Orbánovo Maďarsko – priateľ či nebezpečný sused?

Orbánovo Maďarsko – priateľ či nebezpečný sused?

Bratislava 25. novembra 2022 (HSP/Foto:Facebook)

 

Časy napätých slovensko – maďarských vzťahov, keď chcel niekdajší predseda SNS Ján Slota nasadnúť do tankov a obsadiť Budapešť sú už dávno preč a spomienka  na to obdobie na tvárach Slovákov vyvolá skôr rozpačitý úsmev. Faktom však ostáva, že v čase keď sa Slota zastrájal tankovým útokom (1999), bola dôveryhodnosť slovenskej armády na historickom maxime(80%). Slovenská armáda disponovala vysokým počtom tankov, lietadiel (aktuálne funkčné MiG-29 sú uzemnené – Slovensko nedisponuje vlastným bojovým letectvom),vrtuľníkov, či delostrelectva a taktiež bola vlastníkom unikátneho protiraketového systému S-300 ako jediná krajina z okolitých stredoeurópskych krajín (Slovensko ho už nevlastní – darovaný Ukrajine)

maďarský premiér Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

O tom, že vznik vojnového konfliktu medzi dvoma krajinami NATO nemusí byť len obyčajnou teóriou nás presviedčajú aj dlhodobé incidenty medzi Tureckom a Gréckom a  pri vojnovej rétorike z oboch strán kvôli sporu o teritoriálne vody o náleziská ropy a plynu, bolo vojne (nateraz) zabránené doslova v poslednej chvíli.

Reklama

Slovenská armáda v rokoch 1998-1999 v počte živej sily 46 000 vojakov mala k dispozícii 487 tankov (T-55, T-72), 683 bojových vozidiel (BVP-1, BVP-2, OT- 90), delostrelectvo – 382 kusov (húfnice- 251 SH, D 30, Dana, Zuzana) bojové letectvo v počte 113 lietadiel (MiG -21, MiG-29, Su- 22, Su- 25), 19 bojových vrtuľníkov (Mi-24).

Tu treba dodať, že hlavne v prvých rokoch slovenskej samostatnosti sa Slovensko naozaj obávalo možného nárokovania si južnej časti slovenského územia Maďarskom a na svojho suseda sa pozeralo s nedôverou aj na základe viacerých historických udalostí a krívd, ktoré sa udiali počas spolužitia Slovákov a Maďarov v Uhorsku a pokračovali aj ďalej do budúcnosti.

Reklama

V roku 1917 obyvatelia obce Čerňová (dnešná časť Ružomberka) požadovali, aby miestny kostol posvätil slovenský kňaz a tamojší rodák Andrej Hlinka. Maďarské úrady s tým nesúhlasili a na miesto zhromaždenia vyslali maďarských žandárov. Po potýčke nastala streľba do davu s bilanciou 15 mŕtvych a desiatkami zranených. Preživších Slovákov neskôr vyšetrovali a 40 z nich odsúdili súhrnne na 37 rokov žalára a rôzne peňažné pokuty vrátane zhabanie majetku. Najmladšia odsúdená mala iba 16 rokov.

V roku 1938 (počas existencie prvej ČSR) Budapešť začala požadovať opätovné pripojenie Slovenska k Maďarsku a po Viedenskej arbitráži sa Slovensko muselo vzdať  vyše 20 percent svojho územia, ako aj obdobnej časti územia Podkarpatskej Rusi. Slovensko spolu s územím prišlo aj o 290 107 Slovákov.

V roku 1939 sa odohral incident pod názvom „malá vojna”, keď Maďarsko prekvapivým útokom za jeden deň obsadilo 12 kilometrov slovenského územia , keďže sa snažilo o ďalšiu korekciu hraníc. Po ofenzíve slovenskej armády a následných bojoch maďarská armáda zbombardovala letisko v Spišskej novej vsi a spôsobila smrť niekoľkým vojakom i civilistom Nakoniec bolo Slovensko prinútené nemeckou stranou podpísať protokol o novej hraničnej čiare, na základe ktorého Slovensko Maďarsku odstúpilo 1 670 km2 svojho územia s približne 40 000 obyvateľmi slovenskej národnosti.

Po vzniku Slovenskej republiky v roku 1993, konflikty s Maďarskom naďalej pokračovali. Za najrozsiahlejší spor od druhej svetovej vojny možno považovať spor o vodné dielo Gabčíkovo – Nagymaros, keď maďarská strana jednostranne odstúpila od zmluvy z roku 1977 – medzištátnej dohody o gigantickej investícii pod názvom Vodné dielo Gabčíkovo – Nagymaros. 62 percent z celkovej výstavby malo prebehnúť v Československu, 38 percent v Maďarsku, s 50- a 50-percentným vlastníckym podielom. Oficiálne stanoviská deklarovali tri hlavné ciele: výroba energie, splavnosť a ochrana pred povodňami. Práce na vodnom diele zo slovenskej strany aj napriek odstúpeniu Maďarov pokračovali a preto sa Maďarsko obrátilo so žiadosťou na Medzinárodný súdny dvor v Haagu. Len vďaka odvážnemu kroku vtedajšieho slovenského premiéra Vladimíra Mečiara naďalej pokračovať vo výstavbe vodného diela sa ho nakoniec podarilo dokončiť a uviesť do prevádzky (Súdny dvor v Haagu v roku 1997 rozhodol v prospech Slovenska).

Turbulentné obdobie slovensko – maďarských sporov vyústilo v postupné normalizovanie vzťahov a nahradilo ho obdobím priateľskej spolupráce, ktoré občas naruší ojedinelé zaiskrenie. Posledným prípadom nešváru medzi našimi krajinami sa stal futbalový šál, ktorý si maďarský premiér zobral na nedeľňajší futbalový zápas Maďarska proti Grécku v Budapešti. Na šále bola vyobrazená mapa Veľkého Maďarska spolu so Slovenskom i ostatnými uhorskými štátmi. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí na to reagovalo rozhorčenými vyhláseniami novopečeného štátneho tajomníka Andreja Stančíka a ministra Káčera na sociálnej sieti, ktorý to nazval doslova: „hnusom a humusom”. Rovnako expresne a s pobúrením zareagovali aj ostatné štáty a Ukrajina si dala predvolať maďarského veľvyslanca.

Reklama

Reakcie na Orbánov šál sú určite oprávnené a mohli byť aj tvrdšie. Avšak sú tu určité pochybnosti  o účelovosti tejto kritiky. „Nekompromisné” rečí o slovenskej zvrchovanosti sú síce žiadúce avšak v prvom rade by si mala súčasná vládna garnitúra pozametať pred vlastným prahom. Zvrchovanosť a štátnosť ako taká sa buduje aj z vnútra štátu a o podpore národného cítenia, či úcte ku štátnym symbolom by sa dalo polemizovať, keďže práve na 1. januára 2022 (deň vzniku Slovenskej republiky) chýbala na stožiari pred slovenským parlamentom slovenská štátna vlajka.

„Ak pred Národnou radou SR, ako najvyšším zákonodarným orgánom krajiny, v štátny sviatok vzniku Slovenskej republiky skutočne nevisela štátna vlajka SR, ako jeden zo štátnych symbolov SR, je to podľa mňa veľký protokolárny prešľap, ktorý si osobne neviem vysvetliť,” uviedla odborníčka na diplomatický protokol a etiketu Katarína Strýčková.

Aj napriek tomu, že sa Viktor Orbán snažil situáciu s problematickým šálom zľahčiť svojim neskorším statusom na fasebooku: „Futbal nie je politika. Neviďme niečo, čo neexistuje! Maďarský národný tím je tímom všetkých Maďarov, nech žijú kdekoľvek,” to, že by nemusel byť žiadnym revizionistickým jastrabom, ktorý by sa chcel z čista-jasna vrhnúť na cudzie územie dokázal v roku 1999 počas vojny v Juhoslávii, ktorú bombardovalo NATO bez mandátu OSN.

USA totiž od Orbána žiadalo aby zaútočil na Srbsko a to pozemnými silami zo severu tak, aby Srbi museli roztiahnuť svoje sily až do Vojvodiny. Neskôr sa k tlaku na Orbána pridali aj Briti no ten sa vzoprel ich požiadavkám (naproti tomu vtedajší premiér Dzurinda súhlasil s preletmi bombardérov NATO cez slovenský vzdušný priestor- zahynulo 2500 civilistov, z toho 89 detí). Túto informáciu o šokujúcej požiadavke USA voči Maďarsku zverejnil prednedávnom srbský prezident Vučič počas priameho prenosu v srbskej štátnej televízii pri prejave k národu.

To, že Orbán by rád spolupracoval s okolitými krajinami avšak pravdepodobne nemá s kým, vyjadril na Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT), keď dodal, že Maďarsko má národnú kresťanskú vládu, pričom dôležité je, aký kabinet vládne v potenciálnych partnerských krajinách, pretože to určuje možnosti spolupráce.

Reklama

„Pre maďarskú vládu, Maďarsko a Maďarov žijúcich za hranicami je vždy jednoduchšie, keď vlády založené na národných kresťanských základoch – podobné tej našej – sú vo väčšine: ak takéto vôbec ešte v Európe okrem nás existujú,” zdôraznil Orbán.

Súčasným jablkom sváru v rámci EÚ sa stala aj zahraničná politika Maďarska, ktorá vystúpila z radu a začala sledovať predovšetkým svoj vlastný národný záujem. Ku kritike Maďarska či už z oprávnených, alebo skôr neoprávnených dôvodov prispieva aj Orbánov negatívny postoj k protiruským sankciám a jeho neochota dodávať Ukrajine zbrane.  Maďarský premiér odmietol poslať  čo i len jedinú pušku, alebo náboj a zakázal tranzit akýchkoľvek zbraní vez maďarské územie, ktoré by mohli smerovať do zóny vojnového konfliktu.

“Kým budem premiérom, sankcie neohrozia bezpečnosť dodávok energií, maďarsko-ruské vzťahy a ani znižovanie režijných nákladov maďarských domácností,” zdôraznil Orbán.

Ako maďarský premiér vníma správanie sa susedných štátov v otázke vojny na Ukrajine vysvetlil na 31. letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad: “Poliaci sa cítia byť súčasťou rusko-ukrajinskej vojny, do ktorej sa však Maďarsko nechce zapojiť, lebo to nie je naša vojna. Česi a Slováci mali výmenu vlád, ktoré sa snažia získavať priazeň Bruselu. Je to rozhodnutie, ako keby ste chceli ustajniť kone v horiacej maštali.”

maďarský premiér Viktor Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Historické udalosti, ktoré sa odohrali medzi Slovákmi a Maďarmi pravdepodobne spôsobia, že slovensko-maďarské vzťahy občasne zaiskria aj v budúcnosti, keďže Maďarsko ešte stále vníma rozpad Uhorska a stratu územia ako zradu spôsobenú sprisahaním veľmocí (Trianon). Slováci zase celú záležitosť vnímajú ako svoje oslobodenie.

Slovensko ako malá krajina s mladou štátnosťou, často krát v minulosti ohrozovaná susedmi a ich revizionistickými chúťkami nemôže hrať v zahraničnej politike vabank. V situácii keď na Ukrajine prestanú rinčať zbrane, podpíšu sa mierové dohody a na prezidentský stolec zasadne opätovne Donald Trump, môže Slovensko schytať poriadny knokaut. Orbán ako výhradný podporovateľ Trumpovej politiky a zároveň priateľ Ruska môže prepojiť cestu opätovného zbližovania sa dvoch veľmocí, ktorá bude viesť priamo cez Budapešť. Naproti tomu, bude Slovensko v dôsledku svojej súčasnej zahraničnej jednostranne orientovanej politiky poriadne tratiť.

Kritika, ktorú utŕžilo Maďarsko za Orbánov futbalový šál ležérne prehodený okolo jeho krku s vyobrazením mapy Uhorska s hranicami spred roku 1918, by sa tak mohla v aktuálnej geopolitickej situácii v spojení s vojnou na Ukrajine  javiť v úplne inom svetle. A preto je priam nutné nastoliť dve rečnícke otázky.

Ako silno a odpudivo by pôsobil Orbánov futbalový šál na krajiny bývalého Uhorska v prípade ak by s nimi Orbán spoločne tiahol na Rusa? A všimli by si ho vôbec?

Mário Micenko

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali