Nové rozdelenie Poľska. Tentoraz sa ho Rusko nezúčastňuje

Nové rozdelenie Poľska. Tentoraz sa ho Rusko nezúčastňuje

Moskva 15. júla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP-Petr David Josek)

 

Boli to najdlhšie, najnepredvídatelnejšie, najnepríjemnejšie a najšpinavšie voľby. A nie je isté, že skončili. Hovoríme o nešťastných prezidentských voľbách v Poľsku, ktoré sa mali konať v máji

Na snímke poľský prezident Andrzej Duda

Pripomeňme, že ak by sa konali v lehotách stanovených zákonom, mal by súčasný prezident Andrzej Duda šancu vyhrať v prvom kole, pretože podľa mnohých prieskumov verejnej mienky jeho rating vtedy presahoval 60 percent. Práve preto liberálna opozícia s aktívnou podporou západných politikov a médií urobila všetko, čo bolo v jej silách, aby zrušila hlasovanie pod zámienkou pandémie. A podarilo sa jej to.

Reklama

Odloženie volieb na polovicu leta bolo v skutočnosti akýmsi svojráznym tretím kolom” (ak to porovnáme s oranžovým Majdanom na Ukrajine v roku 2004), ktoré nie je stanovené ústavou krajiny. V očiach niektorých svojich stúpencov Duda spľasol, uvoľnil sa, a preto jeho hodnotenie po zrušení májového hlasovania spočiatku kleslo takmer o polovicu. Opozícia využila vhodné chvíle a odstránila z volieb evidentne bezperspektívnu figúru, ktorú sa snažili postaviť proti Dudovi na jar, Malgorzatu KidawovúBlonski. Namiesto nej nominovali oveľa charizmatickejšieho varšavského primátora Rafala Trzaskowského, ktorý má značnú podporu nielen v hlavnom meste, ale aj v západných, viac proeurópskych poľských regiónoch a tiež medzi mladými ľuďmi.

Podľa výsledkov prvého kola sa zdalo, že si Duda zaistil celkom príjemný náskok pred hlavným súperom o 13%, avšak do dňa hlasovania prieskumy verejnej mienky ukazovali, že si vzájomne dýchajú na krk, prakticky s rovnakými výsledkami. Nakoniec tak voľby aj skončili. Ihneď po uzavretí volebných miestností boli vyhlásené výsledky exit pollu (prieskumu verejnej mienky): súčasný prezident vyhráva s náskokom iba 0,8%. Konečné skóre bolo trochu väčšie v prospech Dudu: 51,2% oproti 48,8% pre Trzaskowského.

Reklama

Možno je pre poľskú jednotu takýto výsledok najrizikovejší. Počas viac ako emocionálnej kampane si oba tábory vzájomne vyslovili veľa urážok, podozrenia a obvinenia. S takým minimálnym náskokom úradujúceho prezidenta pred súperom je veľmi jednoduché vyvolať pochybnosti o legitimite jeho víťazstva, a to aj vzhľadom na špinavé metódy, ktoré boli použité počas kampane. Mimochodom, priaznivci Trzaskowského sa tým okamžite začali zaoberať.

Poľská spoločnosť je geograficky rozdelená: sedem východných vojvodstiev hlasovalo pre úradujúceho prezidenta, deväť západných hlasovalo pre jeho súpera. Dochádza aj k ostrému generačnému rozvrstveniu. Pre Dudu hlasovalo 62% voličov vo veku nad 60 rokov a pre Trzaskowského 64% mladých ľudí do 29 rokov. Súčasný prezident bol podporovaný drvivou väčšinou patriarchálnej poľskej dediny, jeho protivník veľkými mestami naklonenými západnej Európe.

 

Zatiaľ čo predtým sa poľské elity tak nejako spájali okolo vymyslenej ruskej hrozby, teraz sa zdá, že táto téma neexistuje. Ale bez nej sa to samozrejme nezaobišlo. A v tomto zmysle nedošlo k žiadnym zásadným zmenám: Duda a Trzaskowski sa od seba vôbec nelíšili v diskusiách o agende zahraničnej politiky, vyjadrili protiruské, proamerické a pronatovské myšlienky.

Zaujímavé je to, že hlavnou populárnou témou, či už to znie akokoľvek paradoxne pre tých, ktorí považovali Poľsko za katolícku tradicionalistickú veľmoc, sa stala diskusia o právach LGBT komunity a homosexuálnych vzťahoch. S blížiacimi sa voľbami zosilnel Duda svoju rétoriku proti homosexuálom, a dokonca vyhlásil, že ideológia LGBT je deštruktívnejšia než komunizmus, čo vyvolalo na Západe extrémne nahnevanú reakciu.

Je potrebné uviesť, že do kampane opakovane zasahovali aj európske štruktúry, ktoré úmerne intenzite Dudovej konzervatívnej rétorike vyostrovali svoje vyhlásenia, ktoré jasne nahrávali prezidentovmu oponentovi. Napríklad, keď sa úrady regiónov kontrolovaných vládnucou stranou pokúsili vyhlásiť sa za zóny oslobodené od LGBT, Európska komisia okamžite udrela na najbolestivejšie miesto Poliakov: pohrozila, že za to pripravia miestne vlády o financovanie. Takže ak bude niekto obvinený zo zasahovania do poľských volieb, nebude to tentoraz Rusko.

V predvečer druhého kola to už schytalo Nemecko. Poľské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo nemeckého d’affaires po článku v novinách Die Welt, ktorý otvorene vyzýval Poliakov, aby hlasovali za Trzaskowského. Olej do ohňa priliali poľské noviny Fakt, ktoré obvinili Dudu z nadržiavania pedofilov. To tiež pridalo protinemeckú rétoriku do kampane prezidenta, ktorý okamžite upozornil na nemeckých majiteľov novín a obvinil Nemecko, že chce zvoliť poľského prezidenta.

Reklama

Dudov tím, obklopený zo všetkých strán Bruselom a liberálnymi európskymi médiami, sa nakoniec rozhodol ku kroku, ktorý sa zdá byť pre 21. storočie úplne divoký. Rozhodli sa staviť na kartu antisemitizmu. Urobili to prostredníctvom štátneho poľského televízneho kanálu TVP, ktorý bol prakticky prezidentským mediálnym štábom (97% správ o Dudovi bolo pozitívnych s tromi percentami neutrálneho obsahu a 87% správ o Trzaskowskom bolo negatívnych s 13% neutrálnymi).

Tento kanál zahnal Trzaskowského do slepej uličky otázkou, či má v úmysle vyplatiť Židom náhradu za holokaust v Poľsku. A potom pravidelne rozptyľoval tézu o tom, že odmietnutie opozičného kandidáta diskutovať o tejto otázke je prejavom jeho sprisahania s akýmisi zákulisnými židovskými organizáciami, občas s priamym odkazom na Georgea Sorosa. Tento krok bol tak šokujúci pre médiá, že Varšava bude zrejme musieť dlho vysvetľovať volebné technológie tak originálne pre moderný európsky štát.

 

Všeobecne možno povedať, že vzájomných námietok zo strany Bruselu a Dudovej kampane sa počas tohto tvrdého boja nazhromaždilo veľa. Aj tak zložité vzťahy počas posledných rokov sa po takej búrlivej výmene názorov určite nezlepšia. Hlavným výsledkom takýchto špinavých volieb roku 2020 je teda zhoršenie politického rozdelenia Poľska a prudké zhoršenie jeho vzťahov s európskymi spojencami.

Varšava by mala zaregistrovať, že Rusko s tým nemá absolútne nič spoločné.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali