Oscarová herečka vracia úder “cancel culture” a dvíha varovný prst

Oscarová herečka vracia úder “cancel culture” a dvíha varovný prst

Bratislava 14. februára 2023 (HSP/Daily Mail/Foto: SITA/AP/Invision-Joel C Ryan)

 

Herečka Cate Blanchettová sa ohradila proti kultúre zrušenia tzv. “cancel culture” a poznamenala, že spoločnosť bude „odsúdená na opakovanie” našich chýb, ak sa história bude pretvárať, informuje o tom denník Daily Mail

Na snímke austrálska herečka a producentka Cate Blanchettová

Austrálska 53-ročná herečka povedala, že podľa nej je dôležité mať zdravú kritiku” historických umeleckých diel a pokračovať v ich štúdiu napriek činom umelcov, ktoré sa dnešnej spoločností, hlavne liberálnym aktivistom, nepozdávajú.

Reklama

Ako príklad použila Pabla Picassa, ktorý si podľa nej “len vie predstaviť”, čo sa vtedy dialo, ale pochválila ho za vytvorenie Guerniky, ktorú považuje za „jedno z najväčších umeleckých diel vôbec”.

Pre Radio Times povedala: „Pozrite sa na Picassa. Môžete si len predstaviť, čo sa dialo v jeho ateliéri, mimo neho a okolo neho. „Ale pozriete sa na Guernicu a poviete si, že je to jedno z najväčších umeleckých diel vôbec? Áno, to je fakt. Myslím si, že je dôležité mať zdravú kritiku.

Reklama

Blanchettová, ktorej nový film Tar bol kritizovaný preto, že je „protiženský“, tiež tvrdila, že spoločnosť bude „odsúdená’ na opakovanie chýb, ak budeme históriu pretvárať.“

Povedala: „Ak nebudete čítať staršie knihy, ktoré sú mierne urážlivé kvôli tomu, čo hovoria v historickom kontexte, potom sa nikdy nebudete pasovať s myslením tej doby a sme odsúdení na opakovanie týchto vecí. Blanchettová ďalej uviedla, že jej nový film Tar využíva kultúru zrušenia ako dejový prostriedok na riešenie „existenciálnych” otázok.

V rozhovor sa herečka venovala aj dvojitým štandardom, s ktorými sa stretávajú ženy v mocenských pozíciách. Povedala: „Keď ako žena nevyužívate svoju moc tak, ako to vidíme u mužov. Ľudia si myslia, že neviete, čo robíte, že neviete, čo si myslíte.

Jej najnovší film s názvom Tar sa dostal pod paľbu kritiky napriek tomu, že za úlohu v dráme získala Zlatý glóbus a Cenu kritikov. Vo filme hrá Lýdiu Tár, ktorá sa vypracuje na historicky prvú ženskú dirigentku nemeckého orchestra, než sa ukáže, že je narcistická tyranka.

Problémovú vysokopostavenú komparzistku delí len niekoľko dní od nahrávania symfónie, ktorá pozdvihne jej kariéru, keď sa jej svet začne rúcať.

Reklama

Zatiaľ čo mnohí odsúdili tento kritikmi oceňovaný film ako „pritoženský“ Blanchettová sa postavila na jeho obranu v rozhovore pre BBC Radio 4.
Film, ktorý režíroval Todd Field, označila za „veľmi provokatívny” a povedala, že je to „sprostredkovanie moci a moc je bezpohlavná”.

Na čele reakcií na film Tár stála skutočná dirigentka Marin Alsopová, ktorá povedala, že ju zobrazenie hlavnej hrdinky urazilo. Šesťdesiatšesťročná Marin, ktorá patrí k najlepším dirigentkám na svete, pre The Australian povedala: „Mať možnosť zobraziť ženu v takejto úlohe a urobiť z nej násilníčku, to je pre mňa srdcervúce.“

Napriek ohlasom bola Blanchettová za svoju úlohu vysoko ocenená a je favoritkou na zisk svojho druhého Oscara za najlepší ženský herecký výkon. Prvého Oscara za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe získala v roku 2004 za film Martina Scorseseho Letec.

Herečka už za stvárnenie zneuctenej skladateľky získala cenu za najlepší ženský herecký výkon na udeľovaní Critics’ Choice Awards 2023.

V tejto kategórii porazila Michelle Williams, Violu Davis, Danielle Deadwyler, Margot Robbie či Michelle Yeoh. „Je to veľmi svojvoľné, keď si uvedomíme, koľko mimoriadnych výkonov podali ženy,” povedala pri preberaní ceny.

Reklama

„Nemôžem uveriť, že som tu hore. Je to smiešne… Bola by som rada, keby sme jednoducho zmenili celú túto zasranú štruktúru. Čo je to za patriarchálnu pyramídu, kde niekto stojí tu hore.

Pokračovala: „Poviem vám, každá jedna žena s televíznym programom, filmom, reklamou, reklamou na tampóny, čímkoľvek, všetky tam vonku robíte úžasnú prácu, ktorá ma neustále inšpiruje. Takže vám ďakujem. Podelím sa o to s vami všetkými.”

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali