Plynová rúra nikam: Európa žije pohodlne bez ruského plynu

Plynová rúra nikam: Európa žije pohodlne bez ruského plynu

Moskva 29. mája 2023 (HSP/svpressa/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

Prinášame vám veľmi zaujímavý článok z ruských novín Svobodnaja Pressa, ktorý napísal Ivan Rybin a ktorý odráža reálny pohľad ruskej spoločnosti na situáciu s plynom v EÚ

Kompresorová stanica plynovod
Ilustračné foto

Ceny modrého paliva prudko klesajú, zásobníky EÚ sa plnia rekordným tempom

Európska únia má hojnosť plynu, ceny klesli na najnižšiu úroveň za posledné dva roky a skladovacie kapacity sa do leta naplnia na maximum. Rastie ponuka alternatívnych ciest, nielen skvapalneného zemného plynu (LNG), ale aj plynu z plynovodov. Neexistujú presné odhady, kedy bude EÚ schopná úplne prestať používať ruské “modré palivo”, ale stane sa tak vo veľmi blízkej budúcnosti. Onedlho.

Podľa Gas Infrastructure Europe (GIE) sú podzemné zásobníky plynu (UGSF) v EÚ k tomuto dátumu naplnené na 66,71 %, čo je o 18,14 % viac ako priemer za posledných päť rokov. Uskladnilo sa v nich už 72,9 mld. m3 a po prvýkrát za dva roky klesla cena pod 300 USD za 1 000 m3.

Reklama

V apríli prišlo z pobrežných terminálov LNG historicky rekordných 12,07 mld. m3; májové dodávky nie sú o nič menšie. Pritom sa však nedá povedať, že by bol na termináloch nejaký nával – kapacita využitia terminálov LNG je len na 65 % svojej maximálnej kapacity. A LNG nie je oveľa drahší, zatiaľ je na úrovni 373 USD za 1 000 m3. Ale aj tu ceny klesajú.

“Gazprom naďalej dodáva plyn cez Ukrajinu v objeme 41,1 mil. m3 denne (cez plynomernú stanicu Sudža), ale komu tento plyn ide, je veľmi dobrá otázka. Európania už ruský plyn toľko nepotrebujú. A čoskoro ho nebudú potrebovať vôbec, a to “čoskoro” môže prísť už budúci rok.

Reklama

 

Egypt našiel obrovské zásoby plynu a ložiská už teraz prekvitajú

Okrem toho sú tu aj iní dodávatelia vrátane našich susedov. Ktorí sa tvária priateľsky, ale sledujú len svoje vlastné záujmy. A priateliť sa chcú v prvom rade s Washingtonom a Bruselom a tiež s Berlínom a Parížom, nie s Moskvou.

No vôbec nie svetlá budúcnosť pre Rusko sa začína práve teraz.

“Ceny zemného plynu v Európe by mohli nakrátko klesnúť pod nulu už toto leto, ak pomalý dopyt nebude zodpovedať rastúcemu prebytku ponuky. Podľa obchodníkov na každoročnom energetickom veľtrhu E-World v nemeckom Essene je takáto udalosť, keď výrobcovia skutočne niekomu zaplatia za to, že od nich plyn odoberie, čoraz pravdepodobnejšia, keďže ceny klesajú na predkrízovú úroveň. Ceny klesajú v dôsledku rýchleho dopĺňania zásob, klesajúcej spotreby, dobrých veterných podmienok a solárnej energie,” napísala agentúra Bloomberg.

 

Reklama

Strašia? Nie, naozaj sa to môže stať

“Mohli by ceny klesnúť pod nulu? V histórii sa to už stalo, napríklad v Národnom bilančnom bode v Spojenom kráľovstve koncom deväťdesiatych rokov. Je to vlastnosť obchodovania na burze, kde sú krátkodobé kontrakty usporiadané tak, že môže byť príliš veľká ponuka a malý dopyt, plyn nie je kam umiestniť, a potom by cena klesla pod nulu.

Predajcovia, ktorí pracujú na burze, sa môžu ocitnúť v situácii, keď sa musia tohto plynu v okamihu niekde zbaviť. Pretože v určitom okamihu nebude pre tento plyn žiadny spotrebiteľ. Je pre nich menej výhodné brzdiť celú infraštruktúru, ktorá je spojená s ťažbou a prepravou plynu, a budú pripravení sa ho vzdať aj za zápornú cenu.

V každom prípade si treba uvedomiť, že také super vysoké ceny, aké boli v niektorých mesiacoch minulého roka, už pravdepodobne neuvidíme,” vysvetľuje Stanislav Mitrachovič, popredný expert Fondu národnej energetickej bezpečnosti.

Inými slovami, ukáže sa, že Gazprom bude musieť platiť aj za dodávky ruského plynu do EÚ! Samozrejme, bolo nám povedané, že tieto dodávky sú založené na určitých dlhodobých zmluvách. No, dobre. Tieto zmluvy boli porušené pred rokom, keď Moskva oznámila, že bude obchodovať s plynom iba za ruble. Vtedy nás s týmto nápadom poslali niekam a Gazprombank naďalej dostával eurá ako predtým. Tie tam, ako keby, vymieňajú za ruble. Áno, vymeňte si ich hoc aj za pesos alebo tugriky! Vaše eurá – na čo chcete, na to si ich zmeňte.

Aké nové zmluvy sa vtedy, na jar 2022, podpísali, nevieme. Úrady o tom neinformujú. Ale súdiac podľa toho, ako Rusko hrubo usadili čo sa

Reklama

týka jeho požiadavky obchodovať za ruble, sú menej výhodné ako tie predchádzajúce. Gazprom teda môže skutočne platiť za plyn pre EÚ. A tiež za Ukrajinu. Súčasná situácia s dodávkami plynu do EÚ presne vysvetľuje, kto tu vládne a kto koho musí počúvať.

Dostane sa nám, ruským občanom a ruským spoločnostiam teda viac? No, to nie je isté. Naopak, existujú všetky predpoklady na to, aby sa ceny na domácom trhu výrazne zvýšili. Mnohonásobne.

Zákon o plynofikácii a zákon o sociálnej plynofikácii úplne rozviazali ruky monopolistom a teraz si korporácia robí, čo chce. Najmä súkromné plynovody, ktoré si ľudia vybudovali na vlastné náklady a za veľké peniaze, sú “odstavované”. A nikto nikomu nič nekompenzuje. “Gazprom je veľký, vyhráva všetky súdy.

“Modré palivo” je pre mnohých Rusov nesplniteľným snom a realitou je uhlie a drevo. Koloniálna politika, ktorá sa začala za Jeľcinovej éry, rozpredávať prírodné zdroje krajiny na úkor ľudí, pokračuje. Program plynofikácie je otázny. Rusi v odľahlých oblastiach vykurujú svoje obydlia uhlím, palivovým drevom. Burjatsko, Tuva a mnohé ďalšie regióny krajiny sú toho konkrétnym príkladom,” hovorí rozhorčene ekonóm Vladislav Žukovskij.

Mimochodom, komu vlastne patrí úrad? Nie je to vôbec jasné. Gazprom je síce akousi štátnou štruktúrou, ale “akousi”. Podľa najnovšieho – to je veľmi dôležitý bod! – údajov z roku 2018 má Rosimuščestvo 38,37 % akcií koncernu, štátna spoločnosť Rosgazifikácia ďalších 0,89 % cenných papierov a štátna spoločnosť Rosneftegaz 10,97 % kapitálu. V skutočnosti sa dnes uvádzajú rovnaké údaje. Zdá sa, že celkový podiel je 50,23 %, t. j. kontrolný balík je v rukách štátu. Zvyšok – necelých 50 % – vlastnia nejakí “investori”.

V roku 2019 však v dvoch transakciách v celkovej hodnote približne 5 miliárd USD zmenilo majiteľa viac ako 5 % základného imania spoločnosti. Ktoré akcie boli presne predané, komu patrili? Na to neexistuje odpoveď. Možno však predpokladať, že spoločnosť už nie je vo vlastníctve štátu. Pochybnosti sa však objavili už koncom 90. rokov. A v posledných rokoch sa len zintenzívnili.

Takže lacného plynu sa nedočkáme. Možno nedostaneme vôbec nič, keď zahraniční akcionári (vlastníci!) akejsi ruskej a akejsi štátnej spoločnosti nariadia riaditeľom, aby zavreli kohútiky. Tak to urobia a kohútiky zatvoria.

Mimochodom, tento aspekt dáva iný pohľad na celý vývoj okolo ruského plynu. Inými slovami, pravdepodobne vôbec nejde o to, že by stratégie Kremľa išli dolu vodou. Je to len divadlo pre “slušných, viete, nespokojencov”. Takže, povieme, prekliata Európa bez nášho plynu neprežije, a la hura patriotizmus, rubeľ je naše všetko. Boli pod krytím tohto pozitívneho šumu zmluvy prehodnotené v prospech západniarov?

Nebolo možné nevidieť výstavbu mnohých terminálov LNG, nikto v EÚ ich výstavbu neskrýval. Sú to veľmi komplikované stavby, nedajú sa postaviť rýchlo. Len sa nám o tom nepovedalo. Rovnako ako nám nepovedali, prečo sme radi, že môžeme dodávať plyn na Ukrajinu.

Ide o to, že dodávky plynu do EÚ cez plynovod Sudža a cez Severné prúdy mali byť úplne prerušené v momente, keď Západ vstúpil do hospodárskej vojny proti našej krajine. A potom by EÚ, ktorá ešte nemá dokončené všetky terminály, mala naozaj problém. Ale dodávky prerušené neboli a tak sa im všetko podarilo dokončiť. Aké zaujímavé…

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali