P. BRŇO: Ekonomická spolupráca SR a ČR môže byť ešte lepšia

P. BRŇO: Ekonomická spolupráca SR a ČR môže byť ešte lepšia

Praha/Bratislava 24. novembra (TASR) – Vzájomné vzťahy Českej a Slovenskej republiky 20 rokov po rozpade spoločného štátu vzbudzujú vo svete obdiv a úctu. Napriek spojeneckej blízkosti ostávajú stále rezervy, napríklad v ekonomickej oblasti, ktorá má však zároveň významný potenciál do budúcnosti. Povedal v rozhovore pre TASR slovenský veľvyslanec v Prahe Peter Brňo.

-Nie je to paradox, že sme si po dvadsiatich rokoch rozdelenia ČSFR bližší než kedykoľvek predtým? Čím si to vysvetľujete?-

Reklama

Myslím, že sa zmenila kvalita vzťahov, na ktoré pôsobilo v uplynulých rokoch mnoho faktorov. Možno je hlbšia analýza v rozsahu pre interview tohto charakteru ťažko dosiahnuteľná a prílišná stručnosť nemôže vystihnúť hĺbku a širšie spektrum faktov. Navyše, som presvedčený o rozdielnosti individuálneho hodnotenia vzájomných vzťahov v závislosti od subjektívnych pocitov či skúseností. Konštatovania obsiahnuté v otázke ma tešia, ale nemusia reprezentovať všeobecný názor občanov oboch krajín. Verím ale, že je prevažujúci a to je nepochybne dobrý trend. Obe krajiny prešli fundamentálnymi zmenami politického, ekonomického systému a konzekventne kultúrneho i hodnotového. Som presvedčený, že v spoločnom štáte by boli procesy premeny zložitejšie a trecích plôch rozdielnosti názorov na reformy by bolo oveľa viac ako v prípade riešení dvoch samostatných štátov. Takže radikálne ubudlo konfliktných alebo potenciálne konfliktných situácií. Za dvadsať rokov mali obe krajiny podobný, ale nie rovnaký vývoj a samotné skúsenosti nás postavili na partnerskú úroveň a umožnili vzájomnú nekonfrontačnú komunikáciu. Navyše, spoločne naplnené ambície členstva vo veľkom celku si prirodzene vyžiadali hľadanie spojencov a tento element zblíženie nepochybne podporil a bude podporovať. Napätie po rozdelení, našťastie, rýchlo ustúpilo napriek citeľnej frustrácii mnohých občanov v oboch krajinách. Snaha politických špičiek udržať úzku spoluprácu dodnes vo svete vzbudzuje obdiv a úctu. Slováci si naplnili svoje storočia nenaplnené emancipačné ambície svojbytnosti a sebaurčenia a oba národy spontánne pocítili vzájomnú blízkosť.

Reklama

-Ako hodnotíte uplynulú dobu, ľudsky a z pozície diplomata? Z čoho ste mali najväčšiu radosť a čo vás naopak zarmútilo?-

Myslím si, že pre naše krajiny to bola doba bezprecedentných premien a výziev, ktoré zostanú neopakovateľné. Tak zásadné zmeny v spoločnosti, ktoré sa udiali za posledných dvadsať rokov, sa už, myslím aspoň v blízkej budúcnosti, nebudú opakovať. Každý občan bol osobne i spoločensky konfrontovaný s novou situáciou prakticky vo všetkých oblastiach. Boli sme svedkami znovu vytvárania demokratických pilierov spoločnosti, reštauroval sa kapitalistický ekonomický systém, vzniklo množstvo nových inštitúcií a spoločností, vybudoval sa tretí sektor a podobne. Doba priniesla znovu spoločenské i osobné slobody a s nimi súvisiace pozitíva, ale aj negatíva. Osobne som mal najväčšiu radosť z nadobudnutých slobôd, obzvlášť sloboda cestovať mi umožnila napĺňať moje ambície poznávať svet – krajiny, ľudí, kultúru, prírodu. Najviac ma zarmucuje nastúpivšia kriminalita, drogy, nezamestnanosť. Smutný som tiež z odchodu mnohých schopných mladých ľudí do zahraničia.

-Čo chýba našim krajinám k ešte väčšiemu zblíženiu v ekonomike?-

Reklama

Napriek relatívne silným ekonomickým väzbám nedosahuje súčasná spolupráca hraničné limity a nepochybne existujú rezervy a určitý potenciál. Táto situácia má svoje pozadie. Dôležitým faktom je skutočnosť, že podstatná časť našej priemyselnej produkcie je v rukách nadnárodných spoločností, ktoré majú svoju nezávislú výrobnú, investičnú a proexportnú politiku. Tým sú limitované aj možnosti ovplyvniť toky tovarov a služieb medzi našimi krajinami. Investičná politika týchto nadnárodných spoločností ďaleko presahuje naše absorpčné schopnosti, a preto sú rozhodnutia závislé viac od globálnych trhov. Podobne sú na tom aj služby – bankové a poisťovacie. Obe krajiny sú vysoko závislé od nemeckej ekonomiky, ČR tridsať percent a SR o desať menej. Priestor, ktorý zostáva na prehlbovanie hospodárskej spolupráce, samozrejme, existuje. Perspektívu vidím v energetike, stavebníctve, doprave a službách. Taktiež v cestovnom ruchu. Avšak je potrebné poznamenať, že potenciál je využiteľný zlepšovaním podnikateľského prostredia, daňovou politikou a ďalšími perspektívami, ktoré budú atraktívnejšie ako v iných krajinách.  

-Pred sedemnástimi rokmi vznikol v Košiciach festival Dni českej kultúry na Slovensku. Koná sa niečo podobné aj v Česku?-

Reklama

Prezentácia slovenskej kultúry v Českej republike je pre nás dôležitou súčasťou aktivít a špeciálne pre Slovenský inštitút v Prahe každodennou prácou. Samozrejme, dni slovenskej kultúry alebo česko-slovenské dni sú súčasťou každoročného programu. Podobné festivaly sa tradične organizujú v Plzni, Českých Budějoviciach, Moravskej Třebovej, aktívni sú krajania v Hradci Králové, ktorí organizujú podujatie vo svojej réžii.

-Košice budú v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry (EHMK) a pre ďalšie obdobie to bude mesto Plzeň. Zapájate sa do týchto projektov?-

Túto príležitosť vnímame pochopiteľne ako jedinečnú a všeobecne sa tejto problematike venujú Zastupiteľský úrad, Slovenská agentúra pre cestovný trh (SACR) a Slovenský inštitút. Využívame všetky vhodné príležitosti na adekvátnu prezentáciu Košíc. V spolupráci s naším Zastupiteľským úradom realizovalo zahraničné zastúpenie SACR v ČR na prezentáciu projektu Košice 2013 celý rad aktivít, hlavne v tomto roku, keď sa uskutočnilo viacero podujatí. Pre ilustráciu vymenujem najdôležitejšie z nich: účasť Košice EHMK 2013 na veľtrhu Go Regiontour Brno, Holiday World Praha, množstvo tlačových konferencií, plánujeme niekoľko ďalších presstripov pre českých novinárov do Košíc. Nemali by sme zabúdať ani na podporu projektu v iných médiách, v rádiu Čas, Blaník, Českom rozhlase a v televízii. V budúcom roku sa plánuje v spolupráci s OZ AVOID celosezónna prezentácia Košíc na Náplavke pod Rašínovým nábrežím.

-Samostatnou kapitolou je rómske etnikum. Ste i na tomto poli v kontakte s príslušnými českými úradmi?-

Spolupráca medzi oboma štátmi nie je formalizovaná. ČR je však náš prirodzene najbližší partner, s ktorým nás spája kus spoločnej histórie v rámci jedného štátneho zriadenia. Napriek tomu, že situácia Rómov v našich krajinách nie je úplne identická, riešenia na jednej alebo druhej strane sú vždy inšpiratívne. Rómska populácia žijúca na Slovensku, ale aj v Česku sa podľa výskumov pravidelne objavuje medzi skupinami najviac ohrozenými chudobou, sociálnym vylúčením a diskrimináciou. Pri tomto etniku sa kombinujú viaceré znevýhodnenia. Vyskytuje sa u nich chudoba previazaná s demografickými podmienkami, chudoba vytváraná nezamestnanosťou, chudoba zapríčinená vykonávaním nízko kvalifikovanej a nízko platenej práce či nedostatkom vzdelania a diskrimináciou. Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Prahe pozorne sleduje legislatívne a iné opatrenia prijímané českou vládou v danej oblasti. Sprostredkováva výmenu skúseností medzi oboma našimi krajinami. V konkrétnych prípadoch komunikuje s príslušnými odbormi rezortu zahraničných vecí i Úradu vlády, so splnomocnenkyňou vlády ČR pre ľudské práva.

Reklama

-Tento problém sa dlhodobo týka aj ďalších krajín. Nemyslíte si, že situácia v tejto oblasti stagnuje?-

Okrem toho, že rómskou problematikou sa zaoberajú mnohé medzinárodné organizácie, v záujme zlepšovať postavenie Rómov a vymieňať si skúsenosti boli vytvorené aj spoločné iniciatívy vlád krajín so značným počtom rómskej populácie ako napríklad Dekáda začleňovania rómskej populácie 2005-2015. ČR a SR boli jednými zo zakladajúcich štátov Dekády, ktorá má ďalších 14 členov. Z iniciatívy Medzinárodného vyšehradského fondu bolo zriadené Fórum starostov pre inklúziu Rómov. Do Fóra je zapojených 13 starostov nielen z Česka a Slovenska, ale aj Maďarska, Poľska, z miest a obcí, ktoré čelia problémom sociálne vylúčených lokalít obývaných prevažne Rómami. Fórum poskytuje priestor na výmenu skúseností starostom a príkladov dobrej praxe z krajín V4, ktorí vo svojich mestách a obciach zvolili alebo iniciovali progresívny prístup v problematike integrácie rómskych sociálne vylúčených, chudobných či znevýhodnených obyvateľov. Existujúce iniciatívy a realizované programy poskytujú určitý priestor na diskusiu, výmenu skúseností a príkladov dobrej praxe v otázkach integrácie Rómov s cieľom hľadať účinné riešenia smerujúce k zlepšeniu ich postavenia. Snažíme sa efektívne využívať existujúce programy a platformy na výmenu skúseností a príkladov úspešných riešení predovšetkým v kontexte rámca EÚ.

-Pripravujete v súvislosti s 20. výročím vzniku samostatnej SR nejakú významnú diplomatickú akciu?-

Reklama

V januári 2013 sa pripravuje v spolupráci národných múzeí spoločná výstava českých a slovenských miest v priestoroch bývalého Federálneho zhromaždenia a v súčasnosti Českého národného múzea, ktorá by mala byť otvorená za prítomnosti predsedov Senátu ČR a predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Taktiež bude v Senáte ČR diskusné fórum politikov oboch krajín, ktorí boli v čase rozdelenia v aktívnej politike.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali