Odsúdi EÚ ústup Francúzska od demokracie, keď sa Macron stáva úplným diktátorom? S tým nepočítajte

Odsúdi EÚ ústup Francúzska od demokracie, keď sa Macron stáva úplným diktátorom? S tým nepočítajte

Paríž 22. marca 2023 (HSP/rmx.news/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

Macron prežil hlasovanie o nedôvere, ale jeho dôchodková reforma môže znamenať začiatok konca, informuje portál REMIX News

France Macron Diplomacy
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron prekvapivo presadil svoj nepopulárny systém dôchodkovej reformy bez jediného hlasovania, bude mať tento krok dlhodobé dôsledky pre Francúzsko a celý jeho demokratický systém. Vyvoláva tiež otázku: Ako bude EÚ reagovať na tento autoritársky krok?

Reklama

Optika aj praktická realita Macronovho rozhodnutia zvýšiť vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov prostredníctvom dekrétu sú katastrofálne a predstavujú nielen stratu legitimity pre Macrona, ale pravdepodobne aj pre Brusel. Macron však vie, že EÚ neurobí žiadny krok, aby odsúdila jeho krajinu, uvalila naňho sankcie alebo upozornila na “demokratický deficit” vo Francúzsku napriek jeho otvorenému prejavu moci. Technokratické elity EÚ v skutočnosti v súkromí fandia dôchodkovej reforme, ktorú v minulosti presadili v mnohých južných krajinách výmenou za záchranné programy.

Je tiež pravda, že Macron má podľa ústavy technicky právomoc obísť parlament, ale v konečnom dôsledku to vyvoláva otázky, či sa Francúzsko vôbec môže nazývať demokraciou, najmä keď sa to týka programu, proti ktorému francúzska verejnosť vášnivo vystupuje.

Reklama

V skutočnosti je Macronov krok o to šokujúcejší, že sa okolo tejto otázky robia prieskumy verejnej mienky.

Proti dôchodkovej reforme sa vyslovilo 72 až 75 % krajiny. A nielen to, Francúzi si jednoznačne želajú viac, nie menej demokratických vstupov, pokiaľ ide o dôchodkovú reformu. 75 percent respondentov sa vyjadrilo, že chcú o tejto otázke referendum. Až 78 percent je proti tomu, aby Macron využil článok 49 ods. 3 ústavy na jednostranné presadenie dôchodkovej reformy.

Avšak podobne ako v prípade masovej imigrácie, ktorej má Francúzsko viac ako kedykoľvek predtým, Francúzi dostávajú presne to, čo nechcú, a to všetko vďaka “demokracii”.

Odozva verejnosti voči Macronovi je citeľná a po jeho diktátorskom dekréte boli v celej krajine zatknuté už stovky, ak nie tisíce ľudí. Odbory sľubujú zintenzívnenie protestov, na čerpacích staniciach už dochádzajú pohonné hmoty a Macron môže čoskoro čeliť zrejme najhoršej kríze svojej vlády vrátane novej vlny protestov “žltých viest”.

To nás privádza k Viktorovi Orbánovi. Jeho krajina, Maďarsko, v súčasnosti čelí miliardovým sankciám zo strany EÚ v oblasti právneho štátu za tzv. demokratické deficity a zaostávanie, napriek tomu je vo svojej krajine naďalej nesmierne populárny. Jeho podpora sa stále pohybuje nad 50 percentami, zatiaľ čo Macron sa drží na 26 percentách. Hranične psychotickí stranícki politici, ako napríklad nemecký poslanec za stranu Zelených Daniel Freund, ktorý prejavuje nezdravú posadnutosť Orbánom nonstop príspevkami o Maďarsku na Twitteri, o Macronovi ani nepípol, namiesto toho sa naďalej sústreďuje na Orbána, a to napriek “demokracii”.

Reklama

Je symbolom celého establišmentu EÚ.

Postoj EÚ voči Francúzsku sa nezmení, pretože nejde o morálku ani o demokraciu, ale o moc. Ide o trestanie nepriateľov a odmeňovanie priateľov. Macron je priateľom liberálneho establišmentu, ktorý riadi Brusel, a za týmito mocenskými špičkami stoja miliardy eur, mimovládne organizácie a mediálne impérium podporujúce väčšiu moc Bruselu a masové prisťahovalectvo. Macron je s touto agendou stotožnený a Orbán nie.

Podobne ako pri tvrdeniach EÚ o korupcii v Maďarsku, ktorá je tiež faktorom záväzku Bruselu zaviesť sankcie, sa EÚ nemôže pozrieť sama na seba do zrkadla.

Čiernobiela realita policajného násilia a protidemokratických opatrení vo Francúzsku môže byť pohľadom do tváre celej Európy. Obyvatelia Maďarska nečelia policajným obuškom po tom, čo protestovali proti masovo nepopulárnemu autoritárskemu dekrétu svojho vodcu, a maďarská robotnícka trieda nečelí slznému plynu, zákazu protestov a iným formám represie. Na ničom z toho však opäť nezáleží. Dôležitá je moc a odporcom takých ako Macron by bolo dobré, keby sa z toho poučili. Modlitby, “konanie správnych vecí” a morálka sú pre vás, zatiaľ čo víťazstvo je ich jediným programom.

Reklama

EÚ sa bude naďalej tváriť ako demokratická inštitúcia a používať slovo “demokracia” ako módny výraz, pretože toto slovo má moc a pomáha EÚ presadzovať jej program centralizácie a zbavovania sa nesúhlasu. EÚ je napokon plná malých Macronov – technokratickej elity, ktorá v súkromí opovrhuje “demokraciou”, ale vie, že toto slovo môže vysloviť spolu so slovami ako “rasizmus” a “dezinformácia”, aby si získala strednú vrstvu ľudí na svoju stranu.

Ako kritici už roky poukazujú, samotnej EÚ chýba akákoľvek skutočná demokracia, keďže Európska rada aj Európska komisia, dve skutočné centrá moci v Bruseli, nemajú vo svojich radoch ani jedného zvoleného člena. Pokiaľ ide o Európsky parlament, účasť voličov v parlamentných voľbách v celej Európe bola v roku 2019 50,6 %, čo je oveľa menej ako v takmer všetkých európskych národných voľbách.

V plne centralizovanej EÚ by bolo teoreticky oveľa jednoduchšie zvýšiť vek odchodu do dôchodku naraz, a to dekrétom z Bruselu, ktorý by bol opečiatkovaný Európskym parlamentom. To sa týka celého radu otázok vrátane imigrácie, obrany a zelenej energie. Títo bruselskí Macronovia by mali väčšiu moc ako kedykoľvek predtým.

Cieľom odporcov Bruselu a Macrona je teraz naplno ukázať toto pokrytectvo. Je pravda, že konzervatívci, libertariáni a dokonca aj antiestablišmentová ľavica majú tendenciu vysmievať sa vlastnej závislosti od poukazovania na pokrytectvo a tvrdia, že je to prejav bezmocnosti, ale zároveň to u ľudí rezonuje. A priznajme si, že je to často jediná možnosť, ktorá nám zostáva.

Protesty, ktoré sme videli vo Francúzsku, sú trendom na Twitteri a kladú sa otázky, prečo EÚ umožňuje takýto autoritársky prístup zo strany zakladajúceho členského štátu. Macron prežil hlasovanie o nedôvere len o deväť hlasov. Objavili sa aj dohady, že jeho spojenkyňa, premiérka Elizabeth Borneová, môže odstúpiť z dôvodu, že hlasovanie bolo oveľa tesnejšie, než sa pôvodne predpokladalo.

Reklama

Bez ohľadu na výsledok Macronovej politickej kariéry, on a jeho podporovatelia v Bruseli, spolu s “demokraciou”, o ktorej donekonečna bľabocú, vedú totálnu vojnu s “ľudom”. Teraz je otázkou, kto nakoniec vyhrá. Vzhľadom na to, že EÚ chce zaviesť masívny režim cenzúry v sociálnych médiách, opäť hrajú na víťazstvo.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali