Nová mediálna manipulácia denníka SME sa volá Ľuboš Kosík

Nová mediálna manipulácia denníka SME sa volá Ľuboš Kosík

Bratislava 24. januára 2018 (HSP/Ďateľ/Foto:TASR-MV SR)

 

V dôsledku dlhotrvajúcej bulvarizácie spoločenského života žurnalistikou, ktorá sama seba označuje za slušnú, kvalitnú a mienkotvornú, sa zrodila nová mediálna hviezda: Ľuboš Kosík. Ide o ďalšiu z dlhého radu mediálnych manipulácií. Ďateľ.sk ponúka čitateľom jej anatómiu.

Na snímke Ľuboš Kosík

Burčík, tlačový tajomník Kosíka

Reklama

Syn prezidenta Michala Kováča bol zavlečený do cudziny 31. augusta 1995. Ľuboš Kosík bol členom skupiny únoscov. Do decembra 2017, teda vyše 22 rokov pán inžinier Kosík účasť na zavlečení popieral a svoju obhajobu opieral o skutočnosť, že 31. augusta 1995 ešte ani nebol príslušníkom SIS. Po dvoch dekádach sa rozhodol pre otočku o 180 stupňov.

Ľuboš Kosík priznáva nielen účasť na zavlečení prezidentovho syna, dokonca sa vyjadruje aj k ďalším hriechom SIS, spáchaným v rokoch 1995 – 1998. Kajanie sa pána Kosíka by bolo chvályhodné, keby nebolo falošné, avšak človek v jeho postavení z pochopiteľných dôvodov robí zúfalé a účelové veci. Problém je v tom, že denník SME jeho činy nekriticky podporuje a osobitne redaktor Matúš Burčík za asistencie ďalších kolegov sa stal tlačovým tajomníkom Ľuboša Kosíka.

Reklama

 

Čo SME zamlčiava

Niet pochýb o tom, že Michala Kováča mladšieho uniesla SIS. Verejnosť to vie aj bez vyjadrení pána Kosíka. Verejnosť však vie aj to, že tento bývalý ex-policajt a bývalý príslušník SIS je v africkom Mali na úteku pred trestom odňatia slobody v trvaní 14 rokov pre zmenkové podvody. Čo však pred verejnosťou denník SME a pán redaktor Burčík zamlčali, je okolnosť, že ich protežant čelí na Slovensku ďalším trestným konaniam. V jednom prípade je Ľuboš Kosík obvinený z obzvlášť závažného zločinu vydierania. V druhom prípade ide tiež o obzvlášť závažný zločin vydierania, ale tu je už naňho dokonca podaná obžaloba.

Trestné stíhanie v prvej kauze sa začalo 24. júna 2015 a je pikantné tým, že Ľuboš Kosík, chtiac prinútiť istého človeka, aby mu podpísal tri zmenky v celkovej hodnote 2 400 000 eur, si najal Juraja Billíka, prezývaného Čapatý, zo skupiny sýkorovcov, aby poškodeného zbil. Čapatý/Billík je verejnosti známy ako človek, ktorý na pokyn Róberta Lališa alias Kýbla spáchal niekoľko vrážd.

Obžaloba z druhého skutku vydierania bola na pána Kosíka podaná prokurátorom Okresnej prokuratúry Bratislava I v stredu 29. júna 2016. Ide o veľmi komplikovaný prípad, v rámci ktorého chcel podvodník podviesť iného podvodníka a jeden z nich si najal Ľuboša Kosíka, aby s tým druhým urobil poriadky. Podstatné je, že v tejto kauze hrozí obžalovanému doživotie a to je vážny dôvod zamyslieť sa nad motívmi aktuálnej Kosíkovej mediálnej aktivity.

Reklama

 

Vo vybranej spoločnosti v Mali

Okrem popísaných skutkov nie je bezvýznamná okolnosť, že pán Kosík si za miesto úkrytu pred slovenskou spravodlivosťou vybral práve Mali v oblasti afrického Sahelu. Nejde len o to, že Slovenská republika nemá s Mali podpísanú dohodu o vydávaní osôb na trestné stíhanie. Oveľa podstatnejšie je to, aká sorta ľudí hľadá v tejto krajine útočisko. Veľmi často ide o bojovníkov extrémnej islamskej militantnej skupiny Boko Haram, ktorá sa neskôr rozštiepila na dve. Jedna časť sa pridala k al-Kaída v islamskom Maghrebe a druhá odprisahala vernosť Islamskému štátu a pôsobí v rámci jeho západoafrickej odnože.

Čo s tým má Ľuboš Kosík? S islamistami takmer na sto percent nič, avšak skutočnosť, že si za úkryt vybral krajinu, kde do veľkej miery vládne bezprávie a kde sa ukrývajú a operujú teroristické bojové skupiny, ktoré rozvracajú oblasť celého Maghrebu a Sahelu, je veľavravná. Len na porovnanie uveďme, že boss sýkorovcov Róbert Lališ sa ukrýval v civilizovanom svete, akým sú susedné Čechy alebo trochu vzdialenejšie Nemecko.

 

Reklama

Kam sa podeli fakty?

Čítajúc denník SME sa konzument zriedka dozvie meritórne fakty alebo skutočnosti, čo naozaj zavážia. O to častejšie je však čitateľ konfrontovaný s morálnymi úsudkami autorov rôznej povahy a kvality. V prípade referovania o Ľubošovi Kosíkovi sú, samozrejme, mnohé fakty neprítomné, no rovnako absentuje aj inak všadeprítomná moralistická póza.

Pokiaľ ide o pána Kosíka, úplne by postačili fakty. Ale aj tie chýbajú. Avšak ešte zarážajúcejšia je okolnosť, že denník SME v réžii redaktora Matúša Burčíka uverejňuje výroky Ľuboša Kosíka úplne nekriticky. Čokoľvek povie, ocitne sa v novinách, a neraz sú to aj úplné bludy.

 

December 2017, január 2018

To, čo robí zločinec, a to, akú krajinu si vybral za bezpečné útočisko, je jeho vec. Podivuhodné je však to, ako sa stal tribúnou tohto zločinca denník SME. Noviny najprv uverejnili v decembri 2017 s Ľubošom Kosíkom rozhovor, v ktorom opísal priebeh únosu prezidentovho syna a väčšinu zodpovednosti preniesol na Jaroslava Svěchotu. Menovaného funkcionára tajnej služby redakcia aj pán Kosík vytrvalo označujú za námestníka riaditeľa SIS, no v čase únosu bol Svěchota šéfom druhej divízie, teda sekcie vnútorného spravodajstva. Potom, v januári 2018, dostala reakcia SME vyhlásenie pána Kosíka, v ktorom okrem výpočtu ďalších nezákonností SIS opakovane zdôraznil, že nielen Jaroslav Svěchota, ale aj Ivan Lexa, vtedajší riaditeľ tajnej služby, riadil operáciu zavlečenia prezidentovho syna.

Na tomto konaní je podozrivých hneď niekoľko okolností. Prečo Ľuboš Kosík nehovoril o Ivanovi Lexovi už v decembri? Nikto netvrdí, že Ivan Lexa je bez viny, napokon o nej (možno) rozhodne súd. Ako je však možné, že Kosík v decembri 2017 nevedel to, čo iniciatívne redakcii oznámil v januári 2018? A práve o to ide, že to nemusela byť jeho iniciatíva, ale vyhlásenie poskytnuté na základe externej intervencie s cieľom – ako sa medzi novinármi hovorí – živiť príbeh ďalej.

 

Kde je vlastne Kosík?

Ďalšou podozrivou okolnosťou je, že Ľuboš Kosík komunikuje s redakciou SME údajne z väzenia. Áno, Mali je krajina plná bezprávia a všeličo sa dá vybaviť. Ale za akú cenu? Odpoveď je každému jasná a morálne zábrany inokedy veľmi škrupulóznych redaktorov SME sú odrazu neviditeľné.

Reklama

Napriek všetkému je oveľa pravdepodobnejšie, že Ľuboš Kosík, aj keď určitý čas v malijskej väzbe pobudol, je na slobode a veselo korešponduje/telefonuje/inak komunikuje s redakciou SME. Ak by sa tento predpoklad naplnil, išlo by zo strany denníka o neodpustiteľné ťahanie verejnosti za nos.

 

Ekonomika vraždy

Rozbor jednotlivých výrokov Ľuboša Kosíka, ktorých sa dopustil v denníku SME, by si vyžadoval veľa priestoru. Pre ilustráciu toho, čo noviny, redaktor Burčík a jeho ďalší kolegovia nekriticky uverejňujú bez najmenšieho začervenania sa (nie z morálnych, ale intelektuálnych dôvodov), uveďme aspoň to, čo inžinier Kosík povedal ohľadom pripravovanej likvidácie svedka kauzy zavlečenie Oskara Fegyveresa:

„Mali ho zobrať a zhodiť zo skál v Taliansku niekde blízko Mont Blancu. Je tam nejaký horský priechod medzi Švajčiarskom a Talianskom.“

Reklama

Menej podstatnou je skutočnosť, že Mont Blanc je situovaný na hraniciach medzi Francúzskom a Talianskom, nie na hranici Talianska so Švajčiarskom. Ale geografia nemusela byť obľúbeným predmetom tak pána Kosíka, ako aj redaktorov SME. Druhou vecou je, že zbežný pohľad do Google by aj novinára stíhaného neúprosnou uzávierkou utvrdil v tom, že výrok Ľuboša Kosíka sa nezhoduje s realitou.

Ešte horšie na tom sú tak Kosík, ako aj SME, keď sa na citovaný výrok pozrieme z hľadiska logiky alebo ak chcete, z pohľadu pragmatickej ekonomiky vraždy. Je pravda, že Oskar Fegyveres sa ukrýval vo Švajčiarsku a je pravda, že Jaroslav Svěchota tam za ním poslal aj tím operatívnych pracovníkov. To si Ľuboš Kosík zrejme prečítal v novinách a dostupnej literatúre. Je však trochu pritiahnuté za vlasy tvrdiť, že niekto, kto je nájomný vrah, sa zmocní svojej obete vo Švajčiarsku, bude ju vliecť cez územie Talianska na hranice s Francúzskom a tam ju usmrtí hodením do priepasti pod Mont Blancom. Prečo by to robil? Aby telesná schránka zavraždeného odpočívala pod majestátnou, najvyššou horou západnej Európy? Sotva.

Nájomný vrah nebadane príde, rýchlo udrie a ešte rýchlejšie a podľa možnosti rovnako nebadane zmizne.

 

Namiesto priania k 25. narodeninám

Reklama

Médiá bojujú o pozornosť čitateľov, divákov a poslucháčov. Usiluje sa o to aj redakcia SME. Prípad Ľuboša Kosíka – a nie je jediný svojho druhu, žiaľ – popisuje, za akú cenu to robí. Ekonomizácia médií je realitou 21. storočia a nedá sa proti nej bojovať. Noviny, weby, televízie či rádiá si však môžu vyberať spôsob, akou formou sa tomuto trendu prispôsobia.

Denník SME si vybral svoju cestu a nie je na nej sám. Naopak, táto cesta je preplnená či už bulvárom, ako aj takzvanými mienkotvornými médiami. Treba však dodať, že zakladajúci šéfredaktor SME Karol Ježík kráčal inou cestou a to je jediné, čo sa dá pri príležitosti 25. výročia založenia denníka povedať.

Peter Tóth

Článok pôvodne vyšiel na portáli datel.sk

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

06:53

Francúzske orgány činné v trestnom konaní zadržali a začali vypočúvať 16-ročného chlapca, ktorý avizoval, že chce spáchať útok počas letnej olympiády v Paríži. Polícia uňho našla sľub vernosti teroristickej sieti Islamský štát (IS). Prípad prevzala prokuratúra, ktorá sa zaoberá teroristickými činmi.

06:44

Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

06:35

Generálny riaditeľ sociálnej platformy TikTok Šou C’ Čche v stredu prisľúbil podniknutie právnych krokov na zvrátenie zákona prijatého v Spojených štátoch, na základe ktorého bude možné túto populárnu aplikáciu v USA zakázať pre podozrenia, že ju kontroluje čínska vláda.

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon, ktorý čínskej materskej spoločnosti ByteDance dáva približne 270 dní na to, aby odpredala TikTok v USA alebo čelila vylúčeniu z amerického trhu.

06:30

Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu uviedol, že zvažuje možné odstúpenie v reakcii na oznámenie súdu, ktorý začal vyšetrovanie premiérovej manželky na základe podozrení z korupcie.

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali