Šéfa Najvyššieho kontrolného úradu nezvolili. Kto podrazil koho?

Šéfa Najvyššieho kontrolného úradu nezvolili. Kto podrazil koho?
Na snímke poslanec strany Sloboda a Solidarita (SaS) Kamil Krnáč

Bratislava 27. júla (TASR,HSP/Foto:TASR) 

Oslovení poslanci opozičných strán sú nepríjemne prekvapení z toho, že ich nominant Kamil Krnáč dnes nebol zvolený za riaditeľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a nezískal pritom v tajnej voľbe hlasy ani od celej opozície. Ako vinníka spomínajú OĽaNO, KDH a Smer-SD.

“Poslanci Smeru-SD nedodržali slovo, ktoré dal ich predseda Robert Fico. Na jeho mieste by som sa hanbil. S určitosťou tiež môžme povedať, že slovo nedodržali poslanci minimálne jednej opozičnej strany. V tomto parlamente dohody evidentne neplatia, slovo chlapa hodnotu nemá,” uviedol na brífingu líder SaS Richard Sulík. Krnáč bol v minulom volebnom období poslancom práve za SaS.

Liberáli sú však do opakovanej voľby opäť pripravení navrhnúť Krnáča. “Chceme dať našim kolegom šancu predsa len dodržať svoje slovo,” vysvetlil Sulík. Kto v opozícii nedodržal dohodu, špekulovať nechcel. Na otázku, aký má ešte zmysel opozičná spolupráca, odpovedať nevedel.

Reklama

 

Najvyšší kontrolný úrad kontroluje všetky štátne i samosprávne inštitúcie
Najvyšší kontrolný úrad kontroluje všetky štátne i samosprávne inštitúcie

Sklamal Smer a ktosi z opozície 

Reklama

Líder OĽaNO Igor Matovič je podľa svojich slov z výsledku voľby nemilo prekvapený. “Slovo nedodržal ani Smer, lebo povedal, že podporí opozičného kandidáta, ale nedodržal ho niekto aj v opozícii. Kto, neviem, ale pre mňa je to potvrdenie, že slovenskú politiku robia bezcharakterní ľudia, ktorí sú do očí schopní povedať, že dohodnuté, ale keď sa im nepozeráte na prsty, urobia pravý opak. Toto je dýka do chrbta Kamilovi Krnáčovi,” vyhlásil. Matovič je presvedčený, že klub OĽaNO okrem Alojza Hlinu hlasoval za Krnáča. Nedodržanie dohody vidí v radoch KDH. “Môže to byť snaha od KDH, ale nechcem ukazovať prstom, no indície týmto smerom ukazujú,” dodal.

Alojz Přidal však tvrdí, že celé hnutie Krnáča podporilo. “Som si istý, že všetci poslanci KDH ho podporili. Zarazilo ma vystúpenie Štefana Kuffu (OĽaNO), že najlepšie je sa zdržať. Alojz Hlina sa zase voľby nezúčastnil, určite zlyhalo OĽaNO,” myslí si. V opakovanej voľbe bude KDH podľa neho opäť voliť Krnáča, vlastného kandidáta nepostaví.

Na OĽaNO ako potenciálneho vinníka ukázal aj Andrej Hrnčiar (Most-Híd). “Opozičné kluby pôsobia celistvo, až na jeden – OĽaNO. Bola by to špekulácia, ale vidno, že oni sa neriadia pri hlasovaniach dohodou,” podotkol. Hrnčiar očakával, že Krnáč prejde. “My sme sa na klube dohodli, že ho podporíme a verím, že tak všetci aj urobili. Sme opäť pripravení ho podporiť aj v opakovanej voľbe,” deklaroval.

 

Podľa Beblavého Smer nechce, aby ho kontrolovali 

Reklama

Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) vníma nezvolenie Krnáča ako pokus vlády nedovoliť, aby človek, ktorého morálny kredit je nespochybniteľný, mohol túto vládu kontrolovať. “Po ÚVO to vnímam ako druhý pokus kabinetu znemožniť jeho kontrolu. Smer má zodpovednosť a dnes ju využil, aby odpálil kontrolné právomoci nezávislého kandidáta s podporou opozície,” povedal.

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška po hovorcovi Pavlovi Chovancovi odkázal, že “z tejto voľby vyplýva, že opozícia nedokázala zahlasovať za vlastného kandidáta”.

Krnáč dnes ako nominant všetkých opozičných strán získal v tajnej voľbe 53 hlasov od 146 prítomných poslancov, čo znamená, že ho nepodporila ani celá opozícia. Premiér Robert Fico (Smer-SD) po voľbách vyhlásil, že sociálni demokrati podporia kandidáta, na ktorom sa zhodnú všetky opozičné strany. V predchádzajúcom období bol predsedom Najvyššieho kontrolného úradu človek z opozície a na tom sú vlastne demokracie založené: koalícia vládne a opozícia kontroluje.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali