Pellegrini: Netreba zatvárať oči pred problémami s Rómami

Pellegrini: Netreba zatvárať oči pred problémami s Rómami

Bratislava 14. novembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Petr David Josek)

 

Slovensko nemá lepšie miesto na svoju existenciu, ako je Európska únia (EÚ). V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal predseda vlády Peter Pellegrini. Reagoval tým na štvrtkové parlamentné voľby v Spojenom kráľovstve, v ktorých výrazne zvíťazil premiér Boris Johnson hlásajúci vystúpenie z EÚ do 31. januára 2020. Premiér verí, že brexit nebude signálom pre ďalšie krajiny, aby EÚ opustili

Na snímke Peter Pellegrini

„Zodpovednú zmenu“, ktorú Smer-SD propaguje vo svojej volebnej kampani, považuje Pellegrini za zmenu, ktorá prišla s jeho nástupom na post predsedu vlády. „Slovensko potrebuje zmenu. Sme demokratická krajina, ktorá ide čeliť veciam, o ktorých sme doteraz nechyrovali, ako je demografická zmena, starnutie obyvateľstva, digitalizácia či robotizácia. Musíme na tieto veci reagovať,“ priblížil predseda vlády.

Reklama

K obvineniu predsedu Smeru-SD Roberta F. z podnecovania rasovej nenávisti uviedol, že je na ňom, aby vysvetlil, ako to myslel, keď ho predvolajú. „Myslím si, že bude schopný to vysvetliť. Nič to však nemení na tom, že Smer-SD nikdy nebude súhlasiť s názormi, ktoré prezentuje Ľudová strana Naše Slovensko. Netreba však zatvárať oči pred problémami s Rómami,“ zdôraznil Pellegrini. To, že sa za obvineného Roberta F. postavil poslanecký klub strany, považuje za logické.

 

Reklama

Premiér vyzval Slovákov v Británii, aby sa čím skôr zaregistrovali

Slováci, ktorí žijú vo Veľkej Británii, by sa čím skôr mali zaregistrovať, aby mali garantované svoje práva. Premiér to povedal v súvislosti s brexitom. Zároveň ich však pozval, aby sa vrátili späť na Slovensko.

Predpokladá, že Británia veľmi rýchlo ratifikuje dohodu o vystúpení. Pellegrini preto upozornil, že na vyrovnanie si všetkých vzťahov tak ostane len 11 mesiacov. “Ak by sme do 11 mesiacov neboli schopní všetko dojednať, tak sa pre nás Británia stane treťou krajinou, ako hociktorou inou, na ktorú potom začnú platiť predpisy, a to nikto z nás nechce,” komentoval.

Do konca roka 2020 sa podľa premiéra nezmení nič zhruba pre 100.000 Slovákov žijúcich, pracujúcich či študujúcich v Británii, potrebujú sa však zaregistrovať. “V prípade, že by sa nezaregistrovali, tak im už nebudú musieť byť garantované tie isté práva, aké majú garantované dnes. Pretože, ak sa zaregistrujú, tak sa na nich bude prihliadať ako na obyvateľov a občanov Veľkej Británie a budú im platiť všetky práva aj po roku 2020,” zdôraznil s tým, že si to nemajú nechať “na poslednú chvíľu”.

Pripomenul, že všetky dôležité informácie týkajúce sa brexitu zverejnilo na svojom webe Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. “Na druhej strane, ako premiér SR všetkých pozývam naspäť, aby sa vrátili domov na Slovensko. V prípade, ak majú chuť, aby nezostávali vo Veľkej Británii,” zdôraznil. Rovnako prízvukoval, že Slovensko má svoje miesto v EÚ.

Reklama

 

Stretnutie s pápežom

Pozitívne zhodnotil aj sériu stretnutí uplynulého týždňa, ktoré absolvoval s pápežom Františkom, s generálnym tajomníkom Organizácie spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom, a samit lídrov Európskej únie V Bruseli. Práve tam bola jednou z tém aj uhlíková neutralita krajín.

Slovensko podľa Pellegriniho slov patrí do skupiny krajín, ktoré nielen rozprávajú o jej riešeniach, ale aj skutočne konajú. Pripomenul, že klimatická kríza je ešte horšia ako “sme si mysleli”. Všetci by si preto podľa neho mali uvedomiť, že od budúceho roka je to už len desať rokov, a rok 2050 sa síce zdá ako “ďaleká budúcnosť”, ale prejde to rýchlo. “Bude sa musieť prejsť od slov činom,” dodal na margo témy Pellegrini.

 

Reklama

Podľa Pellegriniho je normálne, že v Smer-SD nemá ku všetkým témam jednotný postoj

To, že poslanecký klub signalizuje, že má problém a nevie nájsť jednotný postoj k nejakej téme, je “úplne normálne”. Reagoval tak na to, že stratifikácia nemocníc nebola podporená poslancami Smeru-SD a nakoniec ju z parlamentu stiahol.

“Nie je to len na Slovensku a v Smere-SD, ale aj v mnohých iných stranách. Je to bežné aj v iných krajinách,” uviedol. Pellegrini rešpektuje, že pri veľkých veciach sa musia snažiť nájsť konsenzus v celej strane.

“Nie sme autoritatívna strana, ani monokratická, že jeden povie a tak bude. Diskutovali sme a nepodarilo sa nájsť u 42 poslancov jednotu, a preto som konal tak, ako som konal. Bolo to moje rozhodnutie,” uviedol na margo stiahnutého zákona o reforme nemocníc. Nechce sa tiež donekonečna venovať otázkam, kto v Smere-SD drží opraty a kto nie.

 

Podpora Druckerovi a Kalavskej

Premiér mieni, že žiadnemu z ministrov sa nedostalo toľkej podpory z jeho strany, akej sa dočkali Tomáš Drucker a Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). V súvislosti s ich demisiou poznamenal, že aj on sám mal chuť to občas vzdať, ale “verejný záujem” je pre neho dôležitejší.

Téma reformy zdravotníctva, tzv. stratifikácia, bola v posledných mesiacoch podľa jeho slov najmä o emóciách. Tvrdí však, že bola pripravená najlepšie, ako to bolo možné. “Ostáva pekne pripravená pre ďalších,” komentoval. Aj keby podľa jeho slov bola schválená, tak ani v júni budúceho roka by z nej ešte pacient “veľa nemal”. Podľa jeho názoru sa pre slovenského pacienta robí veľa. V tejto súvislosti poukázal na nákup zdravotníckej techniky, rekonštrukcie nemocníc či na nákup nemocničných postelí. Preto si myslí, že slovenské zdravotníctvo “nepadá a nestojí” na reforme. “Budem veľmi rád, ak moja či iná vláda ju zoberie za svoju a okamžite ju môže použiť,” doplnil.

 

K Blahovi

Reklama

Pellegrini sa v Sobotných dialógoch vyjadril aj k poslancovi Ľubošovi Blahovi. Uviedol, že Blahove vyjadrenia u niektorých voličov rezonujú a v strane majú aj ľudí s inými názormi. „Je to taký zdravý balans,“ dodal.

Ako protiváhu k Blahovi spomenul diplomata a svojho poradcu pre zahraničnú politiku Petra Kmeca, ktorý sa na kandidátke nachádza na 16. mieste.

 

“Banda”

Predseda vlády plne stojí za všetkými poctivými prokurátormi a policajtmi a nedovolí, aby ich niekto paušálne označoval za “bandu”, ktorá zneužíva svoje právomoci. Drží sa zásady “padni komu padni”. “Je pre mňa irelevantné, či prokurátor alebo policajt obviní bývalého prezidenta alebo predsedu vlády. Následne sa majú títo ľudia možnosť legálne brániť,” povedal Pellegrini.

Reklama

Pripomenul tiež, nech všetko špinavé vyjde na povrch a nech to vyšetria tí, ktorí to vyšetriť majú. Prokuratúra a súdy majú konať a politici do toho “nemajú čo zasahovať”.

 

Sociálne opatrenia

Pellegrini odmieta, že za sociálnymi opatreniami, ktoré boli v posledných mesiacoch prijaté vládou, sa skrýva kupovanie voličov. Zdôraznil, že sa nikdy nebude hanbiť za také kroky, akými sú napríklad zvýšenie minimálnej mzdy, zastropovanie odchodu do dôchodku či príplatky za sviatky.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali