O Povstaní po výročí

O Povstaní po výročí

Bratislava 2. septembra 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Absolvovali sme 75. výročie Povstania a jeho oslavy. Mali byť prinavrátením k základom Slovenska a v podstate aj boli. Preto možno slobodne hovoriť o nedopovedaných otázkach o Povstaní aj o základoch Slovenska

75. výročie vypuknutia SNP v Banskej Bystrici

Povedzme si najskôr o samotných oslavách. Za Slovensko prehovorila trojka prezidentka, predseda parlamentu a predseda vlády. Prezidentka a predseda vlády mohli súťažiť o cenu za bezobsažnosť prejavu. Zmysluplný prejav mal predseda parlamentu. Nemusí každý s ním súhlasiť, ale vrátil sa k základom Povstania.  Najvyššiu zahraničnú návštevu vyslala Česká republika. Sme bratské národy a v Povstaní bojovalo tritisíc Čechov. Z Ruska prišli zástupcovia predsedov Štátnej dumy a Senátu. Predsedovia nemohli prísť z viacerých príčin. Nedovoľujú im to sankcie EÚ.

Reklama

Na oslavách bola prítomná slovenská prezidentka a po jej výrokoch na adresu Ruska by si každý vyšší politik, ktorý by jej podal ruku, urobil v Rusku hanbu.

Nikto zo slovenských rečníkov nespomenul dukliansku operáciu ako ruský príspevok na pomoc Povstaniu. Padlo v nej 21-tisíc sovietskych vojakov (okrem československých), viac ako bolo všetkých obetí Povstania. Bez nej by Nemci potlačili Povstanie za týždeň.

Reklama

Popoludní bola v Bystrici vojenská prehliadka slovenskej armády. Hlasy, ktoré ju spochybňovali (poslanec za SaS Klus), boli úbohé. Ale veliteľ prehliadky a jej „režisér“ asi nepozerajú prehliadky z Červeného námestia v Moskve. Tam jednotlivé časti, vojaci a druhy zbraní, nasledujú plynule za sebou. Najdokonalejšie druhy zbraní, protiraketový systém S-300 a nadzvukové stíhačky MiG 29 boli ruské.

Prejdime k historickým a politickým nedopovedaným otázkam. V dňoch okolo výročia sa – konečne – aspoň v internetových médiách písalo podrobnejšie o príprave a priebehu Povstania. SME a Pravda zostali pri doterajších polopravdách. Hlavné správy a Postoj priniesli články, ako sa politicky nevyjasnené postavene Slovenska odrazilo na príprave Povstania.

Minimálne armáda si bola vedomá, aký je a bude priebeh vojny. Armáda tiež pripravovala prechod Slovenska na stranu Spojencov zhruba podľa neskoršieho modelu Rumunska. Model bol taký – armáda prevezme moc, zosadí dovtedajšie politické vedenie štátu, prejde na stranu Spojencov a zapojí sa do ich útočných operácií proti Nemecku. Tento model pripravoval (podľa všetkého) minister obrany Ferdinand Čatloš a rešpektovaný generál Augustín Malár. V takom prípade ofenzívne operácie slovenskej armády boli ambiciózne. Prepustenie Červenej armády cez Karpaty, odrezanie nemeckej armády ustupujúcej z Maďarska.

Hlavnou prekážkou plánu bol – prezident Beneš. Minister Čatloš  a generál Malár boli pre neho príliš lojálni voči Slovenskému štátu a zakázal svojim ľuďom na Slovensku s nimi spoluprácu. Jeho ľudia na Slovensku, to bola Slovenská národná rada. Príprava Povstania po línii Slovenská národná rada a línii armády (Čatloš, Malár) museli ísť samostatne.

SNR nemala zabezpečený hlavný nástroj Povstania, dve Východoslovenské divízie. SNR, ani  armáda nepotrebovali dráždiť Nemcov drobnými diverznými akciami na Slovensku, Beneš sa naopak potreboval chváliť v Londýne diverziou v tyle Nemcov.

Reklama

Aj sovietsky Hlavný štáb partizánskeho hnutia v Kyjeve vyzýval na čo najviac diverzných („partizánskych“) akcií. Čatloš a Malár, zdá sa, nemali medzinárodné zaistenie svojich plánov. Príprava Povstania nemala jedného šéfa. Diverzné akcie, už aj s podporou slovenských armádnych jednotiek, v auguste 1944 pokračovali. Postrieľanie nemeckej armádnej misie generála Otta v Martine bolo poslednou kvapkou.

Nemci začali obsadzovať Slovensko a Povstanie vypuklo chaoticky. Generál Malár vedel, čo bude nasledovať a vyzval na návrat do kasární s tým, že keď príde vhodný okamih, „budeme ťahať všetci za jeden povraz“. Nemci generála zajali a neskôr v Nemecku popravili. Minister Čatloš prešiel na povstalecké územie, tam ho zaistili a poslali do Moskvy. V Moskve pobudol dva roky. Tam ho dôkladne vypočúvali, ale neodsúdili. O jeho výsluchoch sú v archíve KGB tri zväzky, doteraz len čiastočne sprístupnené. Píše o tom ruská historička Vladimíra V. Marjina v knihe „ZSSR – Slovakija 1939-45, vojenno-političeskije otnošenia“, Moskva 2017, str. 229. Slovenskí historici by mohli prejaviť záujem o obsah tých troch zväzkov, vrcholne sa týkajú dejín Slovenska. Ostatne, aj o slovenský preklad knihy V. V. Marjinej. Príprava Povstania je odstrašujúci príklad osudu Slovenska, keď neriadi svoje udalosti samo, ale prostredníctvom iného subjektu.

Posledný problém bol vzťah armády a partizánov. Partizáni sa nechceli podriadiť armádnemu veleniu hoci vojenské zásobovanie chceli. Tragickým prípadom bola bitka pri Strečne. Partizáni mali podľa plánu vojenského štábu brániť proti nemeckému útoku pravú stranu Váhu. Partizáni jednoducho z pravej strany Váhu odtiahli. Všade na svete je to prípad pre vojenský súd. Na Slovensku nebol nikto odsúdený, možno niektorí partizáni od Strečna dodnes ovešaní medailami chodia na oslavy Povstania.

O stupni disciplíny partizánov svedčí pokus o ich podriadenie vojenskému veleniu Povstania. SNR sama nebola schopná podriadiť partizánov jednotnému veleniu, preto zasiahol maršal Konev a pokúsil sa o kompromis. Vydal príkaz, podľa ktorého partizáni v operatívnych otázkach podliehali armádnemu veleniu, v organizačných a ideových otázkach Štábu partizánskeho hnutia pod vedením plukovníka Asmolova. Partizánom sa príkaz nepáčil a cez Georga Dimitrova vyhnali vec až k Stalinovi, ale podriadenie partizánov armáde aj tak nenastalo (V. V. Marjina, cit. dielo, str. 290).

Ale… Napriek všetkým nedostatkom Povstania, práve Povstanie previedlo Slovensko z nacistického tábora do tábora Spojencov. V armádnych kruhoch sa udržiava príslovie, že bitka nikdy neprebehne tak, ako ju naplánujú štáby. Ani Povstanie tak neprebehlo, ani podľa štábu SNR, ani podľa štábu gen. Malára.

Reklama

Nám a ďalším generáciám zostane Povstanie vo svojom reálnom výsledku, previedlo Slovensko do tábora Spojencov. Také Povstanie nám umožňuje uznávať jeho historický význam a zároveň ho nebrániť pred kritickou analýzou. Niektorí (napr. aj autor tohto textu) majú zábrany nazývať ho Slovenským národným povstaním aj pre nedostatky, spomínané v tomto článku. Ale jeho historický význam, uvedený vyššie, nemožno spochybňovať.

Záverom. Oslavy Povstania vždy sprevádza rozdávanie medailí, povyšovanie. Ako boli ocenené zásluhy prinajmenšom generála Malára? Generál Malár v boji padol.

Ján Čarnogurský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali