Otvorený list Jaroslava Husára denníku SME

Otvorený list Jaroslava Husára denníku SME

Bartislava 31. januára 2017 (HSP/Foto:PrintScreen:Youtube)

 

Vážená pani Balogová,

dovoľujem si Vás osloviť  v spojitosti s úvahami  vo Vašom denníku SME, hlavne s textom Gašparov text klame. Škoda, že naše denníky tak ľahko narábajú so slovom klame. Prosím Vás, majte trpezlivosť a čítajte. Verím, že Vaši redaktori sú svojou kvalifikáciou pripravení na apercepciu, vnímanie a osvojenie si informácie zakódovanej v mnohých myšlienkach, ako ste napísali, konšpiračného textu.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Text poznám a tak Vám musím napísať moje odborné stanovisko aspoň k niektorým myšlienkam. Ide skutočne o to, ako funguje ekonomický systém SR a teda aj EÚ.Giganti národohospodárskej vedy v posledných 200 rokoch boli ľuďmi, ktorí sa zaujímali o aktuálne politické otázky svojej doby. Študovali chod hospodárskeho života, aby mohli zabezpečiť lepšiu hospodársku politiku. I napriek záujmu o politiku, neboli nikdy politikmi, boli mysliteľmi, ktorí nám zanechali neocenteľné vedomosti. I napriek tomu, keď si pozriete ekonomickú databázu o krajinách EÚ musí Vás zaraziť veľká nedôslednosť vo vykazovaní fungovania ekonomík a to priamo v bázickom ukazovateľovi HDP. V prílohje Vám posielam tabuľku makroekonomických ukazovateľov, ktorú moji doktorandi pravideľne zostavili z oficiálnych údajov zo systému národných účtov a aj z input-output tabuliek, ktoré zostavuje Eurostat. Ak poznáte základné zákonitosti, napr.  matematickú formuláciu rovnováhy ekonomiky, narazíte v realite databázy EÚ na nepochopiteľné nezrovnalisti. Pritom podotýkam, že som nepostrehol, aby parlament EÚ aspoň raz ročne využil tabuľky I/O na hodnotenie ekonomickej situácie krajín EÚ. Na čo sa potom zostavujú? Iba, aby sa vynaložili obrovské prostriedky na ich konštrukciu?

Ale vzhľadom na úvahy novinárov v SME v posledných 3 dňoch musím ozaj začať hlbším výkladom. Lebo ekonomické enigmy robili problém už veľmi dávno. D. Ricardo (1772) sa stal členom britskej Dolnej snemovne, kde jeho hlas sa zasadzoval za poltické slobody a obchod. V parlamente hovorieval veľmi odborne a tak ho mnohí nechápali. Pokúsil sa vysvetliť a objasniť možno ten najrozporuplnejší princíp politickej ekonómie. Údajne vraj nedobytný prírodovedec kedysi požiadal Ricarda, aby mnu pomenoval jedno ekonomické pravidlo, ktoré nie je ihneď zrejmé, ale pritom je veľmi dôležité. Vraj to bol Ricardov „zákon pomernej výhody“, alebo doktrína komparatívnych nákladov. Dilema v zahraničnom obchode! Veľká.  Slobodný obchod  spôsobí, že všetky krajiny, ktoré sa ho zúčastnia, budú mať benefit. Ale politici sa nechcú riadiť týmto jeho rozborom, žiaľ ani dnes. A dovolím si povedať, že mu nerozumejú.

Reklama

Súčasné diela iba zriedka spomínajú zásadné a rozhodujúce slovo Keynesa pri ekonomickom usporiadaní ekonomického sveta po prvej aj po druhej svetovej vojne. Najzásadnejšie o tom píše R. Lekachmen v diele The Age of Keynes. Má 270 strán. Problémy po prvej svetovej vojen opisuje v časti Versailles and After. Už hneď na začiatku jeho služieb pre Paríž Keynes s depresiou hodnotil povojnové výhliadky. Bol presvedčený, že eminentní negociátori Lloyd George, Woodrow Wilson a Georges Clemenceau, boli už veľmi ďaleko na ceste k nespravodlivej a nefunkčnej zmluve. Počas dvoch mesiacov v lete 1919 naformuloval obžalobu Versailleského riešenia v diele Economic Consequences of the Peace. Obvinili ho z pro-Nemeckej sympatie. Keynes napísal, že Wilson nebol iba „slepý a hluchý Don Quixote“, ale, žiaľ, súčasne bol nonkomformný minister, možno prezbitarián. Reparačná komisia zaťažila Nemecko takými platbami, že by to nebolo schopné splatiť. Keynes dôkladne vyčíslil reparácie a podľa neho Belgicko malo dostať 750 miliónov dolárov, okolo 4 bilióny (to sú milardy v našich jednotkách) dolárov Francúzsko, 2,85 bilióna Veľká Británia a 1,25 bilióna ostatní spojenci. Bolo to menej ako 1/4 hodnoty Reparačnej komisie!! Robia to dnes v EÚ? Neviem.

Situáciu po druhej svetovej vojne opisuje Lekachman v časti Keynes in the Post-war World. Vtedy už mal Keynes napísané najslávnejšie ekonomické dielo The General Theory. Keynes zohral centrálnu úlohu v Bretton – Woodskych rokovaniach (dnes takú úlohu politici nezveria ekonómom). Už sa však opieral aj o svoje vzácne dielo Tract on Monetary Reform z roku 1920, kde sa sústredil na ekonomické opatrenia v spojitosti s problémami zlata, ako základu mien krajín. Keynes nesúhlasil s koncepciou International Monetary Fund-u ( a aké problémy nám vyrába dodnes). Jeho riešením bola International Clearing Union. Bol to prístup k riešeniu medzinárodnej meny a  medzinárodnej banky. ICU určil 6 úloh. Spomeniem dve:

 

  • Potrebujeme inštrument medzinárodnej meny, ktorá bude všeobecne akceptovaná národmi, lebo medzinárodné clearingy sú nevyhnutné…
  • Potrebujeme usporiadanú a odsúhlasenú metódu určenia relatívnych výmenných hodnôt národných mien tak, aby unilaterálne aktivity a  konkurenčné depreciácie boli zamedzené (zabránené).

 

V jeho 6 pregnantných požiadavkách a tvrdeniach sa ukázala Keynesova dlhoročná zahĺbenosť do ekonomického sveta, v ktorom by medzinárodný obchod so slobodnou domácou politikou boli v súlade a nie v protiklade, v konfliktoch. Totiž Keynes bol aj členom Royal Commission on Indian Currency and Finance (1913-14). Treba mu závidieť. Už tento krátky opis úlohy Keynesa v praktickom ekonomickom živote ukazuje, že opierajúc sa o svoje teoretické poznatky, ktoré vytvoril, dokázal presadiť na medzinárodnej úrovni. Dnes sa, žiaľ, spoliehame na politikov. Odborníkov akosi nepotrebujeme. A tak sa stáva, že nám padajú nielen mosty v Kurimanoch, ale aj ekonomická diaľnica má svoje nástojčivé úlohy pre ekonomické prepočty. Ekonomika nie je turistická atrakcia. A Keynes sa vlastne pýtal, či sme skutočne pánmi svojich ekonomických životov, alebo iba obeťami systému.

Reklama

Ekonomické zákony sa týkajú spoločnosti, sú hlbokým preniknutím mysle do správania sa ľudí, tí môžu morálne zlyhať. Možno aj Vaši novinári.

Nemôžem nepovedať Vašim novinárom, že ekonomická veda poskytla neoceniteľný ekonomický mikroskop a politici ho nevyužívajú. Zaslúžil sa o to prof. V.V. Leontieva.  Jeho model znamenal prevrat v chápaní ekonomického sveta – ekonomiky. Jeho poňatie zobrazenia ekonomiky v I/O tabuľke a matematickým modelom je komplexným a najvhodnejším nástrojom tvorby hospodárskej politiky.

Klasické riešenie modelu Leontieva je x = (I – A)-1y, teda zistíme produkciu odvetví, ktorú vyžaduje vektor y. Nositeľ Nobelovej ceny, prof. G. Myrdal presadil, aby sa využíval na komparáciu krajín regiónu EHK. Zúčastnil som sa ako riešiteľ tejto úlohy v EHK v Ženeve. V analýze niekoľkých ekonomík som sa však stretol s problémami zahraničného obchodu, hlavne náročnými problémami dovozu. Stále vyvolával nejasnosti ako za čias Ricarda, čo som už spomenul vyššie. A tak som začal uvažovať o jeho hlbšom ekonomickom rozbore, a to vďaka maticovej algebre. Prišiel som na myšlienku a publikoval aj v Ženeve, že ak pripustíme, že matica A = Ad + Ai  (d= domáca výroba, i = import),  a následne aj to, že aj vektor  y je súčtom dvoch vektorov, potom riešenie pre vektor x má takúto nepopierateľnú matematickú podobu x = (I – Ad)-1(y – yi). Ale ako ho získať, za akých predpokladov. Podarilo sa mi to vyriešiť, teda matematicky dokázať. Je to tá úroveň domácej výroby jednotlivých odvetví, ktorá je konzistentná s projektovanou finálnou spotrebou. Potrebujeme ešte určiť implikovaný dovoz reprodukčného materiálu (výrobnej spotreby) štrukturovaný podľa druhov dovozu, ktorý spolu s prognózovaným dovozom pre finálnu spotrebu určí celkový potrebný dovoz. Asi náročnejšie vyjadrenie, ale nech to Vaši novinári akceptujú. Novinárov, ktorí sa hlbšie zaujímajú o túto vážnu ekonomickú problematiku odporúčam na Ekonomický časopis z roku 1970. Môj model dovoľuje do hĺbky skúmať substitúciu dovozu (mimoriadne dôležitá vec pre ekonomiku) a to systematickým spôsobom. Uvažovali o týchto problémoch Vaši novinári? O týchto problémoch neuvažovali „revolucionári“ (svojou kvalifikáciou neboli na to pripravení) p. Havel, Gál, Budaj, či Kňažko. Ich to ani nemohlo napadnúť. Ba dovolím si povedať, že ani p. V. Klaus. Bol som na nejakých seminároch, ktoré v čase socializmu organizovali na VSS/OSN (hoc načierno, mal som „prajníkov“) za účasti p. Klausa. Tam sa riešili problémy, ktoré ja volám bolo by, by bolo. Syndróm, teda súbor príznakov charakterizujúci chorobný stav, v tomto prípade chorobný stav ekonomickej vedy. Rozhodovanie o ekonomike však žiada hlboký vhľad do jej  útrob. Do ekonomického motora. Aj ho nakresliť.

Vážená pani šúfredaktorka,

zaujíma našich politikov spomenutá substitúcia v zahraničnom obchode v hĺbke, ktorú som naznačil, hlavne v spojistosti s automobilovým priemyslom? A zaujíma EÚ problematika zahraničného obchodu a riešenie ťaživých ekonomických problémov, ktoré vyplývajú zo spomenutých I/O tabuliek, keď sú zahltení riešením migrácie? A pričinili sa Vaši novinári o riešenie problémov ekonomiky Slovenska tak ako podpísaní autori vyhlásenia NEF? Prečo nazvali hlboké myšlienky vyhlásenia za konšpiračné bez dôkladného pochopenia obsahu jednotlivých myšlienok. Opäť povrchnosť. A, žiaľ, chce zvíťaziť.

Reklama

S pozdravom Prof. Ing. Mgr. Jaroslav Husár, CSc.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali