Ako píšu rakúske noviny Die Presse podľa agentúr APA a AFP, podľa nariadenia EÚ musí 85 % cukru pochádzať z európskej produkcie. Horná hranica produkcie 13,5 milióna ton ročne sa zruší a dôjde k jej zvýšeniu o 20 %.
“Z Európy ako čistého dovozcu sa stane čistý vývozca,” odhaduje Gerald Benedetti, hovorca francúzskeho cukrovarského gigantu Tereos. Nemecká hospodárska asociácia pre cukor je v prognózach opatrná, ako vraví generálny riaditeľ Stefan Lehner: “Ide o úplne novú situáciu, ktorá je spojená s príležitosťami aj rizikami.” Myslí si, že “situácia pre cukor je v tomto prípade odlišná od mlieka”. Ceny mlieka prudko klesli po zrušení kvót kvôli masívnej nadprodukcii, ale cukrovarnícky priemysel by mohol mať prospech z odstránenia systému kvót, najmä pri vývoze.
Veľká konkurencia sa ukazuje pri nových rafinériách v Iraku a v Alžírsku.
Zvlášť výrobcovia v Taliansku sa obávajú vplyvu konca kvót, čo by mohlo viesť k uzavretiu výrobných zariadení, no EÚ chce tomu zabrániť. V dlhodobom horizonte by výrobcovia cukru “prežili aj pri nižších cenách,” ozývajú sa hlasy z Európskej komisie.
V cukrovarníckom priemysle v Európe bola nadprodukcia do roku 2005, odkedy došlo k jej výraznému zníženiu. Teraz by malo ísť znova o zvýšenie. V Írsku, v Portugalsku a v Slovinsku už pracujú na plánoch pre rozšírenie výroby cukru. Maďarsko chce strojnásobiť výrobu svojho kukuričného sirupu, ak padnú kvóty.