Podľa Chmelára a Hrabka prezident v prípade sudcov opakovane porušil ústavu

Podľa Chmelára a Hrabka prezident v prípade sudcov opakovane porušil ústavu

Bratislava 8. decembra 2017 (TASR/HSP/Foto:Eduard Chmelár Facebook)

 

Prezident Andrej Kiska rozhodnutím nevymenovať chýbajúcich sudcov Ústavného súdu z kandidátov navrhnutých parlamentom opakovane porušil ústavu. Podľa politického analytika Eduarda Chmelára a publicistu Juraja Hrabka to vyplýva zo stredajšieho (6.12.) rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR, ktoré prezidentovi prikazuje vymenovať aj zvyšných sudcov. Uviedli to v diskusii TABLET.TV.

Na snímke Eduard Chmelár

Ak by sa prezident rozhodol nerešpektovať aj aktuálne rozhodnutie ÚS SR, dalo by sa to už považovať za úmyselné porušenie ústavy a to môže byť podľa Chmelára podkladom pre začiatok procesu odvolávania prezidenta z funkcie.

Reklama

„Neviem, ako sa rozhodne prezident. Ale je neodškriepiteľné, že opakovane porušil ústavu. Rozhodol o tom Ústavný súd,“ reagoval Hrabko. „Premiér Robert Fico (Smer-SD) už mal kategorické vyhlásenie, že prezident Kiska musí rešpektovať rozhodnutie súdu. Ale ani jeho vláda neplní ústavu, členovia Súdnej rady stále nie sú kompletní,“ dodal Hrabko.

„Táto vec je vážnejšia ako pochybenie vlády v prípade Súdnej rady. Toto je jedna z hlavných právomocí a povinností prezidenta. Prezident sa sústavne venuje niečomu inému a odkláňa pozornosť. Pozrite sa na jeho facebookovú stránku. Dáva si tam selfíčka s dcérou na vianočných trhoch, ale k vážnym veciam sa nevyjadruje,“ reagoval Chmelár.

Reklama

„Treba si uvedomiť, že tu hrozí nefunkčnosť Ústavného súdu, ktorý je, okrem iného, jedinou poistkou proti pochybeniam prezidenta,“ dodal.

Hoci bolo obvyklé, že prezident na základe ústavy vyberie polovicu z kandidátov zvolených Národnou radou a vymenuje ich za sudcov Ústavného súdu, Andrej Kiska z pôvodne šiestich kandidátov vymenoval len jedného, ostatní podľa neho nespĺňali potrebné kritériá. Podľa ÚS tým porušil ústavu.

Podľa Hrabka je však problematické aj samotné rozhodnutie ÚS. „Ústavný súd aj v tomto rozhodnutí prekročil ústavu a kompetencie, ktoré má,“ tvrdí. Nesúhlasí ani s tvrdením, že prezident celú záležitosť obišiel mlčaním. „Nie je pravda, že sa nevyjadruje, prezidentská kancelária sa vyjadrila, že po naštudovaní rozhodnutia sa vyjadrí,“ povedal Hrabko. Dodal, že nie je jednoduché bezprostredne reagovať na výrok súdu a je prirodzené, že si prezidentská kancelária najprv chce rozhodnutie a jeho odôvodnenie zanalyzovať.

Situáciu, keď by občania SR jednoducho nerešpektovali tie rozhodnutia ÚS, s ktorými nesúhlasia, považuje Chmelár za nepredstaviteľnú. „Ústavný súd rozhodol, že prezident porušil ústavu. Môžeme s tým súhlasiť, alebo nemusíme, ale prezident sa tomu musí prispôsobiť. Inak ide o úmyselné porušenie ústavy,“ reagoval Chmelár.

Obaja sa vyjadrili aj k zvoleniu portugalského ministra financií Mária Centena za lídra Euroskupiny. Hoci sa pôvodne hovorilo, že jedným z favoritov voľby je aj slovenský minister Peter Kažimír (Smer-SD), ten sa ešte v priebehu voľby vzdal v prospech práve Centena. Kažimír aj Centeno patria do skupiny európskych socialistov.

Reklama

„Peter Kažimír bol v slovenských médiách od začiatku vykresľovaný ako favorit. Nebola to pravda. Bol miláčikom Berlína, predovšetkým dnes už bývalého ministra financií Schäubleho. Mnohé európske krajiny nemohli Kažimírovi odpustiť jeho úlohu pri gréckej kríze, kde robil Nemecku štafáž. Centeno reprezentoval juh, ktorý má problémy a navyše vyviedol svoju krajinu, Portugalsko, z krízy,“ reagoval Chmelár.

Opozícia opäť neuspela na mimoriadnej schôdzi parlamentu venovanej vyslovovaniu nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD). Podobne ako Igor Matovič (OĽaNO), ktorý na jednej z predchádzajúcich mimoriadnych schôdzí extrémne dlhým prejavom vyčerpal väčšinu času, kedy z nej mohli médiá prinášať správy, tentoraz mali dlhé prejavy premiér Robert Fico a samotný minister Kaliňák.

„Toto nie je nič mimoriadne, sú to klasické metódy obštrukcie. Používali sa v parlamentarizme už v 19. storočí. Aj teraz ich používa raz jedna, raz druhá strana,“ reagoval Chmelár. „Mohli by sme si všimnúť prekopanie pozície Smeru. Už to nie je ten čas, keď odchádzali počas návrhu na odvolanie z pléna a nechávali priestor mimovládnym stranám. Zostali, začali bojovať,“ doplnil ho Hrabko.

Úroveň, na ktorej opozično–koaličný rétorický súboj na tejto schôdzi prebiehal, však bola podľa oboch analytikov mimoriadne nízka. „Táto schôdza bola výnimočná skôr tým, že level diskusie nastavila mimoriadne nízko, dá sa povedať, že prerazila suterén politickej kultúry. To neboli ani obvinenia, ale sprosté nadávky. Kofa? Blázon?

Rakovinový vred? Odmietam sa baviť o tom, kto bol v tomto prípade horší, či koalícia, alebo opozícia. Smiešne je, že aj jedna, aj druhá strana si myslí, že to bol ten druhý,“ povedal Chmelár.

Reklama

„Jeden poslanec tam zahlásil: Pán predsedajúci, pani poslankyňa Blahová (SaS) vyplazila na pána poslanca Blahu (Smer-SD) jazyk a to je porušenie rokovacieho poriadku… Čo to je, materská škola? Ak si koaliční a opoziční politici myslia, že keď nakydajú na protivníka, získajú si voličov, tak sa mýlia. Frustrovaní voliči buď pôjdu k extrému, alebo sa z nich stanú nevoliči,“ podčiarkol Chmelár.

„Sú tam takí poslanci, akých sme si zvolili. Je to súčasťou pokračujúcej bastardizácie slovenskej politiky. S takouto politickou kultúrou by lepšie obstáli kofy na trhu,“ pridal sa aj Hrabko.

Keď parlament neschválil zmrazenie platov poslancov, premiér Robert Fico reagoval vyhrážkou, že opätovné hlasovanie o tejto otázke spojí s hlasovaním o dôvere vláde. To vyvolalo nesúhlasnú reakciu lídra Mosta–Híd Bélu Bugára, podľa ktorého vláda nemá právomoc diktovať parlamentu, ako má hlasovať.

Koalícia sa napokon dohodla na kompromise, platy sa nezmrazia, ale na budúci rok sa zvýšia iba o jedno symbolické euro. „To s tým zmrazovaním bola obyčajná fraška. Béla Bugár vyhlásil, že platy zmrazené nebudú. Ale ak to spravia tak, ako chcú, platy zmrazené budú a bude k nim pridané jedno euro,“ reagoval Hrabko.

„Uverím tomu až vtedy, keď sa budú správať nezávisle aj v iných prípadoch. Lebo inak je úsmevné, že si spomenuli na oddelenie zákonodarnej a výkonnej moci, až keď išlo o ich platy,“ poznamenal Chmelár na margo argumentácie, že poslanci nie sú povinní hlasovať tak, ako chce vláda.

„Táto vec si, samozrejme, žiada systémové riešenie. Lebo riešením nie je stále si platy zmrazovať. Tiež považujem za zvláštne, ak ľudia v dozorných radách štátnych podnikov zarábajú viac ako premiér,“ povedal Chmelár. „Na druhej strane, v tejto debate je strašne veľa populizmu. A možno najpopulistickejší bol postoj premiéra. Ale možno bol v celej kauze premiérov postoj jediný pre ľudí zrozumiteľný. Lebo ľudia naozaj nemajú pocit, že si poslanci tie platy zaslúžia. Nárast platov o tisíc eur? V tejto republike je množstvo ľudí, ktorí za rok zarobia toľko, ako poslanec za mesiac,“ upozornil. „Platy ústavných činiteľov by sa rozhodne mali odvíjať od ekonomickej a sociálnej situácie obyvateľstva. Samozrejme, časť obyvateľstva bude frfľať vždy. Ale ja si myslím, že poslanci by naozaj mali byť skromnejší,“ dodal Chmelár.

„Vždy išlo o dobrovoľné rozhodnutie poslancov, keby nechceli, tak si tie platy nezmrazia,“ doplnil Chmelára Hrabko. Problém podľa neho je, že parlament je v tomto štáte jediný, kto sám sebe upravuje platy. „Pamätám si, že keď prišiel s návrhom Richard Sulík, vyzeralo to, že chcú šetriť prostriedky, ale nakoniec sa ukázalo, že si pridali. To bola podstata jeho vzorca,“ ilustroval príkladom.

„Preto by to malo byť tak, že áno, nastavíme platy, ale až pre budúci parlament, ale nie pre nás. A chcem poukázať aj na diskrimináciu, keďže niektorí ústavní činitelia platy zmrazené majú a iní nie. A neustále zmrazovanie môže byť protiústavné,“ povedal Hrabko. Zároveň upozornil, že druhou témou, ktorá by mohla prísť na pretras, je využívanie paušálnych výdavkov, ktoré majú poslanci nezdanené.

Obaja sa krátko vyjadrili aj k nadchádzajúcemu snemu najsilnejšej vládnej strany Smer-SD. „Podľa mňa snem nebude taký dôležitý, ako sa od neho očakáva. Smer už nedokáže obnovovať ľudí ani zvnútra, ani zvonku. Celá politika Smeru je už len situačný marketing, ako sa udržať pri moci a vyfaulovať súperov, ale nejde tam už o žiadne veľké projekty. Môže nastať len nejaká rošáda, ktorá nezmení základné smerovanie,“ tvrdí Chmelár.

Za intermezzo považuje aj rozhodnutie ministra kultúry Mareka Maďariča vzdať sa funkcie podpredsedu Smeru-SD. „Marek Maďarič sa ako vnútrostranícka opozícia preceňuje. K čomu by mal byť alternatívou? Rozhodne to nie je niečo, čo ohrozuje pozíciu Smeru,“ povedal.

Reklama

Chmelár dodal, že Smer-SD nie je v štádiu rozkladu, jeho sila 25 percent stále vzbudzuje rešpekt, ale najlepšie časy má už za sebou. Súhlasí s tým aj Hrabko, podľa ktorého sa Smer-SD v súčasnej zostave môže udržať na výslní nanajvýš ešte jedno volebné obdobie.

„Ale to, či bude podpredsedom ten alebo onen, je výlučne vecou delegátov Smeru. Vopred by som nerád špekuloval. Nemyslím si, že by odchod Mareka Maďariča nejako ohrozil kroky, ktoré má vedenie strany naplánované,“ uzavrel Hrabko.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali