Európa 18. januára 2017 (HSP/Foto:TASR – Radovan Stoklasa)
Po kvótach na mlieko padne ochranný mechanizmus v poľnohospodárskej politike Európskej únie aj na výrobu cukru. Iba do konca septembra tohto roka budú platiť európski výrobcovia minimálne ceny za cukrovú repu
Ako píšu rakúske noviny Die Presse podľa agentúr APA a AFP, podľa nariadenia EÚ musí 85 % cukru pochádzať z európskej produkcie. Horná hranica produkcie 13,5 milióna ton ročne sa zruší a dôjde k jej zvýšeniu o 20 %.
“Z Európy ako čistého dovozcu sa stane čistý vývozca,” odhaduje Gerald Benedetti, hovorca francúzskeho cukrovarského gigantu Tereos. Nemecká hospodárska asociácia pre cukor je v prognózach opatrná, ako vraví generálny riaditeľ Stefan Lehner: “Ide o úplne novú situáciu, ktorá je spojená s príležitosťami aj rizikami.” Myslí si, že “situácia pre cukor je v tomto prípade odlišná od mlieka”. Ceny mlieka prudko klesli po zrušení kvót kvôli masívnej nadprodukcii, ale cukrovarnícky priemysel by mohol mať prospech z odstránenia systému kvót, najmä pri vývoze.
Veľká konkurencia sa ukazuje pri nových rafinériách v Iraku a v Alžírsku.
Zvlášť výrobcovia v Taliansku sa obávajú vplyvu konca kvót, čo by mohlo viesť k uzavretiu výrobných zariadení, no EÚ chce tomu zabrániť. V dlhodobom horizonte by výrobcovia cukru “prežili aj pri nižších cenách,” ozývajú sa hlasy z Európskej komisie.
V cukrovarníckom priemysle v Európe bola nadprodukcia do roku 2005, odkedy došlo k jej výraznému zníženiu. Teraz by malo ísť znova o zvýšenie. V Írsku, v Portugalsku a v Slovinsku už pracujú na plánoch pre rozšírenie výroby cukru. Maďarsko chce strojnásobiť výrobu svojho kukuričného sirupu, ak padnú kvóty.