OSN už berie automaticky, že Európa má byť úložiskom “populačných prebytkov” z Afriky?

OSN už berie automaticky, že Európa má byť úložiskom “populačných prebytkov” z Afriky?

Ženeva 27. mája 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Giannis Papanikos)

 

Úrad OSN pre utečencov (UNHCR) sa obrátil na Európsku úniu, aby riešila situáciu v Líbyi. Prečo sa neobrátil na Spojené štáty, Saudskú Arábiu alebo kohokoľvek iného? Prečo by mala úplne samozrejme brať ďalšie státisíce migrantov už iba Európa?

Ilustračné foto

Vysoký predstaviteľ UNHCR vyzval s naliehavosťou Európsku úniu, aby pomohla zlepšiť situáciu v líbyjských väzenských táboroch a zároveň zabránila návratu migrantov do týchto táborov. „Ľudia zachránení líbyjskou pobrežnou strážou v Stredozemnom mori by sa v žiadnom prípade nemali vracať do väzenských táborov v Líbyi,“ uviedol šéf UNHCR v Nemecku, Dominik Bartsch, pre Welt am Sonntag.

Reklama

Bartsch ďalej upozornil, že krízu ďalej zhoršuje prebiehajúci konflikt a vyzval európske vlády, aby prestali kriminalizovať súkromné subjekty (nazvať ich záchranármi, či skôr pašerákmi?), ktoré odchytávajú člny s migrantmi v Stredozemnom mori a vyhlásil, že právne a logistické obmedzenia pre toto konanie sa musia zrušiť.

Prečo sa však predstaviteľ OSN obrátil opäť len na Európsku úniu, ktorá nesie už niekoľko rokov neúnosné bremeno migrácie z tretích krajín? Prečo sa neobrátil na iné africké krajiny, kde nie je žiadny konflikt, na bohaté blízkovýchodné krajiny, na bohaté krajiny juhovýchodnej Ázie, USA, Kanadu, Japonsko, Rusko, Juhoafrickú republiku, Austráliu, Nový Zéland? Ak sa zástupca celosvetovej organizácie OSN obracia len na EÚ s problémom, ktorý sa EÚ netýka o nič viac ako ktorejkoľvek inej krajiny sveta, potom je namieste otázka: komu a prečo záleží na tom, aby práve Európa bola miestom na umiestňovanie afrických migrantov?

Reklama

Západnú časť európskeho svetadielu v uplynulých rokoch migrácia výrazne zmenila. Vzácne historické regióny, v ktorých vznikala moderná svetová civilizácia, strácajú svoju pôvodnú podobu, mení sa kultúra, sociálne systémy, ekonomika i demografia týchto krajín, kde prišelci na mnohých miestach začínajú potláčať pôvodnú populáciu, vznikajú getá – a to je stále ešte viac-menej reč o imigrantoch zo starších migračných vĺn, pretože veľká časť tých nových nemá ešte ani len stabilné miesto pobytu. Prišelci veľmi často nie sú kompatibilní s trhom práce, ba ani s európskymi normami spolunažívania a správania sa. Západná Európa stráca svoj pôvodný charakter, tento proces je masový a celkom zjavný. Napriek tomu je vidieť, že určité vplyvné kruhy, úradníkov OSN (autorov Globálneho kompaktu o migrácii) nevynímajúc, sa stále snažia o ešte väčšie zaplavenie Európy migrantmi z Afriky. A robia to až drzo otvorene, lebo vidia, že sa nikto už nad tým nezamýšľa.

Predstavme si napríklad, že by sa zúbožení Haiťania, obyvatelia jednej z najchudobnejších krajín sveta, púšťali na člnkoch smerom k pobrežiu Spojených štátov amerických a hneď po pár kilometroch od pobrežia by ich odchytávali lode a odvážali do USA. Myslíte si, že je to realistická predstava? Pri pomyslení na múr, ktorý USA stavajú proti prívalu utečencov, je asi každému jasné, že tam by sa niečo podobné nemohlo stať. Podobne ani v Austrálii, ktorá od svojho pobrežia loďky s votrelcami doslova odháňa. Migrantov neprijímajú ani bohaté krajiny Perzského zálivu, ktoré sú im pritom kultúrou a náboženstvom oveľa bližšie ako Európa. Zato v prípade Európskej únie je tak akosi samozrejmé, že v Únii sa nejaký ten milión ľudí stratí. Dokedy ešte budú Európania tolerovať tento šialený postoj?

Slovenskí zástancovia migrácie často argumentujú dvomi argumentmi, ktoré pritom naozaj ťažko nazvať inak ako, s prepáčením, debilnými. Prvý z nich: prečo vôbec stále riešime migrantov, keď tu na Slovensku predsa takmer žiadnych nemáme. Nuž, ani hasičov nevoláme až po požiari… A druhý nadväzuje na ten prvý: prečo by nás malo zaujímať, aký problém majú na západe, veď nás sa to netýka. To je úvaha padajúceho zo siedmeho poschodia, ktorý si hovorí, že veď to vôbec nie je také zlé, ako sa hovorí, veď už som na druhom poschodí a stále je to úplná pohoda.

Je úplný nezmysel tváriť sa, že prijímaním ľudí z regiónov, ktoré zažívajú populačnú explóziu bez toho, aby mali zdroje na jej vykrytie, by mohla Európa tieto regióny zachrániť. Pre Európsky sociálny systém je problém už milión ďalších poberateľov dávok – a milión nových duší, to je číslo, ktoré sa v súčasnosti v Afrike narodí za desať dní. Toto vysoký predstaviteľ OSN pre utečencov nevie? Druhá, a oveľa horšia možnosť je, že to vie…

Ivan Lehotský

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali