Parížska prokuratúra začala vyšetrovať VW, v USA preverujú ďalšie automobilky

Parížska prokuratúra začala vyšetrovať VW, v USA preverujú ďalšie automobilky

Paríž 2. októbra 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Ferdinand Ostrop)

 

Dnes sa navyše objavili informácie, že americká Agentúra na ochranu životného prostredia v USA (EPA), ktorá pred dvoma týždňami zverejnila zavádzanie Volkswagenu pri emisných testoch, začala preverovať aj ďalšie automobilky ako Chrysler, General Motors, Land Rover a Mercedes-Benz

Problémy Volkswagenu v dôsledku emisného škandálu sa každým dňom zväčšujú. Dnes parížska prokuratúra oznámila, že spustila predbežné vyšetrovanie VW pre podozrenie “z podvodu s priťažujúcimi okolnosťami”. Informovali o tom agentúra Reuters a na svojej internetovej stránke britský denník The Guardian.

Reklama
Na snímke logo Volkswagenu v sídle spoločnosti v nemeckom Wolfsburgu
Na snímke logo Volkswagenu v sídle spoločnosti v nemeckom Wolfsburgu

Predstaviteľ úradu prokurátora pre agentúru Reuters potvrdil, že prokuratúra začala vyšetrovanie a francúzsky týždenník L’Express informoval, že sa tak stalo na podnet Pierra Serneho, ktorý má v regióne Ile-de-France na starosti oblasť dopravy. Ako úrad prokurátora dodal, na základe zákona o ochrane spotrebiteľa hrozí vo Francúzsku za podvod s priťažujúcimi okolnosťami 5-ročné väzenie a pokuta vo výške 600.000 eur.

Samostatné vyšetrovanie v minulých dňoch oznámil úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa. Výsledok tohto vyšetrovania by mal byť známy v novembri alebo decembri.

Reklama

Dnes sa navyše objavili informácie, že americká Agentúra na ochranu životného prostredia v USA (EPA), ktorá pred dvoma týždňami zverejnila zavádzanie Volkswagenu pri emisných testoch, začala preverovať aj ďalšie automobilky ako Chrysler, General Motors, Land Rover a Mercedes-Benz. Ako uviedol britský denník The Financial Times, EPA vyšetrovanie rozšírila na minimálne 28 modelov áut s naftovým motorom, ktoré vyrábajú spomínané automobilky.

Zdroj z EPA pre The Financial Times uviedol, že agentúra bude spočiatku testovať jedno jazdené vozidlo z každého modelu a v prípade, že objaví niečo podozrivé, vyšetrovanie rozšíri. Autá s naftovým motorom sa na celkovom automobilovom trhu USA podieľajú nízkym percentom, na rozdiel od Európy, kde sú podstatne populárnejšie.

Kauza vypukla pred dvoma týždňami, keď 18. septembra EPA obvinila VW, že do vyše 480.000 áut v USA namontoval softvér, ktorý umožňuje pri testovaní výfukových plynov zamaskovať skutočné hodnoty emisií oxidu dusíka. Automobilke hrozí v USA pokuta až na úrovni 18 miliárd USD (16,14 miliardy eur). Volkswagen neskôr priznal, že problém sa týka celosvetovo 11 miliónov áut, z toho kmeňovej značky VW okolo 5 miliónov vozidiel. Škoda oznámila 1,2 milióna dotknutých áut a Audi okolo 2,1 milióna vozidiel.

Necelý týždeň od zverejnenia kauzy odstúpil z funkcie vtedajší šéf VW Martin Winterkorn, ktorého vo funkcii nahradil bývalý šéf Porsche Matthias Müller. Začiatkom tohto týždňa sa objavili správy o začatí vyšetrovania Winterkorna, koncom týždňa však prokuratúra v Braunschweigu spresnila, že vyšetrovanie sa nevedie priamo voči nemu a pôvodná informácia nebola správne formulovaná. Hovorca prokuratúry v Braunschweigu pre AFP uviedol, že vyšetrovanie je smerované všeobecne “proti manažérom VW, ktorí sú za emisné podvody zodpovední”.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali