Nicholsonová reaguje na situáciu v SaS: To, čo sa v strane dialo kvôli osobným ambíciám niektorých členov, sa dalo vyriešiť iba takto

Nicholsonová reaguje na situáciu v SaS: To, čo sa v strane dialo kvôli osobným ambíciám niektorých členov, sa dalo vyriešiť iba takto

Bratislava 9. septembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá má v súčasnej dobe pozastavené členstvo v SaS, reagovala krátkym príspevkom na sociálnej sieti na súčasnú situáciu, ktorá vznikla po poslednom kongrese v strane SaS 

Na snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová

Niektorí poslanci za SaS totiž počas víkendovej tlačovej besedy oznámili vznik názorovej platformy Demokratické jadro SaS.

Reklama

K platforme sa hlásia poslankyne ako Jana Kiššová a Natália Blahová, okrem Rajtára aj poslanci Ľubomír Galko, Vladimír Sloboda, Radoslav Pavelka a ďalší členovia strany z regiónov. Vznik platformy oznámila na tlačovej besede v Liberálnom dome v Bratislave časť členov po tom, čo mimoriadny kongres vo Zvolene v sobotu potvrdil vo funkcii na ďalšie štyri roky doterajšieho šéfa strany Richarda Sulíka.

Nespokojenci, ktorí Sulíkom iniciovaný kongres ignorovali, sa však stále hlásia k SaS a k jej princípom. Kiššová odmieta, že by v strane došlo k rozkolu, stále verí, že sa v SaS dá robiť jednotná politika, a to aj napriek tomu, že výsledky mimoriadneho kongresu odmieta. Priznala však, že pachuť z kongresu sa nedá obísť a dôvera v SaS bola naštrbená. (viac v článku)

Reklama

Na vzniknutú situáciu, sa po množstve otázok, rozhodla reagovať aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá má v súčasnej dobe pozastavené členstvo v strane SaS. Nicholsonová požiadala o pozastavenie členstva ako novozvolená europoslankyňa koncom júna. Republiková rada strany Sloboda a Solidarita jej žiadosť neskôr schválila.

Som rada, že Richard Sulík predsedníctvo obhájil. To, čo sa v strane dialo kvôli osobným ambíciám niektorých členov sa dalo vyriešiť iba takto. A to hovorím napriek tomu, že patrím medzi Sulíkových kritikov,” skonštatovala Nicholsonová a na záver dodala, že jedna vec je kritizovať Sulíka za obsah vyjadrení, druhá je snaha odstaviť ho kvôli “neukojeným mocenským ambíciám”.

 

 

Sulík súhlasí s programom novej platformy SaS

Reklama

Predseda SaS Richard Sulík v nedeľu oznámil, že súhlasí s programom novej platformy v rámci strany. Demokracia totiž preňho znamená, že sa bude robiť to, čo chce väčšina, a tá ho na kongrese opätovne zvolila.

„Demokratická platforma je super,“ uviedol Sulík. S názormi novej platformy vo všetkom súhlasí a dúfa, že platforma spôsobí v strane diskusiu. Reagoval tak na oznámenie novej platformy, ktorú na sobotňajšej tlačovej konferencii predstavili členovia SaS, ktorí sa na mimoriadnom kongrese strany nezúčastnili.

„Demokracia znamená, že rozhoduje väčšina. To znamená, že sa bude robiť to, čo povie väčšina,“ uviedol Sulík. Vzhľadom na to, že ho volilo 135 z 213 členov strany uviedol, že má teda mandát na vedenie SaS do parlamentných volieb. V relácii taktiež dodal, že jeho zvolením implicitne kongres potvrdil jeho prvé miesto na kandidátke. O ostatných miestach bude podľa neho rozhodovať Republiková rada. To, či bude na druhom mieste podpredseda strany Ľubomír Galko, je podľa neho možné.

V reakcii na tvrdenia predsedníčky poslaneckého klubu SaS Natálie Blahovej o tom, že Sulík verí v existenciu skupiny v rámci strany, ktorá mu škodí, uviedol, že nebude interné záležitosti strany komentovať. „Prieskumy netreba preceňovať,“ uviedol predseda liberálov na klesajúce preferencie strany v porovnaní s volebným výsledkom v roku 2016. Dodal, že v tých istých voľbách prieskumy odhadovali SaS päť percent a nakoniec ich bolo 12 percent. Uviedol, že aj keď vtedy neexistovalo PS/Spolu, tak existovala Sieť Radoslava Procházku, ktorá mohla SaS uberať hlasy.

„My sme možno jediná strana, kde má volič maximálnu istotou, že nepôjdeme po voľbách so Smerom do vlády,“ povedal Sulík a dodal, že je to uveriteľné ešte Igorovi Matovičovi (OĽaNO). Na otázku, či to neplatí aj o strane exprezidenta republiky Andreja Kisku a koalícii PS/Spolu odpovedal Sulík s tým, že SaS mala záujem pridať sa k ich paktu o neútočení. To však padlo na tom, že podľa Sulíka odmietli vsunúť do paktu deklaráciu vylučujúcu povolebnú spoluprácu so Smerom. „Nech si to volič vyhodnotí,“ doplnil. Zopakoval, že SaS je pripravená ísť do vlády so všetkými okrem už spomínaného Smeru, SNS a ĽSNS.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali