Vedci uvádzajú, že strukoviny môžu znížiť riziko srdcových chorôb vďaka zníženiu hladiny cholesterolu v krvi, a vzhľadom k svojmu nízkemu glykemickému indexu strukoviny bránia vzniku cukrovky a normalizujú hladinu cukru v krvi. Okrem toho majú vysoký obsah bielkovín a vlákniny, čo pomáha kontrolovať hmotnosť.
Predtým v auguste hovorila kardiologička Olga Molčanovová o existencii niekoľkých spôsobov, vďaka ktorým je možné znížiť hladinu “škodlivého” cholesterolu a zároveň sa vyhnúť užívaniu liekov. Odborníčka odporučila najmä čiastočne nahradiť maslo ľanovým olejom, ktorý je považovaný za veľmi zdravý. Je tiež nutné pridať do stravy rybí tuk.
Ďalším najprínosnejším produktom pre zdravé srdce sú vlašské orechy. Uviedla to doktorka lekárskych vied na Harvardskej škole verejného zdravia Martha Guash Ferreová.
Podľa odborníčky je v zložení tohto produktu, na rozdiel od iných orechov, viac alfa-linolénovej kyseliny. “Rôzne štúdie ukázali, že vlašské orechy môžu chrániť pred srdcovými chorobami zlepšením lipidového profilu,” vysvetlila Ferreová.
Okrem toho expertka zaznamenala antioxidačné a protizápalové vlastnosti produktu.
A čo červené víno?
Podľa názorov mnohých odborníkov môže pitie červeného vína zabrániť srdcovým chorobám. Avšak, konzumácia alkoholu so sebou tiež nesie aj značné riziká. Predstavitelia charitatívnej organizácie British Health Foundation zdôraznili nepriaznivé dôsledky pitia vína, ako je zvýšenie krvného tlaku a spomalenie tepovej frekvencie.
Červené víno je známe ako zdroj antioxidantov, ktoré môžu zabrániť napríklad ischemickej chorobe srdca. Toto ochorenie je druh srdcovej choroby, ktoré vo môže viesť k infarktu. Avšak, predstavitelia charitatívnej organizácie British Health Foundation varovali pred povrchnými či zavádzajúcimi závermi súvisiacimi s pozitívnymi účinkami konzumácie červeného vína. Podľa odborníkov červené víno, rovnako ako akýkoľvek iný druh alkoholu, obsahuje určité riziká pre ľudské zdravie, a to predovšetkým pre srdce.
Ďalej sa uvádza, že alkohol, vrátane červeného vína, pôsobí ako depresívum a utlmuje schopnosť mozgu kontrolovať naše telo. Navyše spomaľuje srdcový rytmus a dýchanie, a to až na nebezpečne nízku úroveň. Ďalším následkom konzumácie alkoholu je podľa odborníkov z BHF zvýšenie krvného tlaku, čo môže prispieť k vzniku kardiovaskulárneho ochorenia a zvýšiť riziko infarktu či mozgovej mŕtvice.
Tým pádom špecialisti z BHF dospievajú k záveru, že nadmerná konzumácia červeného vína, rovnako ako ďalších alkoholických nápojov, pravdepodobne môže viesť skôr k srdcovým chorobám, ako ich odvrátiť.