávislosti, Muži v čiernom, Verejný nepriateľ, Wild Wild West, Legenda o slávnom návrate, Muži v čiernom 2, Bad Boys 2, Ja, robot, Hitch: Liek pre moderného muža, Šťastie na dosah, Som legenda, Sedem životov, Hancock, Muži v čiernom 3, Po zániku Zeme, Zimný príbeh, Focus, Diagnóza: Šampión, Jednotka samovrahov, Collateral Beauty, Bright a i. V roku 2002 ho nominovali na Oscara za herecký výkon v hlavnej úlohe filmu Ali a v roku 2007 si vyslúžil nomináciu v rovnakej kategórii za Šťastie na dosah.

1969 – narodila sa waleská herečka Catherine Zeta-Jones. V roku 2003 získala Oscara ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe za muzikál Chicago. Už ako dieťa hrala v divadle a v televízii. Z filmografie: Krištof Kolumbus, Fantóm, Zorro: Tajomná tvár, Pasca, Traffic – Nadvláda gangov, Neznesiteľná krutosť, Terminál, Dannyho dvanástka, Legenda o Zorrovi, Iba na objednávku, Sexy 40, Chlap na roztrhanie, Vedľajšie účinky, Red 2, Dad’s Army a i.

1976 – narodila sa americká speváčka Santigold, vl. m. Santi White. Kariéru v hudobnom priemysle začínala v A&R oddelení vydavateľstva Epic Records. Túto pozíciu však neskôr opustila, aby sa mohla ako textárka a výkonná producentka podieľať na albume How I Do speváčky Res. Ako speváčka začala pôsobiť v roku 2003 v punkovej kapele Stiffed, ktorá vydala EP s názvom Sex Sells a album Burned Again. Po rozpade tejto formácie sa vydala na sólovú dráhu a pod prezývkou Santogold začala pracovať na debutovom eponymnom albume, ktorý vyšiel v roku 2008. O rok neskôr si zmenila umelecké meno na Santigold. V roku 2012 vydala album Master of My Make-Believe, v roku 2016 nahrávku 99 Cents a v roku 2018 I Don’t Want: The Gold Fire Sessions.

1980 – narodil sa americký rapper a herec T.I., vl. m. Clifford Joseph Harris Jr. Albumy: I’m Serious, Trap Muzik, Urban Legend, King, T.I. vs. T.I.P., Paper Trail, No Mercy, Trouble Man: Heavy Is the Head, Paperwork. Okrem hudby sa venuje herectvu, predstavil sa napríklad v snímkach ATL: Stratení v Atlante, Americký gangster, Gangstri, Na cudzí účet, Vincentov svet, Ant Man, Sleepless alebo Ant-Man a Wasp.

 

Reklama

Úmrtia

1849 – zomrel rakúsky kapelník a skladateľ Johann Strauss st. Autor valčíkov, poliek a pochodov – napríklad Pochod Radeckého. Otec svetoznámeho skladateľa Johanna Straussa ml. Narodil sa v roku 1804.

1970 – zomrel nemecký spisovateľ Erich Maria Remarque, vl. m. Erich Paul Remark. V roku 1929 ho preslávil vojnový román Na západe nič nového o pocitoch generácie, ktorú zničila 1. svetová vojna. Aj ďalšie diela majú protivojnový podtext: Víťazný oblúk, Čas žitia a čas umierania, Čierny obelisk, Noc v Lisabone, Nebo nepozná obľúbencov, Tiene v raji. Žil vo Švajčiarsku a v USA. Nacisti ničili jeho knihy a zbavili ho nemeckého občianstva. Narodil sa v roku 1898.

1995 – zomrel český dirigent, klarinetista, spevák a skladateľ Gustav Brom, vl. m. Gustav Frkal. Pôsobil v bratislavskom rozhlasovom tanečnom orchestri a v roku 1940 založil v Brne swingový súbor, jeden z kľúčových orchestrov československej džezovej a modernej populárnej hudby. Narodil sa v roku 1921.

2011 – zomrela kenská aktivistka, bojovníčka za lepšie životné prostredie Wangari Maathai, laureátka Nobelovej ceny mieru z roku 2004. Zakladateľka organizácie Hnutie zeleného pásu, ktoré v Afrike vysadilo desiatky miliónov stromov. Narodila sa v roku 1940.

Reklama

2012 – zomrel americký spevák Andy Williams. V 60. rokoch minulého storočia patril k najpopulárnejším spevákom v USA. Nahral 42 štúdiových albumov, z ktorých 17 získalo zlatú platňu a tri platinovú. V americkom singlovom rebríčku bodoval s piesňami Canadian Sunset, Butterfly, Are You Sincere?, Can’t Get Used to Losing You alebo (Where Do I Begin) Love Story. Preslávila ho však predovšetkým jeho verzia piesne Moon River z filmu Raňajky u Tiffanyho, ktorú predviedol v roku 1962 na udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied, kde skladba Henryho Manciniho a Johnnyho Mercera získala Oscara. Tiež moderoval úspešnú The Andy Williams Show. Narodil sa v roku 1927.

2017 – zomrel český herec Jan Tříska. Po absolvovaní DAMU v Prahe účinkoval v Národnom divadle, v Divadle Za branou a v Mestských divadlách pražských. Ako filmový herec debutoval v snímke Váhavý střelec. Zahral si napríklad aj vo filmoch Pět z milionu, Srpnová neděle, Kde alibi nestačí, Komedie s Klikou, Lidé z maringotek alebo Radúz a Mahulena či televíznom seriáli Záhada hlavolamu. Od roku 1977 žil a pôsobil v USA, no po páde komunistického režimu v novembri 1989 začal opäť príležitostne pracovať aj v Česku. Od 90. rokov účinkoval napríklad vo filmoch Obecná škola, Řád, Ľud verzus Larry Flynt, Ronin, Želary, Jedna ruka netleská, Horem pádem, Šílení, Máj, Po strništi bos a i. Narodil sa v roku 1936.

 

Ostatné udalosti

1992 – americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vypustil z Mysu Canaveral na Floride sondu Mars Observer. So zariadením, ktoré sa malo 24. augusta 1993 podľa plánu dostať na orbitu Marsu, však tri dni predtým, 21. augusta 1993, stratili kontakt. I keď sonda nenaplnila svoje poslanie skúmať červenú planétu, poskytla do straty kontaktu vedcom aspoň údaje zo svojho letu, ktoré mohli využiť pri nasledujúcich misiách.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali