OTS: PKS: Slovenskí potravinári svojimi výrobkami vedia konkurovať

OTS: PKS: Slovenskí potravinári svojimi výrobkami vedia konkurovať

Turčianske Teplice 18. decembra (TASR-OTS) – Zhodnotenie hospodárenia Potravinárskej komory Slovenska (PKS) a schválenie rozpočtu na nadchádzajúci rok bolo témou valného zhromaždenia, ktoré sa uskutočnilo 12. decembra v Turčianskych Tepliciach. Delegáti diskutovali aj o najdôležitejších udalostiach roka 2013.

Prezident PKS Daniel Poturnay vo svojom príhovore zhodnotil najdôležitejšie udalosti uplynulého roka z pohľadu potravinárov a predstavil najdôležitejšie aktivity PKS v nadchádzajúcom roku 2014.

"Rok 2013 bol pre potravinárov pokračovaním uťahovania si opaskov. Rokovania o Viacročnom finančnom rámci na roky 2014 až 2020 nepriniesli slovenským poľnohospodárom a potravinárom dobré perspektívy. Aj v nadchádzajúcom období sa totiž nedotiahneme vo výške financovania agropotravinárskeho sektora na konkurencieschopnejšie členské štáty," hovoril Daniel Poturnay, prezident PKS. PKS plne podporuje zrovnoprávnenie slovenských farmárov a odstránenie diskriminácie európskych dotácií. "Nerovný prístup bude mať negatívny dopad na agropotravinársky sektor na Slovensku," uviedol Poturnay.

Reklama

PKS žiada zmeny v dotačnej politike od Bruselu. Riešenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR presunom 18,276 % fondových prostriedkov EÚ do I. piliera na zvýšenie priamych platieb nie je pre slovenský agropotravinársky sektor systémovým riešením. Z dôvodu pretrvávajúceho neefektívneho využívania prostriedkov fondov EÚ, Valné zhromaždenie PKS schválilo zásady ich použitia.

Reklama

"Delegáti jednohlasne podporili návrh troch zásad použitia prostriedkov fondov EÚ, ktorými sú prednostne podporovať existujúce potravinárske spoločnosti v súčasnosti efektívne pôsobiace na trhu, ich modernizáciu pred podporou nových subjektov a nových kapacít, ďalej zásadne zjednodušiť kritériá pre uchádzačov čerpania prostriedkov z fondov EÚ a nakoniec zásadne zjednodušiť postup pri uchádzaní sa o čerpanie prostriedkov z fondov EÚ," informoval Daniel Poturnay, prezident PKS.

Rokovania valného zhromaždenia sa zúčastnili aj štátna tajomníčka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Magdaléna Lacko Bartošová, generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zuzana Nouzovská, ako aj ďalší hostia z Únie potravinárov Slovenska, Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR a Agrárnej komory Slovenska.

Reklama

V rámci diskusie najviac rezonovali témy reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), postavenia slovenského potravinárskeho priemyslu na Slovensku a v EÚ, dodávateľsko-odberateľské vzťahy, podielu slovenských potravín na pultoch, vplyvu privátnych značiek na potravinársky priemysel, kvality potravín, kvality verejného stravovania, téma úradnej kontroly potravín, ako aj liberalizácie obchodu USA a EÚ.

Delegáti zdôraznili, že pre budúcnosť slovenských poľnohospodárov a potravinárov je veľmi dôležité nebáť sa prezentovať svoje názory a svoje oprávnené požiadavky. PKS interpretuje v tomto duchu svoje stanovisko k návrhom liberalizácie obchodu USA a EÚ. "PKS očakáva, že pri rokovaniach o liberalizácii obchodu USA a EÚ budú prezentované výhody pre agropotravinársky sektor nielen v rámci celej Európskej únie, ale tiež pre Slovensko. Potravinári rovnako očakávajú predstavenie návrhu riešenia priblíženia legislatívy USA a EÚ, bez ktorého si nevieme predstaviť, že by pozitíva prevážili negatíva. Príkladom je fakt, že kým v USA prevažujú veľké farmy, tak v EÚ naopak malé farmy. Ďalším príkladom môže byť odlišný prístup v USA a EU ku geneticky modifikovaným organizmom alebo k hormónom v mäse. Slovensko by malo pri rokovaniach presadzovať podmienky výhodné pre obidve strany," uviedol prezident PKS Poturnay.

PKS žiada predstaviteľov vlády SR, aby citlivo prehodnocovali prijímané opatrenia a stanoviská, a to aj vo vzťahu k EÚ, aby ich dopady nemali za následok pokračovanie poklesu konkurencieschopnosti a úpadku agropotravinárskeho sektora na Slovensku.

Reklama

Slovenskí potravinári svojimi výrobkami vedia na pultoch konkurovať. V novom roku 2014 bude preto pre PKS a potravinárov najdôležitejšou aktivitou začať v praxi úspešne realizovať dobrovoľný záväzok na podporu ekonomiky Slovenska, ktorý podpísali predstavitelia ZOCR SR a PKS v pondelok 9.12.2013.

"Som veľmi rád, že po takmer ročných rokovaniach obchodníci a potravinári dosiahli dohodu a mohli sme tak verejne deklarovať vôľu vyvinúť maximálne úsilie postupne zvyšovať na pultoch ponuku potravín vyrobených na Slovensku. Zodpovedným prístupom obidvoch strán tak slovenské potraviny môžu dostať šancu na obrodu," vyjadril sa prezident PKS Poturnay.

"Z pohľadu komunikácie a spolupráce s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka je dôležité, že v našej organizácii má ministerstvo záruku dôstojného a nezávislého reprezentanta záujmov potravinárov. Tu prítomných predstaviteľov štátnej správy chcem ubezpečiť, že naša komora má na spoluprácu a dialóg dostatočný potenciál odborníkov v každej oblasti problematiky potravinárstva a na spoluprácu sme aj vždy pripravení," na záver uviedol Poturnay.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali