Palko k prieskumu o väčších kompetenciách pre EÚ: Európsky parlament sa zadaním prieskumu správal podľa vtipného hesla: ‘Žiadna kríza by nemala byť premárnená!’

Palko k prieskumu o väčších kompetenciách pre EÚ: Európsky parlament sa zadaním prieskumu správal podľa vtipného hesla: ‘Žiadna kríza by nemala byť premárnená!’

Bratislava 31. mája 2020 (HSP/Foto: TASR- Miroslav Košírer)

 

Európsky parlament si medzi obyvateľmi EÚ objednal prieskum, z ktorého vyplynulo, že EÚ by mala mať viac kompetencií, aby sa dokázala vysporiadať s krízami, akou je súčasná pandémia ochorenia Covid-17. Na uvedený prieskum reagoval bývalý minister vnútra Vladimír Palko, ktorý poukázal na viacero dôležitých skutočností

Na snímke Vladimír Palko

Európska únia (EÚ) by mala mať viac kompetencií, aby sa dokázala vysporiadať s krízami, akou je súčasná pandémia ochorenia Covid-17. Vyplýva to z prieskumu z konca apríla, ktorý si objednal Európsky parlament.

Reklama

Približne dve tretiny respondentov (69 percent) súhlasí s tvrdením, že „EÚ by mala mať rozsiahlejšie kompetencie na riešenie kríz, ako je napríklad pandémia spôsobená koronavírusom“.

Opačný názor má menej ako štvrtina opýtaných (22 percent). Hlas za posilnenie kompetencií zaznieval najintenzívnejšie medzi respondentmi v Portugalsku a Írsku, najslabšie v Česku a vo Švédsku. Na Slovensku sa s daným tvrdením stotožnilo 61 percent respondentov.

Reklama

Na uvedený prieskum pre Európsky parlament reagoval na sociálnej sieti bývalý minister vnútra Vladimír Palko.

“Keď prepukla koronakríza, s rozpakmi som pozoroval, najmä v tzv. národniarskych kruhoch, veľkú kritiku voči orgánom EÚ, že EÚ nám nepomáha v kríze. A v prvej fáze naozaj nepomáhala. Pred dvomi mesiacmi som i ja v jednom komentári napísal, že Európska únia ako keby neexistovala, a že konajú národné štáty. Ale zároveň som uviedol, že to Európskej únii nevyčítam. Považujem to totiž za prirodzené, že konali národné štáty. A preto si nemyslím, že sa majú zvyšovať kompetencie EÚ v krízach tohto typu,” upozornil v úvode Palko.

Čo by mala mať ešte EÚ na starosti počas takej krízy, ako bola (či ešte je) tá koronová? Mala rúška nakupovať a distribuovať všade Európska únia? Alebo ventilátory, ktoré sme nakoniec chvalabohu ani nepotrebovali? Mal riadiť náš ústredný krízový štáb nejaký manažer menovaný v Bruseli? Pýta sa.

“A je záruka, že ak by sa niektoré veci riadili z Bruselu, tak by fungovali lepšie? Tak si spomeňme, čo radila národným vládam Európska komisia v čase, kedy národné vlády ako jeden muž uzatvárali hranice svojich štátov? Radila presný opak, neuzatvárať hranice vôbec. Pritom uzatvorenie hraníc bolo v prvej fáze tým najlepším riešením,” pripomína bývalý minister vnútra a dodáva:

“V ostatnej fáze EÚ zohráva pomocnú úlohu v tej oblasti, v ktorej má kompetencie, a síce poskytuje finančnú pomoc pri oživovaní ekonomiky pre jej opätovnom otváraní. A tak je to primerané.”

Reklama

 

Ako sa robia prieskumy

Následne Palko pripomenul britský satirický seriál Áno, pán premiér, ktorý humorným spôsobom vysvetlili, ako sa majú robiť prieskumy tak, aby tí čo ich platia, dostali také výsledky, ktoré si želajú.

“Keď sa ľudí spýtajú, či tá alebo oná inštitúcia má viac pomáhať (a teda, či k tomu má dostať právomoci), ľudia radi odpovedajú, že áno, lebo veď pomoci nikdy nie je dosť. Ale nie je to vždy pravdivá odpoveď. Napríklad keď chceme lieky, nejdeme k mäsiarovi, a podobne.”

Palko zároveň vysvetlil, že vo vzťahu k EÚ sa považuje za národne cítiaceho človeka. Pripomenul, že veľakrát odmietol zasahovanie Bruselu do vecí, ktoré si najlepšie vyriešia národné štáty.

Reklama

“Preto si myslím, že tí čo kritizovali EÚ pre nečinnosť na začiatku koronakrízy, považujú sa za národne cítiacich, sa mýlia a akurát dosiahli, že ľudia pôsobiaci vo vrcholných orgánoch EÚ, teraz môžu argumentovať, že tieto orgány potrebujú väčšie právomoci. Nezabúdajme, že snaha rozširovať svoj vplyv je vlastná takmer každej inštitúcii. Aj Európsky parlament sa zadaním prieskumu teraz správal podľa vtipného hesla: Žiadna kríza by nemala byť premárnená!” upozornil na záver Palko v súvislosti s prenesením ďalších kompetencií národných štátov na EÚ.

Gabriela Smreková

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali