Pevnosť Rusko – ekonomika izolovaná od globálnej pohromy

Pevnosť Rusko – ekonomika izolovaná od globálnej pohromy

Moskva 2. apríla 2020 (HSP/Foto:SITA/AP/Sputnik, Kremlin-Alexei Druzhinin)

 

Covid-19 spôsobuje globálny pokles. Cena ropy klesla pod 30 dolárov za barel, čo je o polovicu viac ako pred dvoma mesiacmi. Situácia devalvovala rubeľ a od začiatku januára stratil takmer tretinu svojej hodnoty

Na snímke Vladimir Putin

Ruské hospodárstvo by malo byť v kríze, ale nie je

Reklama

Vladimír Putin sa nepochybne cíti spokojne. Napriek tomu, že najbohatšie krajiny sveta sa nachádzajú v nepokojoch, ruská ekonomika vykazuje len veľmi malé náznaky paniky. Nie je to tak preto, že by Rusko diverzifikovalo, porazilo korupciu, chránilo vlastnícke práva alebo posilnilo hospodársku súťaž, investície alebo rast. Nič z toho nebolo posledné roky prioritou. Ruské hospodárstvo je skôr na tento šok menej citlivé, pretože sa za posledných šesť rokov samoizoluje. Odkedy prezident Putin podporil navrátenie Krymu a jeho znovupripojenie k Rusku, Západ uvalil sankcie na Rusko a Rusko uvalilo sankcie na Západ.

 

Reklama

Pevnostná ekonomika

Cieľom ruskej makroekonomickej politiky od tej doby nie je podporovať rast, ale skôr budovať pevnostnú ekonomiku, ktorá by odolala silnému šoku. Základom tejto politiky je fiškálne pravidlo z roku 2017, ktoré vyžaduje vyrovnaný rozpočet s cenou ropy mierne nad 40 dolárov za barel. Čokoľvek nad týmto číslom je poslané do fondu na “zlé časy”, ktorý 1. marca dosiahol 7,3% HDP. Výsledkom je, že Rusko teraz sedí na jednej z najväčších svetových zlatých a devízových rezerv v hodnote takmer 570 miliárd dolárov. Oleg Vyugin, bývalý predstaviteľ centrálnej banky a ministerstva financií, vysvetľuje túto stratégiu takto: „Sme chránení pred vonkajšími otrasmi a zahraničnými nepriateľmi, pretože máme moderné zbrane a rakety, ale tiež preto, že máme zlato a rezervy.“

 

Ropa a plyn tradične tvoria dve tretiny ruského vývozu

Ruské hospodárstvo je naďalej veľmi závislé od cien energie a komodít. Dramatický pokles ceny ropy, ktorý je čiastočne spôsobený vlastným rozhodnutím Ruska vymaniť sa z dohody s OPEC, by mohol tento rok pripraviť vládu o približne 2 bilióny rubľov (25 miliárd dolárov). Rusko rozohralo veľkú hru a chce zvýšiť svoj podiel na trhu tým, že vytlačí americké bridlicové spoločnosti z biznisu. Problémom bude, ak sa Amerika rozhodne uzavrieť so Saudskou Arábiou vlastnú dohodu, tvrdí Kirill Rogov, nezávislý analytik. Ale Rusko má zatiaľ viac ako dosť rezerv na to, aby túto obchodnú hru hralo v najbližších pár rokoch. Pokles hodnoty rubľa obmedzil škodu na verejných financiách spôsobenou klesajúcou cenou ropy. Vďaka západným sankciám je v mnohých prípadoch irelevantné, že zahraničný tovar teraz stojí v rubľoch drahšie.

Reklama

 

Šesť rokov v izolácii

Ruské firmy, odčlenené od medzinárodných kapitálových trhov od roku 2014, nemali inú možnosť, ako oddlžiť. Zatiaľ, čo západné firmy využili nízke úrokové sadzby a zaťažili dlh, ruský korporátny dlh ako podiel na HDP klesol pod 50%, zatiaľ čo pomer štátneho dlhu k HDP je výrazne pod 20%. Vzhľadom na to, že väčšina ruského vývozu je pre ostatný svet fundamentálne dôležitá, tak je menej náchylná na prerušenia v zložitých globálnych dodávateľských reťazcoch. „Ak cestujete na koni, nemusíte sa báť vyčerpania benzínu,“ poznamenáva Natalia Orlová, hlavná ekonómka Alfa Bank.

Rusko sa stalo sebestačnejším. Jeho protiváhy uvalené na dovoz potravín z EÚ naštartovali domáce poľnohospodárstvo a znížili podiel potravín, ktoré sa za posledných päť rokov dovážali o tretinu, na iba 24%.

Rusko tiež zvýšilo svoj dôchodkový vek a sadzbu DPH a prostredníctvom digitálnej technológie zvýšilo svoj príjem daní. Michail Mishustin, šéf daňového úradu, bol nedávno povýšený na predsedu vlády.

Reklama

 

Opatrenia proti koronavírusu

25. marca prezident Putin oznámil svoju vlastnú reakciu na vírus, skromnú imitáciu obrovských ekonomických balíkov, ktoré ohlásili západné vlády. Namiesto uzamknutia Putin vyhlásil týždennú “dovolenku” v Rusku. Malé a stredné podniky na oplátku dostanú dovolenku na daň z príjmu právnických osôb počas šiestich mesiacov. Dane, ktoré platia firmy v mene svojich zamestnancov, sa majú znížiť na polovicu, teda na 15%.

Prezidentove opatrenia na podporu sociálneho zabezpečenia boli v porovnaní s ostatným svetom zatiaľ pomerne šetrné. Vláda zvýši prídavky na deti o 5 000 rubľov mesačne (63 dolárov) a dávky v nezamestnanosti o tretinu na 12 000 rubľov. Tí, ktorí ochorejú a stratia viac ako 30% svojho príjmu, budú môcť oddialiť splácanie hypotéky a niektorých ďalších pôžičiek.

S cieľom vykompenzovať zásah do štátneho rozpočtu prezident Putin zvýšil daň z dividend získaných zo zahraničných holdingov z 2% na 15%, čím účinne uvalil novú daň na bohatých. Tento balík príliš živo demonštruje, že Putin sa oveľa viac stará o posilnenie štátu ako o zachovanie trhovej ekonomiky. Prezident Putin už dlhšie hovorí o obnove sociálne orientovaného štátu v sovietskom štýle a už najbližšie mesiace preveria jeho víziu na plné obrátky.

Marián Rigan

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali