OTS: Odchod Grécka z eurozóny by mohol spôsobiť globálnu ekonomickú krízu

OTS: Odchod Grécka z eurozóny by mohol spôsobiť globálnu ekonomickú krízu

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby (OTS) a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

x x x

Reklama

Bertelsmannova nadácia varuje pred rozsiahlym domino efektom

Reklama

GUTERSLOH, Germany and BRUSSELS – (TASR/OTS) –

Vystúpenie Grécka z eurozóny sa spája s rizikom reťazovej reakcie v celej Európe a možno dokonca aj na medzinárodnej úrovni, pričom môže spôsobiť celosvetovú ekonomickú krízu. Postihnutými krajinami by neboli iba štáty z južnej Európy alebo členovia EÚ, ale aj USA, Čína a ostatné rozvíjajúce sa krajiny. K tomuto záveru dospela ekonomická analýza uskutočnená spoločnosťou Prognos AG v mene nemeckej Bertelsmannovej nadácie, ktorá opisuje finančné dôsledky a po prvý raz aj možné negatívne dopady na rast v Nemecku i v ďalších 42 priemyselne najvyspelejších a rozvíjajúcich sa krajinách do roku 2020 ihneď po vystúpení Grécka alebo iných krízou postihnutých štátov z eurozóny. Autori analýzy vyjadrujú vo výpočtoch vážne obavy.

V prípade Grécka by vystúpenie znamenalo platobnú neschopnosť, masívnu devalváciu novej gréckej meny, nezamestnanosť, pokles dopytu a mnoho ďalších problémov, ktorých dôsledky by rýchlo pocítili priami obchodní partneri Grécka. Len v štátoch na juhu Európy by výsledné straty do konca roku 2020 dosiahli až 164 miliárd eur alebo 14 300 eur na osobu. 42 najvyspelejších ekonomík sveta by sa muselo vyrovnať s celkovou stratou vo výške 674 miliárd eur.

Reklama

Keďže nie je možné eliminovať potenciálne masívne následky, ktoré by vystúpenie Grécka z eurozóny spôsobilo v ďalších krajinách na juhu Európy postihnutých krízou, tieto možnosti boli tiež zohľadnené vo výpočtoch. Napríklad dodatočný odchod Portugalska z eurozóny by do roku 2020 spôsobil Nemecku stratu vo výške 225 miliárd eur a k tomu by ešte muselo odpísať pohľadávky v hodnote 99 miliárd eur. Globálna strata by sa vyšplhala na 2,4 bilióna eur, pričom USA by niesli stratu 365 a Čína 275 miliárd eur. V tom prípade by strata príjmu na obyvateľa v Nemecku počas ôsmich rokov dosiahla 2 790 eur.

"Musíme zabezpečiť, aby súčasná situácia nevyvolala ďalšiu reakciu," varuje Aart De Geus, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Bertelsmannovej nadácie. Nestabilita trhu v dôsledku odchodu Grécka alebo Portugalska by drasticky zvýšila riziko pre už aj tak veľmi zadlžené ekonomiky Španielska a Talianska s tým, že ďalšie narušenie eurozóny by bolo neodvratné. Európska skupina pre solidaritu by podľa De Geusa virtuálne túto situáciu vôbec nezvládla, aj keď dôsledky svojho odchodu by znášali tieto odchádzajúce krajiny.

Reklama

Situácia by sa mohla ešte zdramatizovať, keby sa zohľadnil aj odchod Španielska. Ak by aj Španielsko vystúpilo z eurozóny strata v Nemecku do roku 2020 by sa vyšplhala na 850 miliárd eur a Nemecko by sa muselo vzdať pohľadávok v hodnote 266 miliárd eur. V USA by boli vystavení strate v rozsahu 1,2 bilióna eur a v 42 analyzovaných krajinách by sa strata pohybovala na úrovni 7,9 bilióna eur. Aj celková strata na obyvateľa by v takom prípade stúpla. Výsledná strata na obyvateľa za osem rokov by do roku 2020 vzrástla v Nemecku na 10 500 eur, v USA na 3 700 eur, vo Francúzsku na 18 200 eur a v Španielsku na 16 000 eur.

Táto situácia by sa úplne vymkla spod kontroly, keby sa európska kríza dostala do bodu, kedy by z eurozóny muselo odísť aj Taliansko: Nemecko by prišlo o 1,7 bilióna eur a pohľadávky v hodnote 455 miliárd eur. Ekonomické straty v Nemecku s viac než 21 000 eurami na obyvateľa by v niektorých prípadoch boli dokonca vyššie než v odchádzajúcom Grécku s viac než 15 000 eurami, Portugalsku a Taliansku s takmer 17 000 eurami a Španielsku s 20 500 eurami. Výsledkom by bola rastúca nezamestnanosť obyvateľstva: len počet nezamestnaných v Nemecku by do roku 2015 vzrástol o viac než milión.

Tento scenár by nakoniec viedol k dramatickej medzinárodnej recesii a globálnej ekonomickej kríze. Do roku 2020 by podľa analýzy dosiahli straty v sledovaných krajinách spolu 17,2 bilióna eur. Najväčšiu stratu by v tejto fáze konkrétne utrpelo Francúzsko (2,9 bilióna eur), USA (2,8 bilióna eur), Čína (1,9 bilióna eur) a Nemecko s približne 1,7 biliónom eur.

Vo svojom celkovom hodnotení dospeli autori k tomuto záveru: zo začiatku ojedinelé odstúpenie Grécka a jeho platobná neschopnosť by sa mohlo z ekonomického hľadiska zdať ako zvládnuteľné, ale v jeho dôsledku by globálna ekonomika mohla upadnúť do hlbokej recesie, keďže je veľmi ťažké vypočítať celkový dopad a táto recesia by sa nezastavila v ekonomikách mimo Európy.  

Okrem čisto ekonomických dôsledkov je potrebné zohľadniť aj sociálne napätie a politickú nestabilitu – primárne v krajinách, ktoré by z Európskej únie vystúpili, no i v iných štátoch. Nebezpečenstvo vypuknutia požiaru so všetkými ekonomickými a politickými dôsledkami, ako aj následný sociálny dopad platobnej neschopnosti Grécka a odstúpenie od eura predstavujú hrozbu, ktorej by medzinárodné spoločenstvo štátov malo za každú cenu zabrániť – dokonca aj mimo Európy.

O štúdii: Výpočty sú založené na ekonometrickom modeli VIEW spoločnosti Prognos AG, prostredníctvom ktorého je možné reprodukovať národné ekonomiky 42 priemyselných a rozvíjajúcich sa krajín na základe empirických údajov pochádzajúcich z dlhodobého a podrobného pozorovania. Na porovnanie boli použité jednotné prognózy alebo odhady na výpočet nákladov spojených s odchodom štyroch krajín. Preto bol pre všetky krajiny vypočítaný priemerný dlh vo výške 60 % pre súkromných ako aj verejných dlžníkov a 50 % devalvácia novo predstavených mien v odchádzajúcich krajinách v porovnaní s eurom.

Ďalšie informácie nájdete na stránke: http://www.bertelsmann-stiftung.de

Ďalšie informácie: http://www.bertelsmann-stiftung.de/cps/rde/xchg/SID-820AB F20-F6D742A4/bst_engl/hs.xsl/index.html

Reklama

V prípade otázok, prosíme, kontaktujte:    

Dr. Thieß Petersen    

Tel. +49(0)52-41-81-81218

E-Mail:thiess.petersen@bertelsmann-stiftung.de

Reklama

Dr. Ulrich Schoof 

Tel. +49(0)52-41-81-81384

E-Mail:ulrich.schoof@bertelsmann-stiftung.de

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:43

Stavba diaľničného úseku pri Ružomberku v súčasnosti postupuje veľmi rýchlo. Všetky náročné úseky a problémy sú vyriešené. Zhodnotil to minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Vo finálnom štádiu výstavby je podľa ministra aj tunel Čebrať. Ráž opätovne potvrdil, že obchvat plánujú odovzdať do užívania motoristom v roku 2025.

12:42

Vojna na Ukrajine, ale aj efekty uťahovania menových podmienok na viacerých významných exportných trhoch slovenských priemyselníkov by mali stále nahlodávať kondíciu viacerých odvetví slovenského priemyslu.

Výhľad priemyslu SR na nadchádzajúce mesiace teda naďalej nie je optimistický. Uviedol to analytik UniCredit Bank Czech Ľubomír Koršňák v komentári k údajom o marcovej priemyselnej produkcii, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

ŠÚ SR v piatok informoval, že priemyselná produkcia SR v marci 2024 medziročne poklesla o 6,9 %.

12:41

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

12:37

Financovaniu železničnej infraštruktúry by mohlo pomôcť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky. Navrhuje to Asociácia železničných dopravcov (AROS), podľa ktorej je súčasný stav financovania do budúcna neudržateľný a neumožňuje zabezpečiť dlhodobé plánovanie a udržateľný rozvoj železničnej infraštruktúry.

Výkonný riaditeľ AROS Patrik Benka dodal, že riešením by mohlo byť zriadenie fondu na financovanie dopravnej infraštruktúry.

12:34

Čína je rozhodne proti zneužívaniu nástrojov na kontrolu exportu, ako sú nové reštrikcie USA proti čínskym firmám. Uviedol to v piatok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí po tom, čo USA pridali 37 čínskych firiem na tzv. čiernu listinu pre obavy o národnú bezpečnosť. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Zaradenie čínskych spoločností na čiernu listinu bráni americkým firmám uzatvárať s nimi kontrakty a dodávať im komponenty bez špeciálnej licencie, ktorú je ťažké získať.

12:33

Ratingová agentúra Fitch vo štvrtok (9. 5.) varovala, že potenciálne druhé funkčné obdobie Donalda Trumpa vo funkcii prezidenta USA by mohlo viesť k zníženiu domácej aj celosvetovej produkcie a utlmenému ekonomickému rastu.

Trump avizuje možné zvýšenie ciel pre dovoz z Číny až o 60 % a plošné clo vo výške 10 % na všetok dovoz do USA, uviedla Fitch vo svojej správe.

12:30

Poľský premiér Donald Tusk ohlásil v piatok zmeny vo svojom vládnom kabinete. Výmena sa týka štyroch ministrov, a to vrátane šéfov rezortu vnútra či kultúry, ktorí kandidujú v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Informovali agentúry AP a PAP.

Reorganizácia je vnímaná aj ako príležitosť na prílev novej energie do Tuskovej vlády, ktorá sa svojho mandátu ujala v decembri a následne pristúpila k zásadným reformám v mnohých oblastiach vrátane justície a médií, približuje AP.

12:13

Kostarika sa nedávno pridala k latinskoamerickým krajinám, ktoré pre veľké sucho zavádzajú prídely energií s platnosťou od pondelka na neurčito. Kostarické úrady vo štvrtok ohlásili, že obmedzia prístup k elektrickej energii, ktorú krajina získava najmä z hydroelektrární. Informovala agentúra AFP.

12:11

Najmenej 61 ľudí prišlo v Thajsku od začiatku roka o život v dôsledku horúčav. Oznámilo to v piatok tamojšie ministerstvo zdravotníctva, informuje agentúra AFP.

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

09:49

 


 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali