Po Macronovi le déluge

Po Macronovi le déluge

Paríž 26. marca 2023 (HSP-Christophe Ena, Michel Euler, Laszlo Balogh)

 

Násilie počas protestov proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku je zlé. Horšie je, čo nám to hovorí o politickej budúcnosti krajiny, informuje POLITICO

Francúzsko: Odbory znova štrajkujú, Macron od dôchodkovej reformy neustúpil
Na snímke poriadková polícia v kolízii s demonštrantami počas pokračujúcich protestov proti nepopulárnej dôchodkovej reforme vo Francúzsku

Každý, kto sa teraz pozerá na Francúzsko, by si mohol myslieť, že krajina je na pokraji revolúcie.

Reklama

Vo veľkých mestách od Paríža po Lyon vypukli v noci na štvrtok nepokoje, pričom čierno odetí demonštranti zapaľovali ohne a hádzali projektily na poriadkovú políciu po tom, čo prezident Emmanuel Macron presadil v parlamente nepopulárnu reformu dôchodkového systému. Viac ako 400 policajtov bolo zranených.

Násilnosti zavŕšili týždne masových protestov, keď milióny ľudí pochodovali francúzskymi mestami na protest proti reforme, ktorá zvýši zákonný vek odchodu do dôchodku zo súčasných 62 rokov na 64 rokov. Ďalšie protesty sú naplánované už na budúci týždeň, čo zvyšuje tlak na Macronovu vládu, ktorá je už teraz v ťažkej situácii.

Reklama

Napriek všetkému hluku a zúrivosti protestov, ktoré by sa mohli ešte zhoršiť, ak sa k nim pridajú študenti, je riziko, že Macron bude musieť odísť z funkcie, takmer nulové. Po tom, čo tesne prežil hlasovanie o nedôvere, sa môže pokúsiť o zmenu svojho kabinetu a prepustenie premiérky Élisabeth Borneovej – prezidentský systém je však navrhnutý tak, že líder takmer zaručene zostane prezidentom až do posledného dňa svojho funkčného obdobia v roku 2027.

Väčšou otázkou je, čo sa stane po tom, ako Macron, ktorého hyperosobný štýl vedenia sa často označuje za kráľovský, dokonca aj podľa štandardov francúzskej monarchistickej republiky, nadobro opustí scénu.

Macron, ktorému ústava zakazuje uchádzať sa o tretie funkčné obdobie, zanechá po sebe vládnucu stranu bez vodcu a bez kormidla, ktorá bez neho možno prestane existovať, čím vznikne mocenské vákuum, ktoré sa snažia zaplniť krajne ľavicoví a krajne pravicoví lídri vrátane trojnásobnej uchádzačky o prezidentský úrad Marine Le Penovej.

A hoci Macron má teraz pevnú pozíciu pri moci, parlamentná vzbura, ktorej jeho vláda tento týždeň čelila, a chaos, ktorý zachvátil krajinu, vyvolávajú zlovestné otázky o budúcnosti pre každého, kto dúfa, že Francúzsko zostane pevne ukotvené v proeurópskom a pronatovskom liberálnom tábore.

Inými slovami, po Macronovi le déluge.

Reklama

 

Macronova vratká platforma

Prvým nebezpečným znamením, ktoré bliká nad francúzskou demokraciou, je stav Macronovej vlastnej strany, centristickej skupiny Renaissance. V mnohých systémoch majú vládnuce strany hlboké korene a ideologický základ, ktorý im aspoň teoreticky dáva zmysel existencie nad rámec výkonu moci.

To však nie je prípad Macronovej strany, ktorá vznikla len preto, aby svojho zakladateľa vyniesla do Elyzejského paláca a potom podporovala jeho vládu. Ako taká je vo svojej podstate poslušná a až na niekoľko výnimiek nevytvorila odvážne osobnosti, ktoré by za iných okolností boli prirodzenými nástupcami prezidenta.

A hoci strane už chýba väčšina v parlamente, vzbura proti dôchodkovej reforme tento týždeň odhalila, že Renesancia je dokonca oveľa slabšia, než sa pôvodne predpokladalo – skôr prázdna platforma, na ktorej by Macron mohol stáť, než odrazový mostík pre budúcich lídrov. Premiérka Borneová sa totiž domnievala, že sa môže spoľahnúť na podporu stredopravej strany Les Républicains, ktorá v rámci neformálnej koaličnej dohody poskytne potrebné hlasy na schválenie reformy.

Táto nádej sa však náhle a neočakávane rozplynula, keď skupina 19 poslancov Les Républicains na čele s poslancom z juhu Aurélienom Pradiéom neuposlúchla príkaz vedenia vlastnej strany a oznámila, že podporí návrh na vyslovenie nedôvery Macronovej vláde. Ako sa na vzbury patrí, odhalila nielen slabosť Renesancie, ale aj pretrvávajúci rozvrat hlavného stredopravého prúdu vo Francúzsku – ktorý vyprodukoval väčšinu lídrov krajiny od druhej svetovej vojny a teraz je len tieňom svojho niekdajšieho ja.

Reklama

“Politická krajina nie je len roztrieštená; nedáva žiadnu nádej prezidentovi, vláde ani ich stúpencom,” povedal Jean-Daniel Lévy, politický analytik z prieskumnej agentúry Harris Interactive. “Neexistuje nič také ako Macronova doktrína alebo ideologický nástupca Macrona.”

Druhým alarmujúcim signálom je to, ako veľmi dôchodková kríza posilnila krajne pravicové a krajne ľavicové frakcie v parlamente. Vezmime si Jeana-Luca Mélenchona, krajne ľavicového ohnivca, ktorý sa dvakrát neúspešne uchádzal o prezidentský úrad a teraz je najznámejšou tvárou NUPES, nedávno vytvorenej ľavicovej koalície, ktorá združuje zvyšky Socialistickej strany, Mélenchonovej tvrdo ľavicovej skupiny Nepoddajné Francúzsko a Zelených.

Po tom, čo sa Mélenchon vytratil z dohľadu, sa počas boja o dôchodkovú reformu opäť dostal do centra pozornosti a neustále sa objavuje v médiách. Tento bývalý socialista, ktorý je proti NATO, euroskeptik a žiada koniec piatej francúzskej republiky (jeho šiesta republika by zrušila prezidentskú monarchiu), a ktorého sympatie sa prikláňajú skôr k Venezuele než k Bruselu, je ideálny na vytváranie revolučných zvukových prejavov.

Svojou dôchodkovou reformou Macron “zapálil oheň a zablokoval všetky východy”, vtipkoval tento týždeň Mélenchon.

 

Le Penová hľadí na korunu

Napriek tomu sa Mélenchonove vyhliadky na prevzatie moci v roku 2027 zdajú byť mizivé. Podľa prieskumu verejnej mienky IFOP zverejneného začiatkom marca si len 21 % Francúzov myslí, že má najlepšie predpoklady viesť opozíciu – čo naznačuje, že ho ostatní prívrženci koalície NUPES nemajú príliš v láske.

Oveľa lepšie postavenie má Marine Le Penová, šéfka krajnej pravice, ktorú Macron dvakrát porazil vo finálových kolách dvoch prezidentských volieb. Od svojej poslednej porážky totiž Le Penová urobila ďalšie kroky k tomu, aby vyzerala ako prezidentka, a zároveň sa naďalej snaží detoxikovať imidž svojej strany.

Le Penová sa nielenže zbavila názvu strany “Národný front”, ktorý sa spájal s jej otcom Jeanom-Marie Le Penom minimalizujúcim holokaust; upustila od volebne katastrofálneho plánu vystúpiť z eurozóny a etablovala sa ako vedúca 88-člennej delegácie svojej strany vo francúzskom parlamente, čím sa dostala do centra diania proti dôchodkovej reforme.

Nepotvrdila, že sa bude štvrtýkrát uchádzať o prezidentský úrad. Nie je však dôvod domnievať sa, že by to neurobila. A tentoraz ju Macron nebude môcť zastaviť.

“Po Macronovi to budeme my,” povedala tento týždeň pre televíziu BFMTV s odkazom na svoju stranu Národné zhromaždenie.

Reklama

Okrem Le Penovej by bol jasnou voľbou na Macronovo miesto Édouard Philippe – jeho mimoriadne obľúbený niekdajší premiér. Od svojho odchodu z funkcie v roku 2017 Philippe v tichosti vyčkáva ako starosta Le Havre, stredne veľkého prístavného mesta na severnom pobreží Francúzska, a rozvíja svoju vlastnú stredopravú politickú platformu Horizons.

Skutočnosť, že Philippe v rozhovore začiatkom tohto mesiaca vyšiel najavo, že trpí alopeciou aj vitiligom, zrejme len posilnila jeho popularitu u Francúzov, ktorí ho podľa tohto rebríčka hodnotia ako preferovanú politickú osobnosť.

Philippeho postoj k odchodu do dôchodku, keď podporil zvýšenie zákonom stanoveného veku na 67 rokov – nad rámec toho, čo navrhol Macron – mu však neprospel. Podľa prieskumu agentúry Odoxa 61 % Francúzov nebolo spokojných s jeho pokusom obhájiť dôchodkovú reformu.

Stále sa s určitosťou nevyjadril, či bude kandidovať v roku 2027, a akcie z minulého týždňa naznačujú, že jeho spojenie s Macronom by sa mohlo ukázať ako prekážka jeho vyhliadok, keď sa začne kampaň, ak sa rozhodne vstúpiť do boja.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali