Podpis koaličnej dohody s chybičkou krásy, alebo Prečo nie je isté, že sa koalícia na Slovensku nerozpadne

Podpis koaličnej dohody s chybičkou krásy, alebo Prečo nie je isté, že sa koalícia na Slovensku nerozpadne

Bratislava 9. apríla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/Národná rada SR)

 

Nový slovenský premiér Igor Matovič sa rád prezentuje ako majster politického marketingu. Verí, že jeho výlet na Francúzsku riviéru a symbolické zabavenie vily Jána Počiatka v prospech Slovenskej republiky sa dostane do učebníc politického marketingu. Je preto pochopiteľné, že v nastúpenom trende by rád pokračoval aj v pozícii premiéra

Na snímke Igor Matovič

To bol aj hlavný dôvod, prečo opustil dlhoročnú tradíciu podpisovania koaličnej dohody len lídrami koaličných strán. Premiér Matovič sa snažil doplniť samotný podpis koaličnej dohody akousi ratifikáciou dohody, ktorú mali podpísať aj všetci poslanci koalície. Cieľ bol jasný, napriek vrcholiacej epidémii koronakrízy prerušiť monotónny obsah správ a verejne prezentovať triumf koalície s cieľom verejne deklarovať jej rodiacu sa jednotu. Zároveň mal byť tento symbolický akt akýmsi morálnym záväzkom pre všetkých koaličných poslancov, ktorí osobným podpisom koaličnej dohody mali deklarovať plnú lojalitu novej koalícii.

Reklama

Veľmi skoro sa však ukázalo, že pochopenie pre podobný symbolický akt nezdieľajú ani zďaleka všetci poslanci koalície. Svoje výhrady k takémuto okázalému aktu verejne deklarovali poslanci Ondrej Dostál zo SaS a Anna Záborská z OĽANO. Táto dvojica sa však nakoniec podvolila verejnému tlaku a koaličnú dohodu za účasti kamier podpísala.  Jediným koaličným poslancom, ktorý sa na tejto „komédii“ odmietal podieľať, bol poslanec z klubu Za ľudí Miroslav Kollár. Ten odmietol byť štatistom a jeho podpis na koaličnej dohode absentuje. Neznamená to však, že by odmietol podporovať koalíciu, naopak, svoju podporu jej verejne deklaroval, ale samotný verejný akt podpisu koaličnej zmluvy pokladal za zbytočný a teatrálny.

Reklama

 

Koaličná dohoda. Ako budú ladiť svoje postupy OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí

Poďme však k samotnému zneniu koaličnej zmluvy. Obligatórne pôsobia jej pasáže  hovoriace o tom,  že jej uzatvorením členovia koalície vyjadrili plnú podporu vláde zvolenej na obdobie rokov 2020 až 2024. Koaličná dohoda ďalej upravuje podmienky, za akých môžu koaliční poslanci podporiť aj návrhy opozície. Je však jasne precizované, za akých podmienok to môže nastať. Podpora opozičných návrhov je dovolená len, ak to neodporuje programovému vyhláseniu vlády, ak je to v súlade s hodnotami koalície a ak to odobrí koaličná rada. A práve toto môže byť kameňom úrazu.

Aby bol tento mechanizmus naozaj funkčný, musela by sa  koaličná rada stretávať pred každou schôdzou parlamentu. S tým však koaličná dohoda nepočíta. Koaličná dohoda ráta s tým, že zákony týkajúce sa zvýšenej ochrany života môžu koaliční poslanci predkladať aj bez odobrenia koaličnou radou, tá ich však musí aspoň prerokovať. Naopak, koaličná dohoda ráta s tým, že koaliční partneri chcú zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových  práv, ktorá upravuje súžitie osôb v jednej domácnosti. To je zjavný návrh v prospech súžitia osôb rovnakého pohlavia. Koaličná dohoda sa tak zjavne zaoberá aj legislatívnymi návrhmi nad rámec programového vyhlásenia vlády. Tie môžu byť predložené do parlamentu a vlády až potom, čo ich prerokuje koaličná rada.

Ďalej dohoda dbá na to, aby sa jedna z koaličných strán nespojila s opozíciou na úkor iných koaličných strán. Ak by takéto konanie nastalo, bolo by to vnímané ako hrubé porušenie koaličnej dohody. Koaličná dohoda upravuje aj postup, ak by koaliční poslanci chceli upravovať vládne návrhy zákonov. V zásade je to možné, ale len po dohode s členom vlády, ktorý daný návrh zákona predložil a po dohode predsedov poslaneckých klubov.

Reklama

Ďalší dôležitý bod koaličnej dohody je plná akceptácia stiahnutia, respektíve odvolania jednotlivých nominantov tej ktorej koaličnej strany. Takýto akt musia podľa koaličnej dohody akceptovať všetci členovia koaličnej rady.

Dohoda upravuje aj fungovanie koaličnej rady. Jej členom je predseda alebo ním poverený člen strany či hnutia. Zúčastňovať sa na nej môžu maximálne traja členovia za stranu. Uznášaniaschopná je, ak sú na nej prítomní všetci štyria jej členovia. O jej zvolanie môže požiadať ktorýkoľvek z nich minimálne tri dni vopred. Koaličná zmluva ráta aj s tým, že sa na koaličnej rade nedosiahne konsenzus. V tom prípade má každý člen koaličnej rady právo veta. Ak by toto právo veta nebolo uplatnené, ale nebol by dosiahnutý konsenzus, rozhodnutie by bolo záväzné len pre subjekty, ktoré sa na danom riešení zhodli.

V závere koaličnej dohody sa deklaruje, že koalícia sa hlási k princípom demokracie, slobody, ochrane ľudských práv, je orientovaná na boj s korupciou  a jasne deklaruje zahraničnopolitickú orientáciu smerom k Európskej únii a NATO.

Svätoplukovi bratia

Koalícia strán OĽANO, Sme rodina, SaS a Za ľudí dnes disponuje deväťdesiatimi piatimi mandátmi, má teda ústavnú väčšinu. To jej napriek komplikovanej situácii dáva celkom slušnú šancu udržať sa celé štvorročné obdobie (2020 – 2024). Isté to však nie je. Pevnosť, respektíve nepevnosť koalície sa prejavila, napríklad, už teraz na samotnom začiatku vládnutia, dokonca ešte pred prijatím programového vyhlásenia vlády pri neúspešnej voľbe Juraja Gyimesiho z OĽANO na post „dočasného“ predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva.

Reklama

Tento post má podľa dohôd obsadiť opozícia, konkrétne ĽS Naše Slovensko. Problém je v tom, že na tento post ĽS Naše Slovensko navrhla svojho predsedu Mariana Kotlebu. Ten je pre koalíciu neprijateľný, preto sa koalícia pokúsila sfunkčniť tento osobitný kontrolný výbor zvolením dočasného predsedu, ktorý by kreoval orgány osobitného kontrolného výboru a potom by odstúpil. Ani to sa však nepodarilo. Ukazuje sa tak, že zdanie môže klamať a súčasná koalícia nemusí byť v skutočnosti ani zďaleka taká pevná, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali