Demokratické jadro nechce, aby bola SaS stranou jedného muža, podľa Rajtára má šancu prežiť výmenu lídra

Demokratické jadro nechce, aby bola SaS stranou jedného muža, podľa Rajtára má šancu prežiť výmenu lídra

Bratislava 8. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Na západe je absolútnym štandardom, že sú v stranách názorové prúdy a práve vďaka nim sú strany silné a dlhotrvajúce. Vyhlásil to poslanec Jozef Rajtár v sobotu na tlačovej besede, kde ohlásili vznik názorovej platformy Demokratické jadro SaS. Sú medzi nimi zakladajúci členovia a členky strany, najvýraznejšie tváre SaS

Na snímke poslanci NR SR za SaS v prednom rade zľava Renáta Kaščáková, Ľubomír Galko, Jana Kiššová, Natália Blahová a Jozef Rajtár spolu s členmi strany

K platforme sa hlásia poslankyne Jana Kiššová a Natália Blahová, okrem Rajtára aj poslanci Ľubomír Galko, Vladimír Sloboda, Radoslav Pavelka a ďalší členovia strany z regiónov. Vznik platformy oznámila na tlačovej besede v Liberálnom dome v Bratislave časť členov po tom, čo mimoriadny kongres vo Zvolene v sobotu potvrdil vo funkcii na ďalšie štyri roky doterajšieho šéfa strany Richarda Sulíka. Členovia platformy kongres bojkotovali.

Reklama

„V Nemecku od vojny máte plus-mínus tie isté strany. Na Slovensku to štandardom nie je a práve naším krédom je zavádzať západné štandardy na Slovensku,“ povedal Rajtár. „Nemôžeme mať strany na jedno použitie, strany jedného muža,“ dodal. Členovia Demokratického jadra SaS založením platformy reagovali na mimoriadny kongres strany, ktorý podľa nich Sulík zvolal neštandardne a v rozpore s demokratickými princípmi. „Verím, že keď sa to podarí, SaS má šancu prežiť dlhodobo, má šancu prežiť aj výmenu lídra a má šancu tu byť 5, 10, 20 a možno aj 50 rokov. Toto je cieľ,“ povedal Rajtár.

Nespokojenci, ktorí Sulíkom iniciovaný kongres ignorovali, sa však stále hlásia k SaS a k jej princípom. Kiššová odmieta, že by v strane došlo k rozkolu, stále verí, že sa v SaS dá robiť jednotná politika, a to aj napriek tomu, že výsledky mimoriadneho kongresu odmieta. Priznala však, že pachuť z kongresu sa nedá obísť a dôvera v SaS bola naštrbená.

Reklama

„My sme stále jedna SaS, stále jedna. Ja by som veľmi nerada vo svojom živote ešte fungovala v nejakej inej strane. Nie sme iná SaS, sme tá istá SaS, ale máme na niektoré veci iný názor a chceme ich komunikovať,“ zopakovala Kiššová. „Spravíme všetko pre to, aby žiadny rozkol v strane nenastal, aj toto je ten krok k tomu,“ povedala s tým, že v posledných týždňoch stranu opustilo niekoľko členov, pretože „niektoré veci” považovali za neakceptovateľné.

„Richard Sulík je riadne zvoleným predsedom strany, je nespochybneným lídrom do najbližších volieb a jednoducho tak to je, takže na tomto sa nič nemení,“ dodala Kiššová. Jeho mandát na ďalšie štyri roky však neakceptuje. Riadny mandát by mal Sulíkovi vypršať v júni budúceho roku.

„Ja žiadnu inú stranu nezvažujem, aj keď svet po voľbách môže byť iný a rozhodnutia by boli predčasné,“ povedala Kiššová. Sasku spoluzakladala a spraví všetko pre to, aby v nej mohla ostať aj po voľbách. „Tu pred vami stojí pomerne veľké množstvo zakladajúcich členov strany SaS. My nikam neodchádzame. My sme Demokratické jadro SaS,“ vyhlásil Galko.

Podľa okresného predsedu SaS a viceprimátora Púchova Lukáša Raníka Sulík ich počet bagatelizuje, ale ako povedal, nie sú iba skupinkou a hodnoty, pre ktoré vstupovali do sasky, nemienia ohýbať.

„Stojíme tu dnes pred vami pre to, že chceme vyslať signál voličom, aj ostatným členom strany, že v strane SaS sú ľudia, ktorí majú v úcte demokratické princípy,“ zdôraznila poslankyňa Blahová. Sulík podľa nej získal iba slabý mandát, a to aj napriek početným intervenciám a telefonátom viacerým členom strany.

Reklama

Galko prečítal programové tézy platformy. Okrem iného povedal, že členovia Demokratického jadra SaS „súcitia s ľuďmi, ktorí čelia diskriminácii, vylúčeniu, zlým ekonomickým a životným podmienkam a zasadzujú sa o zlepšenie ich situácie“. Odmietajú hazardovať so zahranično-politickým ukotvením Slovenskej republiky, ktorá je súčasťou západnej civilizácie. Členstvo Slovenska v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii pokladajú za najlepší spôsob kolektívnej i individuálnej sebarealizácie občanov, vrátane ochrany ich bezpečnosti. Ruskú federáciu považujú za bezpečnostnú hrozbu západných demokracií. Konajú tak, aby Slovenská republika bola skutočným právnym štátom. Bojujú za očistu súdnictva, prokuratúry a polície. Cítia zodpovednosť za stav životného prostredia. Uvedomujú si, že prijímané opatrenia na jeho ochranu nesmú deformovať trhové sily, konkurenčné prostredie a schopnosť podnikateľských subjektov prinášať inovácie.

„Dnes sa strana zomkla. Všetko, čo bolo doteraz, pre mňa neexistuje,“ oznámil Sulík na brífingu po kongrese vo Zvolene. Na mimoriadnom kongrese sa zúčastnila aj poslankyňa Jana Cigániková, poslanci Martin Klus, Alojz Baránik, Karol Galek a europoslanec Eugen Jurzyca. Sulík získal pri voľbe predsedu 135 hlasov zo 141 odovzdaných volebných lístkov, šesť hlasov bolo neplatných.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali