Vysoké teploty podľa záchranárov predstavujú záťaž na každý organizmus, najohrozenejší sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR je dôležité konzumovať nápoje, ktoré doplnia tekutiny, soli a ďalšie látky stratené nadmerným potením. Vhodné sú preto minerálne vody s obsahom sodíka do 100 miligramov na liter, bylinkové a ovocné čaje alebo šťavy.
Nápoje by, naopak, mali obsahovať čo najmenej cukru (do šiestich percent), pretože ten zvyšuje pocit smädu. Nevhodný je tiež alkohol, ktorý zvyšuje produkciu tepla v organizme. Ideálne nie sú ani príliš studené nápoje. “Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 až 15 stupňov Celzia,” dodali hygienici.
Ak sa už nemožno vyhnúť pobytu vonku, OS ZZS odporúča nezabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. “Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať,” uviedla Krčová.